Logo image
Logo image

Mitä tehdä, jos seurustelukumppani katoaa aika ajoin

3 minuuttia
Jos seurustelukumppani katoaa ja soittaa takaisin muutaman päivän, viikon tai kuukauden kuluttua niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, sinun tehtäväsi on selvittää mitä tämä käytös merkitsee, jotta tiedät kuinka toimit.
Mitä tehdä, jos seurustelukumppani katoaa aika ajoin
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuvittele, että olet parisuhteessa ja täysin odottamatta seurustelukumppani katoaa. Muutamaa päivää myöhemmin hän soittaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Olet varmasti helpottunut kuullessasi hänestä kaiken sen huolehtimisen jälkeen. Mutta olet samalla myös hyvin hämmentynyt, vihainen ja pettynyt.

Tätä ilmiötä kutsutaan joskus “ghostaamiseksi”. Oli tilanne mikä hyvänsä, sinun on löydettävä tästä kokemuksesta hyvät puolet ja opittava siitä. Eiväthän kaikki sitoudu parisuhteeseen yhtä lailla. Tärkeintä on asettaa etusijalle omat henkilökohtaiset tarpeet ja periaatteet ja vasta sitten mukautua kaikkeen muuhun. Teidän on käytävä kunnon keskustelu ja päästävä yhteisymmärrykseen, jos mahdollista.

Jos seurustelukumppani katoaa yhtäkkiä ja soittaa sen jälkeen takaisin niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, miten siihen tulisi suhtautua?

Kun seurustelukumppani katoaa ensimmäisen kerran

Some figure

Jotkut ihmiset ovat aivan ihania kumppanilleen joinakin päivinä, kun taas toisina päivinä he voivat käyttäytyä niin kuin toinen olisi täysin vieras. He ovat tyypillisesti itsekkäitä ihmisiä, jotka häipyvät hetken mielijohteesta mitään ilmoittamatta ja välttelevät yhteydenottoa.

Mutta näin voi tapahtua vain siinä tapauksessa, että toinen sallii ja hyväksyy sen.

Kun seurustelukumppani katoaa, on ensiksi varmistettava ettei se johdu mistään hänestä riippumattomista syistä kuten onnettomuudesta. Kun on selvää ettei mistään tällaisesta ole kyse, kannattaa reagoida seuraavilla tavoilla.

1. Älä näytä huolta, jos seurustelukumppani katoaa

Kun seurustelukumppani lopulta ottaa yhteyttä, sinun ei tarvitse puhua hänelle heti. Yritä viivyttää keskustelua.

Sinun ei milloinkaan kannata antaa hänen olettaa, ettei sinulla ole mitään parempaa tekemistä kuin olla aina hänen saatavillaan.

2. Puhu siitä rauhallisesti

On tärkeää pitää tunteensa kurissa eikä ilmaista tyytymättömyyttä tai pettymystä. Ole sen sijaan rauhallinen ja näytä olevasi tyytyväinen omaan elämääsi ja vapaa-ajan puuhiisi. Seurustelukumppanin poissaoloaika on parempi käyttää muiden ihmissuhteiden vahvistamiseen.

Ole luonteva. Pelkkä “Miten sinulla on mennyt?” lieventää reaktiotasi. Yksityiskohtiin ehtii kaivautua myöhemminkin.

3. Keskustelkaa rehellisesti

Jos sovitte tapaamisen, käytä tilaisuus puhuaksesi seurustelukumppanisi äkillisestä katoamisesta. Näin voit analysoida paitsi hänen sanojaan myös kehonkieltään. Itse asiassa eleet ja liikkeet kertovat paljon enemmän kuin sanat.

Ole avoin kypsälle ja jämäkälle keskustelulle. Katso häntä silmiin ja puhu odotuksistasi suhdettanne koskien.

