Logo image
Logo image

Mitä peptidit ovat ja mitä hyötyjä ne tarjoavat iholle?

5 minuuttia
Peptidit ovat kollageenin "rakennuspalikoita". Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan peptideistä ja selvitämme, miksi ne ovat niin tärkeitä tämän päivän kosmetiikkateollisuudessa.
Mitä peptidit ovat ja mitä hyötyjä ne tarjoavat iholle?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nykypäivänä on olemassa lukematon määrä uusia tuotteita ja on kehitetty erilaisia menetelmiä esteettisiin tai kosmeettisiin tarkoituksiin. Tällaisia ovat myös iholle tarkoitetut peptidit. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä peptidit ovat ja miksi ne ovat hyväksi iholle.

Peptidit ovat lyhyitä aminohappoketjuja. Ne ovat tärkeitä iholle, koska ne toimivat kollageenin ja elastiinin rakennuspalikoina.

Vaikka keho tuottaakin luonnostaan peptidejä, kollageenituotanto alkaa laskea 1%:lla vuodessa 30. ikävuoden jälkeen.

Tämän takia iho alkaa menettää sileyttään ja näyttää ryppyiseltä, veltolta ja kiillottomalta. Tämän takia monet ihonhoitotuotteet sisältävät tänä päivänä peptidejä.

Erilaisten trendien ja ainesosien väitetään toimivan “ihmetuotteena” nuorekkuuden takaisinsaamiseksi, mutta ovatko peptidit todellisuudessa tehokkaita? Yritämme vastata tähän kysymykseen seuraavaksi.

Mitä peptidit ovat?

Some figure
Kollageeni muodostuu peptideistä, aineksesta jonka tuotanto alkaa heiketä 30. ikävuoden jälkeen.

Ensinnäkin on tärkeää aloittaa sillä, että on olemassa erilaisia peptidejä. Niillä jokaisella on erilaiset funktionsa ja vaikutuksensa ihoon. Tässä yleisimmät peptidit:

Soluun tunkeutuvat peptidit

Tällaiset peptidit voivat läpäistä solukalvon. Ne kuljettavat mineraaleja (kuten kalsiumia, mangaania ja rautaa), jotka voivat nostaa kollageenitasoja.

Entsyymi-inhibiittorit

Kuten nimikin jo kertoo, nämä peptidit estävät tiettyjä entsyymejä, kuten angiotensiiniä jota löytyy pääasiassa verenkiertojärjestelmästä. Toisaalta nämä peptidit auttavat lopettamaan ihon luonnollista kollageenin vähenemisprosessia. 

Signaali- tai siirtopeptidit

Signaalipeptidit ilmestyvät ensimmäisenä polypeptidiketjun synteesissä ja ne osoittavat proteiinien kohteen. Kun niiden “viesti” on toimitettu iholle, ne auttavat edistämään kollageenin ja elastiinin tuotantoa.

Neuropeptidit

Aivojen välittäjäaineiden peptidit ovat kemikaalisia aineksia, jotka koostuvat aminohapoista. Niitä erittyy hermojen päissä ja ne vaikuttavat useiden elinten aktiivisuuteen.

Tämä estää tiettyjen kemikaalien vapautumisen, mikä aiheuttaa lihasten supistumista. Näiden peptidien esteettisinä vaikutuksina on se, että ne auttavat siloittamaan ryppyjä ja juonteita.

Tetrapeptidit ja heksapeptidit

Riippuen peptidiketjun pituudesta, on olemassa tetrapeptidejä, pentapeptidejä sekä heksapeptidejä. Niillä kaikilla on omat funktionsa ja vaikutuksensa.

  • Tetrapeptidit ja pentapeptidit toimivat herkillä alueilla (kuten silmien alapuolella olevalla iholla) ja ne toimivat kiinteyttävinä tekijöinä. Pentapeptidit stimuloivat kudoksen korjaantumista, edistävät paranemista sekä tehostaa kollageenisynteesiä.
  • Heksapeptidit auttavat lihaksia rentoutumaan toimimalla dynaamisissa ihorypyissä. Niillä on Botoxin kaltainen vaikutus, ilman neulojen ja tämän aineen käytön sivuvaikutuksia.

