Miten puhdistaa nahkalaukut ja -lompakot?
Nahkatavarat ovat yleensä tyyriitä ja vaativat erityistä huoltoa. Ne on tärkeää pitää hyvässä kunnossa, jotta niiden käyttöikä pitenee ja ne pysyvät hyvännäköisinä ja toimivina. Vaikka tämä ei ole vaikea urakka, siinä on tarpeen noudattaa eräitä suosituksia. Tässä artikkelissa kerromme, miten puhdistaa nahkalaukut ja -lompakot.
Nämä tarvikkeet on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön ja tavaroiden kuljettamiseen paikasta toiseen. Tästä syystä ne altistuvat jatkuvasti lialle ja tahroille. Jotta ne kestäisivät vuosia (kuten tämän materiaalin kohdalla on tarkoitettu), niitä on tärkeää puhdistaa ja huoltaa.
Miten puhdistaa nahkalaukut ja -lompakot?
Nahasta valmistetut tavarat ovat yleensä näyttäviä asusteita. Niitä tulee kuitenkin huoltaa hyvin ja kiillottaa.
Tämä pätee erityisesti silloin, jos niitä käytetään välineinä. Puhdista ne noudattamalla tiettyjä vinkkejä.
1. Poista mahdollinen pöly
Ennen puhdistusaineiden käyttöä laukusta tulisi ravistaa hyvin pois pöly ja lika. Joistakin laukuista pöly on hankalampi irrottaa, joten on tärkeää tyhjentää laukun sisältö ja kääntää laukku ylösalaisin.
Muussa tapauksessa pöly saattaa tunkeutua laukun sisäosiin ja olla vielä hankalampi poistaa. Pienet roskat voi poistaa pölynimurilla.
2. Käytä saippuaa ja vettä
Kun kaikki kuiva lika on poistettu, sekoita 2,5 dl:aan vettä yksi ruokalusikallinen nestesaippuaa. Uita siinä liina ja pyyhi sillä nahkalaukut ja -lompakot.
Muista puhdistaa myös taskut ja pienet sopukat, joihin kertyy yleensä enemmän likaa.
3. Miten puhdistaa nahkalaukut ja -lompakot alkoholilla
Vaikka alkoholia ei aina suositella, se voi toimia loistavasti yksittäisiin nahassa oleviin tahroihin, kuten musteeseen tai mutaan.
Kostuta vanupuikko alkoholissa ja pyyhi sillä mustetahraa, jotta se irtoaa. Anna sitten jäljellä olevan nesteen imeytyä kuivaan liinaan.
4. Kalustelakkaa nahkalaukkuihin ja -lompakoihin
Kalustelakalla, jota käytetään kirjahyllyjen tai kaappien kiillottamiseen, saa hyvin kiiltoa ja väriä myös nahkatavaroihin.
Sitä tulisi käyttää kuitenkin vain pieni määrä ulkopuolelle lian poistamiseksi alueelta. Levitä sitä kuivalla liinalla.
5. Puhdista laukkusi säännöllisesti
Jos haluat pitää nahkalaukkusi ja -lompakkosi kiiltävinä, ne tulisi puhdistaa ainakin joka kolmas päivä. Vähintäänkin puhdistaa nopeasti pölystä eli tyhjentää sisältö ja ravistaa hyvin pölyn irrottamiseksi.
Pyri tekemään nahan syväpuhdistus ja huolto noin kolmen kuukauden välein, jos käytät tuotetta päivittäin.
Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Nahkatakin puhdistus viiden vinkin avulla
Puhdista nahkalaukkusi ja -lompakkosi niille tehdyn käsittelyn mukaan
Nahkatavaroiden puhdistusta koskevien yleisten suositusten lisäksi tämä materiaali voidaan käsitellä ja viimeistellä eri tavoin. Puhdistus riippuu siten tarkemmin nahkatyypistä.
Lakka
Lakkapintaisissa nahkatavaroissa on vesipohjaista maalia, johon lakat lisätään. Kuivuessaan ne kovettuvat ja suojaavat nahkaa. Näin nahka kestää paremmin likaa ja tietynlaisia tahroja, kuten rasvaa.
Tällainen nahka on kuitenkin herkkä vedelle, maalille ja liuottimille. Sen voi puhdistaa erityisella puhdistusvoiteella, jota levitetään kuivalla liinalla.
Rasva
Rasvainen nahka on materiaali, joka on maalattu aniliineilla eli orgaanisilla yhdisteillä, jotka tekevät siitä luonnollisen näköisen. Se on hieman herkempi kuin muuntyyppiset nahat.
