Logo image
Logo image

Kuinka hallita vihan tunteita?

3 minuuttia
Hallitsematon viha voi aiheuttaa monia ongelmia. Tässä artikkelissa annamme joitain neuvoja, joiden avulla voit oppia kuinka hallita sitä.
Kuinka hallita vihan tunteita?
Montse Armero

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Montse Armero

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Osaatko sinä hallita vihan tunteita?

Viha on synnynnäinen universaali tunne. Jokainen ihminen voi kokea sitä. Se on yksi niistä kuudesta perimmäisestä tunteesta, jotka psykologi Paul Ekman tunnisti kaikkien ihmisten yleisesti kokevaksi: yllätys, inho, pelko, ilo, suru ja viha.

Nämä kuusi tunnetta liittyvät ihmisten kykyyn sopeutua ympäristöönsä. Siksi ne ovat osa nykyistä emotionaalista ohjelmistoamme, koska ne ovat olleet evoluution kannalta hyödyllisiä meille. Vaikka jotkut näistä tunteista ovat todellakin mukavampia kuin toiset, kaikilla niillä on tehtävä ja syy olemassaoloon.

Mitä viha oikein on?

Viha on emotionaalinen tila, jonka ihminen kokee vastauksena todelliseen tai kuvitteelliseen uhkaan. Se aiheuttaa ärsytystä, raivon tunteita ja turhautumista.

Se syntyy, kun henkilö tuntee itsensä haavoittuvaksi ja sen evoluutiotehtävänä on motivoida meitä taistelemaan sitä vastaan, mikä voi vahingoittaa meitä. Tätä varten keho reagoi fysiologisella tasolla nostamalla sykettä ja verenpainetta ja erittämällä adrenaliinia sekä noradrenaliinia.

Joskus muinoin oli tavallista, että ihmiset pelkäsivät tai vihastuivat nähdessään saalistajan, joka yritti metsästää heitä, tai kohdatessaan kilpailijan, joka uhkasi heidän selviytymistään varastamalla heidän ruokansa. Tämä tunne oli täysin mukautuva. Mieli ja keho reagoivat kohtaamaan todellisen uhan.

Nykyään ei ole moniakaan uhkia jotka ovat vaaraksi meille. Ihmiset ilmaisevat kuitenkin liiallista vihaa monissa arkisissa tilanteissa, koska he eivät kykene hallitsemaan tunteitaan oikein.

Some figure
Vaikka viha on luonnollinen tunne, voi se vahingoittaa sinua jos et tiedä miten hallita sitä.

Kaksi vihan tyyppiä

Vihaa voidaan ilmaista kahdella tavalla: aggressiivinen ja passiivinen.

Aggressiivinen viha

Tämä on paljon näkyvämpi tapa ilmaista turhautumista, joka ei johda väärinkäsityksiin. Jotkut ihmiset toimivat seuraavilla tavoilla:

  • Huutaminen.
  • Henkilö tuomitsee muita, koska henkilö tuntee olevansa ylivoimainen.
  • Syyttää muita ihmisiä tai asioita.
  • Uhkailee muita.
  • Tuhoaa esineitä.
  • Ovat fyysisesti väkivaltaisia ​​muita kohtaan.
  • Eivät näytä minkäänlaista empatiaa.
  • Rankaisee epäoikeudenmukaisesti muita.
  • Etsii kostoa keinona ratkaista ongelmia.
  • Ovat käytökseltään arvaamattomia.

Passiivinen viha

Ihmiset ilmaisevat passiivista vihaa seuraavilla tavoilla:

  • He eivät hallitse vihaansa hyvin ja tukahduttavat sen.
  • Tuntevat kaunaa toisia ihmisiä kohtaan mutta tukahduttavat tämän tunteen.
  • Manipuloivat muita.
  • Eivät välitä muista osoittamalla välinpitämättömyyttä.
  • Välttävät katsekontaktia.
  • Tuntevat itsensä paremmaksi, koska he näennäisesti ”hallitsevat” tunteitaan.
  • Kritisoivat muita selän takana.
  • Leikkivät uhria.
  • Sabotoivat muita.
  • Välttävät konflikteja.

