Logo image
Logo image

Magneettihoitoa multippeliskleroosiin: mitä tutkimukset sanovat?

2 minuuttia
Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että magneettihoito voi auttaa multippeliskleroosin oireisiin. Haluatko tietää aiheesta lisää? Tutustumme magneettihoitoon tarkemmin tässä artikkelissa.
Magneettihoitoa multippeliskleroosiin: mitä tutkimukset sanovat?
Viimeisin päivitys: 03 joulukuuta, 2020

Viime vuosina tutkijat ovat havainneet magneettihoidon vaikuttavan multippeliskleroosin eli MS-taudin oireisiin. Vaikka tutkimuksia on tästä vielä niukasti, tämän hoitovaihtoehdon käytöstä on viimeaikaisissa tutkimuksissa saatu mielenkiintoisia tuloksia. Kuinka magneettihoitoa käytetään multippeliskleroosiin?

Magneettihoitoon, jota kutsutaan myös magneettiterapiaksi, kuuluu sähkömagneettisia kenttiä tai kestoltaan vaihtelevia pulsoivia sähkömagneettisia kenttiä, jotka tutkimusten mukaan näyttäisivät parantavan verenkiertoa ja kehon happeutusta MS-tautia sairastavilla potilailla. Haluatko tietää lisää? Siinä tapauksessa jatka lukemista!

Magneettihoitoa multippeliskleroosiin: tutkimukset

Multippeliskleroosi on neuroinflammatorinen sairaus, joka vaikuttaa hermoja ympäröiviin myeliinituppiin, joiden tehtävänä on mahdollistaa hermoimpulssin nopea kulkeutuminen neuroneita pitkin.

National Institute of Neurological Disorders and Stroke -sivuston julkaisun mukaan MS-tauti on kaikkein yleisin vammauttava neurologinen sairaus nuorilla aikuisilla. Useimmiten se puhkeaa 20-40 ikävuoden välillä, mutta voi ilmaantua myös vanhemmille aikuisille ja lapsille.

Sairauteen ei ole vielä ole keksitty parannuskeinoa, mutta tietyillä hoidoilla voidaan lievittää sen pahenemisvaiheita, hillitä oireita ja parantaa potilaiden elämänlaatua. Hoitovaihtoehtoja tutkitaan edelleen, ja joitakin mielenkiintoisia löydöksiä onkin tällä saralla jo tehty.

Esimerkiksi Clinical Neurology and Neurosurgerylehdessä julkaistu tutkimus myöntää magneettiterapian hyödyt multippeliskleroosin hoidossa. Siinä painotetaan erityisesti sitä, että nimenomaan pulsoivat magneettikentät voivat auttaa hillitsemään MS-taudin yleisiä oireita, kuten parestesiaa eli pistelyn ja kihelmöinnin tunnetta iholla.

Some figure
Multippeliskleroosi on yksi kaikkein vammauttavimmista sairauksista, joten hoitomahdollisuuksia tutkitaan paljon.

Lue myös: Multippeliskleroosin neljä tyyppiä

Magneettihoitoa multippeliskleroosiin: kuinka se toimii?

Kuten jo todettiin, magneettihoitoa on kahdenlaista: ensimmäisessä käytetään staattisia sähkömagneettisia kenttiä, johon kuuluu staattisia magneetteja, kuten niitä joita löytyy muun muassa rannerenkaista, kengänpohjallisista, kaulakoruista ja muista välineistä. Toisessa hyödynnetään pulsoivia sähkömagneettisia kenttiä, jotka käyttävät energia-aaltoja kehon kipuaistimuksen muuttamiseen.

Magneettihoidon kannattajat sanovat, että se voi auttaa hillitsemään kipua johtuen magneettien ja niiden sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista kudoksissa. Kyseessä on hoito, jota usein hyödynnetään vaihtoehtoisessa lääketieteessä.

Pulsoiva sähkömagneettinen käsittely näyttää tuottavan sellaista sähkötaajuutta, joka stimuloi kehon ioneja ja elektrolyyttejä. Tämän seurauksena se parantaa verenkiertoa sekä energiatasoa ja vähentää oireita kuten puutuneisuutta, kihelmöintiä ja kipua.

Nykyään asiantuntijat yhä edelleen tutkivat ja yrittävät saada lisää näyttöä näistä hoitomuodoista. Tästä huolimatta pulsoivaa sähkömagneettista käsittelyä on jo hyödynnetty multippeliskleroosia sairastavien potilaiden hoidossa, koska sillä on saatu parempia tuloksia.

Aiemmissa tutkimuksissa, kuten tässä Pain Research and Management -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että tätä hoitoa voidaan käyttää kivun, tulehduksen ja stressin haittavaikutusten vähentämiseen. Se on myös FDA:n hyväksymä hoitomuoto vaivoihin kuten migreeniin. Magneettipulsseja on käytetty myös masennuksen hoidossa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Missä iässä multippeliskleroosi voi ilmaantua?

Some figure
Multippeliskleroosi on hermoston sairaus, jonka oireet saattavat ilmetä kihelmöinnin tunteena kehon äärialueilla, kuten raajoissa.

Multippeliskleroosin hoito on monitieteistä

On tärkeää selventää, että magneettihoito ei ole parannuskeino multippeliskleroosiin. Sairauden hoidossa tarvitaan monitieteistä lähestymistapaa, eli useiden eri terveysalan ammattilaisten yhteistyötä.

Yleisenä tavoitteena on säilyttää potilaan elämänlaatu ja hidastaa sairauden etenemistä mahdollisimman paljon. Näin ollen diagnoosin jälkeen lääkäri saattaa ehdottaa lääkkeitä pahenemisvaiheiden vähentämiseen ja ehkäisyyn sekä sairauden etenemisen hidastamiseen.

Vaihtoehtoisia lääkkeitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Kortikosteroidit
  • Ocrelizumab (Ocrevus)
  • Betainterferonit
  • Glatiramer-asetaatti
  • Dimetyylifumaraatti (Tecfidera) ym.

Tämän lisäksi saatetaan tarvita lääkkeitä väsymykseen ja unettomuuteen, sekä lihasrelaksanttejaHoito edellyttää myös fysioterapeuttien, ravitsemusasiantuntijoiden ja psykologien panosta.

Lääkäri valitsee hoitovaihtoehdot sairauden etenemisestä riippuen. Jos haluat koittaa magneettihoitoa multippeliskleroosiin, perehdy siihen läpikotaisin ja hakeudu koulutetulle ammattilaiselle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
  • Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
  • Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
  • Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.