Masennuksen hoitoon sopivat mineraalit ja vitamiinit
Kun masennus on vakavaa tai kroonista, voi sitä olla vaikeaa hoitaa. Masennuksen ensioireet kannattaakin ottaa vakavasti, sillä mitä aikaisemmin masennus hoidetaan, sitä paremmin siitä selviää. Kun tunnet pitkäaikaisesti olosi surulliseksi, ahdistuneeksi, uupuneeksi tai kärsit muista negatiivisista tunteista, on tärkeää yrittää selvittää tunteiden alkuperä ja ryhtyä masennuksen hoitoon mahdollisimman nopeasti.
Tässä artikkelissa haluamme keskustella vitamiinien ja mineraalien merkityksestä mielialan hoitoon ja masennuksen torjumiseen, sillä tietyt vitamiinit ja mineraalit kohentavat mielialaa huomattavasti ja vaikuttavat virkeyteen ja energiatasoon positiivisesti. Nauttimalla oikeita aineksia tunnet olosi onnelliseksi, tyyneksi ja tyytyväiseksi.
C-vitamiini
C-vitamiinilla on tärkeä osa luonnollisen vastustuskyvyn toimintaa, mutta tämän lisäksi C-vitamiini vaikuttaa hermoston toimintaan. C-vitamiinin puute voi johtaa nopeasti uupumukseen ja apeaan oloon. Jos et saa tarpeeksi C-vitamiinia ruuastasi, voi se pitkällä aikavälillä johtaa jopa masennukseen.
C-vitamiinin määrää ruokavaliossa kannattaa lisätä, etenkin mikäli koet parhaillaan kovaa fyysistä tai psyykkistä stressiä, sillä se auttaa ehkäisemään negatiiviset mielialat.
Paras tapa nauttia C-vitamiinia on syödä sitrushedelmiä, kuten appelsiinia, sitruunaa, mandariinia, greippiä ja limeä. Muista ostaa luomuhedelmiä aina kun mahdollista. Hedelmien kuorista voi valmistaa teeuutteita ja muita hyödyllisiä hoitoja.
Paljon C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi:
- Guava
- Karpalo
- Kiivi
- Vadelma
- Punainen paprika
- Parsakaali
- Pinaatti
B6-vitamiini
B6-vitamiini eli pyridoksiini on vastuussa mielen oireiden, kuten ahdistuksen ja masennuksen kontrolloimisessa. B6-vitamiinin puutostila voi johtaa ärtyneisyyteen ja muihin negatiivisiin tunteisiin, ja kun lisäät sitä ruokavalioosi, saatat oikein järkyttyä sitä, miten paljon paremmaksi vointisi muuttuu.
B6-vitamiinia saa seuraavista ruoka-aineista:
- Kana
- Kala
- Banaani
- Peruna
- Pavut
- Täysjyvä
Paras tapa saada päivittäinen annos B6-vitamiinia on lisätä annos tummaa riisiä tai kauraa aterioihin; korvaa näillä vehnäleipä.
Foolihappo
Monet tutkimukset ovat korostaneet masennuksen ja B9-vitamiinin eli foolihapon puutostilan yhteyttä. Tutkimustulosten mukaan foolihapon alhainen määrä elimistössä voi hidastaa serotoniinin tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan mielialaan.
Lisäksi foolihapolla on suora vaikutus stressiin ja surun tunteisiin ja foolihapolla voi tehokkaasti ehkäistä ja lievittää näitä tuntemuksia ja niiden oireita.
Foolihappoa saat parhaiten seuraavista ruoka-aineista:
- Nauta, kana ja kalkkuna
- Vihreät lehtikasvikset, kuten pinaatti ja lehtikaali
- Täysjyvät
- Parsa
- Melonit
- Avokado
- Appelsiini
- Banaani
Sinkki
Sinkki on tärkeä osa keskushermoston toimintaa ja aivojen välittäjäaineiden toimintaa. Sinkin puutos voikin johtaa masennukseen, väsymykseen ja muihin ongelmiin.
Sinkin puutostila voi aiheuttaa myös ruokahalun puutetta, hiustenlähtöä ja vastustuskyvyn heikentymistä, joka altistaa kehoa tulehduksille. Sinkin määrää kannattaa lisätä ruokavaliossa etenkin jos masennusoireet liittyvät vaihdevuosien hormonaalisen toiminnan muutoksiin, sillä sinkki auttaa tasapainottamaan hormonitasoja.
Sinkkiä saat parhaiten näistä:
- Äyriäiset
- Kala
- Liha
- Saksanpähkinä
- Kurpitsansiemen
- Seesaminsiemen
- Vehnänalkio
- Täysjyvät
Magnesium
Magnesium on tärkeää psyykkiselle ja fyysiselle suoritukselle, ja magnesium korjaa mm. lihasvaurioita. Magnesium auttaa kontrolloimaan keskushermoston toimintaa ja ehkäisee unettomuutta, ahdistusta, yliaktiivisuutta, paniikkikohtauksia, fobioita, stressiä ja masennusta.
Nykyihmisen ruokavaliosta puuttuu helposti magnesiumia, sillä ruuan tuotantotavat ovat muuttuneet hurjasti vuosikymmenien saatossa.
Magnesiumia saat parhaiten näistä ruuista:
- Äyriäiset
- Maito ja juusto
- Kaviaari
- Punainen liha
- Kurpitsansiemenet
- Revonhäntä
- Kvinoa
- Vihreät lehtivihannekset
Suosittelemme nauttimaan magnesiumia ravintolisänä lääkärin ohjeiden mukaisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Clemetson, C. A. B. (2018). Vitamin C. Vitamin C. https://doi.org/10.1201/9781351077576
- Coppen, A., & Bolander-Gouaille, C. (2005). Treatment of depression: Time to consider folic acid and vitamin B12. Journal of Psychopharmacology. https://doi.org/10.1177/0269881105048899
- Hvas, A. M., Juul, S., Bech, P., & Nexø, E. (2004). Vitamin B 6 level is associated with symptoms of depression. Psychotherapy and Psychosomatics. https://doi.org/10.1159/000080386
- Swardfager, W., Herrmann, N., Mazereeuw, G., Goldberger, K., Harimoto, T., & Lanctôt, K. L. (2013). Zinc in depression: A meta-analysis. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2013.05.008
- Serefko, A., Szopa, A., Wlaź, P., Nowak, G., Radziwoń-Zaleska, M., Skalski, M., & Poleszak, E. (2013). Magnesium in depression. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/S1734-1140(13)71032-6
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.