On-off -parisuhde vahingoittaa

Usein riippuvaisuutta sisältävissä suhteissa osapuolet yrittävät väkisin saada uuden alun syntymään puhtaalta pohjalta. Aiemmin koetut ongelmat ovat kuitenkin taakkana.
On-off -parisuhde vahingoittaa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On-off -parisuhde kehittyy siksi, että osapuolet ovat hyvin kiintyneitä toisiinsa ja olleet pitkään yhdessä, tai siksi että toinen tai kumpikin osapuoli on tunnetasolla riippuvainen toisesta.

Kaikissa näissä tilanteissa pari on kykenemätön luopumaan suhteesta. Sen vuoksi he yrittävät yhä uudelleen. Jossakin vaiheessa tällaisesta suhteesta tulee kuitenkin suurta kärsimystä.

Tunteiden jatkuvan satuttamisen tuska

Elämän edetessä jokainen meistä kohtaa monenlaisia satuttavia asioita. Kipu rakkaan henkilön menettämisestä, kumppanista eroaminen, työpaikasta luopuminen… näitä tilanteita on monia.

Psyykkinen kipu on vaikea prosessi, joka voi johtaa masennukseen, jos sitä ei käsitellä hyvin. Kun ihminen on on-off -suhteessa, hän on jo erittäin tottunut tällaiseen kipuun, mutta hän ei koskaan pääse mainitun prosessin viimeiseen vaiheeseen.

on-off -parisuhde

Katsotaan sitten tällaisen parisuhteen vaiheita ja sitä, kuinka osapuolet niissä saattavat reagoida:

  • Kieltäminen: Ihminen kieltää sen, että parisuhde ei toiminut. Hän ei halua nähdä totuutta ja saattaa myös yrittää olla niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kun kieltäminen ei enää toimi, hän etenee seuraavaan vaiheeseen.
  • Viha: Tässä vaiheessa osapuolet syyttävät toisiaan suhteen ongelmista ja siitä, miksi kumppanuus epäonnistui. Kyseessä on jakso, jolloin pari pystyy muistamaan vain negatiiviset asiat ja näkemään toisensa vain vihan kautta.
  • Suru: Vihan (joka on hyvin voimakas tunne) jälkeen ilmenee tämä tunne. Syvä, halvaannuttava suru muistuttaa osapuolia hyvistä ajoista ja antaa heille syitä nostalgiaan siitä, miksi he pysyivät yhdessä.
  • Neuvottelu: Pariskunta yrittää palata yhteen, ja jos on kyse on-off -suhteesta, lopulta palaakin. Suru muistuttaa heitä siitä, miten arvokasta kaikki oli, ja tämä saa heidät antamaan suhteelle toisen tilaisuuden. He kieltäytyvät luovuttamasta.
  • Viimeinen vaihe olisi sitten hyväksyntä. Kun pariskunta hyväksyy, että suhde ei toiminut, he hyväksyvät sen, että jokainen uusi yritys johtaisi epäonnistumiseen.

Jos on kyse on-off -suhteesta, osapuolet eivät kuitenkaan halua hyväksyä, että suhde on tullut päätökseensä.

Siksi jotkut lopulta päättävät antaa parisuhteelle vielä mahdollisuuden neuvotteluvaiheessa. He saattavat saada sovun syntymään sillä oletuksella, että molemmat “muuttuvat”.

On-off -parisuhde ja pelot

Se, että epävakaa parisuhde ei etene kuvattuun viimeiseen hyväksynnän vaiheeseen, mikä toisi mukanaan suhteesta irti päästämisen ja uudelle tielle lähtemisen, liittyy pelkoihin.

Ihmiset, jotka ovat olleet kumppaninsa kanssa ainakin 6-8 vuotta, ovat kokeneet yhdessä erittäin monia asioita. He ovat niin kiinni toisissaan, että tuntuu mahdottomalta olla taistelematta sen eteen, mitä heidän välillään on ollut.

pari halaa

Huolimatta siitä, että ero (joka joskus naamioidaan “tauoksi”) tarkoittaa sitä että jokin ei toimi, pariskunta yrittää roikkua suhteessa hinnalla millä hyvänsä.

Parisuhdekriisit ovat normaaleja, mutta ei ole normaalia erota ja palata yhteen yhä uudestaan. Tämä satuttaa osapuolia aina vaan lisää.

Samalla he myös jättävät huomioimatta ongelman todellisen aiheuttajan.

Jos molemmat osapuolet ovat riippuvaisia toisistaan, käy samoin. On-off -parisuhteessa elämä on mahdotonta ilman toista tai yleisesti ottaen ilman kumppania.

Joskus kumppanista irrottaminen voi tuntua vaikealta ja saatamme ajatella, että voimme luoda uuden alun ihan puhtaalta pöydältä, mutta tosiasiassa asiat eivät etene näin.

Se mikä ei toiminut, ei tule toimimaan

Mikä saa parisuhteen rikkoontumaan ja sitten taas alkamaan alusta monta kertaa uudelleen? Tilanne voi kertoa siitä, että osapuolet eivät osaa käsitellä konflikteja tai että sama seinä nousee vastaan kerta toisensa jälkeen.

Jos ongelma on peräisin persoonallisuuseroista, tai jos näkökulmat elämään ovat erilaiset tai tavoitteet yhteensopimattomat (toinen haluaa vaikkapa elää ulkomailla ja toinen taas kotimaassa), tilanteeseen ei ole ratkaisua.

Lupaukset muutoksista ja yritykset saada mahdoton toteutumaan eivät tuota tulosta.

Toisaalta taas jos ongelma johtuu vaikkapa siitä, että pariskunta tekee töitä yhdessä tai heillä on lapsia ja sen tuomaa stressiä, tällöin on keinoja saada tilanne hoidettua kuntoon.

Asiantuntijan apu tai pariterapia voi olla hyvä idea.

pariterapia

On-off -parisuhde on kärsimystä. On siis syytä katsoa ongelmaa suoraan, ja tulisi miettiä, tartutaanko tilaisuuksiin jotka eivät johda mihinkään kannattavaan. Toisaalta taas voi olla kyse vain siitä, että kumppanien tulisi opetella hallitsemaan paremmin joitakin elämänsä osa-alueita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Hoyos, M. L., Arredondo, N. H. L., & Echavarría, J. A. Z. (2007). Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional. Informes psicológicos9(9), 55-69.
  • Pérez, K. (2011). Efectos de la dependencia emocional en la autoestima de mujeres de veinte y cinco a cincuenta y cinco años de edad que tienen una relación de pareja. Recuperado de http://www. dspace. uce. edu. ec/bitstream/25000/472/1/T-UCE-0007-1. pdf.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.