Logo image
Logo image

Mistä peräaukon verenvuoto johtuu?

3 minuuttia
Useimmiten peräaukon verenvuoto johtuu peräpukamista tai peräaukon haavaumista.
Mistä peräaukon verenvuoto johtuu?
Viimeisin päivitys: 25 toukokuuta, 2020

Peräaukon verenvuoto voi pelästyttää, sillä moni tietää sen olevan yksi paksusuolen tai peräaukon syövän oireista. Mutta veri ulosteessa voi johtua monista muistakin syistä, joista kaikki eivät ole vakavia.

Norberto Mañas, Hospital Clinico de San Carlos –sairaalan sisätautien yksikön asiantuntija sanoo:

“Säikähtäminen on normaalia, sillä veri on epämiellyttävää. Usein verenvuoto tuo heti mieleen sen, että jokin on pielessä. Mutta yleisimmin syy peräaukon verenvuotoon ei ole vakava. Tämä ei kuitenkaan ole mikään syy olla menemättä lääkäriin, erityisesti jos olet yli 50-vuotias.

Koska peräaukon verenvuoto on yleinen ongelma ja se voi toisinaan olla oire jostain vakavammasta, kerromme tässä artikkelissa sen tärkeimmistä aiheuttajista.

Kuinka veri näkyy ulosteessa?

Some figure

Ulosteessa voi olla verta monesta syystä. Usein veri ei välttämättä edes näy paljaalla silmällä. Useimmiten veri huomataan seuraavilla tavoilla:

  • Veri näkyy selkeästi paljain silmin. Pyyhkimisen jälkeen paperissa on verta. Verta voi tiputella jopa pöntöllä käymisen jälkeen, mikä johtuu verenvuodosta paksusuolen loppupäässä tai peräaukossa. Tällainen verenvuoto liittyy tavallisesti peräpukamiin tai peräaukon haavaumiin.
  • Uloste on mustaa ja tervamaista. Tällainen musta uloste haisee pahalle, ja se johtuu tyypillisesti verenvuodosta ruoansulatuskanavan ylemmässä osassa. Tällainen verenvuoto on vakavampi kuin aiemmin mainittu vuoto.
  • Veren- tai hyytymiensekainen uloste. Tällaisia ulosteita ilmenee yleensä tulehduksellisissa paksusuolen sairauksissa. Ne voivat johtua myös suolen polyypeista ja syövästä.
  • Piilevä veri. Tällainen veri ei näy paljaalla silmällä; itse asiassa sen voi havaita vain mikroskoopilla. Muut oireet, kuten anemia ilman selkeää syytä voivat merkitä sitä, että ulosteessa on piilevää verta. Näissä tilanteissa tarvitaan kolonoskopiaa.

Mistä peräaukon verenvuoto johtuu?

Kuten yllä mainitsimme, kaikkein hälyttävin syy on paksusuolen tai peräaukon syöpä. Se ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen verisen ulosteen syy. Muita syitä ovat:

Some figure
  • Peräpukamat. Nämä ovat laajentuneita laskimoita peräaukossa ja peräsuolessa. Niitä ilmenee toisinaan kolmella neljästä aikuisesta. Tavallisimmin peräpukamia aiheuttaa ponnistelu ulostaessa, ja ne ovat yleisiä myös odottavilla äideillä.
  • Peräaukon haavauma. Tämä on pieni haavauma peräaukon limakalvolla, ja se voi syntyä isojen ja kovien ulosteiden seurauksena. Se liittyy myös ummetukseen.
  • Divertikkelit. Nämä ovat pieniä pullistumia paksusuolessa, joiden esiintyvyys lisääntyy iän myötä.
  • Polyypit. Tämä on ylimääräistä kudosta, joka kasvaa paksusuoleen. Useimmat polyypit eivät ole vaarallisia, mutta osa niistä voi muuttua pahanlaatuisiksi.
  • Mahalaukun tai pohjukaissuolen haavaumat. Nämä ovat haavaumia mahalaukun tai suolen seinämässä. Aivan kuten ongelmat ruokatorvessa, nämäkin voivat tehdä ulosteesta mustaa ja tervamaista.
  • Muutokset verisuonissa. Vaskuliitti ja angiodysplasia voivat aiheuttaa peräaukon verenvuotoa.
  • Jotkut tulehdukset.
  • Ruoansulatuskanavan tulehdukselliset sairaudet. Crohnin tauti ja haavainen koliitti ilmenevät usein peräaukon verenvuotona.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Mikä on Crohnin tauti?

Jos sinulla esiintyy peräaukon verenvuotoa

Peräaukon verenvuotoon voi siis olla monta eri syytä. Sitä ei ole aina helppo diagnosoida, joten se voi olla paljon vakavampaakin kuin luulet. Tästä syystä on aina mentävä lääkäriin.

Tee muistiinpanoja, jotta voit antaa lääkärille mahdollisimman paljon tietoa muutoksista ulosteessasi. Kirjoita muistiin sen väri, ulostuskertojen määrä ja millaista verenvuoto on, sillä näitä tietoja tarvitaan diagnoosin tekemiseksi. Tästä syystä lääkärit kehottavat usein vilkaisemaan pönttöön.

Yli 50-vuotiaiden olisi hyvä tehdä ulostetesti aika ajoin. Tavoitteena on havaita mahdollinen piilevä veri, joka ei näy paljaalla silmällä. Lääkäri saattaa tehdä myös peräaukon tutkimuksen, sillä se auttaa havaitsemaan mahdolliset peräpukamat ja kasvaimet. Tämä on hyvä menetelmä myös eturauhasongelmien havaitsemiseen. Se on epämukava tutkimus, mutta se kannattaa oman mielenrauhan tähden.

Kolonoskopiat ovat tehokkaimpia tutkimuksia paksusuolen syövän poissulkemiseksi. Riippuen siitä millaista verta ulosteessa esiintyy, saatetaan tarvita muita kokeita kuten mahalaukun tähystystä, röntgenkuvia tai gammakuvausta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Ruokavalio ennen kolonoskopiaa

Yhteenveto

Älä heti ajattele pahinta, jos näet verta ulosteessasi. Syyt peräaukosta tulevaan verenvuotoon vaihtelevat, ja syynä ovat kaikkein useimmin peräpukamat tai peräaukon haavauma.  Tästä huolimatta peräaukon verenvuoto on aina syy mennä lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois muut, vakavammat syyt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dennis Kasper, Anthony Fauci, Stephen Hauser, Dan Longo, J. Larry Jameson, J. L. (2018). Harrison. Principios de Medicina Interna, 19e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. In Harrison.
  • Sangre en las Heces – Fundació Olga Torres. (n.d.). Retrieved July 23, 2019, from http://www.fundacionolgatorres.org/aparato_digestivo/preguntas_frecuentes/sangre_en_las_heces/
  • Sangre en las heces fecales. (n.d.). Retrieved July 23, 2019, from https://www.cancer.org/es/tratamiento/tratamientos-y-efectos-secundarios/efectos-secundarios-fisicos/cambios-urniarios-y-de-excrecion/sangre-en-las-heces-fecales.html
  • El síntoma de sangre oculta en las heces no siempre es cáncer. (n.d.). Retrieved July 23, 2019, from https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/sintoma-sangre-oculta-heces-siempre-cancer_879

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.