Mistä johtuu seksin jälkeinen kystiitti?
Kansainvälisten tutkimusten mukaan 60 % naisista saa kystiitin ainakin kerran elämänsä aikana. Tästä ryhmästä noin 80 % tapauksista kyseessä on seksin jälkeinen kystiitti.
Kystiitti on hyvin yleinen vaiva naisilla, erityisesti bakteeriperäinen kystiitti. Tämän tyyppinen kystiitti johtuu bakteeri-infektiosta.
Mikä on kystiitti?
Kystiitti tarkoittaa virtsarakon tulehdusta, oli sen aiheuttaja mikä tahansa. Useimmat ihmiset luulevat, että kystiitti on sama asia kuin virtsatietulehdus, mutta näin ei ole. Kystiitissä virtsarakon tulehdustila ei välttämättä ole infektioperäinen, kun taas virtsatietulehdukseen liittyy aina jokin mikro-organismi, useimmiten bakteeri.
Kystiitin voi näin ollen jakaa kahteen ryhmään:
- Bakteeriperäinen kystiitti
- Ei-infektioperäinen kystiitti
Bakteeriperäinen kystiitti johtuu jostakin mikro-organismista, useimmissa tapauksissa bakteerista (tavallisimmin Escherichia colista). Näissä tapauksissa mikro-organismi pääsee virtsateihin virtsaputken kautta ja lisääntyy niissä muodostaen bakteeripesäkkeitä. Tämä aiheuttaa kystiitin oireet.
Yleisesti ottaen kystiitti johtuu useimmiten liiallisesta bakteerien (kuten E. colin) lisääntymisestä. Se voi kuitenkin ilmaantua myös ilman bakteeri-infektiota.
Tässä joitakin ei-infektioperäisen kystiitin syitä:
- Vierasesineet. Virtsakatetri, joka on asetettuna virtsaputkeen liian pitkään, voi aiheuttaa ei-infektioperäisen kystiitin.
- Lääkkeet. Virtsarakon tulehdus on joidenkin kemoterapiassa käytettyjen lääkkeiden sivuvaikutus.
- Kemikaalit. Tietyt naisten hygieniatuotteiden sisältämät ainesosat, kuten intiimisuihkeet tai spermisidit, voivat aiheuttaa ärsytystä.
- Säteily. Syöpään annettu sädehoito voi johtaa kystiittiin.
- Interstitiaalinen kystiitti. Tämä on krooninen virtsarakon tulehdus, jolla ei ole selkeää syytä. Tästä syystä se on niin vaikea hoitaa.
- Muut sairaudet. Tietyt sairaudet, kuten selkäydinvammat, voivat aiheuttaa “neurogeenisen rakon”.
Seksin jälkeinen kystiitti
Tutkimuksissa on todettu, että seksi on kystiitin riskitekijä naisilla. Yhden tutkimuksen mukaan kystiitti kehittyy todennäköisemmin naisille, jotka harrastavat seksiä yli neljä kertaa kuussa ja käyttävät ehkäisymenetelmiä.
Tälle seksiin liittyvälle virtsateiden tulehdukselle on oma nimityksensäkin: yhdynnän jälkeinen kystiitti. Lisäksi tutkimuksessa mainittiin ainakin viisi syytä siihen, miksi seksin harrastaminen voi johtaa virtsatietulehduksiin naisilla.
Katsotaan niitä seuraavaksi.
Ehkäisypillerit
Ehkäisypillerit muuttavat naisen kuukautiskiertoa. Ne muuttavat myös hormonien normaalia toimintaa elimistössä.
Ehkäisypillerit heikentävät virtsarakon sisäpintaa, eli sen kaikkein sisintä osaa. Tämä edistää bakteerien (kuten Escherichia colin) leviämistä.
Ehkäisypillereitä syövillä naisilla on suurempi riski saada kystiitti, sillä nämä pillerit heikentävät rakkoa suojaavaa limakalvoa.
Kondomit ja seksin jälkeinen kystiitti
Sekä naisten että miesten kondomien materiaali voi myös vaikuttaa haitallisesti naisen virtsateiden limakalvoihin. Tämä altistaa ne infektioille ja helpottaa bakteerien lisääntymistä.
