Kuinka alentaa verensokeritasoja hätätilanteessa
Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina
Korkea verensokeri eli hyperglykemia ilmenee, kun elimistö ei pysty siirtämään sokeria tehokkaasti verestä soluihin. Yleisesti ottaen tämä johtuu insuliinin puutteesta. Tässä artikkelissa tarkastelemme, kuinka verensokeritasoja voidaan alentaa erityisesti hätätilanteessa.
Verensokeri on korkea silloin, kun glukoosia on vähintään 124 milligrammaa per desilitra silloin kun henkilö ei ole syönyt. Jos henkilö on syönyt, 180 milligrammaa tai enemmän glukoosia per desilitra verta tarkoittaa, että verensokeri on korkea.
Korkea verensokeri vaarantaa ihmisen terveyden. Tällaisia jaksoja esiintyy erityisesti ihmisillä, joilla on 1- tai 2-tyypin diabetes. Perushoito on insuliinin annostelu.
Korkean verensokerin syyt
Yleisesti useat tekijät vaikuttavat kohonneeseen verensokeriin tai hyperglykemiaan. Huono hiilihydraattien hallinta ja istumapainotteinen elämäntapa ovat pääsyyllisiä. Muita yleisiä hyperglykemian syitä ovat seuraavat:
- Ei käytetä oikeaa insuliiniannosta.
- Unohdetaan käyttää oraalisia hypoglykeemisiä lääkkeitä, kuten metformiinia.
- Hengitystie-, virtsatie- tai ruoansulatuskanavan tulehdus.
- Fyysinen trauma.
- Raskaus.
- Huumeiden, kuten kokaiinin, käyttö.
Kuinka tunnistaa diabetekseen liittyvä hätätilanne
Riippumatta korkeiden verensokeritasojen syystä, on tärkeää tietää oireet, jotta tiedetään, miten toimia. Nämä oireet ovat yleensä seuraavat:
- Liiallinen jano
- Tarve virtsata useammin
- Kylmä hiki
- Näön hämärtyminen
- Heikkous ja letargia
- Tunnottomuus
- Sydämentykytys
- Päänsärky
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Hengenahdistus
- Vatsakipu
- Ketonit virtsassa – ne havaitaan virtsan testiliuskan avulla
On erittäin tärkeää toimia nopeasti, kun korkea verensokeri havaitaan. Jos tilanne jatkuu, on olemassa diabeettisen kooman tai ketoasidoosin kehittymisen riski. Tämä tapahtuu, kun insuliinia ei ole tarpeeksi, mikä on lääketieteellinen hätätilanne.
Muita komplikaatioita, kuten diabeettinen neuropatia, diabeettinen retinopatia, munuais- tai sydänongelmat ja hyperglykeeminen hyperosmolar-oireyhtymä (HHS), voi myös esiintyä.
Lue lisää täältä: Normaali verensokeri lapsilla
Kuinka alentaa verensokeritasoja nopeasti
Korkeaan verensokeritasoon tulee puuttua viipymättä kehon vakauttamiseksi. Hätätoimenpiteet ovat kolmiosaisia: insuliinin anto, veden juominen ja liikkuminen.
Ota insuliinia
Insuliinin antaminen on perustoimenpide, kun 1- tai 2-tyypin diabeteksestä kärsivän verensokeritaso on korkealla. Tämä on vielä tärkeämpää, kun glukoosia on yli 250 milligrammaa per desilitra verta, koska tila voi helposti edetä diabeettiseksi koomaksi.
Ensimmäinen asia on siis mitata veren sokeritaso. Jos se on erittäin korkea, on parasta mennä terveysasemalle. Jos se on korkea, mutta ei erittäin korkea, parasta on antaa insuliiniannos ongelman korjaamiseksi.
Tutkimusten mukaan suositeltu insuliiniannos vaihtelee välillä 0,3–0,5 kansainvälistä yksikköä (IU) painokiloa kohden. Se räätälöidään jokaiselle henkilölle erikseen.
