Logo image
Logo image

Pese vastasyntyneen vauvan vaatteet näin ihoärsytyksen välttämiseksi

3 minuuttia
Vastasyntyneen vaatteiden pesussa on omat temppunsa. Voit tehdä sen turvallisesti ja välttää ihon ärsytystä noudattamalla näitä hyödyllisiä vinkkejä.
Pese vastasyntyneen vauvan vaatteet näin ihoärsytyksen välttämiseksi
Viimeisin päivitys: 11 heinäkuuta, 2023

Uutena äitinä tai isänä suurin toiveesi on varmistaa lapsesi hyvinvointi kaikkina aikoina. Tänä jännittävänä aikana on tärkeää, ettet unohda lapsesi vaatteiden hoitoa. Pesemällä vastasyntyneen vauvan vaatteet oikein voit ehkäistä ärsytystä ja hoitaa hänen herkkää ihoaan rakastavasti.

Millaista saippuaa kannattaa käyttää vastasyntyneen vaatteiden pesussa?

Kun valitset pesuainetta, kannattaa valita sellainen, joka on hajusteeton ja väriaineeton ja merkitty hypoallergeeniseksi tai neutraaliksi. Ota myös huomioon, että vauvan ihon pH-arvo vaihtelee 6,34 ja 7,5 välillä.

Kun valitset saippuaa vauvasi vaatteiden pesuun, kannattaa siis suosia vaihtoehtoja, joiden pH on tällä välillä. Pidä nämä seikat mielessä etenkin, jos vauvasi kärsii atooppisesta ihosta.

Some figure
Tarkista pesuaineen soveltuvuus, sillä kaikki eivät sovi vauvan herkälle iholle.

Lue tämäkin: Kotitekoinen, luonnonmukainen pyykinpesuaine

6 vinkkiä miten pestä vastasyntyneen vauvan vaatteet

Nyt kun tiedät, miten herkkä vastasyntyneen iho on, on aika antaa sinulle suosituksia, joiden avulla voit pestä hänen vaatteensa turvallisesti ja oikein.

1. Erottele vauvan vaatteet muun perheen vaatteista

Ennen vastasyntyneen vaatteiden pesua on suositeltavaa erottaa ne muiden perheenjäsenten vaatteista. Näin vältät bakteerien ristikontaminaation ja altistumisen ärsyttäville aineille.

2. Käsin vai pesukoneessa?

Molemmat vaihtoehdot sopivat!

Jos päätät käyttää pesukonetta, on tärkeää käyttää hellävaraista pesuohjelmaa ja lisätä ylimääräinen huuhtelu. Näin estetään pesuainejäämät vaatteissa. Jos olet huolissasi siitä, että koneen käyttö voi vahingoittaa lapsesi vaatteita, voit käyttää pesupusseja, joita yleensä käytetään alusvaatteille.

Käsinpesu takaa paremman hoidon pitsisille, villaisille tai kirjailluille vaatteille. Jos päätät pestä lapsesi vaatteet käsin, huuhtele useaan kertaan, jotta kaikki saippua irtoaa kuiduista.

3. Käytä suositeltua pesuaineannosta

On tärkeää noudattaa pesuainepullon ohjeita ja käyttää vain suositeltua määrää. Liika pesuaine ei tee vaatteista puhtaampia, vaan aiheuttaa ärsytystä vauvasi iholle, kuten Cleveland Clinicin asiantuntijat kertovat.

Lue lisää: Vaippaihottuma: oireet ja hoito

4. Älä käytä valkaisuainetta

Vauvan vaatteet ovat usein virtsan, oksennuksen tai ulosteiden tahraamia. Näiden tahrojen poistaminen voi olla haaste kenelle tahansa äidille tai isälle.

Huomaa kuitenkin, että valkaisuaineiden ja tahranpoistoaineiden käyttöä ei suositella. Nämä kaupalliset valmisteet sisältävät voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa allergiaa.

