Mitä tehdä, jos kumppani vaikuttaa etäiseltä?
Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López
“Kumppani vaikuttaa etäiseltä, mitä minun tulisi tehdä?”
Tämä on ehkä yksi yleisimmistä huolenaiheista parisuhteessa olevien elämässä. Kumppani vaikuttaa yhtäkkiä muuttuneen, asiat eivät ole kuten ennen ja pelko mahdollisesta erosta hiipii mieleen.
Miten tällaisessa tilanteessa tulisi oikein reagoida?
Koska monenlaiset tunteet ovat pelissä, on hyvin tavallista epäillä ja kyseenalaistaa asioita, joihin ei välittömästi löydä vastauksia. Ennen kuin alkaa kehittämään erilaisia hypoteeseja omassa mielessään, kannattaa miettiä mahdollisia syitä tällaisen käyttäytymisen takana.
Tarkastellaanpa asiaa lähemmin.
Pariskunnan osapuolten välinen side
Tohtori Ortega Rojasin tekemän tutkimuksen mukaan pariskuntien osapuolten välinen side on yksi tärkeimpiä suhteita, joita ihminen elämänsä aikana luo. Siksi puolisoiden tulee luoda harmoniaa antamisen ja saamisen välille.
Jotta rakkaus voisi toimia, useat osatekijät vaikuttavat pariskunnan hyvinvointiin. Tällaisia ovat esimerkiksi molemminpuolinen sitoutuneisuus sekä toisen tarpeiden huomioonottaminen.
Chileläisen Santo Tomásin yliopiston tutkimuksen mukaan onnellisuus parisuhteessa edellyttää perustarpeiden (ruoka, raha, vaatteet) tyydyttämistä.
Lisäksi tärkeässä roolissa ovat viihdeaktiviteetit, emootionaalinen tyytyväisyys, intiimiys sekä sosiaalinen tuki.
Jos jokin näistä perusosasista ei toteudu tai jos vain yksi kumppani sitoutuu toteuttamaan niitä, on parisuhde altis hajoamiselle.
Miksi kumppani vaikuttaa etäiseltä?
Vaikka voi olla tottakin, että muutos kumppanissa voi olla merkki siitä että jokin on pielessä, kannattaa sinun kuitenkin analysoida myös muita mahdollisia syitä.
Ensihuuma on kaikonnut
Ensihuuma on rakastumisen aikaa. Tämän jälkeen parisuhde rauhoittuu ja kaikki muuttuu seesteisemmäksi. Tämä ei tarkoita, että rakkaus olisi loppunut, vaan lähinnä sitä että rakkaus on muuttunut kypsemmäksi.
Kumppanisi on kokenut menetyksen
Jokaiseen menetykseen liittyy oma suruprosessinsa. Kumppanisi on saattanut menettää läheisen ihmisen, työpaikkansa tai jotain muuta merkittävää hänen elämässään ja hän tuntee siitä suurta surua.
Jos näin tapahtuu, on täysin normaalia että hänen käytöksensä muuttuu. Puolisona sinä olet ensimmäinen, joka huomaa nämä muutokset kumppanissasi. Yritä antaa hänelle kaikki ymmärryksesi ja rakkautesi.
Kumppani on paineen alaisena
Oli kyse sitten opiskelusta, työnteosta tai pariskuntana elämisestä. Tällaisessa tapauksessa stressi voi ottaa yliotteen ja sen seuraukset voivat olla parisuhteelle tuhoisia.
Jos epäilet näin olevan, puhu kumppanillesi ja pyydä häntä ilmaisemaan itseään rohkeasti. Yhdessä voitte miettiä, mitä asialle voi tehdä, miten voitte parantaa tilannetta ja mitä pitää tehdä, jotta muutos voisi tapahtua.
Jatkuvaa riitelyä
On mahdollista, että toinen pariskunnan osapuolista on väsynyt jatkuvaan riitelyyn ja päättää ottaa puolisoonsa etäisyyttä.