Muut peptidit

Q10 -peptidi edistää koentsyymi Q10 synteesiä. Asiantuntijat ovat tutkineet sen vaikutuksia urheilusuorituksissa. Sitä pidetään myös antioksidanttina, joka auttaa hidastamaan ennenaikaista ikääntymistä sekä neutralisoimaan vapaita radikaaleja.

Viimeisenä ovat kuparipeptidit. Niiden ominaisuuksista tehdään edelleen tutkimuksia, sillä asiantuntijat arvioivat niiden ehkäisevän kuparin oksidatiivista aktiivisuutta soluissa. Näiden peptidien esteettisiä vaikutuksia ei ole vielä todistettu.

Peptidit ovat hyväksi iholle

Some figure
Peptidit auttavat pitämään ihon kosteutettuna, sileänä, kimmoisana ja nuorekkaana.

Peptideillä on elimistössä monenlaisia funktioita. Ne ovat entsyymien ja hormonien rakennusosia sekä energianlähteitä.

Peptidit “muistuttavat” soluja, että niiden pitää tuottaa enemmän kollageenia korvatakseen jo menetetyn kollageenin.

Peptidien pääfunktio onkin avustaa kollageenituotannossa, sen turvaamisessa sekä korvaamisessa. Niiden muut tarjoamat hyödyt ovat riippuvaisia tai seurauksia näistä pääfunktioista.

Peptidit ovat hyödyllisiä iholle monella tapaa:

  • Kosteutus. Alentunut kollageenitaso johtaa kuivumiseen. Koska peptidit auttavat lisäämään kollageenin tuotantoa, ne kumoavat tai vähentävät kosteuden puutteen vaikutuksia iholle.
  • Ihon pehmeys, kimmoisuus ja kiinteys. Kollageenin ja kosteuden palautumisen välittömänä seurauksena on silminnähden pehmeä, kimmoisa ja kiinteä iho. On hyvä muistaa, että peptidit muodostavat myös elastiinikuituja.
  • Ryppyjen ja ilmejuonteiden vähentyminen. Lisääntynyt kollageeni auttaa muuttamaan ihon tasaiseksi ja nuorekkaaksi. Tämä johtuu siitä, että rypyt ja ilmejuonteet eivät ole niin näkyviä ihon ollessa kiinteämpi ja tasaisempi.
  • Suojaa iholle. Peptidit ovat eturintamassa suojaamassa ihoa infektioilta. Lisääntynyt kollageenituotanto tekee ihosta vahvemman ja kestävämmän.

Kuinka peptidit toimivat?

Peptidit ovat aminohappoketjuja ja aminohapot muodostavat proteiineja joka puolella kehoa.

Käyttämällä peptidejä sisältäviä tuotteita ja hoitoja, peptidit tunkeutuvat ihon läpi ja lähettävät viestin kehon soluille, jotta ne tuottaisivat enemmän kollageenia. Kyse on tavallaan kehon huijaamisesta kollageenin tuottamiseksi.

Kosmeettisten tuotteiden käyttämisen lisäksi on olemassa muitakin keinoja stimuloida kollageenin tuotantoa. Joissakin ruuissa on runsaasti tätä ainesta, kuten liivatteessa, lohessa, paprikassa ja tomaatissa.

Millaisia peptidejä sisältäviä ihonhoitotuotteita kannattaa suosia?

Yleisesti ottaen peptidejä sisältävät ihonhoitotuotteet ovat hyödyllisiä iholle. Niitä kaikkia ei kuitenkaan valmisteta samalla tavalla. Kuten jo yllä mainitsimme, jotkut peptidit välittävät signaaleja stimuloidakseen kollageenin tuotantoa, kun taas toiset estävät entsyymituotantoa. Kuitenkin suurin osa peptideistä toimii vedenkerääjinä.

Peptidejä voidaan lisäksi yhdistellä muiden ainesosien kanssa. Liittämällä niitä tiettyihin ihoreseptoreihin, eri peptidit voivat tuottaa monenlaisia vaikutuksia kuten vanhenemisen hidastamista, kosteutusta, hapettumisen estämistä, kiinteytymistä tai kimmoisuutta, kudoksen korjaamista, ihon kirkastamista sekä aknen vähentämistä.

