Karoteenien terveysvaikutukset
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe
Karoteenit ovat joukko kasvien tuottamia luonnollisia yhdisteitä. Nämä aineet ovat vastuussa hedelmien ja vihannesten pigmentoinnista. Lisäksi niillä on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
Karoteeneiksi kutsutaan myös kemiallisia yhdisteitä, jotka sisältävät hiili- ja vetyatomeja. Useiden tutkimusten mukaan ne ovat luonnon omia antioksidantteja, joilla on sairauksia ennaltaehkäiseviä vaikutuksia ja ne ovat myös erittäin tärkeitä luonnon toiminnan kannalta.
Karoteenien merkitys luonnossa
Klorofyllin lisäksi kasvit syntetisoivat karoteeneja imeäkseen tehokkaammin auringonvaloa. Toisin sanoen niillä on tärkeä rooli fotosynteesin onnistumisessa. Ne imevät ultraviolettivaloa, violettia ja sinistä valoa, sirottavat oranssia tai punaista valoa sekä myös pienempinä pitoisuuksina keltaista valoa.
Syksyn saapuessa klorofylli (vihreä väri) hajoaa ja muut pigmentit jäävät näkyviin. Näin ollen syksyisin näkyy paljon oranssin, punaisen ja keltaisen sävyjä, esimerkiksi porkkanoissa, kurpitsoissa, tomaateissa, bataateissa ja joissakin kukissa. Karoteenit ovat myös vastuussa levien ja sienien väreistä.
Eläinlajeissa ne tuottavat pigmenttejä lintujen höyheniin ja nokkiin, äyriäisten ruotoihin sekä kalojen lihaksiin ja suomuihin. Itse asiassa kaikkiruokaisille eläinlajeille tyypillinen kellertävä rasvakudos on syntynyt karoteenien varastoinnin seurauksena.
Näin ollen karoteeneja löytyy myös eläintuotteista, kuten maidosta, voista tai munista.
Luokittelu ja toimintaperiaatteet
Karoteenit, jotka tunnetaan myös nimellä karotenoidit tai A-vitamiinin esiasteet, ovat rasvaliukoisia yhdisteitä. Tämä tarkoittaa, että niiden imeytymistä voidaan parantaa sekoittamalla niitä lipidien kanssa.
Karoteenit eivät menetä terveydelle hyödyllisiä ravintoaineitaan ruoanlaiton, pilkkomisen tai paistamisen myötä.
Karoteenit on luokiteltu kahteen ryhmään:
- Ksantofyylit: luteiini ja zeaksantiini
- Karoteenit: beetakaroteeni ja lykopeeni
Kaikista yleisimpiä ovat beetakaroteeni, lykopeeni ja luteiini.
Karoteenien terveysvaikutukset
Kuten aikaisemmin mainitsimme, karoteeneilla on paljon terveyttä edistäviä ominaisuuksia, jotka liittyvät sairauksien ennaltaehkäisemiseen ja immuunijärjestelmän vahvistamiseen. Alta löydät joitakin karoteenien terveyshyötyjä:
Ne auttavat ylläpitämään silmien terveyttä
Koska karoteenit ovat A-vitamiinin esiasteita, ne ovat välttämättömiä silmien terveydelle ja sairauksien kuten sokeuden, yösokeuden ja kuivien silmien ehkäisemiseksi. Näin ollen suositellaan syömään vähintään 6 milligrammaa karoteenia päivittäin.
Yksi yleisimmistä silmäsairauksista on verkkokalvon rappeuma. Jatkuva altistuminen siniselle valolle on yksi sen puhkeamista edistävistä tekijöistä. Karoteenit kuitenkin pystyvät imemään sinistä valoa ja siten estävät vaurioita ja jopa pysäyttävät sairauden etenemisen.
Kardiovaskulaariset hyödyt
Koska karotenoidit ovat yhdisteitä, joilla on antioksidanttivaikutuksia, ne myös hillitsevät kehon tulehdustiloja. Tältä osin tieteelliset todisteet osoittavat, että ne vähentävät sydänsairauksien, kuten ateroskleroosin riskiä.
