Logo image
Logo image

Näin voit poistaa ilmaa vauvan mahasta

3 minuuttia
Vauva saattaa niellä ilmaa syöttämisen aikana. Jos et auta vauvaa, tämä ilma voi aiheuttaa kipua sekä tehdä vauvasta ärtyisän ja itkuisen. Onkin tärkeää auttaa vauvaa poistamaan ilmaa mahasta.
Näin voit poistaa ilmaa vauvan mahasta
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vauvojen on saatava ilmaa pois mahastaan, muutoin se voi aiheuttaa kipua ja tehdä vauvasta ärtyisän. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit poistaa ilmaa vauvan mahasta.

Vauvan ilmavaivat

On hyvin tavallista, ettei vauva osaa imeä rintaa tai tuttipulloa oikein. Näin vauva saattaa niellä ruokinnan aikana myös ilmaa, erityisesti jos vauvaa ruokitaan pullolla.

Tämä ilman kertyminen mahaan voi aiheuttaa kipua ja tehdä vauvasta ärtyisän, mistä syystä vauva sitten itkee.

Some figure

Koliikki syntyy silloin, kun ilmaa kertyy ruoansulatuskanavaan heikosta ruoansulatuksesta tai ilman nielemisestä johtuen.

Tästä syystä syöttämisen jälkeen on tärkeää auttaa poistamaan ilmaa vauvan mahasta. Vauva ei onnistu siinä hyvin yksin, joten hän tarvitsee apua.

Syöttämisen jälkeen röyhtäytyä vauva, jotta ilmaa poistuu eikä kipua tai koliikkia synny.

Ilmaa on erityyppistä

Vauvan mahaan voi kertyä kahden tyyppistä ilmaa.

  • Mahalaukun ilma. Tämä on yleisintä. Kyseessä on ilma, jota vauva nielee syömisen aikana, kuten jo mainitsimme yllä.
  • Suolistokaasu. Tätä kaasua syntyy heikosta ruoansulatuksesta tai ruokaintoleransseista johtuen. Jos tästä on kyse oman vauvasi kohdalla, ota yhteys lastenlääkäriin. Lääkäri saattaa suositella äidinmaidonkorvikkeen vaihtamista, jos sellainen on käytössä.

Näin voit poistaa ilmaa vauvan mahasta

Voit poistaa ilmaa vauvan mahasta useilla tekniikoilla ja vinkeillä.

Oikea asento syöttäessä poistaa ilmaa vauvan mahasta

Some figure

Oikea syöttämisasento on ensisijaisen tärkeä, jotta vauva ei nielisi ilmaa maidon mukana.

Kun imetät tai pulloruokit vauvaa, vauva on pidettävä oikeassa asennossa. Näin imeminen onnistuu paremmin ja vauva nielee vähemmän ilmaa. Tämän tehdäksesi:

  • Nännipihan ja nännin tulisi yhdessä muodostaa tuttiosa vauvan suuhun. Jos vauva imee ainoastaan nänniä, hän nielee todennäköisesti myös ilmaa.
  • Vauvan ikenien ei tulisi puristaa nänniä. Muutoin vauva nielee vain ilmaa, ei maitoa.

Suosittelemme lukemaan myös: Vauvojen pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisy

Röyhtäyttäminen poistaa ilmaa vauvan mahasta

Vauvan röyhtäyttäminen on tehokkain keino auttaa poistamaan ilmaa vauvan mahasta. Tietyissä asennoissa tämä onnistuu vielä paremmin. Tutuimmat asennot ovat:

  • Vauvan pitäminen olkapäätä vasten.
  • Vauvan laittaminen istuma-asentoon syliin selkä sinuun päin ja käden asettaminen vauvan rintaan sekä sormien laittaminen leukaan.
  • Vauvan asettaminen kasvot alaspäin käsivarrelle. Kun maha painaa käsivartta vasten, tämä helpottaa ilman poistumista. Muista, että vauvan pään tulisi olla aavistuksen korkeammalla kuin muun osan vartalosta.

Kun vauva on oikeassa asennossa, taputtele tai hiero vauvan selkää. Auta poistamaan ilmaa noin viidestä kymmeneen minuuttia. Älä huoli, jos et kuule tyypillistä röyhtäyksen ääntä; se voi olla hiljainen. Kymmenen minuutin kuluttua voit laskea vauvan alas.

Kun vauvaa täytyy röyhtäyttää

Asiantuntijoiden mukaan on tarpeen auttaa poistamaan ilmaa vauvan mahasta. Saatat pohtia, milloin tämä sitten tulisi tehdä. Normaalisti vauva tulisi röyhtäyttää jokaisen ruokintakerran jälkeen. Joissakin tapauksissa saatat joutua keskeyttämään ruokinnan ilman poistamiseksi ja sitten jatkamaan uudelleen:

  • Jos vauva on levoton ruokinnan aikana, hän saattaa niellä ilmaa. Voit lopettaa syöttämisen viiden tai kymmenen minuutin välein, poistaa ilmaa ja sitten jatkaa.
  • Voit röyhtäyttää vauvan myös silloin, kun vaihdat rinnasta toiseen.
  • Jos pulloruokit vauvaa ja vauva näyttää rauhattomalta, voit pysäyttää ruokinnan aina 60 millilitran välein, röyhtäyttää vauvan ja jatkaa syöttämistä.

Kuuntele äidinvaistojasi! Jos vauva ei näytä rauhattomalta ja syö kunnolla, syöttämistä ei tarvitse keskeyttää. Röyhtäytä vauva ruokinnan jälkeen.

Valitse oikeanlainen tuttiosa pulloon

Some figure

Tuttiosan tulisi soveltua vauvasi ikään. “Koliikkia ehkäisevät” tuttiosat voivat olla hyödyllisiä.

Jos pulloruokit vauvaa, ole tarkkana tuttiosan kanssa: se ei kenties ole sopiva hänen ikäiselleen vauvalle. Jos tuttiosa on liian iso, vauva saattaa niellä ilmaa maidon ohessa.

On parempi valita vauvan ikään sopiva tuttiosa, jotta vauva ei niele ilmaa. Tähän ongelmaan erityisesti tarkoitetut tuttiosat vähentävät ilman nielemistä syöttämisen aikana.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kassing-menetelmä: pullo- ja rintaruokinnan yhdistäminen

Pitääkö vauva aina röyhtäyttää?

Jotkut äidit uskovat, että vauvat nielevät aina ilmaa syödessään ja että vauva tulee siksi röyhtäyttää joka kerta. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Erityisesti rintaruokinnan aikana, jos asento ja imemistekniikka ovat oikeanlaiset, vauva ei välttämättä niele ilmaa.

Jos röyhtäytät vauvaa silloinkin kun sitä ei tarvitsisi tehdä, saatat tehdä vauvalle epämukavan olon. Parasta on yrittää auttaa poistamaan ilmaa vauvan mahasta kohtuullisen ajan (viidestä kymmeneen minuuttia) hellävaraisesti taputtelemalla tai hieromalla vauvaa ja antamalla vauvan sitten vain levätä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • C. Calvo Romero, “La prevención y el tratamiento del cólico del lactante”, BOL PEDIATR 2010; 50: 197-202
  • Asociación Española de Pediatría, Técnicas de lactancia materna. http://lactanciamaterna.aeped.es/tecnicas-de-lactancia-materna/
  • Asociación Española de Matronas, Los consejos de tu matrona, 2017. https://aesmatronas.com/wp-content/uploads/2018/01/Los-consejos-de-tu-matrona.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.