Logo image
Logo image

Mikä on punasolujen sedimentaatiotesti?

3 minuuttia
Punasolujen sedimentaatiotesti on laboratoriotesti, jota asiantuntijat käyttävät tulehduksellisten ja neoplastisten sairauksien diagnosointiin. Tässä artikkelissa kerromme miten ja miksi se tehdään.
Mikä on punasolujen sedimentaatiotesti?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kliiniset laboratoriotestit ovat erittäin tärkeitä lääketieteellisessä tutkimuksessa. Joskus ne ovat ainoa tapa diagnosoida tietty sairaus. Yksi yleisimmin suoritetuista testeistä on punasolujen sedimentaatiotesti.

Se tunnetaan myös nimellä Westergrenin sedimentaatioaste, ESR tai SED, ja se on testi, joka mittaa kuinka nopeasti punasolut kerrostuvat koeputken pohjalla. Normaalia suurempi tai pienempi nopeus voi osoittaa erilaisten lääketieteellisten ongelmien esiintymisen.

Normaaleissa olosuhteissa punasoluilla on negatiivinen varaus. Tämän vuoksi punasolut hylkivät toisia punasoluja sedimentaationopeudella 10 millimetriä tunnissa. Tästä huolimatta punasolujen nopeus voi vaihdella tutkimuksen kohteesta ja elämäntavasta riippuen.

Syitä testin tekemiseen

Punasolujen sedimentaatiotesti ohjaa terveydenhuollon asiantuntijoita oikeaan diagnoosiin ja auttaa heitä havaitsemaan mahdollisen sairauden. Tässä mielessä siitä voi olla hyötyä seuraavissa tilanteissa:

Lääkärin tulee analysoida potilaan oireet ja laboratoriotutkimusten tulokset. Näin hän voi antaa oikean diagnoosin. Lisäksi asiantuntijat voivat käyttää testiä tärkeänä diagnostisena kriteerinä kahdelle sairaudelle: polymyalgia reumatica ja ajallinen niveltulehdus. Molemmat sairaudet ovat harvinaisia ​​ja esiintyvät yleensä vain yli 50-vuotiailla potilailla.

Polymyalgia rheumatica on tulehdussairaus, joka vaikuttaa raajojen ja vartalon proksimaalisiin lihaksiin aiheuttaen kipua ja rajoittamalla liikettä. Vaikka ajallinen niveltulehdus aiheuttaa päänsärkyä, heikentynyttä visuaalista kykyä, kuumetta, leuan toimintakyvyn heikkenemistä ja anemiaa.

Some figure
Lääkäri voi ottaa ESR-testin kun potilas kokee lihas- tai luustokipua.

Kuinka tähän testiin pitäisi valmistautua?

Se on melko yksinkertainen ja nopea testi, joka ei vaadi minkäänlaista ylimääräistä valmistelua. Jos sinulta on määrä testata vain erytrosyyttien sedimentaatioaste, sinun ei tarvitse paastota, mutta jos lääketieteen ammattilaiset tekevät myös muita analyyseja samanaikaisesti, sinun on toteutettava asianmukaiset toimet.

Testin suorittamiseksi lääkäri vetää laskimoverta ruiskulla. Testi tulee ottaa käsivarresta. On mahdollista, että testin aikana saatat tuntea lievää kipua tai ärsytystä, joka voi joskus kestää loppupäivän. Sen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa kykyyn suorittaa muita päivittäisiä toimintoja.

Testin verianalyysiosuus on hyvin yksinkertainen, ja se noudattaa yleensä Westergreen-menetelmää, jossa sekoitetaan 2 ml verta ja 0,5 ml sitraattia koeputkessa ja sitten mitataan punasolujen vapaa etäisyys.

Tunnin kuluttua mitataan punasolujen välinen etäisyys uudelleen millimetreinä laskeutumisnopeuden määrittämiseksi.

Mitä korkea punasolujen sedimentaatioarvo tarkoittaa?

Kun sedimentaationopeus on normaaliarvojen yläpuolella, se voi viitata sairauksiin. Näihin sairauksiin voi liittyä tulehduksia ja kasvaimia. Joidenkin tutkimusten mukaan nopeus kasvaa 24 tunnin aikana ja palaa normaaliarvoihin vasta ratkaisun jälkeen.

