Logo image
Logo image

Luonnollisen hyönteiskarkotteen valmistus kotikonstein

3 minuuttia
Jos katsot hiukan tarkemmin tavallisten hyttyskarkotteiden tuoteselosteita, voit huomata useita terveydelle haitallisia aineksia. Onkin parasta käyttää tehokkaita, mutta myrkyttömiä vaihtoehtoja. 
Luonnollisen hyönteiskarkotteen valmistus kotikonstein
Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2019

Luonnollisen hyönteiskarkotteen teho voi olla hyväkin, ja suurena etuna on muun muassa myrkyttömyys. Varmista kuitenkin, ettet ole allerginen millekään esittelemämme karkotteen aineksille – jos olet, älä käytä tätä hyönteiskarkotetta.

Nyt kerromme luonnollisista tuotteista, jotka karkottavat hyttysiä (java citronella, eucalyptus ja geranium) sekä annamme reseptin voiteen valmistamiseksi. Kannattaa kokeilla!

Tavalliset hyttyskarkotteet

Kaupan hyttyskarkotteet sisältävät yleensä useita myrkyllisiä aineksia. Nämä menevät ihosi huokosiin ja niistä verenkiertoon, mikä voi olla haitaksi kehon elimille. Nyt kerromme myrkyllisimmistä tavallisista aineksista hyttyskarkotteissa.

DEET

Some figure

Moni hyönteiskarkote sisältää ainetta nimeltä dietyylitoluamidi (DEET). Vaikka tämä onkin erittäin tehokas karkottaja, se voi aiheuttaa vahinkoa ihmisen keskushermostossa pitkällä tähtäimellä.

DEET voi jopa muuttaa tapaa, jolla eräs erittäin tärkeä kehon entsyymi, asetyylikoliiniesteraasi, toimii. Tutkimusten muaan DEET aiheuttaa myös ihon ärtymistä, punoitusta ja turtumista (mikä muistuttaa puudutusta).

Lue aiheesta lisää: Neljä vinkkiä torakoiden karkottamiseen ilman hyönteismyrkkyjä

DMP

Dimetyyliftalaatti (DMP) on toinen haitallinen aine, jota löytyy hyttyskarkotteista. Se saa tuotteet kestämään kauemmin käytössä. Sen ongelmiin sisältyy kuitenkin mahdollinen vahinko maksalle ja munuaisille. Lisäksi se voi vahingoittaa sikiötä raskauden aikana.

Parabeenit

Some figure

Parabeeneja on muuallakin kuin hyttyskarkotteissa; niitä on hyvin monissa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa.

Nämä ovat säilöntäaineita, jotka estävät bakteereja ja sientä. Allergioiden ja hormonaalisten muutosten vuoksi yhä useammin tuotteet ovat kuitenkin nykyään parabeenittomia.

Luonnolliset hyttyskarkotteet

Parhaat luontaistuotteet hyttysten torjunnassa ovat kolme seuraavaa eteeristä öljyä:

Java citronella

Tämä on suosituin luonnollinen hyttyskarkote. Citronellalla on sitrustuotteille tyypillinen tuoksu, mutta kannattaa käyttää indonesialaista tyyppiä, jotta tämä luontaistuote toimisi tehokkaasti hyönteisten torjunnassa.

Eucalyptus polybractea (blue-leaved mallee)

Some figure

Voit käyttää tätä tuotetta, vaikka ihosi olisi herkkä. Se on hyvin tehokas, mutta hellävaraisempi iholle kuin monet muut tuotteet. Sen tulehdusta torjuva vaikutus on avuksi kutinan lievitykseen.

Geranium

Geraniumilla on makea tuoksu, ja tämä on erittäin hellävarainen, mutta silti hyvin tehokas luontaistuote hyttysten karkottamiseen. Laimenna se kuitenkin aina kunnolla. Voit laittaa sen eteeristä öljyä hyvin laimennettuna vauvankin vaatteisiin tai vaippoihin niin, että se ei ole kontaktissa ihon kanssa.

Lue aiheesta lisää: Viisi eteeristä öljyä ja niistä saatavat hyödyt

Luonnonmukainen hyttysmyrkky

Voit valmistaa oman kotitekoisen ja luonnollisen karkotteesi helposti seuraavilla neuvoilla:

Ainekset

  • 100 ml alkoholia (mieluiten setearyylialkoholia, sillä tämä on ainoa tyyppi, joka ei kuivata tai ärsytä ihoa)
  • 50 pisaraa eteeristä citronellan, eukalyptuksen tai geraniumin öljyä (tai näitä sekoitettuna) – 30 pisaraa riittää, jos teet sen lapselle

Huomaa: Jos haluat voidemaisemman seoksen, korvaa alkoholi samalla määrällä aloe veran geeliä (joka rauhoittaa ja raikastaa) tai kookosöljyllä (joka ravitsee ja jättää ihon silkkiseksi).

On parasta käyttää aina puhtaita eteerisiä öljyjä, joissa on selkeät tuotetiedot (kasvin osa, talteenoton menetelmä, alkuperä jne.). Tarkistamalla pystyt välttämään kemikaalituotteita, jotka eivät ole luonnollisia ja joista ei ole mitään hoitavaa hyötyä.

Luonnollisen hyönteiskarkotteen valmistus

  • Sekoita ainekset ja laita seos kannelliseen purkkiin.
  • Laita se säilöön viileään ja pimeään paikkaan, jotta eteeristen öljyjen ominaisuudet säilyvät.
  • Käytä seosta kahden viikon kuluttua.

Käyttö

  • Valmistamaasi voidetta täytyy laittaa luultavasti 2-3 tunnin välein. Siinä on vain luonnollisia aineksia, jotka ovat vähemmän haitallisia terveydelle, mutta myös haihtuvat nopeammin kuin kaupan kemikaalit. Tarkka käyttöohje riippuu kuitenkin ihmisestä.
  • Vältä kontaktia silmien, suun ja muiden herkkien alueiden kanssa.
  • Ole tarkkana allergisten reaktioiden suhteen, joita eteeriset öljyt voivat joillekin aiheuttaa.

Tekstin pääkuva: © wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Misni, N., Nor, Z. M., & Ahmad, R. (2017). Repellent effect of microencapsulated essential oil in lotion formulation against mosquito bites. Journal of Vector Borne Diseases. https://doi.org/10.1212/WNL.0b013e31828726f5
  • Widawati, M., & Umar Riandi, M. (2015). Preliminary study of herbal topical lotion repellent made of betel leaves (Piper betie) and patchouli oil (Pogostemon cab/in) mixture against yellow fever mosquito (Aedes aegypti). Biotropia. https://doi.org/10.11598/btb.2015.22.1.378
  • Misni, N., Nor, Z. M., & Ahmad, R. (2016). New Candidates for Plant-Based Repellents Against Aedes aegypti. Journal of the American Mosquito Control Association. https://doi.org/10.2987/moco-32-02-117-123.1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.