Logo image
Logo image

50 – mahtava ikä naiselle

3 minuuttia
Naisen saapuessa viidenkympin ikään, ajan kulumisessa ei tarvitse olla mitään traumaattista. Tämä vuosikymmen on nimittäin aikaa, jolloin nainen voi nauttia kypsyydestään ja ympärillään olevien ihmisten seurasta.
50 – mahtava ikä naiselle
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Yhteiskuntamme etsii aina nimikkeitä ja stereotyyppejä, ja usein puhutaankin keski-iän kriisistä ja 50-vuotissyntymäpäivän aiheuttamasta päänvaivasta. Tällöin on tosiaan kyse vaiheesta, jolloin ihmisen täytyy kohdata ja ajatella uudestaan monia elämänsä erilaisia puolia, ja tämä liittyy naisille etenkin vaihdevuosien alkuun.

Haluamme tehdä selväksi heti alkuunsa, että jokainen ihmisen kokema ikä voi olla mahtava, kunhan asenne on vain myönteinen, rohkea ja innostunut.

Viidenkympin vuodet ovat mahtava vaihe, jolloin tapahtuu monia huomionarvoisia asioita.

Siksi, ja vaikka tässä ajattelussa onkin ehkä mukana hiukan ironiaa, moni nainen näkee viidenkympin “keski-iän murrosikänä”, jolloin ollaan vuoristoradassa niin hormonaalisten kuin henkilökohtaistenkin asioiden osalta. Nämä muutokset olisi hyvä kokea pää selkeänä ja sydän unelmia täynnä.

Viidenkympin vuodet eivät ole kaksikymppisen elämää – kanna ikääsi ylpeydellä

“40 on uusi 20, ja 50 on uusi 25”. Tämä on eräs niistä lauseista, joita saatetaan heitellä totuutena ikääntymiseen liittyen, mutta tällaiset toteamukset ovat kuitenkin hiukan vääristyneitä.

  • 50 ei ole, eikä se koskaan tule olemaan, sama asia kuin 20. Viidenkympin vuodet ovat aikaa, jolloin ihminen tuntee olonsa hyväksi kaiken eläneensä ja oppimansa suhteen. Ei ole mitään tarvetta olla enää 20-vuotias, sillä nyt olet varustettu kokemuksen antamalla suojalla.
  • Tässä iässä olet kolhuja kestävä ja kaunis, ja sinulla on hyvä olo siitä, kuka olet.
  • Toinen asia, jota kannattaa miettiä, on tämä: kun pääset tähän ikään, todellisessa onnessa on kyse hyväksynnästä.
  • Huolehdit itsestäsi, pukeudut hyvin ja olet edelleen viehättävä, mutta sinulla ei kuitenkaan ole viidenkympin iässä mitään syytä teeskennellä olevasi parikymppinen.

Jos silti haluat tuntea itsesi nuoremmaksi, tai jos yrität saada sen toteutumaan, saat itsellesi ainoastaan melko suurta kärsimystä.

Some figure

Viidenkympin vaihe ja hormonien tuomat kauhut

Karen Glaser Iso-Britannian University of King’s College London -yliopistosta selittää tutkimuksessaan, että eräs ilmiö on nykyisin yhä yleisempi kyseistä vuosikymmentä koskien.

  • Naiset saavat lapsia yhä myöhemmin, ja kun äiti on 50-vuotias, hänen lapsensa ovat usein juuri astumassa murrosikään.
  • Vaihdevuosien prosessi ja kaikki tähän sisältyvät muutokset, joihin lukeutuvat muun muassa epämukava olo, kuumat aallot, unettomuus ja mielialan vaihtelut, tuntuvat vielä voimakkaammilta, kun teini-ikäinen samassa kodissa asuva lapsi käy hänkin läpi saman tyyppistä hormonaalista vuoristorataa.

Kun nämä kaksi tilannetta yritetään saada sopimaan yhteen harmonisella tavalla, tuloksena on usein sellaisia kokemuksia, joista voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan.

Vaikka jokainen nainen käykin tämän vaiheen läpi jossakin vaiheessa elämäänsä, 50-vuotispäivän jälkeisten vuosien kohtaaminen ei aina ole mitään helppoa ruusuilla tanssimista.

Tällöin naisella tapahtuu suuri pudotus estrogeenitasossa, ja iho alkaa roikkua ja menettää joustavuuttaan. Hän voi kärsiä hiustenlähdöstä, uupumuksesta ja monista muista ikään liittyvistä oireista.

Kyseessä onkin vaikea kamppailu, ja jokaisen päivän kohtaaminen voi olla työn takana.

Tästä voidaan siis päätellä, että 50 ei tosiaankaan ole sama asia kuin 25. Äideillä on viisikymppisinä vaikeaa lastensa kanssa yrittäessään saada näiden tarpeet tyydytetyiksi, ja samalla heidän täytyy huolehtia omista tarpeistaan.

50-vuotias nainen jättää taakseen epäilykset ja saa tilalle varmuuden

Moni nainen saavuttaa tämän vuosikymmenen erään monimutkaisen ja hyvin paljon huomiota ansaitsevan henkilökohtaisen matkan puitteissa, nimittäin avioeron.

Some figure
  • Avioeron tullessa ajankohtaiseksi nainen aloittaa uuden vaiheen elämässään, johon kuuluu yksinoloa tai lasten kanssa olemista. Tämä tilanne on tullut yhä tavallisemmaksi viime vuosikymmenten aikana. Kyseessä on kuitenkin monimutkainen todellisuus, sillä eroavalla naisella ei välttämättä ole riittäviä taloudellisia resursseja, mutta hänen pitää silti kestää.
  • Viidenkympin iän saavuttua naisella ei ole enää epäilyksiä, ainoastaan selkeä varmuus siitä kuka hän on, mitä hän haluaa ja mitä hän ansaitsee. Kokemuksen mukanaan tuoma suoja, jonka jo aiemminkin mainitsimme, on se asia, joka edistää tätä varmuuden tunnetta.
  • Kun saavut tähän vuosikymmeneen, on aika luottaa omaan intuitioosi sekä ryhtyä omiin henkilökohtaisiin projekteihisi. Nämä joko onnistuvat tai sitten eivät – tämän ikäisenä tulet kuitenkin aina tekemään ne vakuuttuneena siitä, että tulet menestymään.

Viidenkympin iässä elät täysillä ja arvioit uudelleen omia prioriteettejasi

Muutama vuosikymmen sitten laitoit kumppanisi ja lapsesi itsesi edelle, mutta nyt kun olet viisissäkymmenissä, alat saada tärkeää omaa tilaa.

Kaikki alkaa tasapainottua mielessäsi uudelleen, ja vahvempi itsetunto alkaa vihdoinkin kukoistaa kaikkien niiden unelmien ohella, jotka sinulla on vielä saavutettavina.

Mikä tahansa ikäsi sitten onkaan, älä koskaan unohda sitä, että paras aika kaikelle on aina ”juuri nyt”.

Siksi sinun tulisi aina pitää huolta itsestäsi, tukea itseäsi sekä taistella unelmiesi puolesta. Samoin sinun tulisi toimia omien tarpeittesi mukaisesti samanaikaisesti kun annat onnellisuutta ympärilläsi oleville ihmisille – ja myös saat sitä heiltä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
  • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
  • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
  • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.