Jos tilanne on tämä, kumppani saattaa ottaa henkistä etäisyyttä välttyäkseen riidoilta.
Uskottomuus
Tämä on yksi syy siihen, miksi kumppani vaikutta etäiseltä, vaikka sen myöntäminen onkin kivuliasta.
Joissakin tapauksissa uskoton kumppani muuttaa aikataulujaan ja rutiinejaan tai alkaa piilotella asioita.
Mitä tehdä, kun olen etääntynyt kumppanistani?
Kun olet pohtinut edellämainittuja syitä kumppanin etääntymiselle ja olet löytänyt mahdollisen aiheuttajan omassa tilanteessasi, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
- Puhu kumppanillesi. Tee se määrätietoisesti yrittäen keskittyä faktoihin omien uskomusten sijasta. Kerro havaitsemistasi tapahtumista ilman riidan haastamista ja kysy kumppaniltasi suoraan, mikä on saanut hänet muuttamaan käyttäytymistään.
- Ole kärsivällinen. Vältä ahdistelemasta kumppaniasi esimerkiksi jatkuvilla tekstiviesteillä, vainoamisella tai yksityisyyden rajojen rikkomisella. Jos teet näin, sinusta tulee se osapuoli, joka turvautuu epäterveisiin käyttäytymismuotoihin tai päätyy kärsimään mustasukkaisuudesta.
- Ole empaattinen. Jos olet jo keskustellut kumppanisi kanssa ja olet saanut tietää hänen käyvän läpi vaikeita aikoja, laita itsesi hänen asemaansa ja osoita hänelle ymmärrystä.
- Älä toista kumppanin käyttäytymismallia. Jotkut saattavat alkaa käyttäytyä samalla tavoin silloin, kun heidän kumppaninsa käyttäytyy etäisesti. Tällainen toiminta tekee kuitenkin tilanteen vain entistä pahemmaksi. On paljon järkevämpää luoda tapoja, jotka parantavat parisuhdetta.
- Ylläpidä itsetuntoasi. Sinun on tärkeää kehittää hyvä itsetunto. Monesti kumppanin etäisyys voi olla vain omassa päässä eikä mikään ole vialla. Sinulle on saattanut kehittyä pelkoja aiemmista kiintymyssuhteistasi johtuen. Tällaisessa tapauksessa sinun kannattaa etsiä psykologista tukea vahvistamaan heikkouksiasi.
Rakasta itseäsi äläkä hyväksy vähempää kuin ansaitset
Kun parisuhteessasi koettelee kovemmat ajat, asiat voivat parantua ainoastaan silloin, kun molemmat yrittävät osansa. Jos sinusta tuntuu, että rakkaus ja tuki on vain yksipuolista eikä vastavuoroista, tai kumppanisi kanssa olo ei tee sinua onnelliseksi, sinun pitää ajatella ensiksi itseäsi.
Jos olet keskustellut kumppanisi kanssa ja olet kertonut hänelle tunteistasi, eikä hänen käytöksensä siltikään muutu, olisi parasta päättää suhde. On paljon parempi elää yksin kuin huonossa suhteessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Andrade, J. A. (2013). Relaciones tóxicas de pareja. Psicologia.Com: Revista Electronica De Psicologia.
- La dinámica vincular celos-infidelidad. (2011). Pensamiento Psicológico.
- Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
- PERCEPCIÓN SOCIAL DE LA INFIDELIDAD Y ESTILOS DE AMOR EN LA PAREJA. (2014). Enseñanza e Investigación En Psicología.
- Valor-Segura, I., Expósito, F., & Moya, M. (2010). Emociones Poderosas y no Poderosas ante Conflictos de Pareja: Diferencias de Género. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2010v19n2a4
- Vallejo Pareja, M. A. (2000). Emociones y dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
- Alzugaray, Carolina., García, Felipe. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. https://www.researchgate.net/publication/294891178_Relaciones_de_pareja_y_bienestar_psicologico
- Ortega Rojas, Juan. (2012).El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. https://www.redalyc.org/pdf/1941/194124704008
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.