Logo image
Logo image

Kuinka poistaa lasten jalkasyyliä?

3 minuuttia
Jalkasyylät ovat yleisiä lapsilla. Onneksi suurin osa niistä katoaa itsestään ilman hoitoa. Niiden hoitoon on kuitenkin olemassa monia vaihtoehtoja, joista kerromme lisää tässä artikkelissa.
Kuinka poistaa lasten jalkasyyliä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2021

Lasten jalkasyylät aiheuttavat päänvaivaa monien vanhempien keskuudessa. Kun niitä havaitaan, syntyy kysymyksiä kuten miksi niitä syntyy, miten ne tarttuvat ja kuinka lasten jalkasyyliä voidaan poistaa.

Syylien plantaarinen lokaatio viittaa niiden sijaintiin jalkapohjan alueella. Syyliä voi kuitenkin ilmaantua mihin tahansa kehonosaan. Jalkasyylät ovat vain yksi muoto syylistä.

Syylä on epämääräisen muotoinen näppylä, joka on kovempi kuin muu iho. Jalkasyylät sijoittuvat usein kantapään tai jalkapohjan alueelle, joka kantaa suurimman osan kehonpainosta.

Vaikka kyse ei olekaan vakavasta sairaudesta, syylät voivat kuitenkin vaikuttaa perheen elämänlaatuun. Suurimpia huolenaiheita ovat yleensä syylien esteettisyys sekä lapsen reaktiot syyliin.

Lasten jalkasyylillä on taipumus kadota spontaanisti, samaan tapaan kuin ne ovat ilmaantuneetkin. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan jopa 70% havaituista jalkasyylistä katoavat itsekseen kahden vuoden sisällä ilman hoitoa.

Lasten jalkasyylät ja niiden aiheuttajat

Lasten jalkasyylät syntyvät HPV- eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamina. HPV-virusta on olemassa yli 100 erilaista, mutta ne kaikki eivät aiheuta jalkasyyliä.

Viruksen kanssa kontaktiin joutuminen ei tarkoita sitä, että saisit varmasti syyliä. Jokainen keho reagoi erilailla HPV-virukseen, ja vaikka viruskontakti syntyisikin, se ei välttämättä saa aikaan syyliä. Näin voi olla jopa hyvin läheisten perheenjäsenten kesken.

On hyvin tavallista, että lapset voivat saada viruksen kävelemällä paljain jaloin lattialla, jolla on virusta. Uima-altaiden ja uimahallien sekä kylpy- ja pukuhuoneiden lattiat ovat ihanteellista kasvualustaa tälle virukselle.

Tämä virus ei kuitenkaan tartu kovin helposti. Se vaatii tietyn lämmön ja kosteuden lisääntyäkseen. Jos kehossa on pieniä haavoja, ovat ne oivia sisäänpääsykanavia virukselle, joiden kautta se pääsee kiinnittymään kehoon.

Kun infektio on vakiintunut, syylä alkaa kehittyä hitaasti. Lasten jalkasyylillä voi viedä jopa yli vuoden ennen kuin ne muuttuvat näkyviksi. 

Some figure
HPV- eli ihmisen papilloomavirus aiheuttaa lasten jalkasyyliä.

Millaisia lasten jalkasyyliä on olemassa?

Syylän muoto on samanlainen useimmissa tapauksissa. Iho on syylän kohdalla kohonnut, se on väriltään harmaa tai ruskea ja sen pinta on epätasainen. Syyliä on kuitenkin erilaisia.

  • Litteät syylät ovat pieniä, sileitä ja vaaleamman värisiä.
  • Filiformiset syylät ovat ohuita ja pitkiä, ja ne muistuttavat pieniä sormia. Ne ovat usein samanvärisiä kuin muukin iho.

Syylän muodon lisäksi myös lasten jalkasyylien oireet voivat vaihdella lapsesta toiseen. Syylien sijainnista johtuen, ne voivat aiheuttaa kipua kävellessä. Harvinaisemmissa tapauksissa syylät voivat tulehtua. Syylien rajat voivat olla selkeät, vaikkakin syylät voivat aiheuttaa rykelmiä, koska ovat niin lähellä toisiaan.

Kivun lisäksi muita oireita, joita lasten jalkasyylät voivat aiheuttaa, ovat:

  • Näppylät. Syylä pullistuu ihon pinnasta.
  • Känsät. Syylän iho kovettuu ja paksuuntuu. Tämä johtuu siitä, että syylä kasvaa myös sisällepäin, vaikka sitä ei havaitakaan.
  • Mustat pilkut. Syylän valtaaman ihoalueen pienet verisuonet tukkeutuvat syylästä ja HPV:stä johtuen. Nämä pienet tukkeumat voidaan nähdä pieninä mustina pisteinä ihossa.
Some figure
Jalkasyylissä voi olla nähtävillä mustia pilkkuja.

Erilaisia hoitomuotoja

Lasten jalkasyylien on tapana kadota spontaanisti. Jos jalkasyyliä on kuitenkin runsaasti tai ne aiheuttavat kipua tai epämukavuutta, on niiden hoitoon valittavana monia vaihtoehtoja.

  • Paikallishoito. Asetyylisalisyylihappoa voidaan käyttää suoraan syylille. Tämä happo auttaa tuhoamaan syylän ihokerrokset, jolloin ne pikkuhiljaa putoavat pois.
  • Jäädytyshoito. Ihotautilääkärit käyttävät syylien poistoon erityistä jäädytyshoitomenetelmää. Siinä käytetään usein nestemäistä typpeä, joka jäädyttää syylän. Syylien poistamiseksi ei riitä yksi kerta, vaan siihen vaaditaan useampi hoitokerta.
  • Laserhoito. Laserhoito voi olla hoitovaihtoehtona lasten jalkasyylille silloin, kun muut hoitomuodot eivät ole tepsineet. Laserhoidon tehokkuudesta ei ole täydellistä todistusaineistoa, ja se saattaa olla kivuliasta. Lisäksi laserhoitoa tulisi antaa useamman kuin yhden kerran.
  • Perinteinen kirurginen toimenpide. Syylien hoitoon voidaan käyttää myös perinteisiä leikkauksia, mutta lähinnä erikoistapauksissa. Syyliä voidaan poistaa raaputtamalla, leikkaamalla tai kuumentamalla. Nämä menetelmät jättävät kuitenkin jälkeensä arpia.

Loppuyhteenveto

Jalkasyylät syntyvät yhdestä ihmisen papilloomaviruksen alatyypistä. Vaikka syylät eivät olekaan vakava vaiva ja niillä on tapana kadota itsekseen, ovat vanhemmat usein huolissaan, mikäli niitä ilmenee lapsella. Onneksi on olemassa monenlaisia hoitomuotoja, jotka nopeuttavat niiden poistumista. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yeras, Yanet Isabel Cárdenas. “VERRUGA PLANTAR. PRESENTACIÓN DE UN PACIENTE.” Medicentro Electrónica 11.1 (2007).
  • Muñoz-Santos, C., R. Pigem, and M. Alsina. “Nuevos tratamientos en la infección por virus del papiloma humano.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 883-889.
  • Gerlero, P., and Á. Hernández-Martín. “Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños.” Actas Dermo-Sifiliográficas 107.7 (2016): 551-558.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.