On tärkeää pitää mielessä, että merkittävää parannusta havaitaan vasta kaksi tai kolme tuntia korjausannoksen ottamisen jälkeen. Siksi tulee välttää uuden annoksen ottamista ennen kuin tämä aika on kulunut, koska se voi aiheuttaa verensokeritason äkillisen laskun.
Juo vettä
Yksi syy kohonneeseen verensokeritasoon on nestehukka. Kun et juo tarpeeksi vettä, jotkin veren komponentit, kuten glukoosi, keskittyvät enemmän.
Siksi on parasta juoda runsaasti vettä, varsinkin kun alat tuntea olosi epätavallisen janoiseksi. Tämä johtaa siihen, että virtsaa muodostuu enemmän, mikä poistaa ylimääräisen glukoosin verestä ja täydentää verenkiertoa.
Liiku
Liikunta on erittäin tehokas tapa alentaa verensokeritasoja. Jo 15 minuutin kävelyllä voi olla merkittävä vaikutus tähän tilaan. Tämä on etenkin suositeltavaa niille, jotka eivät käytä insuliinia.
Jos otat insuliinia ja verensokerisi on erittäin korkea, sinun ei pidä liikkua ennen korjausannoksen ottamista. Muuten tämä voi nostaa ketonipitoisuutta ja vaikuttaa negatiivisesti.
Elämäntapa ja suositukset
Paras tapa ehkäistä verensokerin nousua on oikea elämäntapa. On parasta noudattaa seuraavia suosituksia:
- Säännöllinen liikunta. Eri tutkimukset osoittavat, että liikunta auttaa kehoa hyödyntämään paremmin verenkierrossa olevaa sokeria. Tämän tiedetään lisäävän kehon herkkyyttä insuliinille.
- Hiilihydraattien saannin säätely. Elimistö muuttaa hiilihydraatit sokereiksi, minkä vuoksi näiden elintarvikkeiden saantia täytyy rajoittaa.
- Lisää kuidun saantia. Kuitu auttaa vähentämään sokerin imeytymistä ja hiilihydraattien sulamista. Vaikutus on suurempi glukoositasojen stabilointi.
- Nesteytys. Veden juominen auttaa poistamaan ylimääräisen verensokerin virtsan kautta. Se myös ehkäisee kuivumista.
- Elintarvikkeet, joilla on alhainen glykeeminen indeksi. Näitä ovat pavut, linssit, palkokasvit, viljat, ohra, maissi, bataatit, liha, munat, äyriäiset, ei-tärkkelyspitoiset vihannekset ja useimmat hedelmät.
- Hallitse stressiä. Korkea stressihormonitaso nostaa myös verensokeria. Rentoutumistekniikat ja liikunta ovat hyviä vaihtoehtoja.
- Nuku hyvin. Huono lepo vaikuttaa tärkeisiin aineenvaihduntahormoneihin ja tämä vaikuttaa insuliiniherkkyyteen. Se vaikuttaa myös painonnousuun.
- Nauti ruokia, joissa on runsaasti kromia ja magnesiumia. Nämä ovat mikroravinteita, jotka auttavat säätelemään verensokeria. Niitä löytyy tummanvihreistä lehtivihanneksista, avokadoista, pavuista, täysjyväviljasta, tummasta suklaasta, banaaneista ja kalasta.
- Omenaviinietikka ja kaneli. Näillä on positiivisia vaikutuksia kehoon, ja ne auttavat pitämään verensokeritasot vakaana.
- Vältä sokeripitoisia juomia.
- Jatkuva seuranta. On tärkeää seurata verensokeritasoja säännöllisesti, jotta mahdolliset epäsäännöllisyydet havaitaan ajoissa.
Lue lisää täältä: Miksi diabeetikot kärsivät suun kuivumisesta?
Milloin hakeutua lääkärin hoitoon
Diabeetikoiden tulee aina olla tietoisia verensokeritasoistaan. Useimmissa tapauksissa hyperglykemia ei aiheuta oireita ennen kuin se saavuttaa erittäin korkean tason. Jotkut varoitusmerkit, jotka vaativat lääkärin hoitoa mahdollisimman pian, ovat seuraavat:
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Hämmennys ja uneliaisuus
- Nopea hengitys
- Vatsakipu
Ota yhteyttä lääkäriin myös silloin, jos verensokeritasosi pysyy korkeana koko päivän, vaikka olet tehnyt korjaavia toimenpiteitä. Jos sinulla on outoja oireita, mene lääkäriin perheenjäsenen tai ystävän kanssa, joka voi seurata tilaasi.
