Logo image
Logo image

Kuinka lievittää stressistä johtuvaa leukakipua

4 minuuttia
Onko sinulla säännöllistä leukakipua? Tiesitkö, että se voi johtua stressistä? Opi enemmän tästä yleisestä tilasta.
Kuinka lievittää stressistä johtuvaa leukakipua
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2023

Stressistä johtuva leukakipu on hyvin yleinen ongelma. Sen esiintyvyys lisääntyy asteittain ihmisten hektisen elämäntavan vuoksi.

Leuka on luu, joka mahdollistaa pureskelun. Näin se täyttää perustehtävän ruoansulatuksessa ja ravitsemuksessa. Ongelmana on, että stressi voi vaikuttaa sen terveyteen. Silloin leuassa voi esiintyä häiriöitä, kuten bruksismia. Katsotaanpa asiaa tarkemmin.

Leukakivun ja stressin välinen suhde

Kuten sanottu, stressistä johtuva leukakipu on hyvin yleinen ilmiö. Monet ihmiset ovat yllättyneitä niiden välisestä suhteesta. Itse asiassa monet eivät edes koe itseään stressaantuneiksi. Tieteellisissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu stressin ja temporomandibulaaristen häiriöiden välinen yhteys.

Niinpä on raportoitu muita liitännäisoireita, kuten päänsärkyä, leuan naksumista, leuan lukkiutumista ja suun avaamisen vaikeutta. Nämä oireet ilmenevät yleensä stressitilanteiden jälkeen tai silloin, kun henkilö ei saa riittävästi lepoa.

IMED Dentalin artikkelin mukaan suu on yksi tärkeimmistä stressin “pakoreiteistä”. Toisin sanoen se on yksi niistä paikoista, joissa stressi ilmenee eniten. Siksi monet ihmiset pyrkivät sitä laukaisevissa tilanteissa puristamaan hampaitaan tahattomasti ja voimakkaasti.

Tämän seurauksena hampaita narskutetaan toisiaan vasten ja leukalihakset joutuvat jatkuvaan jännitykseen. Tämä tunnetaan lääketieteellisesti nimellä bruksismi. On arvioitu, että lähes 70 prosenttia Espanjan väestöstä kärsii tai on kärsinyt tästä tilasta jossain vaiheessa elämäänsä.

Tämä tila voi kehittyä vakavaksi, sillä jatkuva jännitys voi aiheuttaa kivun leviämistä muille alueille, kuten niskaan ja selkään. Lisäksi hampaiden narskuttelu aiheuttaa niiden heikentymistä ja rapautumista.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Voiko stressi vaikuttaa näkökykyyn?

Tietoa bruksismista

Some figure
Bruksismia on hoidettava mahdollisimman pian, sillä muuten se voi heikentää suuresti henkilön elämänlaatua.

Bruksismia voi esiintyä mihin aikaan päivästä tahansa, vaikka useimmiten sitä esiintyy yöllä, kun henkilö nukkuu. Suuri haittapuoli on, että se on täysin tiedostamatonta.

Se aiheuttaa yleensä leukakipua, mutta myös hampaiden herkkyyttä ja epämukavuutta korvissa. Hyvin kylmän tai kuuman ruoan syöminen on usein varsin epämiellyttävää. Ja vaikka stressi on merkittävä syy, sitä esiintyy myös masennustiloissa.

Bruksismia esiintyy useimmiten ihmisillä, jotka ovat hyvin voimakkaan työstressin alaisena tai joilla on hyvin pitkiä työpäiviä. Se on yleistä myös niillä, jotka joutuvat käyttämään paljon aikaa keskittymiseen.

Stressin aikana kehon havaintokyky on usein hukassa. Niinpä hampaat alkavat puristua yhteen ja leukakipuja ilmenee. Kun asiaan ei puututa ajoissa ja stressitilanne jatkuu, voi syntyä lisäkomplikaatioita.

