Logo image
Logo image

Ruokaa ja juomaa koskevat koronavirusharhat

3 minuuttia
Ruokaa ja juomaa koskevat koronavirusharhat ovat yleistyneet koronaviruksen aikana ja ne ovat hämmentäneet tuhansia ihmisiä, ellei jopa miljoonia. On tärkeää tietää, mitkä väitteet pitävät paikkansa voidaksemme jatkaa asianmukaisten ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tekemistä.
Ruokaa ja juomaa koskevat koronavirusharhat
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lukuisat ruokaan ja juomaan liittyvät koronavirusharhat ovat levinneet verkossa. Useimmat niistä yrittävät vakuuttaa meidät siitä, että tietyt ruoat, juomat tai käytännöt voivat ehkäistä tämän sairauden leviämistä tai kehittymistä. Totuus on kuitenkin se, että tiedämme tällä hetkellä hyvin vähän ruoan vaikutuksesta koronaviruksen kehittymiseen.

Jotkut viimeaikaiset tieteelliset artikkelit ovat kuitenkin puoltaneet C- ja D-vitamiinin hyötyjä COVID-19 -tartuntaa vastaan taistelemisessa. Jotkut asiantuntijat suosittelevat tulehduksen vastaisia etuja sisältävien ruokien syömistä keuhko-ongelmien ehkäisemiseksi sekä immuunijärjestelmän vahvistamiseksi. Tämän neuvon oikeellisuudesta ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä tällä hetkellä paljon todisteita.

Mitkä ovat yleisimpiä ruokaan ja juomaan liittyviä koronavirusharhoja? Tässä artikkelissa tarkastelemme niistä suosituimpia. Kerromme myös, miksi niitä ei edes pitäisi harkita käyttävänsä.

Koronavirusharhat

Kuuman veden juominen ehkäisee tartuntaa

Some figure
Ei ole mitään todisteita siitä, että kuuman veden tai muun kuuman juoman nauttiminen auttaisi pysäyttämään koronaviruksen leviämisen.

NCBI-bioteknologiakeskuksen julkaisemassa tutkimuksessa väitetään, että koronavirus saattaa olla herkkä UV-säteilylle ja kuumuudelle. Jotkut asiantuntijat ovat kommentoineet useita kertoja tätä samaa väitettä. Tämän raportin tuloksena kehittyi yksi isoimmista (ja vaarallisimmista) koronavirusharhoista: kuuman ruoan ja juoman nauttiminen voi pysäyttää koronaviruksen leviämisen.

Miksi tämä on vaarallista?

Koska se voi tuudittaa meidät vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

Ensinnäkin, tämä väite on täysin virheellinen. Vaikka viruksen korkean lämpötilan huonosta vastustuskyvystä onkin annettu monia kommentteja, ei pidä kuitenkaan paikkaansa, että kuuma ruoka tai juoma voisi pysäyttää viruksen leviämisen. Ei ole myöskään mahdollista, että päivittäinen saunassa käyminen voisi ehkäistä tämän taudin kehittymistä. Näiden teorioiden tukemiseksi ei ole mitään tieteellisiä todisteita.

Virus leviää maailmanlaajuisesti sekä kylmän että lämpimän ilmaston maissa. Asiantuntijat eivät pysty tällä hetkellä ennustamaan sitä, kuinka virus tulee käyttäytymään kun kesäkausi saapuu. Tästä syystä onkin loogista päätellä, että kuuman veden nauttiminen on hyödytöntä tämän mikrobin päihittämisessä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Yleisiä myyttejä koronaviruksesta

Alkoholi tappaa koronaviruksen

Toinen sosiaalisessa verkossa parhaillaan leviävä teoria on se, että alkoholijuomien kuluttaminen voi ehkäistä tämän sairauden tartunnan saamista. Kyseisen teorian takana olevana periaatteena on se, että alkoholi saattaa ehkäistä RNA-tyyppisten virusten replikointia. Tälle väitteelle ei kuitenkaan ole mitään vankkaa tieteellistä pohjaa.

Tiedämme kuitenkin varmasti sen, että tulehduksellisten prosessien edistämistä lukuun ottamatta alkoholi vähentää immuunijärjestelmän tehokkuutta. Tieteiskirjallisuudessa oikeastaan väitetään, että alkoholin kulutus pysäyttää kehon synnynnäisen immuunikyvyn heikentäen siten sen reaktiokykyä haitallisia ulkoisia mikrobeita vastaan.

Suolan ja etikan kurlaaminen

Some figure
Suolan ja etikan kurlaaminen ei auta poistamaan COVID-19 -tartuntaa aiheuttavaa virusta. Se ei siis ole toimiva ehkäisymenetelmä sairautta vastaan.

Suolan ja etikan antiseptiset ominaisuudet ovat yleisesti tunnettuja, kuten tiedekirjallisuus osoittaa. Ne voivat ehkäistä bakteerien ja sienien nopeaa lisääntymistä. Suun huuhtominen näillä tuotteilla auttaa vähentämään bakteerien kasvua sekä ehkäisemään pahanhajuista hengitystä.

Ei ole kuitenkaan mitään todisteita siitä, että näillä tuotteilla olisi suojaava rooli koronavirusinfektiota vastaan. Tästä syystä emme saa mitään hyötyä niiden käytöstä tämän sairauden ehkäisemisen tai hoitamisen suhteen.

Jotkut ihmiset väittävät, että valkosipulin syömisellä tai sen sisällyttämisellä kurlaamiseen voi olla suojaavia ominaisuuksia. Myöskään tätä teoriaa ei tue mikään tutkimus. Valkosipuli saattaa parantaa tiettyjen keuhkoinfektioiden oireita, mutta mitkään tietyt tutkimukset eivät yhdistä sitä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tästä syystä emme voi tehdä tästä väitteestä vielä mitään tieteellisiä johtopäätelmiä.

Lue myös: Käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen

Ruokaa koskevat koronavirusharhat: mitä meidän pitäisi oikeasti uskoa?

Tämänhetkinen tiedon puute viruksen nopeasta leviämisestä ja toiminnasta rajoittaa suuresti sitä, mitä asiantuntijat pystyvät vahvistamaan. He eivät siis voi vielä luoda mitään ravitsemuksellisia vinkkejä COVID-19 -tartunnan ja ruoan kulutuksen suhteen.

Tästä huolimatta ja ottaen huomioon sen, mitä immuunijärjestelmästä jo tiedetään, voimme painottaa sitä, että tasapainoinen ja vaihteleva ruokavalio auttaa kehon fysiologisia toimintoja. Vitamiinien ja mineraalien riittävä saanti parantaa synnynnäisiä immuunitoimintoja ja voi vähentää sairauden riskiä yleisesti ottaen.

Meidän tulee kuitenkin vältellä myrkyllisiä tapoja, kuten alkoholin kulutusta. Lisääntyneen systeemisen tulehduksen lisäksi tämä aine estää kehon immuunivasteen oikeanlaista toimintaa. Se tekee kehosta siis tehottomamman ulkoisten patogeenisten mikrobien torjumisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Coleman LG Jr., Crews FT., Innate immune signaling and alcohol use disorders. Handb Exp Pharmacol, 2018. 248: 369-396.
  • Yagnik D., Serafin V., J Shah A., Antimicrobial activity of apple cider vinegar against escherichia coli, staphylococcus aureus and candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep, 2018. 8 (1): 1732.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.