Hematologiset sairaudet
Hematologisia sairauksia on monia. Jotkut ovat suhteellisen yleisiä, kun taas toiset ovat hyvin harvinaisia. Eräänlainen epänormaali veren tai joidenkin sen komponenttien tuotanto aiheuttaa niitä.
Suurin osa näistä sairauksista voi kehittyä missä iässä tahansa. Lähes kaikki niistä voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, mikäli niitä ei hoideta asiaankuuluvalla tavalla. Alta löydät tärkeimmät hematologiset sairaudet tavanomaisimman luokituksen mukaan.
Anemia
Tämä on yksi yleisimmistä hematologisista sairauksista. Meidän pitäisi kuitenkin itse asiassa kutsua tätä sairautta monikossa, koska niitä on useita eri tyyppejä. Niille kaikille on ominaista alhainen veren hemoglobiinitaso.
Anemian päätyypit ovat:
- Raudanpuute. Tämä on anemia, joka johtuu raudanpuutteesta. Keho tarvitsee rautaa tuottamaan hemoglobiinia. Tämä on kaikkein yleisin tyyppi.
- Megaloblastinen anemia. Tunnetaan myös nimellä “vitamiinipuutosanemia”. Se on sairaus, jolle on ominaista epämuodostuneet tai suurentuneet punasolut. Joidenkin vitamiinien alhainen määrä aiheuttaa sen.
- Hemolyyttinen anemia. Nämä ovat oireyhtymä, jossa punasolut tuhoutuvat nopeammin kuin niitä syntyy.
- Aplastinen anemia. Tämä on harvinainen hematologinen sairaus, jossa keho ei pysty tuottamaan kaikkia kehon tarvitsemia punasoluja luuytimessä.
- Fanconin anemia. Tämä on harvinainen perinnöllinen sairaus, jolle on tunnusomaista luuytimen vajaatoiminta, synnynnäiset epämuodostumat ja taipumus kehittää kiinteitä tai verikasvaimia.
Leukemia
Leukemia on yksi vakavimmista hematologisista sairauksista, koska se on eräänlainen verisyöpä. Se esiintyy luuytimessä ja aiheuttaa epänormaalien valkosolujen nopean kasvun. Syöpäsolut heikentävät punasolujen, verihiutaleiden ja myös valkosolujen tuotantoa.
Leukemian päätyypit ovat:
- Akuutti lymfaattinen leukemia (ALL). Tämäntyyppinen leukemia etenee nopeasti ja sille on ominaista eräänlaisen valkosolutyypin, jota kutsutaan lymfosyyteiksi tai lymfoblasteiksi, lisääntyminen. Se on myös yleisin verisyöpätyyppi lapsilla.
- Akuutti myelooinen leukemia (AML), joka on nopeasti etenevä leukemia. Se vaikuttaa myelooisiin soluihin. Tämä on eräänlainen valkosolu, joka yleensä kehittyy erityyppisiksi kypsiksi valkosoluiksi, punasoluiksi tai verihiutaleiksi.
- Krooninen lymfaattinen leukemia (CLL). Se on pohjimmiltaan sama kuin akuutti lymfaattinen leukemia, mutta tämä etenee hitaasti. Se on yleisempää vanhemmilla aikuisilla.
- Krooninen myelooinen leukemia (CML). Vaikka se muistuttaa akuuttia myelooista leukemiaa, se etenee hitaasti. Tämä on leukemian tyyppi, jolla on paras ennuste.
- Karvasolujen leukemia. Tälle tyypille on ominaista liiallinen B-solujen tuotanto, jotka “näyttävät karvaisilta” mikroskoopilla katsottuna.
Lymfoomat
Lymfoomat ovat syöpätyyppi, jossa lymfosyytit leviävät mielivaltaisesti. Toisin sanoen ne lisäävät immuunijärjestelmän puolustussoluja. Se syntyy myös, jos lymfosyytit eivät kuole silloin kun niiden pitäisi. Vaikka tämä tapahtuu yleensä imusolmukkeissa, sitä voi esiintyä myös maksassa tai pernassa.