Ne auttavat myös ehkäisemään sydänsairauksien riskitekijöitä, kuten kohonnutta verenpainetta, keskivartalon liikalihavuutta ja glukoosi-intoleranssia. Kaikki tämä vähentää vakavien sydän- ja verisuonisairauksien mahdollisuutta.
Ne hidastavat ihon ikääntymistä
Vaikka ihon ikääntyminen on luonnollista, liiallinen altistuminen ultraviolettisäteilylle nopeuttaa tätä prosessia. Tutkimusten mukaan karoteenien sisällyttäminen päivittäiseen ruokavalioon suojaa kehon solujen muutoksilta ja estää ihovaurioita.
Sekä lykopeenit että beetakaroteenit ovat hyvä valinta ihon ikääntymistä vastaan. Myös erilaisista lisäravinteista on apua.
Ne ennaltaehkäisevät sairauksia
Aikaisemmin mainittujen hyötyjen lisäksi karotenoidit ehkäisevät ihosyövän kehittymistä. Tämä liittyy niiden antioksidanttipotentiaaliin ja ikääntymisen viivästymiseen, joka eliminoi kumulatiiviset soluvirheet. Toisin sanoen karotenoidit estävät solumuutokset, jotka voivat johtaa pahanlaatuisiin sairauksiin.
Tärkeimmät karoteenilähteet
Karoteenien jakautumisella eri kasviryhmien välillä ei ole erityistä mallia, mutta voimme löytää niitä vihanneksista sekä hedelmistä, joissa on punaisia, oransseja ja keltaisia väriaineita. Niitä ovat porkkana, mango, punainen paprika, papaija ja tomaatti.
Karoteeneja voi saada myös syömällä persikkaa, guavaa, luumua, bataattia, munankeltuaista, maissia, kurpitsaa, lehtikaalia ja mandariinia.
Karoteenien hyödyt: tärkeä muistaa
Karoteeneilla on useita ihmisen terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ne ovat antioksidantteja, jotka auttavat kehoa suojaamaan soluja, kudoksia sekä elimiä myrkyllisten aineiden vaikutuksilta. Näin ollen ne ehkäisevät sairauksien kehittymistä.
Tästä syystä on tärkeää sisällyttää ruokavalioon paljon elintarvikkeita joissa on korkea karoteenipitoisuus. Suosittelemme ottamaan yhteyttä ravitsemusterapeuttiin tai muuhun ravitsemusalan asiantuntijaan ja kysymään muista immuunijärjestelmää vahvistavista kasveista sekä hedelmistä.
Karoteeneja on myös A-vitamiinilisissä, mutta sinun tulisi käyttää niitä vain lääketieteellisessä valvonnassa. A-vitamiinilisien liiallinen käyttö voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria, 28(1), 6-15.
- Vitale, Arturo Alberto, Eduardo Alberto Bernatene, and Alicia Beatriz Pomilio. “Carotenoides en quimioprevención: Licopeno.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 44.2 (2010): 195-238.
- Ciccone, M. M., Cortese, F., Gesualdo, M., Carbonara, S., Zito, A., Ricci, G., … & Riccioni, G. (2013). Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators of inflammation, 2013.
- Taricco, M. EL AGUACATE: PRECIOSO ALIADO DE LA SALUD.
- Olmedilla Alonso, Begoña. “Efectos de¿ nuevos¿ nutrientes sobre la retina y la función visual.” (2008).
- CAROTENOIDES. (2012). Sociedad Argentina de Nutrición. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/carotenoides.pdf
- Olmedilla Alonso, Begoña. “Las vitaminas, carotenoides y minerales.” (2017).
- Carranco Jáuregui, María Elena, Ma Calvo Carrillo, and Fernando Pérez-Gil Romo. “Carotenoides y su función antioxidante: Revisión.” Archivos latinoamericanos de nutricion 61.3 (2011): 233-241.
- Meléndez Martínez, Antonio Jesús, Isabel Vicario Romero, and Francisco José Heredia Mira. “Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides.” (2004).
- Mesquita, S. S., C. M. L. L. Teixeira, and E. F. C. Servulo. “Carotenoides: propriedades, aplicações e mercado.” Revista virtual de Química 9.2 (2017): 672-688.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.