Mikä on lääkevarmennusjärjestelmä?
Kirjoittanut ja tarkastanut kiropraktikko Iván Losada
Lääkevarmennusjärjestelmä toimii vastauksena taistelussa lääkkeiden väärentämistä vastaan. Tässä artikkelissa kerromme mitä se tarkoittaa.
Lääkeväärennösten riskit
Lääkkeiden väärentäminen on halpa rikos, joka sotii lääketeollisuutta ja itse hallitusta vastaan. Tämä johtuu pääosin siitä, että huijarit eivät maksa veroja. Kontrolloimattomat aineet aiheuttavat myös vakavan terveysriskin.
Lääkkeitä tarvitsevat ihmiset saattavat siis käyttää väärennettyjä lääkkeitä, jotka eivät sisällä sairauden hoitoon tarvittavia aktiivisia ainesosia. He saattavat myös niellä myrkyllisiä tai muita vakavia sivuvaikutuksia aiheuttavia tuotteita.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: HIV/AIDS-rokotuksia tullaan testaamaan pian
Lääkevarmennusjärjestelmän tavoitteet
Lääkevarmennusjärjestelmän perimmäisenä tavoitteena on määritellä lääkkeiden ohjeistukset, turvallisuustiedot ja tekniset tiedot. Kaikki nämä tavoitteet mahdollistavat apteekkien kautta myönnettyjen lääkkeiden aitouden varmentamisen ja tunnistamisen. Niillä pyritään myös taistelemaan netissä myytäviä lääkeväärennöksiä vastaan.
Turvatoimenpiteillä pyritään kohti lääkkeiden helppoa tunnistusta tulostamalla koodeja ja laittamalla turvakoodeja pakkauksien ulkopuolelle. Tämä lisää ja kiristää sellaisten apteekkien kontrollia, jotka myöntävät lääkkeitä netissä, sekä lisää jälleenmyyjien rekisteröintivaatimuksia.
Nämä turvamenetelmät jättävät jäljen apteekissa käymisestä ja lähtemisestä, sekä netissä toimivissa apteekeissa että tavallisissa apteekeissa – yksityisellä ja julkisella puolella.
Mitä lääkevarmennusjärjestelmä tarjoaa?
- Ainutlaatuisen koodauksen ja tunnistuksen kaikille lääkkeille.
- Yhtenäisen ja vakautetun tietokannan koko lääketeollisuudelle, kaupankäynnille sekä jakelulle.
- Kaikkien lääkkeiden varmennuksen annostelupisteessä.
- Se parantaa potilaan turvallisuutta ja suojaa yksityisyyttä.
- Se hyödyntää kaikkien lääkkeiden yleisten merkintöjen tuomia maailmanlaajuisia etuja.
- Se tarjoaa ainutlaatuisen sarjanumeron kaikille lääkkeille.
- Se yksinkertaistaa turvamenetelmiä ja tekee niistä samalla luotettavat ja lujatekoiset.
- Se rohkaisee kaikkiin farmaseuttisiin järjestelmiin osallistumista kaikilla osa-alueilla.
Turvamenetelmät
Turvamenetelmät takaavat lääkkeiden aitouden lääkevarmennusjärjestelmän avulla. Se on yhteinen kaikille EU-jäsenmaille ja tarjoaa tavan tunnistaa apteekit, jotka myyvät netissä ilman reseptiä saatavia lääkkeitä.
Lääkkeiden luomiseen, aktiivisiin ainesosiin sekä jälleenmyyjiin ja markkinoijiin käytetään myös tiukkoja kontrolleja ja menetelmiä. Purkeissa on Datamatrix-turvakoodit, joiden täytyy sopia yhteen lääketeollisuuden kokoonpanolinjojen kanssa. Tavoitteena on varmentaa lääkkeiden aitous ja ehkäistä manipulointia.
Lue myös: 3 tapaa tasapainottaa aivokemiaa ja kohdata masennus
Käyttö
Seuraavat järjestöt ovat osa Eurooppalaisten säännösten kehitystä ja täytäntöönpanoa:
- International Federation of Pharmaceutical Companies
- Federation of Pharmaceutical Wholesalers
- Association for Accessible Medicines
- General Pharmaceutical Council
Tämä lääkevarmennusjärjestelmä astui voimaan kaikissa EU-jäsenmaissa kolmen vuoden työn jälkeen 9. helmikuuta 2019. Jotkin vaiheet ovat vielä kesken eräissä maissa ennen kuin järjestelmää voidaan soveltaa täysin.
Lääketeollisuus on sijoittanut yli 200 miljoonaa euroa sovittaakseen tuotantolinjansa uuden lääkevarmennusjärjestelmän julkistamisen luomiin uusiin vaatimuksiin.
Väärennettyjen lääkkeiden esiintyminen on siis erittäin alhaista ja liittyy aina lääkkeiden nettimyyntiin. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, että kyseessä on hyvä turvamenetelmä, josta on hyötyä sekä kuluttajille, teollisuudelle että valtioille.
Kaiken kaikkiaan tämä lääkevarmennusjärjestelmä toimii pääkeinona lääkkeiden tehokkaassa jäljittämisessä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- EMA. Falsified medicines: overview. Disponible en: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/special_topics/general/general_content_000186.jsp
- Directive 2011/62/EU on falsified medicines. Disponible en: http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2011_62/dir_2011_62_en.pdf
- European Commission Delegated Regulation 2016/161. Disponible en: http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/reg_2016_161/reg_2016_161_en.pdf
- EMA. Buying medicines online. Disponible en: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/falsified-medicines/buying-medicines-online
- Technical guidance in using the obligatory logo. Disponible en: http://ec.europa.eu/health/files/eu-logo/logosancointernet_charte_v2.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.