Logo image
Logo image

Ensiapu kuuman veden aiheuttamiin palovammoihin

3 minuuttia
Kuuman veden aiheuttamat palovammat ovat hyvin yleisiä. Jos palovamma on mielestäsi vakava, mene lääkäriin. Jos palovamma on lievempi, lue alta, niin kerromme kuinka voit hoitaa sitä.
Ensiapu kuuman veden aiheuttamiin palovammoihin
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuuman veden aiheuttamat palovammat ovat erittäin yleisiä. Jos olet saanut vakavan palovamman, tulee sinun mennä lääkäriin. Jos kyseessä on lievempi palovamma, jatka lukemista, niin saat tietää, millainen on hyvä ensiapu palovammoihin.

Olet keittiössä valmistamassa illallista tai kupillista teetä. Käännät vesihanan auki, ja vesi onkin kuumempaa kuin odotit. Mitä sinun tulee tehdä seuraavaksi?

Tänään kerromme, minkälainen on toimiva ensiapu palovammoihin.

Erityyppiset palovammat

Ennen kuin valitset oikeanlaisen hoidon palovammaasi, on sinun hyvä tietää, että  palovammoja on kolmea eri asteista:

Ensimmäisen asteen palovamma

Ensimmäisen asteen palovamma kohdistuu ihon uloimpaan kerrokseen eli pintakerrokseen. Oireisiin kuuluvat punoitus, turvotus ja pieni kipu. Palovamman saanut ihoalue kuoriutuu pois 7 päivän sisällä ja palautuu normaaliksi kahden viikon kuluessa.

Haluatko tietää enemmän? 9 tapaa käyttää kookosöljyä kehon ja kasvojen hoidossa

Toisen asteen palovamma

Some figure

 

Tämä on vakavampi, sillä myös ihon toinen kerros vahingoittuu. Toisen asteen palovamma aiheuttaa rakkuloita ja tulehdusta, sekä kovempaa kipua. Rakkulat puhkeavat itsekseen viikossa, mutta täydellinen paraneminen tapahtuu kolmessa viikossa. Joissakin tapauksissa iho saattaa jäädä hieman vaaleammaksi tai tummemmaksi arpeutumisen jälkeen.

Kolmannen asteen palovamma

Tämä on kaikkein vakavin palovamma ja hätätapaus, joka vaatii välitöntä lääkärin hoitoa. Palovamma ulottuu ihon kaikkiin kerroksiin ja on äärimmäisen kivulias.

Ensiapu palovammoihin, jotka aiheutuvat kiehuvasta vedestä

Some figure

Nämä ovat hyvin tavallisia kotona tapahtuvia palovammoja. Kattilallinen kiehuvaa vettä liedellä voi olla todellinen vaara tai jopa tragedia, jos lapsia on lähettyvillä.

Pienet, mutta vakavat kiehuvan veden aiheuttamat vammat eivät ole epätavallisia. Sinun kannattaa aina varoa ja keittää vettä kauimpana reunasta olevilla liesillä aina kun mahdollista.

Jos kiehuvaa vettä roiskahtaa päällesi tai on vain kevyessä kosketuksessa ihoosi, se aiheuttaa hieman kipua mutta kipu katoaa luultavasti heti. Hyvä keino pysäyttää kipu on laskea kylmää vettä kipukohdalle, vähintään 5 minuutin ajan ihoalueen viilentämiseksi.

Jos vamma on hieman vakavampi, pidä kipuilevaa ihoaluetta pidemmän aikaa kylmän veden alla. Kun on kyse toisen asteen palovammoista, laske kylmää vettä vähintään 15 minuuttia.

Hoito riippuu siitä, mikä kehon alue on palanut. Voit esimerkiksi peittää alueen märällä liinalla tai pitää sen päällä jäätä muovipussissa (älä koskaan pidä jäätä suoraan iholle).

