Uveiitti: oireet, diagnoosi ja hoito
Uveiitti on uvean, kovakalvon ja verkkokalvon välissä sijaitsevan kerroksen tulehdustila. Mayo-klinikan mukaan sairaus ilmenee silmän punoituksena, näön sumentumisena ja kipuna. Sillä on taipumusta myös pahentua suhteellisen nopeasti.
Jotkut lääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että sairauden krooninen muoto johtaa esimerkiksi glaukooman ja verkkokalvon irtauman kaltaisiin komplikaatioihin. Tästä syystä on hyvä tuntea uveiitin oireet, diagnosointi ja hoito.
Mikä on uveiitti?
Uveiitti on siis eräänlainen silmätulehdus. Uvea on ihmissilmän seulalevy (lamina cribrosa), jossa on runsaasti hiussuonia. Juuri näiden kanavien kautta sisään pääsevät immuunisolut, jotka aikaansaavat epätoivotun tulehdusvasteen.
Portal Clínic Barcelonan lääketieteellinen sivusto tarjoaa mielenkiintoista tietoa uveiitin esiintyvyydestä. Tässä joitakin tietoja:
- Maailman terveysjärjestö (WHO) on luokitellut uveiitin harvinaisiin sairauksiin.
- Uveiitti on merkittävin sokeuden syy työikäisillä ja työssäkäyvillä ihmisillä yhdessä diabetes mellituksen kanssa. Näin ollen sillä on siis suuri sosioekonominen vaikutus.
- Yhdysvaltain tautien hallinta- ja ehkäisykeskuksen mukaan 10 prosentissa tapauksia sokeus johtuu uveiitista. Arvioiden mukaan 47 000 ihmistä kärsii tästä sairaudesta esimerkiksi Espanjassa.
Kaikki nämä lukemat paljastavat, että uveiitti on paljon yleisempi sairaus kuin aluksi voisi luulla. Aiemmin mainittu lääketieteellinen sivusto myös osoittaa, että uveiittia on useaa erilaista riippuen siitä, mille silmän alueelle se vaikuttaa.
Esimerkiksi:
- Iriitti. Tämä tila vaikuttaa silmän etuosaan ja ilmenee punoituksena, kipuna ja valoarkuutena.
- Intermediaalinen uveiitti. Tässä tapauksessa geelimäinen hyytelö, joka antaa rakennetta silmälle ja muodostaa lasiaisen, tulehtuu. Aineeseen muodostuu “lumipallorypäs” eli kelluvia tulehdussoluja.
- Posteriorinen uveiitti. Tämä on verkkokalvon tai suonikalvojen tulehdusta.
- Panuveiitti. Tästä on kyse silloin, kun sairaus ilmenee sekä silmän etu- että takaosassa.
Olemme nyt kuvailleet sairauden esiintyvyyden yleisväestössä ja sen mahdolliset alakategoriat. Nyt on aika perehtyä tarkemmin vaivan diagnosointiin ja sen hoitoon.
Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: Miten silmiä kannattaa suojella kesällä
Uveiitin diagnosointi ja hoito
Uveiitin hoitamiseksi täytyy tietää sen aiheuttajat. Yhdysvaltain kansallinen silmäinstituutti kertoo mahdollisista syistä, jotka voivat saada uveiitin puhkeamaan. Joitakin niistä ovat:
- Oman immuunijärjestelmän hyökkäys elimistöä vastaan (autoimmuunisairaudet)
- Silmän sisäiset tulehdusprosessit
- Silmän kasvaimet
- Silmävauriot ja -vammat
- Haitallisten aineiden pääsy silmään
- Jotkut sairaudet, kuten HIV, toksoplasmoosi, tuberkuloosi ja monet muut
Diagnoosi
Uveiitin diagnosointi edellyttää yksityiskohtaista tietoa potilaan sairaushistoriasta, sillä sen voivat aiheuttaa lukuisat tekijät, joilla on vähän tai ei lainkaan tekemistä toistensa kanssa. Ensimmäinen toimenpide on yleensä silmätutkimus, sillä sairauteen liittyy näön heikkenemistä.