Tämäntyyppisiä hematologisia sairauksia on yli 60 erilaista lajiketta. Käytännön tarkoituksiin ne on kuitenkin luokitellaan pääasiassa kahteen ryhmään:
- Hodgkinin lymfooma. Imukudossyöpä, jossa esiintyy epänormaalia solujen kasvua ja leviämistä. Se muodostaa 22 % kaikista lymfoomatapauksista ja on yleisempi 20-40 -vuotiailla.
- Ei-Hodgkinin lymfooma. Tämä on imusolmukesyöpä, jossa kasvaimia muodostuu lymfosyyteistä, eräänlaisesta valkosolusta. Se on yleisin lymfoomatyyppi.
Multippeli myelooma
Tämä on eräänlainen imukudoskasvain, jolle on tunnusomaista plasmasolujen lisääntyminen. Nämä solut tuottavat vasta-aineita, jotka suojaavat kehoa infektioilta ja vierailta kappaleilta.
Plasmasoluja löytyy luuytimestä. Niiden tulisi lisääntyä taistellakseen ulkomaista agenttia vastaan. Kun ne katoaa, lisääntyminen lakkaa. Myelooma saa solut kasvamaan ja kerääntymään sekä tuottamaan liikaa samaa vasta-ainetta.
Myelooma voi olla oireinen tai oireeton. Vaikka se vaikuttaa pääasiassa ikääntyneisiin aikuisiin, se voi ilmetä jo 40-vuotiailla. Asiantuntijat eivät vielä tiedä, mistä se johtuu.
Muut hematologiset sairaudet
Meidän on mainittava myös muut hematologiset sairaudet, joiden esiintyvyys on alhaisempi kuin edellä juuri mainittujen:
- Hemokromatoosi tai raudan ylikuormitus. Liiallinen raudan imeytyminen, joka johtaa useisiin vakaviin sairauksiin.
- Protrombiset hyytymishäiriöt. Verihiutaleiden häiriö, joka aiheuttaa liiallista veren hyytymistä.
- Verenvuotohäiriöt. Hyytymishäiriöt, jotka johtavat jatkuvaan verenvuotoon.
- Krooniset myeloproliferatiiviset oireyhtymät. Useiden sairauksien ryhmä, jolle on tunnusomaista luuytimen solujen hallitsematon tuotanto.
- Myelodysplastiset oireyhtymät. Ryhmä syöpiä, joissa luuytimen verisolut eivät kypsy tai eivät tuota terveitä verisoluja.
- Porfyriat. Ryhmä sairauksia, joille on tunnusomaista erilaisten porfyriinia tuottavien aineiden kertyminen.
Kuinka tunnistaa hematologinen sairaus
Hematologiset sairaudet ovat havaittavissa. Siksi sinun on mentävä lääkäriin, jos sinulla on epäilyttäviä oireita tai suvussa on kyseisiä sairauksia. On myös tärkeää, että lapset ja aikuiset käyvät rutiinitarkastuksissa, koska tämä auttaa varmistamaan negatiivisten muutosten varhaisen havaitsemisen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sosa, H., Fernández-Calleja, V., Hernández, P., Schvartzman, J. B. S., Krimer, D. B., & Fernández-Nestosa, M. J. (2019). Análisis de líneas celulares eritroleucémicas con deleciones de genes implicados en el desarrollo de enfermedades hematológicas severas. Revista Científica Estudios e Investigaciones, 8, 19-20.
- Xu, Weixian, Tracy Y. Wang, and Richard C. Becker. “Enfermedades hematológicas: desde dentro del corazón.” Revista espanola de cardiologia 64.7 (2011): 606-613.
- Rojas, Alicia, et al. “Anomalías cromosómicas en enfermedades hematológicas malignas.” Acta Científica Venezolana 51.2 (2000): 109-114.
- Pérez, J., J. C. Gómez, and D. Almaguer. “La sangre y sus enfermedades.” Hematología 3 (2016): 118-128.
- Medina Córdoba, Camila Alejandra, and Marjorie Pérez Villa. “Medidas no farmacológicas implementadas por las enfermeras para el dolor de niños con Leucemia Linfocítica Aguda.” Index de Enfermería 28.1-2 (2019): 46-50.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.