Rannalle meneminen lasten kanssa
Rannalle meneminen ei yleensä ole niin yksinkertaista, että uikkarit vaan päälle ja menoksi. Rannalle meneminen, etenkin kun mukana on lapsia, vaatii hieman suunnittelua ja valmistautumista, jotta päivästä tulee ikimuistoinen ja turvallinenkin.
Jos mukananne on myös pieni vauva, reissun turvallisuuden varmistaminen on entistä tärkeämpää. Sinun tulee osata suojata vauvan herkkä iho suoralta auringonpaisteelta oikeaoppisesti.
Jos lapsesi taas ovat vanhempia ja heillä on jo hieman kokemusta meressä uimisesta, sinun täytyy kiinnittää silti huomiota heidän ihon suojaamiseensa, sekä pysytellä erityisen valppaana. Pidä muksuja silmällä, kun he leikkivät keskenään tai uusien ystävien kanssa – näin varmistat onnistuneen päivän rannalla.
Joka tapauksessa, lasten hauskanpito alkaa taatusti siitä hetkestä, kun he kastavat jalkansa veteen ensimmäisen kerran!
Rannalle meneminen lasten kanssa: muistilista
Rannalle meneminen lasten kanssa vaatii hieman suunnittelua. Mikäli kyseessä on viikon mittainen lomamatka, johon rantareissuja sisältyy useampia, on suunnittelu tietysti vielä monimutkaisempaa kuin päiväreissun tekeminen. Joka tapauksessa huomioimalla muutaman perusasian onnistut suunnitelman tekemisessä varmasti!
Ota huomioon nämä vinkit sekä varotoimenpiteet, kun olet lähdössä rannalle lastesi kanssa.
1. Tee lista tarpeellisista asioista
Sinun tulisi tehdä lista kaikista tavaroista, joita tarvitset rannalla lastesi kanssa. Viivaa tavaroita sitten yli listasta sitä mukaa, kun pakkaat niitä laukkuun. Pidä asiat yksinkertaisina ja pakkaa kevyesti.
Voit halutessasi luokitella tavarat eri ryhmiin kuten vaatteet, alusvaatteet, lelut, pakolliset rantatarvikkeet, hygieniatuotteet, ruoat sekä juomat jne. Muista ottaa huomioon myös mahdolliset lääkkeet, etenkin mikäli suunnittelette pidempää kuin päivän reissua. Lopuksi, säästä tekemäsi lista: voit hyödyntää sitä jatkossa seuraavilla reissuillasi!
2. Valitse ranta
Rannalle meneminen lastesi kanssa on loistava tapa saada heidät viettämään aikaa luonnossa. Siksi sinun kannattaakin panostaa oikean rannan valintaan.
Matkasuunnitelmaasi kuuluu ensimmäisenä löytää lapsille sopiva uimaranta. Rannalla ei tule olla kovaa aallokkoa, ja sen tulisi olla mahdollisimman turvallinen. Ihanteellisesti, rannan läheisyydestä löytyvät saniteettitilat sekä raikasta vettä, ehkäpä rannan läheisyydessä on jopa kahviloita tai ravintoloita, jotka helpottavat huomattavasti lapsiperheen lounassuunnittelua ja ateriavalmisteluja ennen reissuun lähtöä.
Jos paikan päältä löytyy myös hengenpelastaja, olet löytänyt täydellisen uimarannan sinulle ja lapsillesi.
3. Saavu paikanpäälle ajoissa
Rannalle lähteminen on äärimmäisen jännittävää, joten aikainen herätys ei ole useimmissa tapauksissa ongelma. Pakkaa mukaan kevyt aamiainen jonka voitte syödä helposti matkalla, äläkä unohda ottaa mukaan runsaasti juomavettä. Useimmiten ensimmäisenä saapuvat saavat tietenkin myös rannan parhaat paikat.
Etsi hyvä sijainti meren välittömästä läheisyydestä, jotta sinulla on aina suora näköyhteys lapsiisi kun he leikkivät vedessä.
4. Pue lapsille värikkäät vaatteet
Paikallistaaksesi lapsesi ruuhkaisella rannalla helpommin, on suositeltavaa pukea heille räikeän väriset vaatteet rantapäiville. Voit myös hyödyntää tässä hattuja, jotka samalla auttavat suojaamaan lasta auringonpaisteelta.
Näin löydät lapsesi välittömästi ihmisjoukosta.
5. Pidä lapsia koko ajan silmällä
Pidä lapsia silmällä huolellisesti koko reissun ajan, siinäkin tapauksessa että he ovat jo hieman vanhempia tai koviakin uimamestareita. Älä jätä heitä ilman valvontaa rannalla, äläkä varsinkaan meressä.
Sama ohjeistus pätee etenkin taaperoikäisiin, jotka ovat siinä iässä että he opettelevat kävelemään. Pidä heitä tarkasti silmällä koko ajan, kun he kastavat varpaitaan veteen ja/tai leikkivät vesileluillaan. Näin pidät huolta sekä lasten turvallisuudesta että siitä, että sinä itse pääset luomaan yhteisiä ikimuistoisia hetkiä lastesi kanssa rannalla.
6. Suojaa lapset huolellisesti auringolta
Päästyänne rannalle, levitä kaikille saman tien aurinkorasvaa. Kannusta lapsia pitämään hattuja, vaikka tiedämmekin, että joissain tapauksissa se tuntuu lähes mahdottomalta tehtävältä. Tee kuitenkin parhaasi, ja yrittäkää keksiä yhdessä erilaisia kannustavia leikkejä, jotka tekevät hatun pukemisesta hauskaa lapselle.