Kun valitset peptidejä sisältäviä ihonhoitotuotteita, kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Varmista, että tuote todella sisältää peptidejä. On hyvä muistaa, että joskus peptidit esiintyvät eri nimellä (kuten palmitoyylinä).
  • Valitse sopivin tuotemuoto. Esimerkiksi voiteet ovat tehokkaampia, koska ne ovat ihokontaktissa pidemmän aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että iho imee itseensä enemmän peptidejä.
  • Mikään tuote ei sisällä kaikkea, joten kannattaa valinta tehdä omien tarpeiden mukaisesti. On hyvä huomioida, että tetrapeptidit tehostavat ihon kimmoisuutta sekä kiinteyttä, kun taas heksapeptidit auttavat kirkastamaan ja parantamaan ihon ulkonäköä.
  • Tarkista, mitä muita aineksia tuote sisältää. Jotkut peptidit toimivat paremmin joidenkin elementtien kanssa kuin toisten. Näin on esimerkiksi C-vitamiinin ja niasiiniamidin kanssa. On siis hyvä, mikäli peptidejä sisältävä ihonhoitotuote sisältää esimerkiksi näitä aineksia.

Peptidien haittapuolet – mitä kannattaa pitää mielessä

Some figure
Yleisesti ottaen peptideillä ei ole haittapuolia, vaikkakin niihin liittyy joitakin harvinaisia allergiatapauksia.

Peptidit saattavat vaikuttaa “taianomaisilta” ainesosilta, mutta kaikella on myös huonot puolensa.

Ensinnäkin peptidi-termiä saatetaan käyttää liian yleistäen, kun viitataan mihin tahansa lyhyeen aminohappoketjuun.

Onkin olemassa monenlaisia peptidejä, eivätkä ne kaikki tarjoa vaikutuksia iholle. Termiä siis saatetaan käyttää ainoastaan markkinointitarkoituksiin, vaikka tuote ei sisältäisikään ainesosia, jotka auttaisivat ihon uudistamisessa.

Aiheeseen liittyen tehdään kuitenkin tutkimuksia. Joitakin peptidejä on jo analysoitu, vaikkakin ainoastaan kontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa, toisin sanoen otettu pieniä näytteitä tai laboratorioissa. Vaikka peptidit voivat olla hyödyksi iholle, vie kuitenkin aikaa, ennen kuin aiheesta voidaan tehdä laajempia tieteellisiä päätelmiä.

Hyvä uutinen on se, ettei epäsuotuisia reaktioita ole havaittu, peptidit eivät ole myrkyllisiä ja niillä on vain vähäisiä sivuvaikutuksia. Vain harvoja allergiatapauksia peptideihin liittyen on raportoitu. Ainoa merkittävä haittapuoli on se, että peptidejä sisältävät tuotteet ovat usein hintavia. 

Ovatko peptidit nuoruuden lähde?

Kuten monia muitakin tuotteita, myös peptidejä mainostetaan ylivoimaisesti parhaana hoitona ikääntymistä vastaan. Peptidejä löytyy voiteista, naamioista sekä muista tuotteista, joita myydään suurimmissa liikkeissä tai nettikaupoissa.

Kyllä, peptidit voivat olla avuksi ihonhoidossa, mutta ne eivät ole ihmeaineita. Jotta voisit viivästyttää ikääntymistä, vaikuttaa siihen moni muukin asia: niin ruokavalio, liikunta kuin nesteytys ja stressin vähentäminenkin. Sinun on hyvä muistaa myös se, että kehostasi löytyy jo ennestään peptidejä.

Peptidejä sisältävää tuotetta kannattaa käyttää kohtuudella, korkeintaan kaksi kertaa päivässä. Muista valita ihollesi oikeanlainen tuote, jotta peptidit imeytyvät parhaiten.

Lääketieteelliset tutkijat tutkivat edelleen peptidien ihoa nuorentavaa vaikutusta.

Nykypäivänä on olemassa lukematon määrä uusia tuotteita ja on kehitetty erilaisia menetelmiä esteettisiin tai kosmeettisiin tarkoituksiin. Tällaisia ovat myös iholle tarkoitetut peptidit. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä peptidit ovat ja miksi ne ovat hyväksi iholle.

Peptidit ovat lyhyitä aminohappoketjuja. Ne ovat tärkeitä iholle, koska ne toimivat kollageenin ja elastiinin rakennuspalikoina.

Vaikka keho tuottaakin luonnostaan peptidejä, kollageenituotanto alkaa laskea 1%:lla vuodessa 30. ikävuoden jälkeen.

