4 keittoa vilustumisen ehkäisemiseksi
Kenen ei tekisi mieli syödä maistuvaa, lämpöistä keittoa ollessaan kuumeinen tai flunssainen, tai pelkästään hieman alakuloinen kehnon sään vuoksi? Keitto voi olla paras valinta kylmän tai kuuman päivän ruoaksi, ja jos valitset siihen oikeanlaiset ainekset, on se kehosi tarvitsemien vitamiinien ja mineraalien lähde, jonka avulla olosi voi muuttua paremmaksi. Tästä artikkelista löydät muutaman keittoreseptin vilustumisen ehkäisemiseksi ja auttamaan oireiden, kuten kuumeen, liiallisen limanerityksen, väsymyksen ja heikkouden hoidossa.
4 keittoa vilustumisen ehkäisemiseksi
Sipulikeitto
Sipulikeitto on klassikko. Se löytyy monien ravintoloiden ruokalistoiltakin, mutta me opetamme sinua tekemään kevyen sipulikeiton kotona, joka sulaa helposti ruoansulatusjärjestelmässä sekä auttaa pääsemään eroon liiallisesta limasta ja kehoon pesiytyneistä myrkyistä.
Voit jopa lisätä keittoon hyppysellisen cayennepippuria. Pienissä määrin se lämmittää kehoa ja hajottaa ja poistaa ylimääräistä limaa.
Kuullota sipulia pienessä tilkassa öljyä ja lisää joukkoon hyppysellinen suolaa. Peitä kattila kannella, jotta neste irtoaa sipulista kunnolla. Kun näin on tapahtunut, lisää joukkoon kupillinen kasvislientä ja halutessa hyppysellisen cayennepippuria. Jos haluat keitosta paksumpaa, vispaa sitä hetkisen. Nauti kuumana.
Sipulista vielä mainittakoon, että pienenä kokeena voit asettaa puolikkaan sipulin yöpöydällesi nukkumaan mennessäsi, jos kärsit vuotavasta nenästä. Seuraavana aamuna tulet huomaamaan olosi parantuneen!
Valkosipuli-hirssi-levä -keitto
Tämä keitto maistuu herkulliselta ja sisältää parantavia vaikutuksia.
Valkosipuli on luontainen antibiootti, joka vahvistaa kehon puolustusmekanismia.
Hirssi on ainoa vilja, joka neutralisoi kehon happoja. Se sulaa helposti ruoansulatusjärjestelmässä ja auttaa taistelemaan happoja vastaan, jotka usein muodostuvat ongelmaksi ihmisen sairastaessa.
Levät sisältävät joitakin mineraaleja, jotka auttavat flunssaan usein liitettäviin oireisiin, väsymykseen ja heikkouteen. Voit valita keittoosi esimerkiksi nori-levää, wakame-levää tai “merispagettia”.
Kuullota valkosipulia tilkassa öljyä, lisää 4,5 dl liha-, kana- tai kasvislientä, kaksi lusikallista hirssiä, sekä levä. Keitä seosta 45 minuuttia.
Selleri-porkkana-inkivääri -keitto
Nämä kolme ainesosaa puhdistavat kehoa ja voivat alentaa kuumetta sekä poistaa kehon myrkkyjä. Näistä syntyy myös ihana, lämmittävä keitto, mikäli sinulla on viluinen olo.
Pilko selleri ja porkkanat pieniksi ja keitä niitä 3,5 desilitrassa vettä, johon on lisätty hyppysellinen suolaa. Lisää kaksi siivua tuoretta inkivääriä tai puolikas ruokalusikallinen inkiväärijauhetta.
Tämä on kevyt keitto, jota voit nautiskella pitkin päivää. Jos haluat keitostasi ruokaisamman, voit lisätä joukkoon kokojyväriisiä tai kaurahiutaleita.
Kananmuna-timjami -keitto
Tämä on vanha parannuskeino ja perinteikäs katalonialainen resepti. Kataloniassa tämä keitto tarjoillaan naudanlihapadan, leivän ja juuston kera.
Me emme käytä kaikkia perinteisiä aineita, sillä haluamme pitää keiton kevyenä, helposti sulatettavana ruokana.
Timjami on loistava lääkinnällinen ja maistuva yrtti, joka lisää makua ruokaan kuin ruokaan. Jos olet vilustunut, timjami voi vahvistaa kehosi puolustuskykyä ja helpottaa yskää, ja se auttaa myös taistelemaan bakteereja vastaan.
Kuullota valkosipulinkynsi ja puolikas sipuli pannulla, ja lisää joukkoon mieleisiäsi vihanneksia (esimerkiksi kaalia, naurista, porkkanaa…). Lisää 4,5 dl kasvislientä sekä muutama oksa tuoretta tai kuivattua timjamia. Kun kaikki ainekset ovat kypsiä, voit lisätä seokseen raa’an kananmunan. Hämmennä keittoa, kunnes muna hajoaa haluamallasi tavalla. Tämä lisää keittoon ruokaisuutta, mikäli et ole täysin ruokahaluton flunssasi johdosta.
Tämä on aromaattinen ja rauhoittava keitto. Jos olosi on tarpeeksi hyvä, voit syödä keiton seurana esimerkiksi paahtoleivän juustosiivulla.
Kuvista kiitos Alan Levinelle, Chris Campbellille sekä Lablascovegmenu:lle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Argente, H. A., y Álvarez, M. E. (2005). Semiología médica: Fisiopatología, semiotecnia y propedeútica. Enseñanza basada en el paciente. Madrid: Médica Panamericana.
- Canning, B. J.; Chang, A. B.; Bolser, D. C.; Smith, J. A.; Mazzone, S. B., and McGarvey, L. (2014). “Anatomy and Neurophysiology of Cough”, American College of Chest Physicians, 146 (6): 1633-1648.
- Font i Quer, P. (2003). Plantas medicinales. El Dioscórides renovado. Barcelona: Península.
- Thomas, D. (2002). Seaweeds. London: Natural History Museum.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.