Logo image
Logo image

Luontaishoitoja emättimen hiivatulehdukseen

3 minuuttia
Saadaksesi nopeampaa helpotusta emättimen hiivatulehdukseen voit kokeilla joitakin luontaishoitoja, joilla on sieniä tappavia ominaisuuksia. Ne voivat auttaa pysäyttämään Candida albicans -sienen kasvun.
Luontaishoitoja emättimen hiivatulehdukseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Emättimen hiivatulehdukset ovat tavallisia vaivoja, jotka ovat yleensä peräisin Candida albicans -sienen liikakasvusta. Tämä mikro-organismi elää luontaisestikin emättimessä, mutta se voi lisääntyä tietyistä tekijöistä johtuen liikaa. Tämän seurauksena saattaa ilmetä oireita kuten tulehdus, kutina, vuotohäiriöt ja joskus myös paha haju tai kipu yhdynnän aikana. Miksi emättimen hiivatulehdus syntyy? Voiko sitä hoitaa luonnonmukaisin keinoin? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja esittelemme muutamia luontaishoitoja emättimen hiivatulehdukseen. Kerromme myös emättimen hiivatulehdusten merkittävimmistä oireista ja annamme muutamia vinkkejä sen ehkäisyyn.

Emättimen hiivatulehduksen aiheuttajat

Some figure

Emättimessä elää luonnostaan monia mikro-organismeja, joista yksi on Candida-sieni. Normaalissa tilassa sen kasvua hillitsevät Lactobacillus-bakteerit, eikä epämukavuutta esiinny.

Kun emättimessä on epätasapaino, hiiva pääsee kasvamaan liiallisesti ja aiheuttamaan tulehduksen. Tulehdus voi syntyä seuraavista syistä:

  • Pitkään jatkunut antibioottien käyttö
  • Raskaus ja hormonaaliset muutokset
  • Heikentynyt immuunijärjestelmä
  • Hoitamaton diabetes
  • Huonot ruokailutottumukset
  • Stressi ja unettomuus

Jos emättimen hiivatulehdukset ovat toistuvia eivätkä häviä perinteisellä hoidolla, ne eivät välttämättä johdu Candida-sienestä. Näissä tapauksissa on tärkeää mennä lääkärin tutkittavaksi.

Tutustu myös: Tunnetko kipua emättimessä?

Emättimen hiivatulehduksen oireet

Emättimen hiivatulehdukset oireilevat eri tavoin riippuen taudin kulusta. Jos kyseessä on lievä infektio, saattaa esiintyä ainoastaan kutinaa tai muutoksia valkovuodossa. Jos ongelma pahenee, saattaa ilmetä myös seuraavia:

  • Turvotus emättimen seudulla
  • Kipu yhdynnän aikana
  • Kirvely virtsatessa
  • Ihon punoitus
  • Ihottumat
  • Kokkareinen, harmahtava valkovuoto

Luontaishoitoja emättimen hiivatulehdukseen

Kaikki hiivatulehdukset ovat erilaisia. Tästä syystä on tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos epämukavuus jatkuu muutaman päivän ajan. Perinteiseen hiivatulehduksen hoitoon kuuluu lääkitys, kuten klotrimatsoli tai flukonatsoli.

Lievempiä hiivatulehduksia voi hoitaa luonnonmukaisin keinoin sieniä ja bakteereja torjuvilla aineksilla. Vaikka ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin reseptilääkkeet, ne voivat auttaa joihinkin oireisiin. Tunnetko mitään hiivatulehduksen luontaishoitoja? Alta löydät muutaman!

Kreikkalainen jogurtti

Some figure

Kreikkalaisen jogurtin sisältämät probiootit voivat tukea Candida albicans -sienen aiheuttaman hiivatulehduksen hoitoa. Nämä elävät bakteerit, erityisesti Lactobacillus acidophilus, voivat auttaa luomaan terveen ympäristön emättimeen.

Näin käytät sitä:

  • Varmista, että ostat kreikkalaista jogurttia ilman lisättyä sokeria. Sokeri nimittäin ruokkii hiivasientä.
  • Levitä sitä sitten emättimen ulkopuolelle.
  • Myös yhden jogurttiannoksen syöminen päivittäin voi auttaa.

Luontaishoitoja emättimen hiivatulehdukseen: boorihappo

Boorihapolla on antiseptisiä ja sientä torjuvia ominaisuuksia, jotka auttavat hillitsemään hiivatulehduksia. Vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että se saattaa auttaa hoitamaan vaginoosia.

On kuitenkin tärkeää tietää, että suurina määrinä se on aggressiivinen ainesosa, joka voi aiheuttaa munuaisvaurion, verenkierron romahtamisen tai jopa kuoleman. Tästä syystä sitä ei tule käyttää halkeilevalla iholla, eikä sitä saa ottaa suun kautta.

Kuinka sitä käytetään hiivatulehduksen hoitoon:

  • Laimenna pieni teelusikallinen ämpärilliseen vettä.
  • Käytä tätä nestettä sitten ulkosynnyttimien alueella epämukavuuden vähentämiseksi.

Varoitus: Älä käytä tätä hoitoa raskaana ollessasi.