Miten stressiin liittyvää leukakipua voi torjua

Stressiin liittyvän leukakivun esiintyvyys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Syy on yksinkertainen: on olemassa yhä enemmän olosuhteita ja ympäristöjä, jotka aiheuttavat suurta stressiä, erityisesti työssä.

On monia tapoja puuttua tähän oireeseen, mutta on välttämätöntä kääntyä ensin hammaslääkärin puoleen, jotta muut mahdolliset syyt voidaan sulkea pois. Usein suositellaan hampaiden päälle asetettavaa purentakiskoa. Sen tehtävänä on estää hampaiden eroosiota.

Sen avulla leuka voi myös rentoutua unen aikana, mikä vähentää bruksismin toistumista tänä aikana. Tietyissä tapauksissa sen käyttö päivällä on aiheellista. Mikä muu auttaa hoidossa? Katsotaanpa.

Huolehdi levostasi

Leukakipuihin vaikuttaa suuresti levon laatu. Useimmiten bruksismia tapahtuu yön aikana. Lisäksi siihen liittyy usein huono lepo, usein toistuvat heräämiset, painajaiset ja muut uniongelmat.

Siksi yksi tapa puuttua tähän ongelmaan on parantaa nukkumistottumuksia. Tietyt tottumukset edistävät levottomuutta nukkumaan mennessä. Tällaisia ovat esimerkiksi päivällisen syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa, television katselu tai kännykän räplääminen.

Siksi avainasemassa ovat sellaiset toiminnot, jotka todella edistävät rentoutumista. Esimerkiksi lukeminen ennen nukkumaanmenoa, lämmin suihku ja meditointi.

Stressin hallinta

Koska leukakipu liittyy stressiin, meidän on opittava hallitsemaan tätä ongelmaa. Tietyt terveelliset elämäntavat voivat olla erittäin hyödyllisiä.

Ulkoilu, kuten kävely, puistoissa käynti, rannalla käveleminen, vaellus ja muut vastaavat toimet luonnossa parantavat huomattavasti stressin tuntemusta.

Jotain vastaavaa tapahtuu liikunnan harrastamisen yhteydessä. Sekä urheilulla että muilla liikuntamuodoilla on myönteinen vaikutus stressin vähentämiseen.

Vältä stimulantteja

Some figure
Vaikka sitä ei tapahdu kaikilla ihmisillä, kahvi voi laukaista bruksismin.

Stimulantit ovat yksi tärkeimmistä hermostuneisuuden ja unihäiriöiden syistä. Esimerkiksi tupakan, alkoholin tai muiden voimakkaampien huumeiden (amfetamiinit tai kokaiini) käyttö liittyy läheisesti tähän ongelmaan.

Samoin on kofeiinin kohdalla. Stressiin liittyvästä leukakivusta kärsivien ihmisten kannattaa poistaa kaikki nämä aineet rutiineista. Bruksismi voi vähentyä pelkästään niiden kulutusta vähentämällä.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Biopalaute: rentoutustekniikka stressin torjuntaan

Hierontaa leukakipuun

Leukakipu vaikuttaa yleensä erityisellä tavalla temporomandibulaarisen nivelen alueella. Tämän alueen tai minkä tahansa muun alueen, jossa jännitys tuntuu, hieronta voi auttaa vähentämään epämukavuutta.

Tee tämä asettamalla kaksi sormea kipeälle kohdalle. Avaa suu ja tee näillä sormilla ympyrän muotoisia liikkeitä muutaman minuutin ajan.

Muita suosituksia

Leukakivun voimistumisen estämiseksi voidaan toteuttaa muitakin toimenpiteitä.

  • Ensinnäkin on tärkeää välttää kynsien ja purukumin pureskelua. Näillä tavoilla on taipumus väsyttää leukalihaksia entisestään.
  • On myös suositeltavaa vähentää hyvin kovien ruokien nauttimista.
  • Samoin on suositeltavaa huolehtia pään asennosta sekä päivällä että nukkumaan mennessä. Kun nukut vatsallasi, niska voi ylikuormittua, ja leukakipu voi alkaa.

