Tunnetko jatkuvasti syyllisyyttä kaikesta?
Syyllisyys on hyvin tavallinen tunne. Jos uskot että olisit voinut tehdä jotakin paremmin, etkä voi lakata ajattelemasta asiaa, ja jos muistelet jatkuvasti virheitäsi tai ajattelet aina tekeväsi niitä, nyt kannattaa jatkaa lukemista!
Kerromme, kuinka pystyt lopettamaan itsesi tuntemisen syylliseksi silloin, kun siihen ei ole tarvetta.
Syyllisyyden tunne on normaalia
On monia syitä siihen, miksi ihmisellä on syyllinen olo ja siihen, miksi hän kärsii tämän asian vuoksi.
Kulttuurin ja kasvatuksen tasolla syyllisyys on tapa, jolla vältämme virheiden tekemistä tulevaisuudessa tai jolla pystymme parantamaan itseämme seuraavaa kertaa varten.
Mutta mistä syyllisyys syntyy? Tässä tulee eräitä mahdollisia syitä:
1. Moraaliset tai eettiset käsitykset
Lapsuudesta lähtien meille on opetettu eräitä “hyviä” tai “oikeita” menettelytapoja, jotka ovat sen yhteiskunnan ja kulttuurin mukaisia, jossa elämme.
Kun teemme jotakin näiden normien ulkopuolella, tunnemme syyllisyyttä. Asia koetaan virheenä tai yhteiskunnassa määriteltyjen koodien puuttumisena.
Syyllisyys voi kuitenkin olla vain “hetkellinen” tunne, joka ei johda muutokseen ihmisen tavoissa tai suunnassa. Ehkäpä ensin tunnet hiukan syyllisyyttä jonkin tekemisestä, mutta myöhemmin unohdat asian tai sitten mieluummin keskityt tekojesi seurauksiin.
2. Ajattelemme, että syyllisyys tekee meistä parempia ihmisiä
Syyllisyyden tunteminen ei tee sinusta parempaa kansalaista, lasta, aviopuolisoa, työntekijää tai mitään muutakaan.
Ikävä kyllä, meillä on kuitenkin monella käsitys, että on parempi tehdä jotakin huonoa ja olla siitä syyllisin mielin, sillä tämä tunne “tekee” meistä moraalisesti ylevämpiä. Aivan kuin näin voisimme saada puhdistuksen ja vapautuksen.
Tärkeää ei kuitenkaan ole syyllisyyden tunteminen, vaan vilpitön katumus, kuten myös se tapa jolla toimimme korjataksemme virheemme.
3. Itsekkäät syyt
Syyllisyyden tunne on myös itsekäs reaktio meillä ihmisillä. Se saa sinut kokemaan että olet huono ihminen, tai et saa rauhaa kun teet jotakin väärää.
Nämä itsekeskeiset ajatukset ovat kuitenkin hyvin erilaisia kuin eettiset ajatukset (jotka ovat ennen kaikkea ajatuksia muita ihmisiä koskien).
Syyllisyys voi saada huomion muualle ja viedä meidät erillemme ympärillä olevista. Olemme niin keskittyneitä syyllisyyden tunteisiin, että lopputuloksena ei ole mitään hyvää muita ihmisiä ajatellen.
Kuinka välttää syyllisyyden tunnetta?
Tämä tunne voi ilmaantua missä ja milloin tahansa. Joillakin se on yleisempi kuin toisilla, ja se voi aiheuttaa masennusta, yksinäisyyttä, tuskaa ja katumusta, kuten muitakin vastaavia tunteita.
Jatkuva sellaisen asian ajatteleminen, jonka olet tehnyt “väärin”, voi estää sinua korjaamasta virheitäsi ja oppimasta niistä tulevaisuutta varten.
Seuraavat asiat ovat tässä avuksi:
1. Ymmärrä tunnettasi
Syyllisyys voi olla hyödyllistä tai hyödytöntä. Ensimmäisessä tapauksessa se mahdollistaa kasvun ja kypsymisen, kun taas viimeisessä se on aivan päinvastainen ilmiö.
Jos opimme virheistämme ja käytämme niitä oppitunteina, ei ole syytä tuntea syyllisyyttä.
Mitä tulee hyödyttömään syyllisyyteen, se estää itsemme kehittämisen ja voi johtaa jopa syvään masennukseen.
Ei ole huono asia ajatella sitä asiaa, jonka teit väärin. Tästä tulee kuitenkin ongelma silloin, kun ajattelet vain virhettäsi, etkä tee mitään sen korjaamiseksi tai ollaksesi parempi seuraavalla kerralla.
Me kaikki teemme virheitä, mutta se asenne, joka meillä on asian käsittelemisessä, erottaa meitä suuresti.
2. On normaalia tuntea syyllisyyttä hallitsemattomissa tilanteissa
Auto-onnettomuus tai se, että et sanonut jollekulle hyvästejä juuri ennen kuolemaa, ovat tyypillisiä tilanteita jotka voivat aiheuttaa syyllisyyden tunnetta.
- Sen ajatteleminen, mitä olisit voinut tehdä, saa olosi kamalaksi.
- Kyvyttömyys, turhautuminen ja hallinnan puute ovat käsi kädessä syyllisyyden tunteen kanssa.
Voi olla hyväksi miettiä sitä faktaa, että on monia asioita joita et voi muuttaa, etkä ole huonompi ihminen tämän vuoksi.
Emme voi hallita kaikkea ympärillämme. Sen ajatteleminen, mitä olisi voinut olla, ei ole terveellistä. Meillä ei ole kykyä muuttaa menneisyyttä.
3. Mieti omia tunteitasi
Millä hetkellä tai missä tilanteessa syyllisyys tulee mieleesi helpoiten? Tee tällainen menneisyyttäsi tarkasteleva harjoitus ja analysoi, mistä tunnet syyllisyyttä.
- Ehkäpä se johtuu jostakin, mitä sinulle opetettiin lapsena ja joka liittyy moraaliin ja eettisyyteen. Muita tunteita, jotka voivat ilmaantua tällöin, ovat häpeä ja surullisuus.
- Tunnista jokainen näistä tunteista ja määritä, millä hetkellä tarkemmin ottaen ne ilmaantuvat.
- Kun olet tietoinen tavoista tai tilanteista jotka tekevät sinut alttiiksi syyllisyyden tunteelle, voit työstää asioita sekä muuttaa niitä.
- Voi olla avuksi pitää päiväkirjaa tai puhua asiasta jonkun läheisen ihmisen kanssa (tai sitten terapeutin). Näin pystyt helpommin estämään sitä, että syyllisyys ottaa vallan elämässäsi.
4. Hyväksy syyllisyyden tunne
Tämä on tärkeä vaihe, jotta syyllisyyden kokeminen ei veisi sinulta hallintaa ja jotta se ei saisi otetta ihmissuhteissasi.
Ei ole huono asia että tunnet syyllisyyttä, mutta ei ole hyväksi pitää kiinni siitä koko loppuelämän ajan.
Ongelman hyväksyminen osoittaa, että tunnistat olevasi ihminen ja että saat tehdä virheitä. Se osoittaa myös sen, että sinulla on kyky muuttua.
Tämä on vaikeaa ja vie aikaa, mutta tulet tuntemaan olosi paremmaksi itsesi suhteen. Anna itsellesi anteeksi, ja tulet elämään rauhallisemmin ja ilman yhtä kovaa painetta.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.