Kookosöljy

Some figure

Kookosöljy on sieniä tuhoavia ominaisuuksia sisältävä aines, joka voi auttaa hillitsemään Candida albicans -sientä. Sen säännöllinen käyttö voi hoitaa hiivatulehduksia.

Näin käytät sitä:

  • Hanki ensinnäkin puhdasta ja täysin luonnonmukaista kookosöljyä.
  • Levitä sitä hoidettavalle alueelle.
  • Käytä päivittäin, kunnes oireet helpottuvat.

Lue myös: Emättimen hiivatulehdusten ehkäisy: 5 tärkeää neuvoa

Luontaishoitoja emättimen hiivatulehdukseen: valkosipuli

Valkosipuli on kiistatta edelleen yksi parhaimpia luontaishoitoja infektioita vastaan. Erään laboratoriotutkimuksen tulosten perusteella valkosipuli saattaa olla tehokas kotikonsti myös Candida albicans -hiivasienen hillitsemiseen. Näiden vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin enemmän tutkimuksia.

Näin käytät sitä:

  • Valkosipulin ominaisuuksien hyödyntämiseksi nauti sitä raakana päivittäin.
  • Sitä voi käyttää myös ulkoisesti. Murskaa yksi valkosipulinkynsi, laita se kuumaan veteen ja anna jäähtyä. Siivilöi ja käytä neste.

Varoitus: Valkosipulia ei missään olosuhteissa saa työntää emättimeen, sillä se voi aiheuttaa kirvelyä ja kipua.

Mäkimeiramiöljy

Some figure

Mäkimeirami eli oregano (Origanum vulgare) sisältää kahta tehokasta sientä torjuvaa ainetta, tymolia ja karvakrolia. Nämä auttavat pysäyttämään tai hidastamaan Candida albicans -sienen kasvua, mikä auttaa hoitamaan emättimen hiivatulehduksia.

Näin käytät sitä:

  • Lisää ensin kolme tippaa mäkimeiramiöljyä kookosöljyyn.
  • Hiero sitä sitten kevyesti emättimen ulkopuolelle ulkosynnyttimien alueelle.

Varoitus: Vältä laimentamattoman öljyn käyttöä, äläkä laita öljyä emättimen sisään. Muista, että eteerisiä öljyjä ei tulisi käyttää sisäisesti.

Viimeisiä huomioita hiivatulehdusten hoidosta

Näiden luontaishoitojen teho vaihtelee. Näyttö perustuu pääasiassa ihmisten omiin havaintoihin. Niiden säännöllinen käyttö voi kuitenkin auttaa hoitamaan oireita muutamassa päivässä. Jos epämukava olo pahenee, on parasta mennä lääkäriin.

Infektion voimakkuudesta riippuen saatetaan tarvita reseptilääkkeitä tai tutkimuksia muiden vaivojen poissulkemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Blostein, F., Levin-Sparenberg, E., Wagner, J., & Foxman, B. (2017). Recurrent vulvovaginal candidiasis. Annals of Epidemiology. https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2017.08.010
  • Falagas, ME, Betsi, GI, y Athanasiou, S. (2006). Probióticos para la prevención de la candidiasis vulvovaginal recurrente: una revisión. Diario de la quimioterapia antimicrobiana. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
  • Xie, HY, Feng, D., Wei, DM, Chen, H., Mei, L., Wang, X., y Fang, F. (2013). Probióticos para la candidiasis vulvovaginal en mujeres no embarazadas. Base de Datos Cochrane de Revisiones Sistemáticas. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010496
  • Darvishi, M., Jahdi, F., Hamzegardeshi, Z., Goodarzi, S. y Vahedi, M. (2015). La comparación de la crema vaginal de mezclar yogurt, miel y clotrimazol en los síntomas de la candidiasis vaginal. Revista mundial de ciencias de la salud , 7 (6), 108-116. https://doi.org/10.5539/gjhs.v7n6p108
  • Reichman, O., Akins, R., & Sobel, J. D. (2009). Boric acid addition to suppressive antimicrobial therapy for recurrent bacterial vaginosis. Sexually Transmitted Diseases. https://doi.org/10.1097/OLQ.0b013e3181b08456
  • Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2007). In Vitro Antimicrobial Properties of Coconut Oil on Candida Species in Ibadan, Nigeria. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2006.1209
  • Nguyen, V. T. A., Le, T. D., Phan, H. N., & Tran, L. B. (2017). Antibacterial Activity of Free Fatty Acids from Hydrolyzed Virgin Coconut Oil Using Lipase from Candida rugosa. Journal of Lipids. https://doi.org/10.1155/2017/7170162
  • Shuford, J. A., Steckelberg, J. M., & Patel, R. (2005). Effects of fresh garlic extract on Candida albicans biofilms [1]. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.49.1.473.2005
  • Lemar, K. M., Turner, M. P., & Lloyd, D. (2002). Garlic (Allium sativum) as an anti-Candida agent: A comparison of the efficacy of fresh garlic and freeze-dried extracts. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01707.x
  • Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2001). Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Molecular and Cellular Biochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1013311632207

 

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.