Logo image
Logo image

Kuinka pysyä rauhallisena vaikeissa tilanteissa?

3 minuuttia
Suuttumus, turhautuminen ja epätoivo ovat kaikille tuttuja tunteita, sillä vaikeissa tilanteissa rauhallisena pysyminen voi olla toisinaan vaikeaa.
Kuinka pysyä rauhallisena vaikeissa tilanteissa?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jokainen meistä törmää toistuvasti erilaisiin ongelmiin. Niitä ei tarvitse aina edes itse etsiä, vaan ne ilmaantuvat toisinaan kuin tyhjästä. Kuinka sinä reagoit kohdatessasi ongelmia? Onko sinun vaikea pysyä rauhallisena vaikeissa tilanteissa ja koetko ongelmien kontrolloimisen haastavaksi?

Kuuluisa filosofi Platon sanoi: “Itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras.” Vaikka siis oletkin emotionaalinen olento, kuten kaikki muutkin ihmiset, sinun ei tarvitse antaa tunteidesi vallata sinua, kun asiat muuttuvat monimutkaisiksi.

Syitä pysyä rauhallisena vaikeissa tilanteissa

Ennen kuin jaamme muutamia vinkkejä siihen, miten pysyä rauhallisena vaikeissa tilanteissa, puhumme itsehillinnän tärkeydestä. The European Institute of Positive Psychology -organisaation mukaan itsehillintä on erittäin tärkeää, jotta henkilö voi estää tunteitaan kontrolloimasta itseään. Vaikeaa tilannetta läpikäyvä henkilö voi tuntea olonsa epätoivoiseksi, vihaiseksi ja surulliseksi samanaikaisesti, ja nämä tunteet saattavat purkautua esimerkiksi itkuna, huutona tai jopa romahtamisena.

Ja tämäkin on täysin hyväksyttävää. Negatiivisten tunteiden tunteminen ei ole pahasta, eikä omia tunteita kannatakaan yrittää tukahduttaa, sillä patoutuneet tunteet ovat kuin tikittävä aikapommi. Tunteita on kuitenkin hyvä oppia käsittelemään, sanoittamaan ja hallitsemaan.

Some figure

Kuinka pysyä rauhallisena vaikeissa tilanteissa?

Nyt, kun ymmärrämme itsehillinnän merkityksen, on aika listata muutamia vinkkejä, joiden avulla pysyä rauhallisena vaikeissakin tilanteissa. Osa vinkeistä on helpompi ja osa vaikeampi ottaa käyttöön, joten niitä kannattaa alkaa hyödyntää yksi kerrallaan itselle sopivassa tahdissa.

1. Tietoinen hengittäminen

Tämä saattaa tuntua hölmöltä ehdotukselta, josta olet todennäköisesti kuullut kyllästymiseen asti, mutta tietoisesta hengittämisestä puhutaan niin paljon juuri siksi, että siinä on perää. Hengittämiseen keskittyminen auttaa rauhoittumaan ja helpottaa stressiä. Muista, että tarkoituksena ei ole tukahduttaa tunteita, vaan kontrolloida niiden voimakkuutta niin, että ne eivät riistäydy hallinnasta. Vietä siis edes lyhyt hetki yksin ja hengitä rauhallisesti ja syvään sisään ja ulos, koko ajan hengitykseen keskittyen.

Lue myös: Miten hengitys vaikuttaa aivoihin?

2. Etäisyyden ottaminen tilanteeseen

Haastavassa tilanteessa asioita voi olla vaikea tarkastella useasta perspektiivistä, ja usein ihminen jää pyörittämään päässään samoja ajatuksia kerta toisensa jälkeen. Tämän vuoksi sinun kannattaa pyrkiä ottamaan hetkeksi etäisyyttä tilanteeseen. Pese kasvosi kylmällä vedellä, käy kävelyllä, soita ystävälle, harrasta liikuntaa tai tee jotain muuta konkreettista etäännyttääksesi itsesi tilanteesta ja ajatellaksesi hetken aikaa muita asioita.

Some figure

3. Tunteiden purkaminen paperille

Kun olet kokeillut edellisiä vinkkejä, istu hetkeksi alas ja kirjoita tunteesi ja ajatuksesi paperille. Kirjoittaminen voi olla hyvin terapeuttista ja auttaa jäsentämään ja käsittelemään tunteita. Voit myös myöhemmin lukea uudelleen kirjoittamasi asiat ja analysoida tunteitasi objektiivisemmin.

Lue myös: Viisi luontaishoitoa hermojen rauhoittamiseen

4. Tilanteen kohtaaminen

Ensimmäisten kolmen askeleen jälkeen olet valmis kohtaamaan vaikean tilanteen rauhallisin mielin, ilman, että joudut tunteidesi valtaan tai että koet, ettet selviä ongelmasta. Näet nyt, että ongelmaan on olemassa erilaisia ratkaisuja. Pidä mielesi avoimena ja pysy joustavana olosuhteiden suhteen ja ala miettiä pieniä toimia, jotka voivat viedä sinut lähemmäksi ongelman täydellistä ratkaisemista. Pääset lähemmäs ratkaisua askel kerrallaan.

Rauhallisena pysyminen vaikeissa tilanteissa

Mitä olet mieltä näistä neljästä vinkistä, jotka auttavat pysymään rauhallisena vaikeissa tilanteissa? Oletko jo kokeillut niistä osaa tai uskotko, että joku niistä voisi auttaa sinua? Älä huoli, vaikka kaikki niistä eivät olisikaan hyödyllisiä sinulle. Voit hyvin käyttää vain niitä, joista koet saavasi hyötyä. Muista myös pyytää apua, jos koet, ettet selviä vaikeista tilanteista yksin tai sinun on vaikea hallita tunteitasi. Keskustele läheistesi tai tarvittaessa ammattiavun kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González, José Alberto Martínez. “Estrategias de afrontamiento ante el estrés y rendimiento académico en estudiantes universitarios.” Cuadernos de educación y desarrollo 18 (2010).
  • Acosta, José. “Gestión del estrés.” Barcelona: Ed. Bresca (2008).
  • Folch, Julia, and Manuela Mielgo. “Cómo gestionar el estrés.” Buenos Aires: Ediciones Deusto (2009).
  • Fernández, Elena, and Francis Bacon. “Invitación a la escritura terapéutica: Ideas para generar bienestar.” International Journal of Collaborative Practice 4.1 (2013): 27-47.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.