Ole yhteydessä lääkäriisi
Jos sinulla on diabetes tai muita verensokeriongelmia, sinun ei tule muuttaa ruokavaliotasi tai syödä uusia tuotteita neuvottelematta ensin lääkärisi kanssa. Jokainen tapaus on erilainen, ja on parasta antaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjata sinua.
Jos verensokerisi kohoaa suhteellisen usein, sinun tulee myös tällöin kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Ei ole suositeltavaa antaa verensokeritasojen alentua säännöllisesti, koska tällä epävakaudella on myös kielteisiä seurauksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chao, J. H., & Hirsch, I. B. (2015). Initial management of severe hyperglycemia in type 2 diabetes. En K. R. Feingold (Ed.), Endotext (pp. 1-9). MDText Inc. https://europepmc.org/article/nbk/nbk278997
- Cheisson, G., Jacqueminet, S., Cosson, E., Ichai, C., Leguerrier, A. M., Nicolescu-Catargi, B., … & Benhamou, D. (2018). Perioperative management of adult diabetic patients. Review of hyperglycaemia: definitions and pathophysiology. Anaesthesia Critical Care & Pain Medicine, 37(1), S5-S8. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235255681730293X
- Fayfman, M., Pasquel, F. J., & Umpierrez, G. E. (2017). Management of Hyperglycemic Crises: Diabetic Ketoacidosis and Hyperglycemic Hyperosmolar State. The Medical clinics of North America, 101(3), 587–606. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28372715/
- French, E. K., Donihi, A. C., & Korytkowski, M. T. (2019). Diabetic ketoacidosis and hyperosmolar hyperglycemic syndrome: review of acute decompensated diabetes in adult patients. BMJ, 365(1114), 1-15. https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1114.full
- The Global Diabetes Community. (15 de enero de 2019). Dehydration and Diabetes. https://www.diabetes.co.uk/dehydration-and-diabetes.html
- Goguen, J., Gilbert, J., & Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines Expert Committee. (2018). Hyperglycemic emergencies in adults. Canadian Journal of Diabetes, 42(1), S109-S114. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1499267117308237
- Pasquel, F. J., & Umpierrez, G. E. (2014). Hyperosmolar hyperglycemic state: a historic review of the clinical presentation, diagnosis, and treatment. Diabetes Care, 37(11), 3124-3131. https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/37/11/3124/29226
- Pérez Pérez, A., Conthe Gutiérrez, P., Aguilar Diosdado, M., Bertomeu Martínez, V., Galdos Anuncibay, P., García de Casasola, G., Gomis de Bárbara, R., Palma Gamiz, J. L., Puig Domingo, M., & Sánchez Rodríguez, Á. (2009). Tratamiento de la hiperglucemia en el hospital. Endocrinología y Nutrición, 56(6), 303–316. https://www.elsevier.es/es-revista-endocrinologia-nutricion-12-articulo-tratamiento-hiperglucemia-el-hospital-S157509220971945X
- Sánchez, M., Luna, M., Villarreal, Y., Zerpa, Y., & Bermúdez, Andrés. (2014). Manejo de la hiperglucemia en el paciente hospitalizado con diabetes mellitus. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo, 12(1), 34-40. https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1690-31102014000100005
- Sanz-Almazán, M., Montero-Carretero, T., Sánchez-Ramón, S., Jorge-Bravo, M. T., & Crespo-Soto, C. (2017). Estudio descriptivo de las complicaciones agudas diabéticas atendidas en un servicio de urgencias hospitalario. Emergencias: revista de la Sociedad Española de Medicina de Emergencias, 29(4), 245–248. https://medes.com/publication/123767
- Umpierrez, G. E., & Pasquel, F. J. (2017). Management of inpatient hyperglycemia and diabetes in older adults. Diabetes Care, 40(4), 509-517. https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/40/4/509/3764
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.