Kainaloiden viisi varoitusmerkkiä
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Kainaloista pidetään yleensä hyvää huolta, sillä hyvä hygienia ehkäisee pahojen hajujen muodostumista ja kainalot ovat näkyvillä etenkin kesäisin. Kainaloissa sijaitsee runsaasti hikirauhasia, ja kun kehon viilennysjärjestelmä aktivoituu, kainalot alkavat hikoilla. Joutuessaan kosketuksiin iholla sijaitsevien bakteerien kanssa hiki alkaa haista. Tästä syystä monet käyttävätkin deodorantteja ja antiperspirantteja. Hyvin voimakas tai pistävä haju voi kuitenkin olla merkki terveysongelmista. Seuraavaksi kerromme kainaloiden varoitusmerkeistä.
Kainaloiden varoitusmerkkejä
Vaikka kiinnitätkin runsaasti huomiota kainaloihisi, et välttämättä osaa lukea kainaloiden varoitusmerkkejä terveydentilastasi. Kainalot voivat kieliä etenkin hormonaalisista muutoksista tai umpieritysjärjestelmän ongelmista. Alta löydät viisi kainaloiden lähettämää varoitusmerkkiä, joita ei tule ohittaa.
1. Paha haju
Kainaloiden paha haju on täysin normaali ilmiö, ja kaikkien ihmisten hiki haisee pahalle. Hien kertyminen ihon pinnalle luo ihanteellisen kasvualustan bakteereille ja niiden aiheuttamalle vahvalle hajulle. Hienhajusta pääsee helposti eroon pesemällä kainalot sekä käyttämällä deodorantteja ja antiperspirantteja.
Mikäli haju on yllättäen muuttunut voimakkaammaksi tai huomattavan pistäväksi, saattaa elimistö viestittää kilpirauhasen toiminnan muutoksista, joka vaikuttaa hormonitoimintaan.
Jos hiki haisee mätäneville hedelmille tai kynsilakalle, voi kyseessä olla ketoasidoosi.
Happomyrkytys eli ketoasidoosi on ketoaineiden liikamäärästä veressä johtuva vaarallinen ja harvinainen kehon happamoituminen. Ketoasidoosia ilmenee diabetesta sairastavilla, sillä haiman tuottama insuliini on vastuussa ketoaineiden tuotannon säätelystä. Mikäli haiman toiminta on rajoittunut diabeteksen johdosta, voi se johtaa ketoasidoosiin. Mikäli epäilet ketoasidoosia, tulee sinun ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.
Suositeltua lukemista: Korkean verensokerin ja diabeteksen varoitusmerkit
2. Kutina
Kutina kainaloissa on yleistä etenkin karvojenpoiston jälkeen, ja joskus herkkäihoiset kärsivät allergisista reaktioista deodorantteihin.
Kainaloiden iho voi ärtyä etenkin karvojen ajelusta, ja sisäänkasvaneet karvat voivat olla kivuliaita. Jatkuva kutina, jonka yhteydessä ilmenee punoitusta ja hilseilyä, on kuitenkin usein merkki sienen kasvusta iholla. Mikäli epäilet sienitulehdusta iholla, on tärkeää varata aika lääkäriin, josta saat sopivan hoidon vaivaan.
Suositeltua lukemista: Voikukka auttaa hoitamaan ihottumaa
3. Kipu
Kipu kainaloiden alueella voi johtua lihasten kipeytymisestä urheilun tai raskaiden esineiden nostelun jälkeen. Kainaloiden ja rintakehän alueen kivut ovat yleisiä fyysistä työtä tekevillä tai painoilla treenaavilla. Tällainen kipu on kausittaista ja heikkenee yleensä itsestään, kun lihakset saavat levätä.
Jos kainalossa ilmenevä kipu muuttuu krooniseksi tai kipu lisääntyy yllättäen, on parasta ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa. Joissain tapauksissa tämä voi olla merkki turvonneista imusolmukkeista alueella.
4. Ihottuma
Kainaloiden alueen kostea ympäristö luo ihanteellisen kasvualustan sienille, jotka viihtyvät kosteissa ja lämpimissä paikoissa.
Kutiseva ihottuma kainaloissa voi olla merkki sienen aiheuttamasta ihotulehduksesta, allergisesta reaktiosta, kovasta kuumuudesta tai hankauksesta. Jos epäilet sienitulehdusta tai allergista reaktiota, on syytä ottaa selvää siitä, mistä oireilu johtuu ja näyttää ihottumaa lääkärille, joka voi määrätä hoitavia voiteita kainaloiden iholle.
5. Möykyt ja tulehdus
Kainaloiden iholle voi ilmestyä pieniä punoittavia pisteitä sekä kivuliaita finnejä, jotka ovat usein merkki sisäänkasvaneista ihokarvoista. Nämä voivat muuttua kivuliaiksi ja turvota, ja pahimmillaan ne voivat tulehtua.
Osa tarttuu pikaisesti pinsetteihin ja rikkoo ihon vetääkseen karvan ulos, mutta tämän sijaan on suositeltavaa kuoria ihoa niin kauan, että karva tulee näkyville.
Mikäli huomaat näppylää isomman möykyn kainalossasi, voi kyseessä olla imusolmukkeiden lievä ärtyminen. Kainaloissa on runsaasti imusolmukkeita, eivätkä ne ole välttämättä huomattavia kun olet terve. Mutta jos imusolmukkeet suurentuvat huomattavasti ilman näkyvää syytä (tulehdus tms.), ne voivat kieliä jostakin terveysongelmasta.
Mikäli möykky on paikoillaan muutaman päivän tai viikon ajan, voi kyseessä olla infektio tai vakavampi sairaus. Tarkkaile möykkyä ja ota yhteys lääkäriin, mikäli sen oireilu jatkuu. On tärkeää tietää, mistä imusolmukkeiden suurentuminen johtuu ja hakeutua tarvittaessa hoitoon.
Suositeltua lukemista: Poista hikitahrat vaatteista luonnollisesti
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
- Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
- Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
- Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
- De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.