4 syytä sydämentykytyksiin
Kaikki käskevät sinun mennä lääkäriin sydämentykytyksesi takia, mutta et mene. Teeskentelet, että et välitä, mutta pelkäät. Olet saanut sydämentykytyksiä ja jonkin aikaa, mutta et tiedä niihin syytä.
Teet kaiken samoin kuin ennen, mutta jostakin syystä sydämesi on alkanut käyttäytyä näin, ja pelkäät, että jotakin vakavaa on tapahtumassa.
Kun näin käy, moni sivuuttaa asian, jotta pelkoa ei jouduttaisi kohtaamaan – pelkoa, joka usein valtaa koko mielen. Ystävät ja perhe ovat oikeassa, sillä lääkärille olisi parasta mennä, vaikka syy ei olisikaan lopulta vakava.
Tilanne voi johtaa johokin vakavaan ongelmaan, mutta se voi myös olla hallittavissa. Tiedätkö, mitkä asiat voivat aiheuttaa sydämentykytyksiä?
Miksi sydän lyö liian nopeasti?
1. Juot kahvia ja poltat tupakkaa
Syynä voi olla jokin näinkin yksikertainen asia. Kun päivät ovat pitkiä ja raskaita, usein ratkaisuna käytetään kahvia tai teetä.
Jokaisen hermosto ei kuitenkaan kestä tätä, ja jotkut ovat herkempiä kuin toiset erilaisille stimulanteille.
- Kokeile tuotteiden määrän vähentämistä vähintään kahdeksi viikoksi ja katso, koheneeko olosi.
- Jos sydämentykytykset katoavat, mutta olet uupunut, suosittelemme muita keinoja kuin näitä tuotteita, kuten urheilua tai kotitekoisia, stimuloivia smoothieita.
- Jos poltat, tilanne on vielä pahempi. Nikotiini on myös stimulantti, ja siksi tämä yhdistelmä on todellinen räjähde. Lopettaminen kerralla on kenties liian vaikeaa. Vähennä savukkeiden määrää vähitellen, kunnes voi lopettaa täysin.
2. Ahdistus
Yleensä tämä tulee kivun ja raskaan olon kanssa, ja tilanne saa ajattelemaan, että kyseessä on sydänkohtaus.
Ahdistus on jatkuvan valppauden tila, ja se ilmenee seuraavalla tavalla: ihminen kokee jonkin vaaran ja sydän aktivoituu, jotta uhkaa voidaan paeta niin nopeasti kuin mahdollista.
Sitten sydämentykytykset saavat pelkomme lisääntymään, ja täten ahdistus pahenee.
- Ainoa tapa saada tämä noidankehä rikottua on käydä lääkärissä.
- Saat helpotusta kuullessasi, että ongelma ei ole fyysinen ja että voit ryhtyä töihin selvittääksesi syyn ongelmiin ja saada niihin hoitoa.
3. Anemia
Anemia syntyy sitä, että veren punasolujen määrä on alhainen. Ne ovat erittäin tärkeitä sydämen hapettumisen kannalta, joten sydän voi tällöin tykyttää, vaikka mitään muuta syytä ei olisi.
- Jos ruokavaliosi on huono, sydämen täytyy tehdä töitä kovemmin, ja se lyö voimakkaammin kuin normaalisti.
- Kun tilanne huomataan, stressi tuppaa lisääntymään ja mieli synkkenee.
- Lisäksi ihminen väsyy helpommin. Vaivaton portaidennousu voi uuvuttaa, eikä mitään syytä näytä olevan.
Näiden oireiden ilmeneminen riippuu anemian tasosta.
4. Sepelvaltimotauti tai verisuonisairaudet
On totta, että tykytykset voivat olla myös merkki siitä, että ihmisellä on verisuonisairaus. Se voi aiheutua jostakin vammasta lihaksessa, valtimoissa tai verenkierrossa.
Olipa tilanne mikä tahansa, tämä oire on itse asiassa hyödyllinen. Moni saa sen avulla selville, vaikkakin vasta vakavassa vaiheessa, että kärsii jostain sairaudesta.
- Tykytykset auttavat määrittämään ongelman ennen kuin se pahenee. Kun ihmisellä on sydänkohtaus, osa sydämestä muuttuu käyttökelvottomaksi.
- Jos tila kuitenkin diagnosoidaan ajoissa, on mahdollista että tarvitaan vain lääkitystä tai pieni leikkaus.
- Yksi toivoa antava asia on se, että nykyisin on käytössä suuri valikoima erilaisia hoitoja sydämeen liittyvien sairauksien hoitamiseksi.
On erittäin tärkeää käydä lääkärissä sydämentykytysten ilmetessä, heti oireiden ilmetessä. Lääkäri voi selvittää mitä kehossa tapahtuu sekä tarjota apua tilanteen hoitamiseksi.
Jos et näin kuitenkaan tee, käännät selkäsi ongelmalle, joka ei välttämättä katoa itsestään. Siten toimeen ryhtyminen on elintärkeää. Jos kyseessä on todella ongelma, se saadaan kuriin, ja jos ei ole syytä huoleen, voit jatkaa elämääsi rauhallisena.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Álvarez-Gaviria, M., Herazo-bustos, C., & Mora, G. (2014). Enfoque semiológico de las palpitaciones. Rev. Fac. Med. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n1.43779
- Frank, R., & Hidden-Lucet, F. (2015). Palpitaciones. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(15)70942-6
- García De Yébenes, M., Calvo Galiano, N., & García Bolao, I. (2013). Protocolo diagnóstico de las palpitaciones. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(13)70623-1
- Mateo-Martínez, A., Villegas-García, M., & Sánchez-Martínez, M. (2015). Abordaje de las palpitaciones y la taquicardia. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2015.03.002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.