Mitä nukkuma-asentosi kertoo sinusta
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Nukkuma-asentosi voi kertoa paljon persoonallisuudestasi, tottumuksistasi ja jopa huolistasi. On monia erilaisia nukkuma-asentoja. Lue tämä artikkeli ja ota selville mitä kukin nukkuma-asento viestii!
Mitä sinun nukkuma-asentosi kertoo sinusta?
Voimme arvioida paljon ihmisen persoonallisuudesta heidän nukkumistyylinsä perusteella. Asento selviää vain tarkkailemalla, eli voit ottaa näin selville läheisesi nukkuma-asennon, tai jos haluat tietää omasi, pyydä jotakuta ottamaan selville.
Kun nukut, kehosi hyödyntää levon monella tapaa, mutta myös mielesi korjaa ja virkistää itseään. Nukkuma-asentoja taitaa olla yhtä monta kuin on ihmisiä maapallolla, mutta kuusi tavallisinta asentoa voidaan tunnistaa (joista kussakin tapauksessa on erilaisia muunnelmia).
Monien tutkimusten jälkeen yhteys nukkumatyylin ja ihmisen persoonallisuuden välillä on tullut tunnetuksi. Kehon kieli puhuu koko ajan, eli myös silloin, kun nukut.
Nukkuma-asentosi on myös suoraan yhteydessä terveyteesi.
6 nukkuma-asentoa
Sikiöasento
Tässä asennossa nukutaan kyljellään, kiertyneenä polvet kohti rintaa ja kädet ristissä tai jalkojen lähellä. Sitä kutsutaan sikiöasennoksi, koska se on kuin asento, jossa vauvat ovat äidin kohdussa. Joskus käsi voi olla tyynyn alla.
Sikiöasento on yleisin nukkuma-asento. Tutkimuksessa 41 % tuhannesta ihmisestä valitsi sen. Miehiin verrattuna kaksinkertainen määrä naisia valitsi sikiöasennon.
Tässä asennossa nukkuminen voi kertoa ihmisen persoonasta seuraavaa. Nukkumaan “käpertyminen” liittyy esimerkiksi herkkyyteen ja tunteisiin, kuin myös taipumukseen ylläpitää voimakkaampia ihmissuhteita. Nämä henkilöt voivat tuntua ujoilta uusien ihmisten keskellä, mutta myöhemmin he rentoutuvat, ovat todella mukavia, huolehtivia ja pelkäävät jopa joutuvansa henkisesti loukatuiksi.
“Puunrunko” -asento
Tälle asennolle on ominaista nukkua kyljellään, molemmat jalat suorina yhdessä sekä selän pitäminen suorana. Kädet ovat joko kehon sivuilla, joskus toinen käsistä pidetään tyynyn alla tai jopa ojennettuna. 15 % tutkimuksen ihmisistä käytti tätä asentoa.
Ihmiset, jotka nukkuvat runkoasennossa, ovat estottomia, rentoja ja heillä on huoleton persoonallisuus. He ovat erittäin sosiaalisia ihmisiä, tulevat toimeen useimpien ihmisten kanssa, haluavat olla osana ryhmää ja luottavat toisiin ihmisiin, mutta heillä on taipumus olla melko viattomia.
Puhuja-asento
Selkäsi on suorana, mutta jalat ovat vähäsen taivutettuina eteenpäin, kädet ovat venytettyinä edessä tai toinen voi olla tyynyn alla. 13 % tutkimuksen ihmisistä kertoi nukkuvansa näin.
Ihmisillä, jotka nukkuvat tässä asennossa on yleensä hieman monimutkaisempi persoonallisuus.
Vaikka he ovat ystävällisiä ja avoimia, heillä on samaan aikaan taipumus olla kyynisiä ja epäluuloisia toisia ihmisiä kohtaan. Päätökset tehdään rauhallisesti, mutta kun he tekevät päätöksen, he ovat hyvin itsepäisiä ja mikään ei muuta heidän mieltään. Heistä voi saada parhaan ystävän ja he huolehtivat toisista.
Sotilasasento
Kasvot ylöspäin, jalat erillään lantion tai hartioiden leveydellä ja kädet venytettyinä kehon sivuille (lähes aina koskettavat kehoa). Noin 8 % sanoi nukkuvansa tällä tavoin, leuka kohti kattoa.
Näiden ihmisten persoonallisuuden tunnetaan olevan varautunut sekä rauhallinen. He eivät anna muiden helposti tietää paljoa itsestään. He eivät pidä “tavallisuudesta”, heillä on todella korkeat tavoitteet ja päämäärät. He ovat uskollisia ja suojelevat perhettään ja rakkaitaan. He arvostavat syvästi siteitä, joita heillä on muita kohtaan.
“Vapaapudotus” -asento
Tämän asennon nimi tulee siitä, että näyttää kuin nukkuja olisi putoamassa taivaasta. Henkilö makaa vatsallaan, pää käännettynä toiselle puolelle, yksi tai molemmat kädet tyynyn alla tai pään päällä. Tutkimuksessa 7 % ihmisistä sanoi nukkuvansa näin.
