Logo image
Logo image

Suun limakalvon haavaumat: syyt, oireet ja hoito

4 minuuttia
Suun limakalvon haavaumia esiintyy alle 60-vuotiailla ihmisillä, eivätkä ne yleensä aiheuta syytä huoleen. Niitä ei kuitenkaan pidä jättää huomiotta jos ne aiheuttavat erittäin voimakkaita oireita, ne näyttävät oudoilta tai ne uusiutuvat tiheään.
Suun limakalvon haavaumat: syyt, oireet ja hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Suun limakalvon haavat tai haavaumat ovat vaurioita, jotka näkyvät huulilla tai ikenien alaosissa. Ne voivat näkyä myös poskien sisäpuolella, suun yläosissa ja nielurisojen ympärillä.

Nämä vauriot ovat usein kivuliaita, joten esimerkiksi hampaiden harjaaminen, syöminen, juominen tai puhuminen voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta. Suun limakalvon haavat ovat yleensä vaaleita soikioita, joiden ympärillä on punertava alue.

Asiantuntijat uskovat, että ne vaikuttavat noin 25 prosenttiin väestöstä. Ne ovat yleisempiä naisilla, murrosikäisillä ja niillä, joilla on geneettisen perimän vuoksi taipumus sairastua tähän vaivaan. Suun limakalvon haavaumat eivät ole tarttuvia ja ne ovat harvoin terveydelle vaarallisia.

Suun limakalvon haavaumien luokittelu

Suun alueen haavaumia voidaan luokitella eri tavoin. Mikäli niitä esiintyy vain satunnaisesti, ne ovat akuutteja. Kun vaiva toistuu usein, niitä pidetään kroonisena. Kliinisten ilmenemismuotojensa mukaan ne voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan: suuri-, pieni tai herpetiforminen. Katsotaan tarkemmin jokaista näistä luokista:

Suuri

Suurimmat haavaumat tai haavaumat ovat halkaisijaltaan yli 10 millimetriä ja voivat esiintyä yksittäisinä tai ryppäinä. Nämä haavaumat tunkeutuvat syvälle kudokseen ja pysyvät siellä yli viikon, jotkut jopa kuukausia. Parantuessaan ne voivat jättää arven ja niitä esiintyy useimmiten huulissa, kitalaessa, kielessä, nielussa ja poskien sisäpinnoissa.

Pieni

Pienet suun limakalvon haavaumat ovat halkaisijaltaan alle 10 millimetriä. Tämänkaltaiset haavaumat ovat yleisimpiä. Ne ovat matalia ja niitä esiintyy kielen reunoilla tai huulten sekä poskien limakalvoilla. Ne aiheuttavat voimakasta kipua, joka säteilee viereisiin alueisiin. Useimmiten ne katoavat itsestään alle viikossa. Tyypillistä on että vaiva toistuu tietyin aikavälein.

Herpetiformis

Tämäntyyppiset suun haavaumat muodostavat samanlaisia ​​haavaumia kuin herpes. Herpetiformis ei ole tarttuva, vaikka niillä on taipumus ilmestyä uudelleen. Ne esiintyvät useiden pienten haavaumien ryhmissä, jotka eivät koskaan ole suurempia kuin 3 millimetriä. Joskus ne yhdessä muodostavat suuremman haavauman.

Some figure
Suun limakalvon haavaumat voivat olla pieniä, suuria tai herpetiformisia.

Syitä suun limakalvon haavaumien esiintymiseen

Suun limakalvon haavaumien esiintymiseen on monia syitä. Useimmissa tapauksissa ne johtuvat seuraavista tekijöistä:

  • Hampaiden ja ikenien harjaaminen väärässä kulmassa, rikkoutuneet hampaat tai ikenien pureminen. Hammasproteesien tai kiinnikkeiden aiheuttama kitka voi myös aiheuttaa ongelmia.
  • Hampaiden ja ikenien harjaamien liiallista voimaa käyttäen tai natriumlauryylisulfaattia sisältävien hammas- tai suuhygieniatuotteiden käyttäminen.
  • Erittäin kuumat ruoat tai juomat, jotka aiheuttavat palovammoja tai tupakoinnin aiheuttamat palovammat.
  • Lääkeaineiden sivuvaikutukset tai kuukautisten aiheuttamat hormonaaliset muutokset.
  • Stressi ja unen puute.

Joskus suun haavaumat kertovat B12-vitamiinin, sinkin, foolihapon tai raudan puutotilasta. Ne voivat myös olla allerginen reaktio suun bakteerikantaa vastaan.

On tapauksia, joissa nämä suun limakalvojen vauriot ovat merkki vakavista terveysongelmista, kuten tulehduksellinen suolistosairaus, diabetes, HIV tai AIDS, Crohnin tauti, keliakia, autoimmuunisairaudet tai suun syöpä.

Suun limakalvon haavaumien hoito

Useimmat suun haavaumat ovat vaarattomia eivätkä vaadi hoitoa. Ne paranevat yleensä 7-14 päivän kuluessa. On kuitenkin syytä selvittää, aiheutuvatko suun limakalvon haavaumat tietyistä tuotteista, ruoka-aineista tai lääkkeistä. Näissä tapauksissa tuotteet on korvattava muilla tuotteilla, jotka eivät aiheuta ongelmia.

