Miksi kynsiin ilmestyy venymäjälkiä?
Kynsiin ilmestyvät venymäjäljet eivät ole vaarallisia. Esteettisen epämukavuuden vuoksi monet kuitenkin haluavat poistaa ne. Yleensä niistä ei tarvitse huolestua. Joissakin tapauksissa ne voivat kuitenkin olla merkki jostain muusta terveysongelmasta. Miksi ihmeessä kynsiin sitten ilmestyy venymäjälkiä?
Tietyt huonot tavat ja terveysongelmat voivat ilmetä tämän oireen kautta. Kynsiin ilmestyvät värimuutokset eivät kuitenkaan riitä diagnoosin muodostamiseen, joten on tärkeää tarkkailla muita kliinisiä oireita. Joissakin tapauksissa hormonaaliset vaihtelut ja tiettyjen ravintoaineiden puutostilat selittävät kynsien muutokset. Mitä muita mahdollisia syitä on olemassa? Katsotaanpa tarkemmin.
Kynsien juovat tai harjanteet
Kynnet koostuvat noin 150 kerroksesta, jotka kaikki on valmistettu keratiinista. Jotkut niistä asettuvat toistensa päälle ja jossakin vaiheessa ne saattavat irtaantua toisistaan. Tästä syntyy kynsiharjanteita, joiden tekninen nimi on “kynsien venymäjälki”.
Nämä venymäjäljet ovat usein vaaka- tai pystysuuntaisia. Ne näyttävät pieniltä kanavilta ja voivat olla enemmän tai vähemmän syviä. Niihin voi liittyä myös kolhuja tai pieniä pisteitä, ikään kuin kynteen olisi tehty neulalla pieni reikä.
Joissakin tapauksissa tämä johtuu kynsien terveysongelmasta. Se voi kuitenkin viitata myös muihin terveysongelmiin.
Lue myös: Hyaluronihapon hyödyt iholle
Miksi kynsiin ilmestyy venymäjälkiä?
Kynsien venymäjäljet ovat urien muodossa olevia kynsivaurioita. Ne syntyvät kynnen rakenteen katkeamisesta, aivan kuten ihon venymäjäljet ovat merkki ihokudoksen vaurioista. Jos ne ovat säännöllisiä eivätkä kovin syviä, niitä pidetään merkityksettöminä.
Kynsien pystysuorat venymäjäljet
Jos venytysmerkit ovat pystysuorat, ne johtuvat todennäköisesti luonnollisesta ikääntymisestä. Ne voivat kuitenkin myös liittyä johonkin seuraavista ongelmista:
- Vitamiinien, erityisesti A- ja B-vitamiinien puute
- Elimistön kuivuminen
- Taipumus kuivaan ihoon
- Kynsien pureskelu
- Manikyyrien tekeminen liian usein
- Jatkuva kosketus aggressiivisten kemikaalien kanssa, kuten puhdistusaineissa, kosmetiikassa tai tupakassa olevien kemikaalien kanssa
- Jatkuva stressi
- Liimalla kiinnitettävien tekokynsien käyttö
- Geneettiset syyt
- Saksien tai kynsileikkurin riittämätön käyttö
- Hellerin mediaani kanavamuotoinen kynsidystrofia. Tämä syntyy toistuvista iskuista kynsiin. Se muodostaa avoimen kanavan aivan kynnen keskelle.
Tämäntyyppiset kynsiharjanteet voivat liittyä myös vakavampiin terveysongelmiin, kuten punajäkälään tai nivelreumaan, varsinkin jos kynnessä esiintyy kipua tai värimuutoksia. Ne voivat johtua myös loukkaantumisesta.
Kynsien vaakasuorat venymäjäjet
Vaakasuuntaiset venytysmerkit johtuvat melkein aina kynsien kasvun tilapäisestä hidastumisesta. Tämä voi johtua traumasta tai seuraavista olosuhteista:
- Perifeerinen verisuonisairaus
- Hallitsematon diabetes mellitus
- Korkeaan kuumeeseen liittyvät sairaudet, kuten tuhkarokko, keuhkokuume, tulirokko tai sikotauti
- Sinkin puute
- Kilpirauhasen vajaatoiminta
- Kasvaimet kynnen syntymävyöhykkeellä
Kuinka kynsien venymäjälkiä voidaan hoitaa?
Kynsien venymäjälkien hoito riippuu syystä, joka aiheuttaa ne. Tässä on tehtävä ero: yksi asia on hoitaa itse venymäjälkiä kynnen ulkonäön parantamiseksi, ja toinen asia on selvittää ongelman syy ja hoitaa se.