Persoonallisuuden suhteen “vapaaputoajat” ovat hyvin voimakkaita, seurallisia, häpeämättömiä mutta syvällä sisimmässään hyvin herkkiä ihmisiä. He rakastavat vapauttaan eivätkä halua, että heille kerrotaan miten asiat tulee tehdä (missään tilanteessa, olipa kyseessä rakkaus, perhe, yhteiskunta tai mikä tahansa). He eivät myöskään ole tuomitsevia.
“Tähti” -asento
Tämä on täydellinen vastakohta edelliselle asennolle, koska henkilö makaa selällään, kädet osittain tai kokonaan tyynyn ympärillä ja jalat puolittain taipuneina tai suorina. Haastatteluissa tämä asento oli suosikki 5 prosentilla.
Persoonallisuuden suhteen “tähdet” ovat parempia kuuntelemaan ongelmia kuin muut, todella hyviä ystäviä ja ovat aina valmiita auttamaan muita ihmisiä. Mutta suurimman osan ajasta he haluavat olla huomion keskipisteenä, sisarusten keskuudessa, kokouksessa tai missä tahansa.
Onko nukkuma-asentosi hyväksi terveydellesi?
Kylkiasennot (sikiö, puunrunko ja puhuja) ovat terveellisimmät kuudesta asennosta.
Lääkärien mukaan sinun täytyisi nukkua kyljelläsi estääksesi puristusta sydämeesi ja muihin elintärkeisiin elimiisi. Suosittelemme nukkumaan eritoten oikealla kyljellä. Jotkut kirjat myös suosittelevat vaihtamaan kylkeä puolivälissä yötä (puolet ajasta oikella kyljellä ja puolet ajasta vasemmalla).
Kaksi asentoa, joissa nukutaan selällään (tähti ja sotilas) voivat aiheuttaa unettomuutta yöllä. Selällään nukkuminen voi myös aiheuttaa kuorsausta ja muita hengityselinten ongelmia, kuten uniapneaa. Ne myös aiheuttavat refluksia.
Vapaapudotus, nukkuma-asento jossa nukutaan vatsallaan, saattaa olla hyväksi ihmisen ruoansulatukselle. Toinen mielipide tästä asennosta on se, että siinä kaikki elintärkeät elimet ovat puristuksessa alas patjaa vasten.
Mitä sinun nukkuma-asentosi kertoo sinusta?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Agargun, M. Y., Boysan, M., & Hanoglu, L. (2004). Sleeping position, dream emotions, and subjective sleep quality. Sleep and Hypnosis, 6(1), 8–13; texto completo
- Beyers, J., Dieltjens, M., Kastoer, C., Opdebeeck, L., Boudewyns, A. N., De Volder, I. et al. (2018). Evaluation of a Trial Period With a Sleep Position Trainer in Patients With Positional Sleep Apnea. Journal of Clinical Sleep Medicine, 14(4), 575–583. https://doi.org/10.5664/jcsm.7048
- de Koninck, J., Lorrain, D., & Gagnon, P. (1992). Sleep Positions and Position Shifts in Five Age Groups: An Ontogenetic Picture. Sleep, 15(2), 143–149. https://doi.org/10.1093/sleep/15.2.143; texto completo
- Domino, G., & Bohn, S. A. (1980). Hypnagogic exploration: Sleep positions and personality. Journal of Clinical Psychology, 36(3), 760–762. https://doi.org/10.1002/1097-4679(198007)36:3<760::AID-JCLP2270360328>3.0.CO;2-H
- Dunkell, S. (1977). Sleep positions. New York: William Morrow.
- Marques, M., Genta, P. R., Sands, S. A., Azarbazin, A., de Melo, C., Taranto-Montemurro, L. et al. (2017). Effect of Sleeping Position on Upper Airway Patency in Obstructive Sleep Apnea Is Determined by the Pharyngeal Structure Causing Collapse. Sleep, 40(3), zsx005. https://doi.org/10.1093/sleep/zsx005
- Skarpsno ES, Mork PJ, Nilsen TIL, Holtermann A. Sleep positions and nocturnal body movements based on free-living accelerometer recordings: association with demographics, lifestyle, and insomnia symptoms. Nat Sci Sleep. 2017 Nov 1;9:267-275. doi: 10.2147/NSS.S145777. PMID: 29138608; PMCID: PMC5677378.
- Tetley M. Instinctive sleeping and resting postures: an anthropological and zoological approach to treatment of low back and joint pain. BMJ. 2000 Dec 23-30;321(7276):1616-8. doi: 10.1136/bmj.321.7276.1616. PMID: 11124203; PMCID: PMC1119282.
- Yu, C. K.-C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22(3), 212–221. https://doi.org/10.1037/a0029255
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.