Reaktiosi on tärkeä mahdollisten tulevien päätösten kannalta. Jos hän pyytää anteeksi ja osoittaa katumusta, voit ehkä antaa hänelle toisen mahdollisuuden, joka perustuu uuteen, molemminpuoliseen sopimukseen. Mutta jos hän vähättelee katoamistaan ja yrittää harhauttaa sinua väittämällä sinun vain ylireagoivan, on aika päättää suhde.

Jos seurustelukumppani katoaa toistuvasti

Seurustelukumppani saattaa kaikesta aneluista ja lupauksista huolimatta katoilla toistuvasti. Jos suhteenne on ajautunut tähän pisteeseen, hän pitää sinua vain kynnysmattona. On siis aika päättää suhde. Tällainen henkilö pelkää mitä ilmeisimmin kompromisseja tai hänellä on niin valtavan suuri ego, ettei hän kykene ajattelemaan muita kuin itseään.

Paras vaihtoehto tässä tilanteessa on päättää tuo tuskallinen noidankehä. Sinun on arvostettava itseäsi, sillä toinen ihminen ei selvästikään tule sitä tekemään onhan hän jo osoittanut voivansa jatkaa elämää kunnioittamatta toisen ihmisen tunteita lainkaan.

Suhteen lopettaminen on kyllä vaikeaa, kun toisesta pitää aidosti. Mutta se on huomattavan paljon terveempää pitkällä aikavälillä.

Lue myös: Osaatko asettaa rajat ihmissuhteissa?

Miksi ihmiset katoavat?

Some figure

Syyt voivat olla erilaiset jokaisella, mutta kaikista tapauksista voi päätellä sen etteivät nämä ihmiset ole kiinnostuneita suhteesta toisen ihmisen kanssa. Muutoin he vastaisivat ainakin viesteihin tai soittaisivat takaisin.

Yleisimmät syyt katoamiseen voivat olla seuraavat:

  • Narsistiset taipumukset. Moni on usein liian keskittynyt omaan imagoonsa ja tunteisiinsa, mistä syystä he eivät useinkaan mieti tekojensa seurauksia tai osoita kiinnostusta toisiin. Se mitä he vihaavat katsoessaan kuvajaistaan parisuhteen peilistä omia heikkouksiaan saa heidät haluamaan kadota hetkeksi.
  • Yhtäaikaiset suhteet. Uskottomuus on yksi todennäköinen selitys silloin, kun kumppani katoaa. Kadoksissa olemisen ajan hän saattaa viettää toisen ihmisen kanssa.
  • Hän ei osaa lopettaa suhdetta. Hän saattaa olla väsynyt tai kyllästynyt suhteeseenne, mutta hänellä ei ole kykyä päättää sitä rehdisti. Jotkut ihmiset pelkäävät yksinoloa, ja tämä estää heitä olemasta rehellisiä omille tunteilleen. Jotkut vain odottavat kumppanin kyllästymistä ja lähtemistä.

Lue myös: Epäluottamus parisuhteessa: mitä tulisi tehdä?

Yhteenveto

Jos seurustelukumppani katoaa ilman syytä ja soittelee vain silloin kun häntä itseään huvittaa, hän ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä välitä sinusta kovinkaan paljon. Tästä syystä voi olla parasta lopettaa suhde hänen kanssaan ja etsiä aidosti rakastava kumppani, joka kohtelee sinua paremmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González Vélez, M., Vázquez Aguado, O., & Álvarez Pérez, P. (2013). El análisis de la resiliencia en personas que constituyen parejas mixtas en Andalucía. Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.5209/rev_CUTS.2013.v26.n2.41474
  • Montesinos-Guerrero, M. del R., Madrigal-de León, H. G., & Avilés, A. G.-P. (2015). Percepción de apoyo en la pareja reconstituida: el camino al ensamblaje. Atención Familiar. https://doi.org/10.1016/S1405-8871(16)30048-7
  • Cáceres, J.(1992). Estudio experimental de la interacción en la pareja. Análisis y modificación de conducta18(59), 413-443.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.