Tämä tapa tuntea vihaa on hienovaraisempi ja voi jäädä huomaamatta. Siitä huolimatta sekä aggressiivinen että passiivinen viha ovat haitallisia.

Some figure
Passiivisen vihan merkit ovat hienovaraisempia eivätkä välttämättä ole havaittavissa.

Strategiat vihan hallitsemiseksi

Ihmiset joilla on vaikeuksia hallita vihan tunteita, varsinkin kun he ovat aggressiivisempia, väittävät etteivät he pysty hallitsemaan itseään. Jokainen voi kuitenkin oppia hallitsemaan ja ilmaisemaan tunteitaan paljon sopivammalla tavalla. Tässä on joitain neuvoja, joiden avulla voit hallita vihan tunteita:

1. Tunne itsesi

Itsensä tunteminen voi auttaa sinua parantamaan tunnehallintaa. Me kaikki keräämme väistämättä emotionaalisia haavoja koko elämämme ajan. Kun tiedät, mikä saa emotionaaliset haavat vuotamaan verta uudelleen, voi auttaa sinua ratkaisemaan konfliktit asianmukaisella tavalla.

2. Hyväksy todellisuus

Useimmissa tapauksissa vihaisten ja avuttomien ihmisten kärsimys johtuu siitä, että he eivät hyväksy todellisuutta. Näin ollen mitä nopeammin hyväksyt olosuhteet sellaisina kuin ne ovat, sitä nopeammin lopetat vastustamisen ja kärsimyksen.

3. Tunnista kognitiiviset vääristymät

Myönnät sen tai et, sisäinen vuoropuhelusi on täynnä irrationaalisia ideoita ja kognitiivisia vääristymiä. Jos työskentelet ahkerasti havaitaksesi sinua vahingoittavat ajatukset, pystyt reagoimaan niihin paremmin seuraavalla kerralla.

Some figure
Vihanhallinta perustuu itsetuntemukseen.

4. Paranna sosiaalisia taitojasi hallitaksesi vihaasi

Ihmiset, joilla on vaikeuksia hallita vihaansa, voivat hyötyä suuresti sosiaalisten taitojen koulutuksesta. Sen avulla he voivat oppia reagoimaan päättäväisesti, kunnioittavammin ja empaattisemmin konfliktien edessä.

5. Työskentele itsetuntosi eteen

Ihmisillä, jotka eivät osaa hallita vihaansa, on yleensä huono itsetunto. Monta kertaa he eivät edes tiedä, miten he loukkaavat muita. Ja kun he tulevat tietoisiksi, he yleensä tuntevat halveksuntaa.

Siksi sinun on tunnettava ja arvostettava itseäsi.

6. Tunne myötätuntoa hallitaksesi vihaasi

Tämä kohta liittyy edelliseen, koska ihmisten, joiden on vaikea hallita vihaansa, on opittava antamaan anteeksi ja olemaan myötätuntoisia itseään kohtaan. Syvä hyväksyntä ja ehdoton rakkaus mahdollistavat emotionaalisten haavojen paranemisen.

Viimeiset suositukset

Ei ole helppoa oppia hallitsemaan vihaa ja kaikkea siihen liittyvää. Sinun täytyy olla nöyrä tunnistaaksesi aiemmat virheesi ja kerätä paljon tahdonvoimaa muutokseen.

Onneksi psykologia tarjoaa lukuisia työkaluja, joiden avulla voit hallita vihaasi. Käytä niitä tänään ja sano hyvästit negatiivisille reaktioille!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ekman, P. (1992). Are there basic emotions? Psychological Review, 99(3), 550–553.
  • Ellis, A. & Trafate, R.C. (2013). Controle su ira antes de que ella le controle a usted. Barcelona: Paidós.
  • López, B., Rodríguez, E., Vázquez, F. y Alcázar, R. J. (2012). Intervención cognitivo conductual para el manejo de la ira. Revista Mexicana de Psicología, 29(1), 97-103.
  • Roca, E. (2003). Cómo mejorar tus habilidades sociales, programa de asertividad, autoestima e inteligencia emocional. Valencia: ACDE

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.