Tahran kohdalla kannattaa toimia nopeasti: ota vaate pois vauvan päältä ja anna sen liota ennen pesua.

5. Vältä huuhteluainetta

Vaikka huuhteluaine voi saada vauvan vaatteet tuntumaan miellyttävämmiltä, sen käyttöä ei suositella. Ne sisältävät hajusteita, jotka voivat ärsyttää vauvan herkkää ihoa.

Lisäksi, vaikka ne huuhdellaan pois viimeisessä huuhtelussa, niistä jää helposti jäämiä ja tuoksua vaatteiden kuituihin.

6. Käytä haaleaa tai lämmintä vettä

Vastasyntyneiden vaatteita ei tarvitse pestä kuumassa vedessä.

Käytä vain haaleaa tai lämmintä vettä lian ja bakteerien poistamiseksi. Ihanteellinen lämpötila on 30-40 °C.

Miten käsitellä itsepäisiä tahroja?

Jos vauvasi vaatteet ovat tahriintuneet kovasti, liota niitä ensin tunnin ajan. Noudata sitten tahran alkuperästä riippuen näitä suosituksia:

  • Jos kyseessä on oksennustahra, voit liottaa vaatetta vedessä, jossa on ruokalusikallinen etikkaa tai ruokasoodaa, ennen pesua. Tämä auttaa myös poistamaan hajun.
  • Jos kyseessä on ulostetahra, hiero kyseinen alue kovan pinnan päällä saippualla ennen vaatteen pesua.

Näillä vinkeillä voit pitää vauvasi vaatteet puhtaina ja hyvässä kunnossa!

Some figure
Ruokasooda puhdistaa tahrat, mutta vähentää myös hajua.

Muita vastasyntyneen vaatteiden pesussa huomioon otettavia asioita

Vastasyntyneen vaatteiden peseminen vaatii huomiota ja huolellisuutta. Hyvän pesuaineen valinnan lisäksi sinun on otettava huomioon seuraavat asiat:

  • Pese valkoiset vaatteet erikseen ja vältä tummien ja vaaleiden värien sekoittamista. Näin vältät värjäysonnettomuudet.
  • Pese vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tämä poistaa kaikki aineet, jotka voivat ärsyttää vauvan ihoa, ja antaa turvallisuutta.
  • Jos lapsesi vaatteissa on painokuvioita, pese ne nurinpäin, jotta painatus tai kuvio ei vahingoitu.
  • Vältä pesemästä vastasyntyneen vaatteita yhdessä peittojen tai pyyhkeiden kanssa. Nämä tulee pestä aina erikseen.

Toisaalta, kun olet pessyt vauvasi vaatteet, sinun on kuivattava ne hyvin, jotta vältät epämiellyttävät hajut. Voit käyttää kuivausrumpua tai ripustaa vaatteet ulos, riippuen mieltymyksestäsi. Jos haluat silittää vaatteet, tarkista etiketti.

Pidä vauvasta ja hänen vaatteistaan rakastavaa huolta

Vastasyntyneen vaatteiden oikeaoppinen pesu on tärkeää hänen herkän ihonsa suojelemiseksi. Jokainen huolenpito ja varotoimi edistää uuden perheenjäsenen mukavuutta ja hyvinvointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cleveland Clinic. (16 de marzo de 2021). Is Laundry Detergent Causing Your Child’s Skin Rash?. https://health.clevelandclinic.org/is-laundry-detergent-causing-your-childs-skin-rash/
  • Luque, A. (2007). Cuidados generales de la piel del bebé: características de los productos más idóneos. Offarm: farmacia y sociedad, 26(5), 58-60. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidados-generales-piel-del-bebe-13102415
  • Oranges, T., Dini, V., & Romanelli, M. (2015). Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Advances in wound care, 4(10), 587–595. https://doi.org/10.1089/wound.2015.0642

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.