Logo image
Logo image

Kuinka pitää huolta ympäristöstä kotona? 10 vinkkiä

4 minuuttia
Kannatko huolta planeettamme pelastamisesta? Voit tehdä eräitä muutoksia tottumuksiisi kotona pitääksesi huolta ympäristöstä. Lue lisää alta.
Kuinka pitää huolta ympäristöstä kotona? 10 vinkkiä
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

“Vihreydestä” on tullut hiljattain hyvin terve suuntaus ja yhä useampi ihminen on huolissaan ympäristöstä. Ja hyvästä syystä! Jos me ihmiset nimittäin emme pidä huolta planeetastamme, kuka pitää? Ei ole vaikeaa pitää huolta ympäristöstä kotona: sinun on vain tehtävä muutoksia joihinkin tottumuksiisi vähentääksesi kulutusta, kierrättääksesi ja käyttääksesi materiaaleja uudelleen.

Tänään jaamme joitakin helppoja vinkkejä, joiden avulla voit pitää huolta ympäristöstä kotona. Se ei vaadi mitään ihmeitä – sinun on vain oltava tietoinen omista toimistasi.

Kuinka pitää huolta ympäristöstä kotona? 10 vinkkiä

1. Älä tuhlaa vettä

Some figure

Puhdas makea vesi on maailmanlaajuisesti niukka luonnonvara, ja siitä on pidettävä huolta! Veden säästämisellä on monia ympäristöhyötyjä. Tämän voi tehdä joillakin yksinkertaisilla toimilla:

  • Ota enintään 10 minuutin mittaisia suihkuja kylvyn sijaan.
  • Kierrätä sadevettä. Voit esimerkiksi kerätä sadevettä ämpäreihin ja käyttää tuon veden sitten puutarhassasi.
  • Käännä hana pois päältä hampaiden harjauksen ja astioiden pesemisen ajaksi.
  • Vielä parempi on, jos poistat ruoantähteet astioista ja puhdistat ne sitten märällä keittiösienellä ja pisaralla astianpesuainetta. Toinen vaihtoehto on täyttää tiskiallas vedellä ja pestä astiat suoraan siellä. Kummallakin tavalla käytät vähemmän vettä kuin silloin, jos hana on koko ajan auki.
  • Korjaa vuodot hanoissa ja vessoissa.
  • Osta A tai A+ -luokan astian- ja pyykinpesukoneita.

2. Sammuta tarpeettomat valot

On tärkeää olla tietoinen energiakustannuksista. Emme tarkoita tällä vain rahaa, vaan myös sen aiheuttamaa saastumista. Suosittelemmekin sammuttamaan valot lähtiessäsi huoneesta.

Toinen yleisesti käytetty vaihtoehto on korvata tavalliset hehkulamput energiansäästölampuilla. Säästät näin rahaa ja pidät samalla huolta ympäristöstä.

Älä jätä lukematta: Rahan säästäminen: 4 perusneuvoa

3. Valitse paikallisia sesonkiruokia

Some figure

Paikallisten sesonkiruokien ostaminen auttaa pitämään huolta ympäristöstä. Paikallisesti tuotettu ruoka ei nimittäin ole kulkenut pitkiä matkoja suurissa ympäristöä saastuttavissa kuorma-autoissa.

Lisäksi paikallisten hedelmien ja vihannesten suosiminen on keino syödä terveellisemmin ja edullisemmin. Autat samalla myös alueesi yrityksiä.

4. Jätteiden lajitteleminen on keino pitää huolta ympäristöstä

Kierrättäminen on yksi parhaista tavoista pitää huolta ympäristöstä. Se ei rehellisyyden nimissä vaadi edes kovinkaan paljon aikaa tai vaivaa. Koko perheen on hyvä kierrättää yhteistuumin, jotta lapsetkin oppivat siihen ja tekevät näin oman osansa.

Voit ostaa erityisiä kierrätysastioita tai erotella roskat pusseihin ja laatikoihin. Tärkeää on lajitella kierrätettävät jätteet, jotta kaikki voidaan käyttää uudelleen.

5. Tee oma kompostisi

Some figure

Onko kodissasi tai parvekkeellasi kasveja? Haluaisitko tehdä oman kompostisi niiden lannoittamiseksi? Kompostoiminen ei ole hankalaa; tarvitset vain kärsivällisyyttä ja paikan kompostille.