Lääkäri saattaa ehdottaa useita erilaisia tutkimuksia, kuten:
- Näöntarkkuus
- Silmänpohjatutkimus
- Silmänpaineen mittaus
- Silmätutkimus käyttäen rakovalomikroskooppia
Valitettavasti intermediaalisesta uveiitista kärsivien ihmisten kohdalla saatetaan tarvita myös keskushermoston toimintaa arvioivia kokeita, koska useat tutkimukset ovat havainneet sen olevan yksi mahdollinen MS-taudin varhaisevaiheen oire.
Mayo-klinikka toteaa lisäksi, että verikoe voi helpottaa sairauden diagnosointia. Tämä silmäsairaus on toteamishetkellä voinut aiheuttaa jo useita komplikaatioita. Ensimmäiseksi on kuitenkin aina eriteltävä, onko syy infektioperäinen vai ei.
Hoito
Uveiitin hoito perustuu tulehduksen poistamiseen, paikallisen kivun lievittämiseen ja kudosvaurioiden etenemisen ehkäisyyn. Uveiitin aiheuttaja määrittää lääkevalinnan, koska esimerkiksi silmän bakteeritulehduksella ei ole mitään tekemistä autoimmuunisairauden kanssa. Yleensä uveiittiin voidaan käyttää kolmenlaisia lääkkeitä:
- Tulehduskipulääkkeet: steroidisia lääkkeitä, joita määrätään yleensä silmätippojen muodossa.
- Antibiooteilla tai viruslääkkeillä pyritään hoitamaan pois tulehduksen virus- tai bakteeriperäinen syy.
- Immuunijärjestelmän modulaattorit ovat immunosuppressiivisia lääkkeitä, jotka kohdistuvat potilaan immuunijärjestelmän tiettyihin osatekijöihin.
Kannattaa tutustua myös: Hoida silmätulehdus näillä 5 luontaishoidolla
Uveiitti: mitä tulee muistaa
Uveiitti on siis silmäsairaus, jolle on ominaista monista mahdollisista syistä johtuva tulehdusprosessi. Tämä sairaus voi johtua muun muassa infektioista, kuten bakteerien lisääntymisestä silmässä, tai niinkin monitekijäisistä neurodegeneratiivisista sairauksista kuin MS-tauti.
Tästä syystä myös taudin diagnosointi ja hoito voi olla moniulotteista. Käänny joka tapauksessa lääkärin puoleen, jos silmäkipusi ei mene ohi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Uveítis, mayoclinic.org. Recogido a 23 de agosto en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/uveitis/symptoms-causes/syc-20378734
- SALMEN, Siham, BERRUETA, Lisbeth, SANCHEZ, Nelly et al. Nongranulomatous Anterior Uveitis Associated with Alendronate Therapy. Invest. clín. [online]. mar. 2002, vol.43, no.1, p.49-52.
- Uveítis, Clínica Barcelona.org. Recogido a 23 de agosto en https://www.clinicbarcelona.org/asistencia/enfermedades/uveitis/definicion#:~:text=La%20uve%C3%ADtis%20est%C3%A1%20considerada%20por,prevenible%20en%20el%20mundo%20desarrollado.
- Uveítis, National Eye Institute. Recogido a 23 de agosto en https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/uveitis
- Díaz-Valle, D., Méndez, R., Arriola, P., Cuiña, R., & Ariño, M. (2008). Enfermedades sistémicas no infecciosas y uveítis Non-infectious systemic diseases and uveitis. An. Sist. Sanit. Navar, 31(Suplemento 3).
- Uveítis, Mayoclinic.org. Recogido a 23 de agosto en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/uveitis/diagnosis-treatment/drc-20378739
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.