Yleensä, kun venymäjäljet ovat pinnallisia ja säännöllisiä, ne on mahdollista korjata hyvin yksinkertaisin keinoin. Suositeltavimmat ovat seuraavat:
- Kynsiä silottava hoito. Tämä koostuu manikyyristä, jossa kynsi tasoitetaan ja urat poistetaan. Se on suositeltavaa vain, kun venymäjäljet eivät ole syviä ja kynsi ei ole kovin ohut.
- Öljyt. Voit käyttää lämmintä oliivi-, manteli- tai kookosöljyä. Sinun tarvitsee vain liottaa kynsiä muutaman minuutin ajan tässä aineessa ja sitten hieroa niitä. Jos teet tätä säännöllisesti, on venymäjäljet haalistuvat vähitellen.
- Täytä urat. Tämä tehdään venymistä estävällä kiillotuspohjalla. Se suoritetaan yleensä, kun päälle levitetään kiillotusaine. Lopputulos on sileä.
- Vesiliukoinen kynsilakka, joka sisältää kortetta. Tämä on erikoistuote, joka sisältää piitä ja rikkiä, jotka tunkeutuvat kynsiin ja palauttavat niiden sileän pinnan. Ne myös vahvistavat kynnen rakennetta. Tämä hoito kestää yleensä kaksi viikkoa
Mikäli kynsien venymäjäjet aiheuttavat huolta, on tarpeen neuvotella lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa yleisen terveydentilan tarkistamiseksi.
Kynsien venymäjälkien ehkäisy
Kynsien venymäjälkiä voidaan myös ehkäistä, ja kuten aina, tämä on paras vaihtoehto. Riittää, kun omaksut joitain terveellisiä tapoja ja noudatat tiettyä hoitoa säännöllisesti. Suositukset ovat seuraavat:
- Syö säännöllisesti hedelmiä ja vihanneksia. Ne tarjoavat A- ja B-vitamiinia sekä kivennäisaineita, kuten sinkkiä, kalsiumia ja magnesiumia, mm., jotka edistävät hyvää kynsien terveyttä.
- Juo vettä usein.
- Syö runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa.
- Leikkaa kynnet oikeilla työkaluilla ja oikealla tavalla.
- Käytä käsineitä, kun työskentelet aggressiivisten kemikaalien kanssa.
- Kosteuta kynnet voiteilla tai öljyillä.
- Älä käytä puolipysyvää kynsilakkaa jatkuvasti.
- Käytä öljyisiä kynsilakanpoistoaineita.
- Vältä kynsiin kohdistuvia iskuja tai vammoja.
- Vältä kuumaa vettä.
Lue myös: Millainen on hyvä ihonhoitorutiini?
Viimeiset suositukset
Huolimatta kaikista tässä artikkelissa antamistamme ohjeista, kynsien venymäjälkiä ei ole aina mahdollista poistaa kokonaan. Kuitenkin ottamalla nämä ohjeet osaksi päivittäistä rutiiniasi voit vähitellen häivyttää kynsien venymäjälkiä, kunnes ne muuttuvat melkein näkymättömiksi.
Joka tapauksessa, jos tämän oireen lisäksi esiintyy epämukavuutta, muoto muuttuu oudoksi, värimuutoksia tai kynsiesi ulkonäkö ei ole normaali, on oikea tapa keskustella lääkärin kanssa. Ammattilainen osaa puuttua asiaan parhaalla tavalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cano, L. P. R. (2012). Queratina: la proteína protectora. MoleQla: revista de Ciencias de la Universidad Pablo de Olavide, (6), 10-13.
- Martin, B. (2013). Histopatología de la uña. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(7), 564-578.
- Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):420-5. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.037. PMID: 20620759.
- Madke B, Gadkari R, Nayak C. Median canaliform dystrophy of Heller. Indian Dermatol Online J. 2012;3(3):224-225. doi:10.4103/2229-5178.101832
- Lorenzo, V. O. (2021). El lenguaje de las uñas. El farmacéutico: profesión y cultura, (598), 28-32.
-
Cantoresi F, Sorgi P, Arcese A, Bidoli A, Bruni F, Carnevale C, Calvieri S. Improvement of psoriatic onychodystrophy by a water-soluble nail lacquer. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009 Jul;23(7):832-4. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03209.x. Epub 2009 Apr 8. PMID: 19470045.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.