Logo image
Logo image

Vulvan ja emättimen kyhmyjen 14 mahdollista aiheuttajaa

4 minuuttia
Kyhmyt vulvassa ja emättimessä ovat yleensä hyvänlaatuisia. Useimmiten niitä voidaan hoitaa kotimenetelmillä tai ne eivät vaadi mitään hoitoa.
Vulvan ja emättimen kyhmyjen 14 mahdollista aiheuttajaa
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2023

Kyhmyt vulvassa ja emättimessä voivat olla aluksi hälyttäviä. Ne ovat yleisempiä kuin uskotkaan, ja ensimmäinen reaktio on yleensä ajatella syöpää. Vaikka tätä ei voida sulkea pois, yleensä ne johtuvat muista syistä.

Kyhmyt vulvassa ja emättimessä ovat lähes aina pieniä, hyvänlaatuisia kystoja. On hyvin yleistä, että ne johtuvat tukkeutuneesta rauhasesta. On aina suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen, jos ne eivät katoa.

Muutama selvennys

Ennen kuin käsittelemme kyhmyjen mahdollisia syitä, on hyvä tehdä joitain selvennyksiä sanastoon.

Emätin tai vagina on lihaksikas putki, joka liittyy kohtuun. Sitä peittää limakalvo, ja sen pinnalla on karheutta, jota kutsutaan laskoksiksi. Nämä mahdollistavat emättimen laajentumisen sukupuoliyhteyden ja synnytyksen aikana.

Vulva taas muodostuu ulkoisista sukupuolielimistä, eli isot ja pienet häpyhuulet, häpykukkula, klitoris, virtsaputken aukko, emättimen aukko, peräaukko ja väliliha.

Mikä aiheuttaa vulvaan tai emättimeen kyhmyjä

Tarkastellaanpa seuraavaksi yleisimpiä syitä ehtoja, jotka aiheuttavat kyhmyjä emättimessä ja vulvassa.

1. Ulkosynnyttimien kystat

Tämäntyyppinen kysta muodostuu, kun Skenen tai Bartholinin rauhaset ovat tukkeutuneet. Ne ovat melkein aina kovia ja pieniä, mutta eivät aiheuta kipua, elleivät ne saa tartuntaa. Yleensä ne katoavat itsestään.

2. Emättimen kystat

Tämän tyyppinen kysta muodostuu emättimen seinämään. Ne johtuvat yleensä jostain vammasta tai ilmaantuvat synnytyksen jälkeen.

Ne eivät ole hernettä isompia. Ne eivät tarvitse hoitoa, elleivät ne aiheuta epämukavuutta, jolloin ne tyhjennetään tai poistetaan.

Some figure
Vaikka kyhmyt vulvassa tai emättimessä voivat olla aiheuttaa ulkonäköpaineita, useimmat niistä ovat pieniä ja paljaalla silmällä huomaamattomia.

3. Fordyce-täplät

Fordyce-täplät ovat pieniä kyhmyjä, jotka voivat ilmaantua ulkosynnyttimiin ja muihin kehonosiin. Ne ovat valkoisia, hyvänlaatuisia ja ei-tarttuvia. Ne ovat kivuttomia eivätkä vaadi hoitoa.

4. Suonikohjut

Yksi syy kyhmyjen esiintymiseen vulvassa on lantion suonikohjut. Nämä ovat turvonneita suonia ulkosynnyttimien ympärillä.

Ne näyttävät pyöreiltä nauhoilta tai sinisiltä kohoumilta. Ne aiheuttavat joskus kutinaa tai verenvuotoa. Ne eivät välttämättä vaadi hoitoa.

5. Sisäänkasvaneet karvat

Sisäänkasvanut häpykarva voi myös aiheuttaa kyhmyn vulvaan. Se näyttää pieneltä, pyöreältä kuhmulta, joka joskus aiheuttaa kutinaa ja kipua. Se voi täyttyä mädällä ja iho saattaa tummentua sen ympärillä. Se yleensä paranee ilman hoitoa.

6. Syylät

Sukuelinten syyliä aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV). Se tarttuu sukupuoliteitse ja näyttäytyy pieninä ihonvärisinä näppyinä. Niillä on joskus samanlainen muoto kuin kukkakaalilla.