Ensiapu palovammoihin

Some figure

 

Kun viilennät palovammaa, arvioi samalla vauriot. Jos kipu ei katoa muutaman minuutin kuluessa ja huomaat punoittavan alueen laajentuneen tai rakkuloiden alkavan muodostua, harkitse päivystykseen menoa. Jos oireet alkavat kuitenkin hävitä, voit jatkaa kotihoitoa.

Ota sideharsoa ja kostuta se vedellä. Kääri se vaurioituneen alueen ympärille, ja anna olla 30 minuutista tuntiin. Tarvittaessa vaihda side. Tämä estää sen, ettei palovamma ole kosketuksissa haitallisten pintojen ja epäpuhtauksien kanssa.

Aloe vera on yksi parhaista hoidoista pinnallisiin palovammoihin, olivat ne sitten kuuman veden, öljyn tai jopa auringon aiheuttamia. Aloe vera olisi hyvä olla joka kodissa. Riko vain varsi horisontaalisesti ja ota talteen sisällä oleva geeli.

Aloe veran sisällä olevalla paksulla nesteellä on ihoa kosteuttava vaikutus. Levitä geeliä hoitoa vaativalle alueelle ja anna vaikuttaa, kunnes geeli on kokonaan imeytynyt.

Halutessasi voit kääriä palovamman kärsineen ihoalueen puhtaaseen sideharsoon, vaikka haavan onkin parempi antaa hengittää.

Vakavat palovammat: milloin sairaalaan?

Some figure

Kuvitellaan, että kattilallinen kiehuvaa vettä kaatuu päällesi. Vaatteet saattavat tarttua kiinni ihoosi. Älä yritä irrottaa niitä itse. Kostuta alue kylmällä vedellä ja mene välittömästi päivystykseen. Lääkärit hoitavat vaatteiden irrotuksen oikealla tavalla, jotta niistä ei aiheudu enempää haittaa.

Jos palovamma saa aikaan rakkuloita, älä puhkaise niitä, sillä tämä voi aiheuttaa vakavampaa haittaa, arpia ja jopa tulehduksen. Peitä rakkula siteellä päivän ajaksi, jotta se ei puhkea, ja anna sen hengittää muutaman minuutin ajan. Ole kuitenkin varovainen, sillä jos rakkula on suuri, suosittelemme käymään lääkärissä.

Jos rakkula on hyvin kivulias ja aiheuttaa painetta, jonka vuoksi et kykene liikuttamaan ihoaluetta normaalisti, voit tehdä siihen pienen viillon päästääksesi nesteen ulos. Varmista kuitenkin, että ensin desinfioit käyttämäsi välineen.

Muista lukea: 7 loistavaa keinoa raskausarpien häivyttämiseen

Palovammojen hoitovaiheet kotioloihin

Kotihoito on toimiva ensiapu palovammoihin, jotka kohdistuvat ihon pintakerroksiin sekä toisen asteen palovammoihin asti. Vakavampien palovammojen kohdalla sinun tulisi aina mennä lääkäriin.

Kun olet laskenut kylmää vettä palovammaan, suosittelemme seuraavia toimia:

  • Levitä hieman vaseliinia ja peitä palovamma puhtaalla sideharsolla.
  • Pidä se siteeseen peitettynä ensimmäisen päivän ajan liikuttelematta aluetta liikaa.
  • Ota kipulääkettä (kuten ibuprofeenia)
  • Kostuta sideharso ennen poistoa, jotta se ei tartu ihoon.
  • 7 päivän kuluttua puhdista alue ja poista kuollut ihosolukko käyttämällä isotonisella vedellä kosteutettua sideharsoa. Älä kuitenkaan yritä poistaa ihoa väkisin; se irtoaa lopulta itsekseen.

Artikkelikuvan käyttöluvan on myöntänyt wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Belmonte Torras, J. A., Marín De La Cruz, D., Gornés Benajam, M. B., Gubern Pi, L., & Guinot Madridejos, A. (2004). Quemaduras por agua caliente sanitaria. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13068030
  • Local, T. (2014). Tratamiento de las quemaduras. Universidad Computense de Madrid.
  • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.