Ruokia, joita tulisi välttää hinnalla millä hyvänsä
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Hyvä ravitsemus edistää älyllistä ja psyykkistä kehitystä. Se parantaa järkeily-, ajattelu- ja ymmärryskykyä sekä luovuutta. Se edistää myös fyysistä kehitystä ja kasvua. Mutta on myös ruokia, joita tulisi välttää.
Terveellinen ruoka
Terveellinen ruokavalio käsittää erilaisia ruoka-aineita, jotka antavat tarvittavat ravintoaineet terveenä, energisenä ja hyvinvoivana pysymiseen.
Nämä ruoat sisältävät hiilihydraatteja, proteiinia, vettä, rasvaa, kivennäisaineita ja vitamiineja.
Hyvä ruokavalio sekä liikunta ja terve paino ovat täydellinen yhdistelmä kehon pitämiseksi terveenä ja vahvana.
Vinkkejä hyviin ruokailutottumuksiin
- Älä jätä aterioita välistä (aamiainen, lounas, illallinen)
- Syö erilaisia ruokia
- Ylläpidä normaalia painoa
- Tunne kehosi rasvan määrä pysyäksesi normaalipainossa
- Vältä liiallista tyydyttyneiden rasvojen määrää
- Syö riittävästi kasvikuitua sisältäviä ruokia
- Vältä liiallista sokerin ja suolan syömistä
- Vältä alkoholia
- Proteiinin määrän tulisi olla enintään 20 % ruokavaliosta
- Huomioi päivittäinen vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti
- Harrasta liikuntaa iän, painon ja koon mukaan
- Pureskele ruoka hitaasti
Ruokia, joita tulisi välttää pysyäkseen terveenä
Tavallinen suositus on syödä luonnollisia ja luomuruokia myrkkyjen välttämiseksi. Vältä myös terveydelle haitallisia ruokia.
Ruoasta keho saa ravintoaineita ja energiaa, mikä ehkäisee sairauksien kehittymistä. Ongelma on se, että on olemassa monia hyvin houkuttelevia ruokia, jotka voi syödä nopeasti matkalla töihin. Niiden valmistamiseen ei kulu aikaa, ne ovat edullisia, yleensä makeita ja herkullisia. Mutta ne ovat terveydelle haitaksi.
Katsotaan ruokia, joita tulisi välttää pysyäkseen terveenä.
1. Kananugetit
Ne ovat maukkaita ja tyydyttävät nälän nopeasti. Mutta pyri välttämään niitä, sillä ne sisältävät paljon säilöntäaineita, suolaa ja rasvaa.
2. Ranskalaiset perunat
Nämä sisältävät paljon kaloreita. Jos niitä syö usein, ajan myötä se altistaa diabetekselle ja ylipainolle.
3. Virvoitusjuomat
Nämä juomat sisältävät terveydelle haitallista sokeria ja fruktoosipitoista maissisiirappia.
Ne ovat haitallisia maksalle ja voivat aiheuttaa bakteerisairauksia ja jopa syöpää.
4. Hot dogit
Hot dogit sisältävät runsaasti keinotekoisia ainesosia, säilöntäaineita ja mausteita. Täytteet valmistetaan usein huonolaatuisesta lihasta ja ne sisältävät usein paljon suolaa.
5. Hampurilaiset
Tämä pikaruoka nostaa diabeteksen riskiä.
6. Sokeroidut murot
Yleensä sokeroidut murot sisältävät heikosti kuitua, ja niiden sokeripitoisuus edistää diabeteksen kehittymistä.
7. Myslipatukat
Myslipatukat sisältävät runsaasti fruktoosipitoista maissisiirappia. Lisäksi ne valmistetaan tavallisesti haitallisesta sokerista. Ne sisältävät paljon myös rasvaa ja natriumia, mikä tekee niistä vähemmän terveellisiä.
8. Prosessoidut jääteet
Jääteet on helppo napata kaupan kylmäkaapista, ne ovat edullisia ja virkistäviä, mutta eivät terveellisiä. Niissä on enemmän sokeria kuin luonnollisissa virvoitusjuomissa, paljon keinotekoisia makeutusaineita, maissisiirappia ja muita haitallisia sokereita.