Tämän takia iho alkaa menettää sileyttään ja näyttää ryppyiseltä, veltolta ja kiillottomalta. Tämän takia monet ihonhoitotuotteet sisältävät tänä päivänä peptidejä.

Erilaisten trendien ja ainesosien väitetään toimivan “ihmetuotteena” nuorekkuuden takaisinsaamiseksi, mutta ovatko peptidit todellisuudessa tehokkaita? Yritämme vastata tähän kysymykseen seuraavaksi.

Mitä peptidit ovat?

Some figure
Kollageeni muodostuu peptideistä, aineksesta jonka tuotanto alkaa heiketä 30. ikävuoden jälkeen.

Ensinnäkin on tärkeää aloittaa sillä, että on olemassa erilaisia peptidejä. Niillä jokaisella on erilaiset funktionsa ja vaikutuksensa ihoon. Tässä yleisimmät peptidit:

Soluun tunkeutuvat peptidit

Tällaiset peptidit voivat läpäistä solukalvon. Ne kuljettavat mineraaleja (kuten kalsiumia, mangaania ja rautaa), jotka voivat nostaa kollageenitasoja.

Entsyymi-inhibiittorit

Kuten nimikin jo kertoo, nämä peptidit estävät tiettyjä entsyymejä, kuten angiotensiiniä jota löytyy pääasiassa verenkiertojärjestelmästä. Toisaalta nämä peptidit auttavat lopettamaan ihon luonnollista kollageenin vähenemisprosessia. 

Signaali- tai siirtopeptidit

Signaalipeptidit ilmestyvät ensimmäisenä polypeptidiketjun synteesissä ja ne osoittavat proteiinien kohteen. Kun niiden “viesti” on toimitettu iholle, ne auttavat edistämään kollageenin ja elastiinin tuotantoa.

Neuropeptidit

Aivojen välittäjäaineiden peptidit ovat kemikaalisia aineksia, jotka koostuvat aminohapoista. Niitä erittyy hermojen päissä ja ne vaikuttavat useiden elinten aktiivisuuteen.

Tämä estää tiettyjen kemikaalien vapautumisen, mikä aiheuttaa lihasten supistumista. Näiden peptidien esteettisinä vaikutuksina on se, että ne auttavat siloittamaan ryppyjä ja juonteita.

Tetrapeptidit ja heksapeptidit

Riippuen peptidiketjun pituudesta, on olemassa tetrapeptidejä, pentapeptidejä sekä heksapeptidejä. Niillä kaikilla on omat funktionsa ja vaikutuksensa.

  • Tetrapeptidit ja pentapeptidit toimivat herkillä alueilla (kuten silmien alapuolella olevalla iholla) ja ne toimivat kiinteyttävinä tekijöinä. Pentapeptidit stimuloivat kudoksen korjaantumista, edistävät paranemista sekä tehostaa kollageenisynteesiä.
  • Heksapeptidit auttavat lihaksia rentoutumaan toimimalla dynaamisissa ihorypyissä. Niillä on Botoxin kaltainen vaikutus, ilman neulojen ja tämän aineen käytön sivuvaikutuksia.

Muut peptidit

Q10 -peptidi edistää koentsyymi Q10 synteesiä. Asiantuntijat ovat tutkineet sen vaikutuksia urheilusuorituksissa. Sitä pidetään myös antioksidanttina, joka auttaa hidastamaan ennenaikaista ikääntymistä sekä neutralisoimaan vapaita radikaaleja.

Viimeisenä ovat kuparipeptidit. Niiden ominaisuuksista tehdään edelleen tutkimuksia, sillä asiantuntijat arvioivat niiden ehkäisevän kuparin oksidatiivista aktiivisuutta soluissa. Näiden peptidien esteettisiä vaikutuksia ei ole vielä todistettu.

Peptidit ovat hyväksi iholle

Some figure
Peptidit auttavat pitämään ihon kosteutettuna, sileänä, kimmoisana ja nuorekkaana.

Peptideillä on elimistössä monenlaisia funktioita. Ne ovat entsyymien ja hormonien rakennusosia sekä energianlähteitä.

Peptidit “muistuttavat” soluja, että niiden pitää tuottaa enemmän kollageenia korvatakseen jo menetetyn kollageenin.

Peptidien pääfunktio onkin avustaa kollageenituotannossa, sen turvaamisessa sekä korvaamisessa. Niiden muut tarjoamat hyödyt ovat riippuvaisia tai seurauksia näistä pääfunktioista.