Tämäntyyppiset sairaudet lisäävät erilaisten proteiinien pitoisuutta veriplasmassa. Kukin näistä proteiineista, erityisesti fibrinogeeni, vaikuttaa punasolujen pintavarautukseen, mikä saa ne laskeutumaan suuremmalla nopeudella.

On monia erilaisia lääketieteellisia tiloja, jotka lisäävät fibrinogeenia veressä, kuten raskaus, diabetes tai munuaisten vajaatoiminta terminaalivaiheissa, ja jotka voivat lisätä punasolujen sedimentaatiota. Muita syitä jotka lisäävät punasolujen sedimentaatiota:

  • Anemia
  • Makrosytoosi (kun punasolut ovat normaalia suurempia)
  • Akuutti verenvuoto
  • Akuutti sydäninfarkti (sydänkohtaus)
  • Lymfooma
  • Metastaattinen syöpä (neljäs vaihe tai pitkälle edennyt syöpä)

Mitä alhainen punasolujen sedimentaatioarvo tarkoittaa?

Useimmiten alhaisella punasolujen sedimentaatiolla ei ole juurikaan lääketieteellistä merkitystä. Tässä mielessä taso voi joillakin potilailla olla 0 mm, joten se ei yleensä aiheuta huolta.

Alhainen punasolujen sedimentaatioaste, 0-3 mm, voi kuitenkin myös liittyä erilaisiin terveysongelmiin. Näiden joukosta erottuvat seuraavat:

  • Poliglobulia tai suuri määrä punasoluja
  • Punasolujen epämuodostumat
  • Hyperviscosidad-oireyhtymä
  • Tupakointitavat
  • Sydämen vajaatoiminta

Eikä tässä vielä kaikki, tarttuvat sairaudet kuten dengue-kuume voivat aiheuttaa sedimentaationopeuden hidastumisen. Tämä osoitettiin tutkimuksissa, joissa tautia sairastavien ESR-potilaiden osuus oli merkittävästi alhaisempi verrattuna muihin, joilla oli akuutti kuumeinen oireyhtymä.

Some figure
Alhainen ESR-arvo on harvinainen, ja se voi johtua mm. dengue-kuumeesta, joka on hyttysten välittämä trooppinen tartuntatauti.

Yksinkertainen mutta tehokas testi

Kuten mainitsimme, punasolujen sedimentaatiotesti ei ole monimutkainen testi. Se on erittäin hyödyllinen, kun etsitään tulehduksellisia sairauksia. Se ohjaa lääkäriä oikeaan suuntaan ja auttaa häntä antamaan tarkan diagnoosin.

Potilaalle testi ei aiheuta juurikaan mitään erityistä valmistelua ennen kokeen suorittamista. Toimenpiteen jälkeen päivä voi jatkua normaaliin tapaan.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Márquez M, Chacón-Cardona J. Determinación de VSG: comparación de los métodos de Wintrobe y microhematocrito. Revista de Salud Pública. 2016;18(6):946-952.
  • Merino Romero J. Utilidad diagnóstica de la velocidad de sedimentación globular. Revista de Medicina Integral. 2002;39(7):325-329.
  • Acosta-García E, Peñate E, Sánchez A, Uban B, Colina W. Determinación de la velocidad de sedimentación
    globular: micrométodo versus Wintrobe en niños y adolescentes. Revista Latinoamericana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio. 2018; 65 (1): 39-44.
  • Lemus Varela M, Villaseñor Sierra A. Determinación de la velocidad de sedimentación globular mediante micrométodo comparado con el método Wintrobe. Revista de Enfermedades Infecciosas y Microbiología. 2009;29(2):66-69.
  • Villar Centeno L, Díaz Quijano F, Martínez Vega R. Utilidad de la velocidad de sedimentación globular en el diagnóstico temprano del dengue en un área endémica. Reista de la Asociación Colombiana de Infectología. 2007;11(4).
  • Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) [Internet]. MedlinePlus Medical Test. 2020 [cited 13 November 2020]. Available from: https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.