9. Tölkkitomaatit
Tämän tuotteen nauttimiseen liittyy myrkytysriski. Tölkkitomaatit sisältävät BPA:ta, joka on myrkyllinen kemikaali. Ne on yhdistetty lisääntymisongelmiin, neurologisiin vaurioihin ja joidenkin syöpien kohonneeseen riskiin.
10. Prosessoidut lihat tai makkarat
Makkarat ovat haitaksi terveydelle sekä keskipitkällä että pitkällä aikavälillä. Ongelma on siinä, että ne ovat peräisin kasvuhormoneille, antibiooteille ja muille haitallisille lääkkeille altistuneilta eläimiltä.
11. Raa’at idut ja muut juuret
Alfalfaa ja muita juuria käytetään tavallisesti ruoissa antamaan makua. Mutta niiden syöminen raakana voi tarkoittaa myös haitallisten bakteerien nauttimista.
Infektion välttämiseksi on parasta kypsentää ne ennen lisäämistä ruokiin.
12. Raa’at kananmunat
Raa’at kananmunat ovat haitallisia, sillä ne sisältävät salmonellaa, ruoansulatuskanavan infektioita aiheuttavaa bakteeria.
13. Margariini
Margariini sisältää suuria määriä transrasvaa, joka on yhdistetty sydäntauteihin, ylipainoon, ihosairauksiin ja luiden haurastumiseen.
Kuumennettaessa siitä vapautuu vapaita radikaaleja, jotka ovat keholle myrkyllisiä molekyylejä.
14. Mikropopcorn
Maissinjyviä sisältävä pussi sisältää perfluorioktaanihappoa, joka on saastuttava aine verelle.
15. Makkarat ja pekoni
Ne ovat täynnä tyydyttynyttä rasvaa ja natriumia.
Miten tulisi syödä
On olemassa monia terveellisiä vaihtoehtoja, jotka on nopea ja helppo valmistaa ja jotka pitävät kylläisenä.
- Voit syödä kaurapuuroa, joka sisältää runsaasti B-vitamiinia, proteiinia, kalsiumia ja kuitua. Siihen voit lisätä hedelmiä, hunajaa makeuttamiseen tai kuivattuja hedelmiä.
- Jogurtti (maustamaton, sokeroimaton) on toinen runsasproteiininen vaihtoehto. Se ei myöskään sisällä turhaa sokeria, vain sen mitä maidossa on luonnostaan.
- Yksi vaihtoehto ovat kananmunat, kunhan ne keitetään. Ne voi keittää eri tavoin.
Mitä tehdä
Näiden ruokien rajoittaminen tai poistaminen ruokavaliosta kokonaan voi olla vaikeaa, etenkin jos päivä on kiireinen ja nälkä on kova. Tällöin on helppo tarttua mihin tahansa nopeasti saatavilla olevaan. Tästä syystä valmistelu ja itsehillintä ovat avainasioita.
Kanna siis aina terveellistä purtavaa mukanasi. Näin vältät houkutuksen ostaa ja syödä roskaruokaa tai prosessoituja ruokia. Vältä rasvassa paistettua ruokaa ravintolassa ja pikaruokaa, sillä useimmiten niiden paistamisessa käytetään transrasvaa.
Pyri koostamaan ruokavalio pääosin luonnollisista ja prosessoimattomista ruoista. Kehosi kiittää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ginny Garcia et al. “The Fast Food and Obesity Link: Consumption Patterns and Severity of Obesity”, Obesity Surgery, May 2012, Volume 22, Issue 5, pp 810–818
- Sara N. Bleich et al. “The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature”, BMC Obesity, 20185:6
-
Rosati JA1, Krebs KA, Liu X., “Emissions from cooking microwave popcorn”, Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):701-9.
- Physicians Comittee for Responsible Medicine, “Processed meat”, https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/processed-meat
-
Vandana Dhaka et al. “Trans fats—sources, health risks and alternative approach – A review”, J Food Sci Technol. 2011 Oct; 48(5): 534–541.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.