Peptidit ovat hyödyllisiä iholle monella tapaa:

  • Kosteutus. Alentunut kollageenitaso johtaa kuivumiseen. Koska peptidit auttavat lisäämään kollageenin tuotantoa, ne kumoavat tai vähentävät kosteuden puutteen vaikutuksia iholle.
  • Ihon pehmeys, kimmoisuus ja kiinteys. Kollageenin ja kosteuden palautumisen välittömänä seurauksena on silminnähden pehmeä, kimmoisa ja kiinteä iho. On hyvä muistaa, että peptidit muodostavat myös elastiinikuituja.
  • Ryppyjen ja ilmejuonteiden vähentyminen. Lisääntynyt kollageeni auttaa muuttamaan ihon tasaiseksi ja nuorekkaaksi. Tämä johtuu siitä, että rypyt ja ilmejuonteet eivät ole niin näkyviä ihon ollessa kiinteämpi ja tasaisempi.
  • Suojaa iholle. Peptidit ovat eturintamassa suojaamassa ihoa infektioilta. Lisääntynyt kollageenituotanto tekee ihosta vahvemman ja kestävämmän.

Kuinka peptidit toimivat?

Peptidit ovat aminohappoketjuja ja aminohapot muodostavat proteiineja joka puolella kehoa.

Käyttämällä peptidejä sisältäviä tuotteita ja hoitoja, peptidit tunkeutuvat ihon läpi ja lähettävät viestin kehon soluille, jotta ne tuottaisivat enemmän kollageenia. Kyse on tavallaan kehon huijaamisesta kollageenin tuottamiseksi.

Kosmeettisten tuotteiden käyttämisen lisäksi on olemassa muitakin keinoja stimuloida kollageenin tuotantoa. Joissakin ruuissa on runsaasti tätä ainesta, kuten liivatteessa, lohessa, paprikassa ja tomaatissa.

Millaisia peptidejä sisältäviä ihonhoitotuotteita kannattaa suosia?

Yleisesti ottaen peptidejä sisältävät ihonhoitotuotteet ovat hyödyllisiä iholle. Niitä kaikkia ei kuitenkaan valmisteta samalla tavalla. Kuten jo yllä mainitsimme, jotkut peptidit välittävät signaaleja stimuloidakseen kollageenin tuotantoa, kun taas toiset estävät entsyymituotantoa. Kuitenkin suurin osa peptideistä toimii vedenkerääjinä.

Peptidejä voidaan lisäksi yhdistellä muiden ainesosien kanssa. Liittämällä niitä tiettyihin ihoreseptoreihin, eri peptidit voivat tuottaa monenlaisia vaikutuksia kuten vanhenemisen hidastamista, kosteutusta, hapettumisen estämistä, kiinteytymistä tai kimmoisuutta, kudoksen korjaamista, ihon kirkastamista sekä aknen vähentämistä.

Kun valitset peptidejä sisältäviä ihonhoitotuotteita, kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Varmista, että tuote todella sisältää peptidejä. On hyvä muistaa, että joskus peptidit esiintyvät eri nimellä (kuten palmitoyylinä).
  • Valitse sopivin tuotemuoto. Esimerkiksi voiteet ovat tehokkaampia, koska ne ovat ihokontaktissa pidemmän aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että iho imee itseensä enemmän peptidejä.
  • Mikään tuote ei sisällä kaikkea, joten kannattaa valinta tehdä omien tarpeiden mukaisesti. On hyvä huomioida, että tetrapeptidit tehostavat ihon kimmoisuutta sekä kiinteyttä, kun taas heksapeptidit auttavat kirkastamaan ja parantamaan ihon ulkonäköä.
  • Tarkista, mitä muita aineksia tuote sisältää. Jotkut peptidit toimivat paremmin joidenkin elementtien kanssa kuin toisten. Näin on esimerkiksi C-vitamiinin ja niasiiniamidin kanssa. On siis hyvä, mikäli peptidejä sisältävä ihonhoitotuote sisältää esimerkiksi näitä aineksia.

Peptidien haittapuolet – mitä kannattaa pitää mielessä

Some figure
Yleisesti ottaen peptideillä ei ole haittapuolia, vaikkakin niihin liittyy joitakin harvinaisia allergiatapauksia.

Peptidit saattavat vaikuttaa “taianomaisilta” ainesosilta, mutta kaikella on myös huonot puolensa.

