Bachin kukkaterapia – yksinkertainen opas
Monella meistä on varmasti ystävä, sukulainen tai tuttava, joka on maininnut aiheesta “Bachin kukkaterapia”. Olet jo siis luultavasti kuullut, kuinka hyvin se auttaa tunneperäisiin ongelmiin.
Nämä kukkauutteet ovat yhä suositumpia tehokkuutensa takia. Niillä ei kaiken lisäksi ole mitään haitallisia sivuvaikutuksia terveydelle.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä Bachin kukkaterapia on sekä esittelemme sen perusteet elimistön, mielen ja tunteiden tasapainottamiseksi luonnollisella tavalla.
Kuka oli tohtori Bach?
Bachin kukkatipat ovat lääkäri Edward Bachin kehittämiä kukkauutteita. Bachilla oli lukuisia akateemisia tutkintoja: hän oli bakteriologi, lääkäri ja patologi. Hän oli huomattava henkilö loistavan intuitionsa vuoksi, ja lisäksi hänellä oli kova tahto löytää luonnonmukaisia parantamismenetelmiä. Hänen tavoitteenaan oli, että jokainen ihminen voisi hyödyntää sellaista kotonaan yksinkertaisella tavalla.
Tämä tavoite mielessään hän omisti elämänsä etsiäkseen, kasvi kasvilta, oikeat hoitokeinot tavallisimpiin mielialahäiriöihin. Viime vuosisadan 20- ja 30-lukujen välillä hän löysikin kasvit mm. seuraaviin ongelmiin:
- Pelko
- Epäluottamus
- Viha
- Ujous
- Masennus
- Eristäytyneisyys
- Välinpitämättömyys
Mitä Bachin kukkaterapia on?
Bachin kukkatipat ovat 38 kukkauutetta, jotka valmistetaan eri menetelmin (väriaineet, uuttaminen, jauhaminen) erottamaan jokaisesta kasvista sen parantavat energiaominaisuudet. Näitä uutteita hyödyntämällä kasvin parantavat vaikutukset toimivat hyvin syvällä ja hienovaraisella tasolla tunteisiin. Periaatteessa ne ovat kuin ensiapua psyykelle!
Niiden suurin hyöty on se, ettei niiden käyttöön liity mitään esteitä tai sivuvaikutuksia. Kuka tahansa voi siis käyttää niitä missä iässä tahansa, ja tämä koskee myös raskaana olevia ja imettäviä naisia, vauvoja sekä sairaita ihmisiä.
Miksi niitä kannattaa hyödyntää?
Vaikka kaikilla ihmisillä on persoonassaan heikkoja puolia, jotka vaativat työstämistä, toisinaan ihmisellä voi olla ns. “mielen lukko”, joka on normaalia vaikeampi voittaa. Bachin kukkaterapia hyödyttää juuri näissä tilanteissa: stressissä, muutosvaiheissa, tuskan hetkinä ja masennuksessa.
Bachin 38 kukkauutetta jaetaan eri ryhmiin. Jaottelun avulla on hieman helpompi ymmärtää, millaisiin asioihin Bachin kukkaterapia auttaa. Niitä ovat mm.:
- Pelko: Tämä liittyy myös painajaisiin, fobioihin, itsehillinnän puutteeseen tai liialliseen murehtimiseen.
- Epävarmuus: Tähän kuuluvat itseluottamuksen puute, lannistuneisuus, masennus tai päättämättömyys.
- Välinpitämättömyys: Tämä liittyy uupumukseen, hämmentyneisyyteen, apatiaan tai oppimisvaikeuksiin.
- Yksinäisyys: Yksinäisyydentunnetta ei esiinny vain yksinäisillä ihmisillä. Joskus ympärillä voi olla rakkaita, mutta olo on silti yksinäinen.
- Muiden liiallinen vaikutus: Tämä viittaa ihmisiin, jotka eivät ilmaise tunteitaan. He eivät useinkaan osaa asettaa rajoja tai heillä on vaikeuksia sopeutua muutoksiin.
- Lannistuneisuus ja epätoivo: Tämä liittyy itsekuriin, taipumattomuuteen, syyllisyyteen, ahdistukseen tai mielipahaan.
- Liiallinen huoli muita kohtaan: Tämä liittyy myös tiettyyn suvaitsemattomuuteen, kiristykseen ja hermostuneisuuteen.
Oikeiden kukkauutteiden löytämiseksi suosittelemme käymään kukkaterapeutin luona tai opiskelemaan niitä yksi kerrallaan.
Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Voikukan käyttötavat ja hyödyt
Kuinka niitä käytetään?
- Bachin kukkatippoja voidaan käyttää yksittäin tai yhdessä. Voit sekoittaa keskenään enintään 7 kukkauutetta yhdellä kertaa.
- Neljä tippaa laitetaan kielen alle 4 kertaa päivässä.
- Hoidon tulisi kestää vähintään 21 päivää. Ihanteellista olisi olla kärsivällinen ja jatkaa niiden käyttöä, jotta näet isompia muutoksia tunteissasi. Uutteita saattaa joutua muuttamaan hoidon edetessä.
- Bachin kukkauutteet valmistetaan alkoholiin säilyvyyden vuoksi. Ne voidaan säilöä myös etikkaan.
- Näitä kukkatippoja saa luontaistuotekaupoista ja apteekeista.
Rescue remedy -aputipat
38 kukkauutteen lisäksi Bach kehitti ainutlaatuisen yhdistelmän useita eri kukkauutteita “ensiavuksi”. Hän kutsui sitä nimellä Rescue remedy. Seos hoitaa tiettyjä kriisejä, ja sitä käytetäänkin väliaikaisena tai välittömänä apuna niihin. Se on ihanteellinen keino palauttaa tyyni ja normaali olotila esimerkiksi kriisien, onnettomuuksien, äkillisten sairauksien ja painajaisten jälkeen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bach, E. (1991). La curación por las flores (Vol. 148). Edaf.
- Blome, G. (1995). El nuevo manual de la curación por las flores de Bach. Ediciones Robinbook.
- Orozco, R. (2003). Las Flores de Bach hoy: una terapia en auge. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, 21(5), 300-309.
- Torres, M. C., Quintero, J. A., & Fong, E. (2002). Aplicación de la terapia floral de Bach en niños con manifestaciones de temor y miedo. Medisan, 6(2), 12-7.
- Thaler, K., Kaminski, A., Chapman, A., Langley, T., & Gartlehner, G. (2009). Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 9, 16. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-16
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.