7. Valkojäkälä

Valkojäkälä (lichen sclerosus et atrophicus, LSA) on harvinainen tila, joka esiintyy vulvassa, monesti peräaukon ympärillä. Se voi aiheuttaa voimakasta kutinaa, valkoisia läiskiä, jotka muuttuvat ohuiksi, ryppyisiksi iholäiskiksi, mustelmia tai verenvuotoa, rakkuloita ja kipua virtsaamisen tai seksin aikana. Se vaatii hoitoa kortikosteroideja sisältävillä voiteilla.

8. Finnit

Yksi yleinen syy kyhmyihin vulvassa on finnit. Ne näyttävät pieniltä, punaisilta, ärtyneiltä kuhmuilta, jotka ovat usein täynnä mätää. Nämä finnit voivat olla erittäin epämiellyttäviä, mutta parasta on olla poistamatta niitä ja antaa niiden kadota itsestään.

9. Follikuliitti

Follikuliitti on karvatupen tulehdus. Sukuelinten alueella se alkaa yleensä niin, että follikkeli on vaurioitunut kitkan vuoksi tai tukkeutunut parranajon tai virheellisen karvanpoiston vuoksi.

Sitten tapahtuu stafylokokkibakteerin aiheuttama infektio ja silloin vulvan alueelle ilmestyy kyhmyjä. Antibiootteja voidaan määrätä.

10. Tukkeutuneet hikirauhaset

Tukkeutuneita hikirauhasia voi esiintyä missä tahansa osaa kehoa, eikä vulva ole poikkeus. Se aiheuttaa hidradenitis suppurativa -nimisen tilan, joka aiheuttaa kipua ja jättää kovia arpia. Sitä hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja antibiooteilla.

11. Ontelosyylät

Tässä tapauksessa kyhmyt ovat helmiäismäisiä, kiinteitä ja tarttuvia. Se on viruksen aiheuttama iho-ongelma.

Joskus kohoumat kasvavat ja vuotavat nestettä. Ne voivat levitä muihin kehonosiin, mutta yleensä häviävät ilman hoitoa.

12. Syfilis

Syfilis on sukupuoliteitse tarttuva tauti, joka on ilmaantunut uudelleen ja yleistynyt viime vuosina. Yksi sen oireista on pienten kyhmyjen ilmaantuminen emättimeen, jotka ovat kivuttomia.

Ne häviävät noin 3 viikon kuluttua, mutta tämä ei tarkoita, että infektio olisi voitettu. Se vaatii hoitoa ja voi olla hengenvaarallinen.

Some figure
Syfilistä aiheuttava bakteeri on spirokeetta, joka on nimetty sen spiraalimuodosta.

13. Varsiluomet

Varsiluomet ovat pieniä kasvaimia, jotka työntyvät ulos ja ovat näkyvissä paljaalla silmällä. Ne eivät ole vaarallisia eivätkä yleensä aiheuta epämukavuutta. Jos ne aiheuttavat, ne voidaan poistaa laserilla tai leikkauksella.

14. Syöpä

Emättimen tai vulvan syöpätapaukset ovat harvinaisia. Sille on ominaista litteiden, kohoavien haavaumien tai kyhmyjen ilmaantuminen, jotka eivät parane muutaman viikon kuluttua. Se aiheuttaa yleensä kipua, kutinaa tai polttamista ja joskus epätavallisia vuotoja tai verenvuotoa. Syöpä diagnosoidaan koepalan avulla.

Emättimen ja vulvan kyhmyjen ehkäisy ja hoito

Useimmat kyhmyt vulvassa tai emättimessä voidaan hoitaa kotona esimerkiksi lämpimillä vesihauteilla. Tämä auttaa tyhjentämään ne.

On parasta käyttää puuvillaisia alusvaatteita, jotka eivät ole liian tiukkoja. Puuvilla on hengittävämpi kuin muut materiaalit ja auttaa ylläpitämään oikeat olosuhteet tässä kehonosassa. On myös suositeltavaa olla käyttämättä liian tiukkoja housuja.

Jos kyhmyt vulvassa tai emättimessä eivät häviä muutaman viikon kuluttua tai niihin liittyy outoja oireita ja olet huolestunut, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Tee näin etenkin, jos koet kipua, eritteitä tai verenvuotoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.