Ensinnäkin peptidi-termiä saatetaan käyttää liian yleistäen, kun viitataan mihin tahansa lyhyeen aminohappoketjuun.

Onkin olemassa monenlaisia peptidejä, eivätkä ne kaikki tarjoa vaikutuksia iholle. Termiä siis saatetaan käyttää ainoastaan markkinointitarkoituksiin, vaikka tuote ei sisältäisikään ainesosia, jotka auttaisivat ihon uudistamisessa.

Aiheeseen liittyen tehdään kuitenkin tutkimuksia. Joitakin peptidejä on jo analysoitu, vaikkakin ainoastaan kontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa, toisin sanoen otettu pieniä näytteitä tai laboratorioissa. Vaikka peptidit voivat olla hyödyksi iholle, vie kuitenkin aikaa, ennen kuin aiheesta voidaan tehdä laajempia tieteellisiä päätelmiä.

Hyvä uutinen on se, ettei epäsuotuisia reaktioita ole havaittu, peptidit eivät ole myrkyllisiä ja niillä on vain vähäisiä sivuvaikutuksia. Vain harvoja allergiatapauksia peptideihin liittyen on raportoitu. Ainoa merkittävä haittapuoli on se, että peptidejä sisältävät tuotteet ovat usein hintavia. 

Ovatko peptidit nuoruuden lähde?

Kuten monia muitakin tuotteita, myös peptidejä mainostetaan ylivoimaisesti parhaana hoitona ikääntymistä vastaan. Peptidejä löytyy voiteista, naamioista sekä muista tuotteista, joita myydään suurimmissa liikkeissä tai nettikaupoissa.

Kyllä, peptidit voivat olla avuksi ihonhoidossa, mutta ne eivät ole ihmeaineita. Jotta voisit viivästyttää ikääntymistä, vaikuttaa siihen moni muukin asia: niin ruokavalio, liikunta kuin nesteytys ja stressin vähentäminenkin. Sinun on hyvä muistaa myös se, että kehostasi löytyy jo ennestään peptidejä.

Peptidejä sisältävää tuotetta kannattaa käyttää kohtuudella, korkeintaan kaksi kertaa päivässä. Muista valita ihollesi oikeanlainen tuote, jotta peptidit imeytyvät parhaiten.

Lääketieteelliset tutkijat tutkivat edelleen peptidien ihoa nuorentavaa vaikutusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alencar-Silva T, et al. (2018). Breaking the frontiers of cosmetology with antimicrobial peptides. Biotechnology Advances. 2018; 36(8): 2019-2031.
  • Deptuła M, Wardowska A, Dzierżyńska M, Rodziewicz-Motowidło S, Pikuła M. Antibacterial Peptides in Dermatology-Strategies for Evaluation of Allergic Potential. Molecules. 2018; 23(2): 414.
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018; 8(1):10474.
  • Elias P. Skin barrier function. Curr Allergy Asthma Rep. 2008; 8(4): 299–305.
  • Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020; 8: 969-977.
  • Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Marine Drugs. 2018; 16(12):482.
  • Lei J et al. The antimicrobial peptides and their potential clinical applications.
    Am J Transl Res. 2019; 11(7): 3919–3931
  • Lim, S.H., Sun, Y., Thiruvallur Madanagopal, T. et al. Enhanced Skin Permeation of Anti-wrinkle Peptides via Molecular Modification. Sci Rep. 2018; 8: 1596
  • Lin’kova N, Drobintseva A, Orlova O et al. Peptide Regulation of Skin Fibroblast Functions during Their Aging In Vitro. Bull Exp Biol Med. 2016; 161: 175–17.
  • Pascarella S, Tiberi C, Sabatino G, Nuti F, Papini A, Giovannelli L, Rovero P. Serpin A1 C-Terminal Peptides as Collagen Turnover Modulators. ChemMedChem. 2016; 11: 1850-55.
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.
  • Qian B, Zhao X, Yang Y, Tian C. Antioxidant and anti-inflammatory peptide fraction from oyster soft tissue by enzymatic hydrolysis. Food Sci Nutr. 2020; 8(7): 3947-3956.
  • Sinjari B, Diomede F, Khavinson V et al. Short Peptides Protect Oral Stem Cells from Ageing. Stem Cell Rev and Rep. 2020; 16, 159–166.
  • Varani J, et al. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin.
    The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.