Tästä huolimatta on tärkeää muistaa, että jokaisen elimistö reagoi eri tavoin näihin materiaaleihin.
Kannattaa lukea myös: Boldo virtsatietulehdusten hoidossa
Bakteerien pääsy virtsateihin
Seksi edistää bakteerien leviämistä ulkoisesta ympäristöstä naisen virtsateihin. Lisäksi miehen penis saattaa toimia niiden kantajana, tai seksiin liittyvät liikkeet voivat johtaa kystiittiin.
Seksin jälkeinen hygienia
Yksi kystiittiin ja seksiin vahvimmin liittyvä tekijä on naisen intiimihygienia seksin jälkeen.
Jos nainen ei käy virtsaamassa heti yhdynnän jälkeen, sisään päässeet bakteerit jäävät suuremmalla todennäköisyydellä virtsarakkoon ja lisääntyvät siellä.
Virtsaputken vamma
Seksi voi olla virtsaputken kannalta haitallista, sillä tämä elin sijaitsee hyvin lähellä emätintä. Toistuvat yhdyntään liittyvät liikkeet heikentävät naisen virtsateitä, mikä edistää ulkoisten bakteerien pääsemistä sisään.
Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: 5 teetä virtsarakontulehduksen hoitoon
Kuinka välttää seksin jälkeinen kystiitti
Vaikka on selvää, että seksi voi johtaa kystiittiin naisilla, sitä ei silti kannata pelätä. Seksin harrastamista ei tarvitse lopettaa kokonaan virtsatietulehdusten pelossa. Varovaisuus alentaa jo paljon riskiä saada seksin jälkeinen kystiitti.
Veden juominen nesteyttää elimistöä ja vähentää kystiitin riskiä. Päivittäinen veden tarve vaihtelee henkilöstä toiseen.
Paras keino pitää loitolla seksin jälkeinen kystiitti on tyhjentää rakko heti yhdynnän jälkeen. Tämä kuljettaa pois mahdolliset virtsaputkeen ja rakkoon päässeet bakteerit ja ehkäisee niiden pesiytymistä virtsateihin. Jos mahdollista, tyhjennä rakko myös ennen seksiä, sillä tämäkin tehostaa kehon vastustuskykyä.
Tämä yksinkertainen vinkki kannattaa yhdistää riittävään vedenjuontiin. Vedenjuonti lisää virtsantuotantoa ja helpottaa virtsaamista päivän aikana. Tämä edistää rakon kunnollista tyhjenemistä, mikä myös auttaa ehkäisemään kystiittia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Abelson, B., Sun, D., Que, L., Nebel, R. A., Baker, D., Popiel, P., … & Damaser, M. S. (2018). Sex differences in lower urinary tract biology and physiology. Biology of sex differences, 9(1), 1-13. https://bsd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13293-018-0204-8
- Heidemann, J., Kalder, M., & Kostev, K. (2022). Association between contraceptive use and risk of lower urinary tract infection (LUTI): a case-control study. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 60(4), 167. https://www.proquest.com/openview/c813eda24c13df1e3029162d3d8a1b2b/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2044854
- Lo, C., Abraham, A., Bejan, C. A., Reasoner, S. A., Davidson, M., Lipworth, L., & Aronoff, D. M. (2023). Contraceptive exposure associates with urinary tract infection risk in a cohort of reproductive-age women: a case control study. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, 28(1), 17-22. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13625187.2022.2156278
- Medina, M., & Castillo, P. E. (2019). An introduction to the epidemiology and burden of urinary tract infections. Therapeutic Advances in Urology, 11, 1756287219832172. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756287219832172
- Storme, O., Tirán Saucedo, J., Garcia-Mora, A., Dehesa-Dávila, M., & Naber, K. G. (2019). Risk factors and predisposing conditions for urinary tract infection. Therapeutic Advances in Urology, 11, 1756287218814382. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756287218814382
- Yoon, B. I., Kim, S. W., Ha, U. S., Sohn, D. W., & Cho, Y. H. (2013). Risk factors for recurrent cystitis following acute cystitis in female patients. Journal of Infection and Chemotherapy, 19(4), 727-731. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23380970/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.