Jos suun limakalvon haavaumat johtuvat loukkaantumisesta tai niiden syytä ei tunneta, haavaumien hoito koostuu muutoksista päivittäiseen rutiiniin sekä oireiden lievittämisestä luonnonmukaisin keinoin:

  • Huuhtele suu lämpimällä, hieman suolaisella vedellä kolme kertaa päivässä neljän minuutin ajan. Kurlaa ​​kylmällä vedellä.
  • Juo runsaasti nesteitä ja vältä kuumia, mausteisia, sitrushedelmiä sisältäviä tai erittäin suolaisia ​​sekä mausteisia ruokia. Vältä tupakointia.
  • Voit ottaa ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, kuten parasetamolia.
  • Urheileminen tai rentoutumisharjoitukset auttavat stressin hallinnassa. Ne myös vievät huomion epämukavuuden tunteesta.
  • Käytä pehmeäharjaista hammasharjaa ja mene hammaslääkäriin, jos hampaasi ovat huonossa kunnossa.

Suosittelemme lääkärikäyntiä jos oireet ovat erittäin vakavia, kotihoito ei auta tai haavaumat uusiutuvat säännöllisesti. Tämänkaltaisissa tapauksissa pelkkä kotihoito ja muutokset päivittäisissä rutiineissa eivät ole tarpeeksi.

Mahdolliset komplikaatiot

Mahdollisia komplikaatioita on suun limakalvon haavaumien uusiutuminen usein tai jos henkilö saa haavaumien aiheuttaman superinfektion. Tämän estämiseksi lääkäri voi määrätä paikallisesti käytettäviä antiseptisiä aineita, jotka sisältävät klooriheksidiinihydrokloridia, heksetidiiniä, povidonijodia, bentsalkoniumkloridia tai natriumboraattia.

Lääkäri ohjeistaa potilasta lääkeaineiden käytössä. Joissakin tapauksissa lääkärit voivat määrätä antibiootteja, varsinkin jos haavaumat ovat suuria tai uusiutuvat usein.

Some figure
Hyvän hygienian ylläpitäminen on tärkeä osa suun limakalvon haavaumien ehkäisyssä.

Suun limakalvon haavaumien ehkäisy

Paras tapa estää haavaumien puhkeamista on ylläpitää asianmukaisia ​​hygieniatottumuksia. Hampaat tulisi pestä kolme kertaa päivässä. Hammaslangan sekä hellävaraisen suuveden käyttö on suositeltavaa. Hammaslääkärissä tulisi käydä vähintään kerran vuodessa.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ehkäisee suun limakalvon haavaumien syntymistä. Mikäli haavaumat toistuvat usein, on suositeltavaa välttää suuta ärsyttäviä ruoka-aineita, kuten happoja, mausteita tai erittäin tulisia ruokia. On tärkeää olla tietoinen myös mahdollisista allergioista.

Säännöllinen liikunta sekä erilaisten rentoutumistekniikoiden käyttäminen ovat tehokkaita työkaluja stressin hallinnassa. Vaikka suun limakalvon haavaumat ovat yleensä harmittomia, joissakin tapauksissa ne vaativat lääkärin hoitoa. Alhaalta löydät oireita, joita kannattaa pitää silmällä:

  • Jos suun haavaumat alkavat levitä ja suurentuvat vähitellen.
  • Jos ne aiheuttavat voimakasta kipua tai epämukavuuden tunnetta.
  • Jos haavaumat eivät parane kolmessa viikossa.
  • Jos haavaumat näyttävät oudoilta tai muodostavat tahran suuhun.

Suosittelemme käymään lääkärissä, mikäli kipu on erittäin voimakasta tai haavaumat aiheuttavat muita oireita, kuten kuumetta. Joskus nämä pienet toimenpiteet ovat välttämättömiä suurten ongelmien välttämiseksi tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez Ñamo, I. J. (2015). Efectos que producen las prótesis totales removibles mal adaptadas AUTORA: Irma Jacqueline Sánchez Ñamo TUTOR: Dr. Silvio Gustavo Coronado Sarmiento. Guayaquil, Junio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Rodríguez, G. (1998). Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana Aliment Nutr, 12(2), 107-19.
  • Bascones-Martínez, A., Figuero-Ruiz, E., & Esparza-Gómez, G. C. (2005). Úlceras orales. Medicina clínica, 125(15), 590-597.
  • Pontón, Mariano Marx-Sánchez, et al. “Prevalencia de alteraciones bucales en el Centro Dermatológico Dr. Ladislao de la Pascua.” Dermatología Revista Mexicana 61.2 (2017): 87-97.
  • Weber, P., and F. Pascal. “Aftas y aftosis.” EMC-Tratado de Medicina 21.4 (2017): 1-7.
  • Mendieta Álvarez, Verónica Andrea. Efectos negativos del tabaquismo en la enfermedad periodontal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
  • Rodríguez Guerrero, Katiuska, Rafael Alberto Clavería Clark, and Maritza Peña Sisto. “Consideraciones actuales sobre envejecimiento y cáncer bucal.” Medisan 20.12 (2016): 2526-2535.
  • Vázquez Marrero, Annia Iris, Milagros de la Caridad Pérez Suárez, and Marlen Esperanza García Zaldívar. “Eficacia del láser en el tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente.” Correo Científico Médico 23.1 (2019): 281-287.
  • Pernas, Mayra García, et al. “Efecto del oleozón oral en el tratamiento de las aftas bucales.” Revista Cubana de Medicina Natural y Tradicional 3 (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.