Sen puhdistuksessa kannattaa käyttää pyyhekumia pintaan ja tarvittaessa värillistä tai väritöntä rasvaista voidetta.
Säämiskä
Tämä on yhdenlainen nahka, joka on myös värjätty aniliineilla ja joka hiotaan. Se on kaikkein herkin materiaali käsilaukuissa ja lompakoissa, sillä siihen kertyy herkästi likaa, rasvaa ja tahroja.
Se on näin ollen kaikkein vaikeimmin puhdistettava nahka. Pinnalla oleva pöly kannattaa irrottaa pienellä harjalla, kuten kynsiharjalla.
Sekoita veteen loraus saippuaa ja levitä sitä nahkaan samalla kostutetulla harjalla. Harjaa hellävaraisesti ja hankaa sitten loput pois kostealla liinalla pyörivin liikkein. Anna kuivua päivän ajan.
Valkoinen nahka
On selvää, että valkoiset nahkatavarat ovat väristään johtuen arempia ja vaativat näin tiheämpää puhdistusta. Ne tulee pyyhkiä kuivalla liinalla 4–5 päivän välein pölyn ja lian kertymisen ehkäisemiseksi. On tärkeää olla käyttämättä etikkaa tai valkaisuainetta.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää myös: Puisten keittiövälineiden pesu ja desinfiointi
Vielä muutamia huoltovinkkejä nahkalaukuille ja -lompakoille
Pidä mielessä seuraavat suositukset huoltaessasi nahkalaukkuja ja -lompakoita:
- Pidä ne erillään muista tavaroista: Jotta et joutuisi poistamaan tahroja, niitä kannatta ennaltaehkäistä. Pidä nahkalaukku tai -lompakko poissa sellaisten esineiden ulottuvilta, jotka voivat liata sen. Esimerkiksi käsivoide.
- Laita se säilöön pussiin. Nahkatavaran säilyttäminen muovipussissa silloin, kun sitä ei käytetä, auttaa pitämään pölyn ja lian poissa. Se suojaa sitä myös ympäristön kosteudelta.
- Huolehdi nahkatavaran sisällöstä. Laukussa pidetään yleensä sellaisia tavaroita, jotka avattuina voivat liata ja vahingoittaa nahkaa. Esimerkiksi kynät, ruoka tai kosmetiikka voivat kaikki aiheuttaa tahroja. Varmista, että ne on tiukasti suljettu, jotta ne eivät aiheuta pahoja tahroja laukun sisälle.
- Pidä yllä järjestystä. Myös päivittäin käytetty nahkalompakko tarvitsee huoltoa. Järjestä sen sisältö hyvin niin, että kun joudut ottamaan sieltä jotain pois, kaikki ei mene sekaisin.
- Entisöinti. Tietynlaisten nahkojen, kuten mokan, kiilto saadaan takaisin värinpalauttajalla. Lisäksi on olemassa vedenkestäviä tuotteita, jotka suojaavat tahroilta ja lialta.
- Varo aurinkoa. Älä koskaan jätä nahkalaukkua kuivumaan suoraan auringonvaloon.
Vaikka yllä olevat vinkit koskevat nahkalaukkujen ja -lompakoiden puhdistusta, ne soveltuvat myös moniin muihin nahasta valmistettuihin tavaroihin, kuten kenkiin tai vöihin. Hyödynnä niitä!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bustos Flores, Carlos, La producción artesanal. Visión Gerencial [Internet]. 2009; (1):37-52. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545880009
- Ramirez, Jorge. “EL PROCESO DE CURTIDO. La Generación de Residuos En Cada Etapa.” Forcillo 1 (2002): 12–14. Disponible en: http://www.biologia.edu.ar/tesis/forcillo/pdf/Proceso_de_curtido.pdf
- Chaves Badilla, Salomón Isaac, El cuero como soporte alternativo para realizar planchas de huecograbado. El Artista [Internet]. 2011; (8):48-68. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87420931004
- MARTÍNEZ BUITRAGO, SANDRA YULIER , ROMERO COCA, JONATHAN ALEXANDER. REVISIÓN DEL ESTADO ACTUAL DE LA INDUSTRIA DE LAS CURTIEMBRES EN SUS PROCESOS Y PRODUCTOS: UN ANÁLISIS DE SU COMPETITIVIDAD. Revista de la Facultad de Ciencias Económicas: Investigación y Reflexión [Internet]. 2018;XXVI(1):113-124. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90953767006
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.