Kylmäshokki: aiheuttajat ja ominaisuudet
Kirjoittanut ja tarkastanut kiropraktikko Iván Losada
Kylmäshokki on sydän- ja hengitysteiden vastaus kylmään veteen, ja se liittyy myös ruoansulatuskanavaan ja aivoihin. Tässä artikkelissa kerromme kylmäshokista ja siitä, miksi se tapahtuu.
Kylmäshokki liittyy usein ruoansulatuskanavaan, vaikka sen pääasiallinen syy on aivojen perfuusion puute. Se on seurausta veteen uppoamisesta, ja se riippuu veden ja ihmisen välisen lämpötilan erosta.
Tämä shokki on yleisempi kesällä kuin muina vuodenaikoina, ja se liittyy lämpötilan äkilliseen muutokseen veteen hypätessä.
Verisuonet laajenevat lämmön ja auringon seurauksena, ja tämä mekanismi yrittää pitää kehon lämpötilan normaaleissa rajoissa. Vasodilaatio hajottaa lämmön eri puolille kehoa ja pitää hikoilun kanssa lämpötilan mahdollisimman normaalina. Siksi, jos lämpimästä ilmasta hyppäät tai astut yhtäkkiä kylmään veteen, verisuonten äkillinen supistuminen johtaa kylmäshokkiin.
Mikä kylmäshokin aiheuttaa?
Syömämme ruoka sekoittuu mahalaukun nesteisiin peristalttisten liikkeiden avulla ruoansulatuksen aikana. Tämä prosessi vaatii paljon verta. Siten ruokailun jälkeen verenkierto jakaantuu uudelleen ja suosii ruoansulatuskanavaa – muiden elinten tai järjestelmien vahingoksi.
Huomaa kuitenkin, että ruoansulatusprosessi ei itsessään ole tärkein kylmäshokin aiheuttaja, vaan pikemminkin äkillinen kylmään veteen hyppääminen tai astuminen.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Sydänpysähdys: mitä siitä tulee tietää
Kylmän veden aiheuttama kylmäshokki
Tämä tapahtuu, kun keho, erityisesti pää, menee veteen. Se, tapahtuuko kylmäshokki vai ei, riippuu ruumiin ja veden lämpötilan erosta ja veteen menon äkillisyydestä.
Tässä tilanteessa syke laskee ja veri jakautuu uudelleen verisuonten supistumisen kautta. Tämä puolestaan tapahtuu riittävän veren ja hapen saannin varmistamiseksi aivoihin ja kehon lämpötilan äkillisen muutoksen välttämiseksi.
Kylmäshokki on melko ilmeinen lapsilla, sillä heillä on tapana hyppiä kylmään veteen kuumana kesäpäivänä. Se voi johtaa pyörtymiseen ja jopa äkilliseen kuolemaan sydämen pysähdyttyä.
Kehomme hallitsee veren ja hapen saapumista aivoihin ja vähentää siten muiden elinten ja kudosten veren- ja hapensaantia. Jos sydän pysähtyy, se voi johtaa äkilliseen kuolemaan, kun sydämen veren ja hapen saanti vähenee äkillisesti ja merkittävästi. Jos henkilö on edelleen vedessä kun sydän pysähtyy, se aiheuttaa hukkumisen.
Kylmäshokki ja ruoansulatus
Ruoansulatus on prosessi, joka pilkkoo ruoan pienemmiksi, sulaviksi molekyyleiksi. Nämä molekyylit siirtyvät ohutsuoleen, jossa ruoan ravinteet imeytyvät kehoon.
Ruoansulatukseen kuluva aika vaihtelee henkilöstä toiseen, ja se liittyy nautittavan ruoan määrään ja tyyppiin. Esimerkiksi:
- Erittäin rasvapitoiset ateriat lisäävät ruoansulatukseen kuluvaa aikaa.
- Vihannesten, hedelmien ja yksinkertaisten hiilihydraattien syönti nopeuttaa prosessia.
Aika, jonka ruokamme pysyy mahassa, aiheuttaa verenkierron uudelleenjakautumista ja voi vaihdella muutamasta minuutista useisiin tunteihin. Tästä johtuu myös se uneliaisuus, jota joskus koemme syömisen jälkeen. Tämä johtuu aivoihin saapuvan hapen määrän vähenemisestä.
Kylmäshokki tapahtuu, kun henkilö ei ole vielä suorittanut ruoansulatusta loppuun, ja sukeltaa veteen, jonka lämpötila eroaa huomattavasti hänen kehonsa lämpötilasta. Tällainen kylmäshokki voi aiheuttaa parhaimmillaan vain lievää epämukavuutta, mutta pahimmillaan sydänpysähdyksen, joka voi johtaa kuolemaan.
Lue tämäkin: 8 oiretta, jotka varoittavat sydänkohtauksesta
Kylmäshokin oireet
- Korvien soiminen
- Näön hämärtyminen
- Vilunväristykset
- Pahoinvointi
- Oksentelu
- Tajunnan menetys
Ehkäisevät toimenpiteet
- Kunnioita ruoansulatukseen kuluvaa aikaa ennen kuin menet uimaan. Huomaa, että tämä aika vaihtelee nautitun ruoan määrän ja koostumuksen mukaan.
- Vältä sellaista intensiivistä liikuntaa, joka nostaisi kehon lämpötilaa. Pidä siis kehosi lämpötila mahdollisimman lähellä veden lämpötilaa.
- Vältä äkillistä hyppäämistä ja sukeltamista veteen. Kostuta ensin käsivarret, hartiat, kasvot, niska ja vatsa pienellä määrällä vettä. Tämän tarkoituksena on tasapainottaa kehosi ja veden lämpötila ennen sukeltamista.
- Vältä kylmien juomien nauttimista intensiivisen liikunnan jälkeen, koska sekin voi aiheuttaa kylmäshokkia.
Kylmäshokin hoito
Kuten tavallista, tieto ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa kylmäshokin torjunnassa. Siksi sinun on vältettävä kaikkia edellä mainittuja riskitekijöitä.
Jos näet henkilön, joka on kärsimässä kylmäshokista, vedä hänet pois vedestä ja kuivaa hänen kehoaan. Yritä näin nostaa hänen ruumiinsa lämpötilaa, jos huomaat että kylmäshokki on jo käynnissä. Suorita elvytystä terveydenhoitopalvelujen saapumiseen saakka, jos hän pyörtyy tai jos hänen sydämensä pysähtyy.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Boland M. Human digestion–a processing perspective. J Sci Food Agric. 2016 May;96(7):2275-83. doi: 10.1002/jsfa.7601. Epub 2016 Feb 5. PMID: 26711173.
-
Shattock MJ, Tipton MJ. ‘Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion? J Physiol. 2012 Jul 15;590(14):3219-30. doi: 10.1113/jphysiol.2012.229864. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22547634; PMCID: PMC3459038.
-
Giezenaar C, Lange K, Hausken T, Jones KL, Horowitz M, Chapman I, Soenen S. Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients. 2018 Oct 7;10(10):1451. doi: 10.3390/nu10101451. PMID: 30301241; PMCID: PMC6213197.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.