Kerromme nyt lyhyesti, kuinka valmistat oman kompostin pieneen tilaan:

Materiaalit:

  • Iso astia, joka täytetään puoleen väliin mullalla
  • Lisämultaa
  • Astian yläosan kokoinen pahvinpala
  • Ruoantähteitä

Näin kompostoit:

  1. Laita astia parvekkeelle.
  2. Lisää sinne ruoantähteitä, esimerkiksi vihannesten tai hedelmien kuoria, jämäsalaattia, omenankotia ynnä muuta. Vältä laittamasta lihaa tai maitotuotteita.
  3. Peitä ruoantähteet pienellä määrällä multaa ja pahvinpalasella.
  4. Sekoita puutarhalapiolla aina 3–4 päivän välein.
  5. Lisää vettä muutaman kerran viikossa katselematta seosta liian märäksi.
  6. Odota ja katso, kuinka ruoantähteesi muuttuvat laadukkaaksi kompostiksi. Voit nyt käyttää sitä kasviesi lannoittamiseen.

6. Rakenna kaupunkipuutarha

Omavaraisuus on hyväksi planeetalle. Oletko koskaan ajatellut kasvattaa omat vihanneksesi itse kotona? Näin et säästäisi ainoastaan rahaa, vaan et myöskään joutuisi ostamaan ruokaa, joka on kuljetettu kuorma-autoilla toiselta puolelta maata (tai lentokoneella toisesta maasta tai maanosasta).

Tämä ei ehkä tunnu merkittävältä asialta, mutta jos kaikilla olisi oma pieni kotipuutarha, sillä olisi suuri vaikutus ympäristöön. Lisäksi hedelmät ja vihannekset maistuvat paljon paremmilta tuoreina omasta puutarhasta!

Käy lukemassa myös: Kaupunkipuutarhan rakentaminen pieneen tilaan

7. Kodin lämpötilan säätäminen on keino pitää huolta ympäristöstä

Some figure

Älä pidä kotisi lämpötilaa hirvittävän kuumana talvisaikaan tai hyvin kylmänä kesällä. Kiinnitä huomiota käyttämäsi energian määrään, kuten jo mainitsimme. Sekä planeetta että kukkarosi kiittävät.

8. Valitse uudelleenkäytettäviä tuotteita

Vältä ostamasta kertakäyttöesineitä. Miksi käyttää paperiliinoja, jos voit pestä ja käyttää uudelleen kangasliinoja? Tiedosta, että jokainen käyttämäsi paperiliina on peräisin kaadetusta puusta.

Sama koskee muoviastioita sekä muita kertakäyttöesineitä, kuten paperisia tuotteita lasten syntymäpäiväjuhlissa. Liika paperin käyttö ei ole hyväksi ympäristölle.

9. Käytä uudelleen ja kierrätä

Some figure

Lojuuko kotonasi tyhjiä lasipurkkeja, joille et keksi mitään käyttöä? Voit tehdä niistä pieniä valoja. Oletko kerännyt paljon säilyketölkkejä? Voit askarrella lastesi kanssa ja käyttää tölkkejä kynätelineinä.

Vaihtoehtoja on loputtomasti vanhojen tavaroiden uusiokäyttöön. Ota vain eri vaihtoehdoista selvää!

10. Kuinka pitää huolta ympäristöstä: ole tiedostava kuluttaja

Valitse luonnonmukaisia ja ympäristöystävällisiä tuotteita. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että on olemassa ympäristöystävällisiä puhdistusaineita?

Myrkyllisten kemikaalien sijaan valitse etikkaa ja muita biohajoavia tuotteita. Voit jopa valmistaa itse omat pesuaineesi kotona luonnollisista aineksista.

Ympäristöstä huolehtiminen on meidän jokaisen vastuulla, eikä tästä velvollisuudesta laistamiseksi ole tekosyitä. Tee muutoksia tottumuksiisi, kiinnitä huomiota päivittäisiin toimiisi ja ala noudattaa vihreää elämäntapaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gallop, G., Sostenible, D., & Humanos, A. (2015). Medio Ambiente Y Desarrollo. 2003. https://doi.org/10.1515/CCLM.2011.790n/j/cclm.2012.50.issue-3/cclm.2011.790/cclm.2011.790.xml [pii]
  • Diputació Barcelona. El ahorro de agua doméstica. https://www1.diba.cat/uliep/pdf/49525.pdf
  • Lara, J. (2008). Reducir, Reutilizar, Reciclar. Dpto. Universitario Para El Desarrollo Sustentable, Instituto de Ciencias.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.