Hemisfärektomia ja leikkauksen jälkeinen aika
Hemisfärektomia on leikkaustoimenpide, jota käytetään useiden kohtauksia aiheuttavien sairauksien hoidossa. Tyypillisesti siihen turvaudutaan silloin kun muut, vähemmän radikaalit hoitomuodot eivät tehoa sairauteen.
Ensimmäinen hemisfärektomia suoritettiin koiralle vuonna 1888. Ensimmäinen viittaus toimenpiteen tekemisestä ihmisille on peräisin vuodelta 1923. 60- ja 70-luvuilla tehtiin useita toimenpiteitä, joiden tulokset olivat kehnoja.
Nykyään asiat ovat toisin. Lääkärit valitsevat anatomisen hemisfärektomian funktionaalisen hemisfärektomian sijaan. Se on tarkempi ja vähemmän invasiivinen toimenpide, jonka onnistumisen todennäköisyys on paljon korkeampi kuin entisaikaan.
Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, millainen tämä menetelmä on nykyään.
Mikä on hemisfärektomia?
Hemisfärektomia on neurokirurginen toimenpide, jossa toinen aivopuoliskoista poistetaan. Joskus kirurgi poistaa vasemman aivopuoliskon, toisinaan oikean puoliskon. Tämä toimenpide tehdään vain äärimmäisissä tapauksissa ja vain 5-10 vuoden ikäisille lapsille.
Tämän tyyppinen toimenpide tehdään pääosin estämään epileptisiä kohtauksia. Se on hyödyllinen myös niillä potilailla, joilla on neurologisia puutteita tai vaikea päävamma.
Useimmissa toimenpiteissä poistetaan koko toinen aivopuolisko, mutta joskus vain osa siitä. Tätä jälkimmäistä kutsutaan funktionaaliseksi hemisfärektomiaksi. Näissä tapauksissa, jos lääkärit jättävät pienen osan vaurioitunutta kudosta jälkeen, kohtauksia saattaa ilmetä uudelleen.
Hemisfärektomia: hoidonaiheet
Yleisesti ottaen hemisfärektomiaa saatetaan hyödyntää potilailla, joilla on jatkuvia ja päivittäisiä epileptisiä kohtauksia, joihin eivät tehoa lääkehoidot tai muut vähemmän invasiiviset leikkaustoimenpiteet.
Hemisfärektomiaa suositellaan seuraavissa tapauksissa:
- Lapsille, joilla on hemiplegia eli toispuolihalvaus. Tämä voidaan tehdä vain yli neljävuotiaille lapsille, jotka kärsivät epileptisistä kohtauksista ja/tai psyykkisistä häiriöistä, ja kun lääkehoitoa on kokeiltu kahden vuoden ajan tuloksetta.
- Sturge-Weberin oireyhtymä. Kyseessä on hermo-ihosairaus, jolle on ominaista kasvojen syntymämerkki kolmoishermon alueella. Lääkärit saattavat suositella tämän tyyppistä leikkausta silloin, kun epileptiset kohtaukset alkavat varhaisella iällä ja sairaus vaikuttaa koko aivopuoliskoon.
- Rasmussenin enkefaliitti. Tämä aivosairaus aiheuttaa kroonista, asteittain etenevää enkefaliittia eli aivokuumetta. Varhainen hoito on tärkeää.
- Hemimegalenkefalia. Tämä on harvinainen tulehduksellinen neurologinen sairaus, joka aiheuttaa vaikeita epileptisiä kohtauksia. Lääkärit eivät edelleenkään ole yhtä mieltä siitä, onko leikkaus paras vaihtoehto tästä sairaudesta kärsiville potilaille.
- Aivokuoren kehityksessä tapahtuneet epämuodostumat.
Lue myös: Mikä on Huntingtonin tauti?
Millainen hemisfärektomia on toimenpiteenä?
Hemisfärektomiaa on olemassa neljää eri tyyppiä, jotka on kuvattu alla.
- Anatominen hemisfärektomia
- Aivojen dekortikaatio
- Funktionaalinen hemisfärektomia
- Muunneltu funktionaalinen hemisfärektomia
Tavallisesti toimenpiteessä käytetään yleisanestesiaa. Kirurgi aloittaa ajelemalla potilaan pään ja merkitsemällä leikkausviivat. Tämän jälkeen kirurgi leikkaa saadakseen esiin kovakalvon. Se poistetaan, jotta aivot saadaan näkyviin.
Tämän jälkeen poistettava alue merkitään huolellisesti. Alue leikataan, ja leikkaamisen jälkeen verisuonet poltetaan kiinni. Aivoihin asetetaan nesteenpoistoputki. Kovakalvo ja päänahka asetetaan takaisin ja leikkaushaava suljetaan niitein.
Leikkauksen jälkeinen aika
Leikkauksen jälkeinen aika on hyvin kivulias. Yleensä nesteenpoistoputki jätetään paikalleen 3-4 päiväksi. Tämän jälkeen lääkäri tekee arvion potilaasta ja päättää, poistetaanko putki vai ei. Ennen sen poistoa on tehtävä joitakin diagnostisia testejä mahdollisen verenvuodon selvittämiseksi.
Suurimmat komplikaatiot ovat hemodynaaminen epävakaus, hypotermia ja hypo- tai hyperkalemia. Yleensä näitä ongelmia pystytään kontrolloimaan tehokkaasti.
Kohtaukset heti leikkauksen jälkeen ovat toinen vakava komplikaatio. Tyypillisesti noin puolelle potilaista kehittyy hydrokefalia, ja lähes kaikille potilaille aseptinen meningiitti. Tästä huolimatta kuolleisuusprosentti on melko matala, ja se vaihtelee 4-6 %:n välillä. On myös näyttöä siitä, että jotkut komplikaatioista voivat ilmaantua vasta myöhemmin.
Lue lisää: 6 oiretta aivokalvontulehduksesta lapsella
Kohtaukset lakkaavat 70-85 %:lla potilaista, joille on tehty hemisfärektomia. Noin 10-20 %:lla elämänlaatu paranee merkittävästi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Obrador Alcalde, S. (1951). Hemisferectomía en el tratamiento de las convulsiones de la hemiplejía infantil por hemiatrofía cerebral. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 9(3), 191-197.
- Alcalá-Cerra, G., Paternina-Caicedo, Á., Díaz-Becerra, C., & Gutiérrez-Paternina, J. J. (2013). Control de las crisis epilépticas con la hemisferectomía cerebral en adultos: revisión sistemática y metaanálisis con datos de pacientes individuales. Neurocirugía.
- Meneses, M. S. de, Kondageski, C., Santos, H. N. L. dos, Kowacs, P. A., Coelho, G. C., Gadens, G., … Simão, C. (2012). The usefulness of neuronavigation in functional hemispherectomy. Journal of Epilepsy and Clinical Neurophysiology.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.