Suositukset stressistä johtuvan leukakivun ehkäisemiseksi

On joitakin näkökohtia, jotka on otettava huomioon leukakivun ilmaantumisen välttämiseksi. Ensimmäinen asia on olla tietoinen tästä ongelmasta ja sen yhteydestä stressiin. Siksi on tärkeää yrittää hallita stressiä.

Lisäksi voit yrittää rentouttaa leukaa silloin, kun huomaat jännitystä kyseisellä alueella. Aseta kielen kärki kitalakeen koskettamaan hampaita. Sekä niskan että muiden kehonosien venytykset voivat myös auttaa poistamaan kertynyttä jännitystä.

Mitä kannattaa muistaa

Stressistä johtuva leukakipu johtuu yleensä bruksismista. Tämä voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten kuulovaivoihin, niska- tai selkäkipuihin, unihäiriöihin jne.

Siksi on suositeltavaa tunnistaa stressiä laukaisevat tilanteet ja ennen kaikkea oppia hallitsemaan niitä. Onneksi on yhä enemmän terapioita ja ammattilaisia, jotka opastavat tämän tilan hoidossa. Jos sinulla on tämä ongelma, älä epäröi pyytää apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahuja V, Ranjan V, Passi D, Jaiswal R. Study of stress-induced temporomandibular disorders among dental students: An institutional study. Natl J Maxillofac Surg. 2018 Jul-Dec;9(2):147-154. doi: 10.4103/njms.NJMS_20_18. PMID: 30546228; PMCID: PMC6251286.
  • Bertazzo-Silveira E, Kruger CM, Porto De Toledo I, Porporatti AL, Dick B, Flores-Mir C, De Luca Canto G. Association between sleep bruxism and alcohol, caffeine, tobacco, and drug abuse: A systematic review. J Am Dent Assoc. 2016 Nov;147(11):859-866.e4. doi: 10.1016/j.adaj.2016.06.014. Epub 2016 Aug 10. PMID: 27522154.
  • Bortoletto, C. C., Salgueiro, M. da C. C., Valio, R., Fragoso, Y. D., Motta, P. de B., Motta, L. J., Kobayashi, F. Y., Fernandes, K. P. S., Mesquita-Ferrari, R. A., Deana, A., & Bussadori, S. K. (2017). The relationship between bruxism, sleep quality, and headaches in schoolchildren. In Journal of Physical Therapy Science (Vol. 29, Issue 11, pp. 1889–1892). Society of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.29.1889
  • Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
  • Herrera-Valencia A, Ruiz-Muñoz M, Martin-Martin J, Cuesta-Vargas A, González-Sánchez M. Effcacy of Manual Therapy in TemporomandibularJoint Disorders and Its Medium-and Long-TermEffects on Pain and Maximum Mouth Opening:A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. 2020 Oct 23;9(11):3404. doi: 10.3390/jcm9113404. PMID: 33114236; PMCID: PMC7690916.
  • Khan F, Young WG, Daley TJ. Dental erosion and bruxism. A tooth wear analysis from south east Queensland. Aust Dent J. 1998 Apr;43(2):117-27. doi: 10.1111/j.1834-7819.1998.tb06100.x. PMID: 9612986.
  • ¿Puede causar el estrés dolor en la mandíbula? – IMED Dental. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from https://dental.imedhospitales.com/articulos/puede-causar-el-estres-dolor-en-la-mandibula/.
  • Staniszewski K, Lygre H, Bifulco E, Kvinnsland S, Willassen L, Helgeland E, Berge T, Rosén A. Temporomandibular Disorders Related to Stress and HPA-Axis Regulation. Pain Res Manag. 2018 May 2;2018:7020751. doi: 10.1155/2018/7020751. PMID: 29854038; PMCID: PMC5954859.
  • Teoh L, Moses G. Drug-induced bruxism. Aust Prescr. 2019 Aug;42(4):121. doi: 10.18773/austprescr.2019.048. Epub 2019 Aug 1. PMID: 31427840; PMCID: PMC6698238.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.