5 terveydelle vaarallisinta tapaa

helmikuu 20, 2018
Vaikka emme pidä sitä yhtenä vaarallisimmista terveystavoista, stressi voi aiheuttaa toistuvia terveysongelmia. Näihin kuuluvat päänsäryt, ahdistus ja jopa masennus, jos et hillitse stressiä.

Ihmisten elämä koostuu useista eri toiminnoista, joista osa toistuu muita useammin. Ajan myötä näistä tulee tapoja. Valitettavasti monista näistä tavoista voi tulla ihmiselle haitallisia. Vaikka onkin vaikeaa elää täydellistä elämää, on olemassa eri keinoja pysytellä terveenä.

2000-luvun haitalliset tavat

Tavat itsessään riippuvat ympäristöstä, jossa ne muodostetaan elämän aikana. Tapamme muuttuvat vähitellen kulttuurin, uskomusten, työn sekä muiden henkilökohtaisisten ja sosiaalisisten tekijöiden mukaan.

Hyvin selkeä esimerkki tästä on sellainen, jonka näemme parhaillaan: teknologia. Pienestä lapsesta saakka hukumme siihen. Tämä edistää kyllä jonkin verran aivojen kehitystä, mutta vaikuttaa myös osaltaan liikkumattomuuteen ja muihin tapoihin, jotka eivät ole kovinkaan hyväksi terveydelle.

On huomautettava, että ”teknologinen lapsuus” on vallalla nykyään, sillä näiden laitteiden saaminen on helpompaa.

Terveydelle vaarallisimmat tavat

Kuten alussa mainitsimme, tapa on toiminto, jota tehdään säännöllisesti osana rutiinia ja jonka toistaminen tekee siitä tavanomaista. Sen tekeminen jatkuvasti ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi hyväksi.

Katsotaan joitakin terveydelle vaarallisimpia tapoja, joita meidän tulisi parantaa ja välttää.

1. Liikkumattomuus

liikkumattomuus ja laiskuus

Vaikka liikkumattomuutta pidetään yhtenä suurimpana kuoleman aiheuttajana, moni ei näe sitä pahana asiana.

Suurin osa ihmisistä sekoittaa tavallisesti liiallisen rauhoittumisen ja levon keskenään. Tämä on yleinen ja vaarallinen virhe.

  • On selvää, että kehon on palautettava energiavarastot. Mutta liika sängyssä makaaminen tai sohvalla istuminen ei kannata.
  • Jatkuva liikkumattomuus vaikuttaa suoraan sellaisten sairauksien syntyyn, jotka liittyvät lihas- ja luujärjestelmään. Näihin kuuluvat osteoporoosi, nivelreuma ja nivelrikko.
  • Se on myös vaarallista sydän- ja verisuonijärjestelmälle. Tämä johtuu siitä, että se lisää sydänkohtauksen todennäköisyyttä.

2. Liiallinen stressi

On normaalia kokea stressijaksoja. Nämä reaktiot tapahtuvat kaikille, joten meidän on opittava tulemaan toimeen niiden kanssa. Vaaraa aiheutuu silloin, kun stressistä tulee liiallista.

Stressiä tulisi säädellä kuten muitakin asioita. Vaikka se onkin seurausta lukuisista eri fysiologisista reaktioista, siitä ei pitäisi tulla tapa.

Vähitellen liika stressi voi aiheuttaa:

  • Ahdistusta
  • Takykardiaa
  • Päänsärkyjä
  • Huonoja mielialoja
  • Vihaa
  • Masennusta

3. Aamiaisen väliin jättäminen

ei ruokahalua

Tämä on yksi haitallisimmista tavoista. Pahinta on se, että moni ei tiedosta tämän aterian tärkeyttä.

Todella iso osa ihmisistä jättää aamiaisen väliin pudottaakseen painoaan. Tämän tekeminen aiheuttaa itse asiassa päinvastaista.

Toiset puolestaan sanovat, ettei heillä ole aikaa. He väittävät, että heidän elämänrytminsä takia he eivät ehdi kokkaamaan mitään aamuisin.

Oli syy mikä tahansa, aamiaisen väliin jättäminen on yksi haitallisimmista tavoista, joita ihmiset tekevät.

Yöllisen paaston aiheuttama ravintoaineiden puutos ja syömättä jättäminen aamulla vaikuttavat kognitiivisiin toimintoihisi. Näin ollen keskittymiskykysi heikkenee, ja kyvyttömyys suoriutua opiskeluun liittyvistä toiminnoista lisääntyy huomattavasti.

4. Yksinäisyys

Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja. Tämän seurauksena he ovat riippuvaisia vuorovaikutuksesta muiden ihmisten kanssa tullakseen toimeen. Vuorovaikutus voi olla työhön liittyvää tai vapaa-aikana tapahtuvaa.

Yksin oleminen on kuitenkin erittäin terveellistä (oppia tuntemaan ja pohtia itseään). Tästä huolimatta, kun yksinäisyys on jatkuvaa, jokin on pielessä.

Liika yksinolo antaa hyvin vähän positiivisia asioita. Siksi parasta onkin hallita itseään ja omistaa ystäviä.

Kun yksinäisyydestä tulee tapa, se vaikuttaa ihmiseen eniten psyykkisesti. Pitkällä tähtäimellä voi ilmetä sairauksia kuten hermostuneisuutta, ahdistusta ja masennusta.

5. Aurinkorasvan välttäminen

aurinkorasva

Aurinko ei ole niin ystävällinen kuin luulet, eikä rusketuksen hankkiminen ole niin terveellistä kuin miltä se vaikuttaa. On hyvä keskittyä ulkonäköön, kunhan se tehdään itsensä suojaten.

Kun vältät aurinkosuojaa, ihosi on ensimmäinen elin, joka kärsii sen seuraukset. Näihin kuuluvat esimerkiksi ihon punoitus ja palovammat. Ajan myötä sinulle kehittyy myös enemmän pisamia, ryppyjä ja maksaläiskiä.

Samalla tulee muistaa, että auringonotto voi vaikuttaa haitallisesti myös muihin kehonosiin. Tästä esimerkkinä ovat silmät.

UUTISIA VERKOSSA