Muista lisätä aurinkorasvaa tarpeeksi usein, myös aina uimisen jälkeen.
Älä unohda levittää aurinkorasvaa myös jalkoihin, korviin sekä jalkojen takaosiin. Puolenpäivän aikaan, kun aurinko on korkeimmillaan, on hyvä pukea lapselle vielä t-paita päälle varmistaaksesi suojaamisen. Paras mahdollinen vaihtoehto on kuitenkin viettää aikaa myös varjossa, näin vältät myös auringonpistoksen ja lämpöhalvauksen riskin.
7. Rajoita alkoholin käyttöä
On suositeltavaa pysytellä kaukana alkoholista kun olet lasten kanssa rannalla. Säästä drinkit myöhempään ajankohtaan kotisohvalle tai iltaan ulkona ystävien kanssa.
Jos haluat kuitenkin nauttia juoman tai kaksi, muista rajoittaa niiden määrä juurikin noihin lukemiin. Lasten leikkien seuraaminen ja naurunremakan kuunteleminen on taatusti paljon viihdyttävämpää.
8. Pidä huolta nesteytyksestä
Vaikka lapset välttelevätkin viimeiseen saakka kaikkea, joka keskeyttää heidän hauskanpitonsa rannalla, pidä huoli siitä, että he juovat tarpeeksi vettä rientojensa välissä. Vettä tulisi juoda vähintään tunnin välein, ja rantaeväiksi sopivat parhaiten nesteyttävät hedelmät.
Nokkapullot ovat tässä tilanteessa täydellisiä, sillä ne antavat lapsen juoda niin nopeasti kuin hän vain haluaa. Kun lapsi keskittyy juomiseen, käytä tilaisuus hyödyksesi ja levitä samalla lisää aurinkorasvaa.
Jos rannalla ei ole erillisiä suihkuja, muista ottaa mukaan tyhjiä pulloja joiden avulla voit huuhtoa lähtiessä ylimääräisen hiekan pois.
9. Pakkaa mukaan eväät jokaiselle
Ruoan pakkaaminen yksittäin on hyvin käytännönläheinen vinkki rannalle lähtiessä. Anna rannalla lapselle syötäväksi leipä, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä tai vaikkapa keksejä.
Kannattaa harkita lisäksi hedelmä- sekä kasvissalaatteja, joista on helppo tehdä ruokaisempia versioita lisäämällä niihin pastaa tai lihaa.
10. Järjestä hauskoja leikkejä
Kun lapset lopulta kyllästyvät hiekkalinnojen rakenteluun, he haluavat jatkaa muihin rantaleikkeihin.
Voitte leikkiä yhdessä vaikka aarteenmetsästystä. Myös hain leikkiminen meressä on yleensä suosittu rantaleikki lasten kanssa. Myös surffaaminen rantavedessä jonkinlaisen laudan kanssa on hauska aktiviteetti, etenkin vanhempien lasten kanssa.
Yksi hauska vaihtoehto on antaa lasten haudata sinut hiekan alle. Nouse hiekkahaudastasi kuin vesipeto ja jahtaa kiljuvia lapsia hetki ennen kuin pulahdat huuhtelemaan itsesi.
11. Keskustele säännöistä ja rajoituksista lasten kanssa ennen rannalle lähtöä
Muista myös rannalle saapumisen jälkeen merkata sijaintinne selkeästi. Jos asetutte istumaan esimerkiksi hengenpelastajan tolpan lähelle, sijaintia on vaikea unohtaa. Voit vaihtoehtoisesti hyödyntää esimerkiksi aurinkovarjoa tai erillistä rantalippua. Tämä on äärimmäisen tärkeää erityisesti vilkkailla rannoilla.
Vanhempien lasten kanssa tee säännöt selväksi siitä, kuinka syvälle mereen he saavat mennä. Hyvänä nyrkkisääntönä on, ettei lapsi saisi mennä syvemmälle kuin rintakehään ulottuvaan veteen. Riippumatta siitä, kuinka hyviä uimareita he ovat, meressä uimiseen liittyy enemmän vaaroja kuin uima-altaassa polskimiseen.
Lisäksi merivirtaukset ja sää tulee ottaa huomioon – vältä lasten kanssa uimaan menemistä mikäli rannoilla on varoituksia voimakkaista merivirroista. Ne ovat vaarallisia kaikille, iästä ja koosta riippumatta.
12. Rentoudu ja nauti rannalle menemisestä
Yritä löytää hetkiä rentoutumiseen myös itsellesi ottamalla mukaan puolisosi, tai joku toinen aikuinen joka voi vuorollaan pitää lapsia silmällä. Vanhempien lasten kanssa ollessasi voit pyytää heitä viettämään taukoaikaa kanssasi istumalla veden rajalla ja katselemalla muiden touhuja, samalla kun uitatte varpaitanne mereen yhdessä.
Älä lähde rannalta ennen kuin olet itsekin päässyt nauttimaan siitä, edes hetkeksi! Tulet todennäköisesti olemaan reissun jälkeen täysin uupunut, mutta myös onnellinen ja tyytyväinen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bouvier, Luc. “Proteger los ojos de los niños cada dia con Crizal R Prevencia R Version Junior.” Points de Vue 71 (2014): 70-6.
- Kitchel, Elaine. “Ultravioleta A, la luz azul y los niños.” (1999).
- Ramírez Wong, Elizabeth, et al. “Protección solar en niños.” Revista Médica Electrónica 38.2 (2016): 177-184.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.