10 konstia pahojen hajujen poistamiseksi keittiöstä
Tavallisesti keittiöstä kantautuu pahoja hajuja koko asuntoon. Olivat ne sitten peräisin ruoasta, uunista, putkista, jääkaapista tai muualta, voit käyttää seuraavia vinkkejä, niiden avulla voit poistaa hajut keittiöstä!
Kuinka poistaa hajut keittiöstä
1. Älä laita ruokaa astianpesukoneeseen
Tällä konstilla ehkäiset sekä viemärin tukkeutumista että pahoja hajuja.
- Poista ruoantähteet astioista huolellisesti jokaisen aterian jälkeen ennen kuin laitat ne koneeseen.
- Pesun jälkeen puhdista koneesta mahdolliset jäämät ja rasva ja kaada viemärin päälle litra kiehuvaa vettä, jossa on lusikallinen ruokasoodaa, jotta putket puhdistuvat.
- Toista tämä menetelmä ainakin kerran viikossa.
2. Puhdista jääkaappi
Jos keittiön pahojen hajujen lähde on jääkaappi, puhdista se vedellä ja etikalla.
- Tarkista, onko jääkaappiin jäänyt pilaantuvia ruoantähteitä, ja puhdistettuasi sen laita sitruunaviipale jääkaapin jokaiselle tasolle.
- Sitruuna antaa jääkaappiin hyvää tuoksua ja imee itseensä pahoja hajuja.
Jääkaappi kannattaa puhdistaa usein, jotta vältät sienten ja bakteerien kasvun.
3. Poista rasvan haju
On normaalia, että rasvan haju leviää ympäri taloa ruoanlaiton jälkeen.
- Se poistamiseksi kaada 2 kupillista etikkaa kattilaan liedelle, kun olet lopettanut ruoanlaiton.
- Etikka imee ruoanhajut ympäristöstä.
On myös erittäin tärkeää pestä kattilat ja pannut heti ruoanlaiton jälkeen, jotta estät rasvanhajua valtaamasta koko keittiötä. Jos rasvatahroja on vaikea poistaa, keitä kattiloissa vettä jossa on etikkaa ja appelsiininkuoria.
4. Hankkiudu eroon käsien pahoista hajuista
Jotkut ruoat voivat jättää ärsyttävän hajun käsiin pitkäksi aikaa. Näitä ovat esimerkiksi sipulit, valkosipuli ja kala.
Jos näin käy, hankaa vain puolikasta sitruunaa käsiisi; se imee itseensä ja poistaa välittömästi pahat hajut. Se toimii hämmästyttävällä tavalla!
5. Puhdista keittiösienet
Koska keittiösienet ja tiskiharjat ovat kosketuksissa lautasten ruoantähteisiin ja rasvaan, ne ovat pahojen hajujen lähde. Pyri siis pesemään sienet, harjat ja rätit hyvin tiskaamisen jälkeen ja poista niistäkin mahdolliset ruoantähteet.
Jätä ne sitten suoraan auringonvaloon: UV-säteily auttaa tappamaan sienissä eläviä bakteereja.
6. Pese mikro
- Aseta kaksi sitruunanpuolikasta lasiseen astiaan, jossa on kuumaa vettä.
- Laita astia mikroon 5 minuutin ajaksi. Siitä lähtevä höyry auttaa poistamaan rasvaa mikron seinistä ja ovesta, imien samalla pahat hajut.
- Pyyhi sitten mikro etikalla sen täydelliseksi puhdistamiseksi.
7. Vältä pahoja hajuja roskiksessa
Jos roskia ei vielä tarvitse viedä ulos, voit tehdä tiettyjä toimenpiteitä estääksesi roskiksesta lähteviä pahoja hajuja valtaamasta keittiötä.
- Ripottele ruokasoodaa roskapussin pohjalle ja laita sinne sitruunaviipale. Tämä yksinkertainen yhdistelmä minimoi epämiellyttävät hajut.
8. Puhdista leikkuulauta
Leikkuulauta on yksi käytetyimmistä välineistä keittiössä ja se on kosketuksissa lähes kaikkiin ruokiin, joten pese se hyvin.
- Sekoita hitunen suolaa sitruunamehuun, ripottele tätä seosta leikkuulaudalle ja hankaa muutaman sekunnin ajan. Seos imee kaikki leikkuulautaan kerääntyneet hajut.
9. Kahvipavut poistaa hajut keittiöstä
Sen lisäksi että estät pahoja hajuja, on tärkeää myös lisätä hyviä tuoksuja keittiöön.
- Aseta kahvipapuja lautaselle ja laita se jääkaapin päälle. Kahvipapujen voimakas tuoksu täyttää koko keittiön.
- Voit myös uittaa vanupalloja vaniljauutteessa ja jättää niitä keittiön eri nurkkauksiin.
10. Siivoa keittiö usein
Estääksesi pahoja hajuja ja rasvaa jäämästä astioihin ja keittiötasoille, siivoa keittiötä jatkuvasti ruoanlaiton aikana.
Pese ruokailuvälineet käytön jälkeen ja hankaa seinät ja muut pinnat puhtaaksi rasvasta etikassa uitetulla liinalla, jotta tahrat eivät pinty kiinni.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Beumer, R. R., & Kusumaningrum, H. (2003). Kitchen hygiene in daily life. In International Biodeterioration and Biodegradation. https://doi.org/10.1016/S0964-8305(03)00041-6
- Cogan, T. A., Slader, J., Bloomfield, S. F., & Humphrey, T. J. (2002). Achieving hygiene in the domestic kitchen: The effectiveness of commonly used cleaning procedures. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01598.x
- Rusin, P., Orosz-Coughlin, P., & Gerba, C. (1998). Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.1998.00598.x
- Taché, J., & Carpentier, B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.07.026
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.