Mahdoton rakkaus - mistä se johtuu

Usein kuvittelemme, että tosirakkaus on sitä, mitä näkyy suurten tunteiden elokuvissa ja kirjoissa. Rakkaus ei kuitenkaan ole aina täydellistä.
Mahdoton rakkaus - mistä se johtuu

Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2019

Mistä mahdoton rakkaus johtuu? Miksi rakkaudelle ei aina saa vastakaikua? Omat tarpeet, ihailu, kipu, toisesta välittäminen, empatia ja toisesta riippuvaisuus… On olemassa monia tapoja vastata tähän kysymykseen.

Ammoisista ajoista lähtien mahdottomat rakkaustarinat ovat vanginneet kirjailijoiden, valokuvaajien, muusikkojen ja ohjaajien mielikuvituksen. Traagiset rakkaustarinat ja niiden kipu ja tuska täyttää yhä monien kirjahyllyjä ja DVD-valikoimaa. Tunteiden palo, intohimo ja ihmisen tuska ja kaipuu ovat universaaleja aiheita, jotka koskettavat kaiken ikäisiä ihmisiä.

Romeo ja Julia, Nuoren Wertherin kärsimykset ja monet muut teokset ovat muodostuneet osaksi klassista rakkaustarinakerrontaa, jota ihaillaan ja tavoitellaan yhä. Rakkauden voima, niin hyvässä kuin pahassa, on kiehtova aihe.

Sadut ja Disney-elokuvista tutut prinssit ja prinsessat ja tarinat ikuisesta rakkaudesta sekä onnellisista lopuista saavat meidät uskomaan, että rakkaus ylittää lopulta kaikki esteet.

Naisen mahdoton rakkaus

Todellisuudessa rakkaus ei kuitenkaan ole sellaista kuin elokuvissa. Aina rakkaus kahden ihmisen välillä ei kestä, kaikki rakkaustarinat eivät pääty hyvin, eikä rakkauden eteen tarvitse aina taistella. Rakkauden ei tarvitse olla jatkuvaa vastatuuleen taistelua ja ongelmien kohtaamista. Joskus rakkaus voi olla helppoa. Jos rakastuu eikä rakkaudelle saa vastakaikua, on parasta päästää irti ja jatkaa eteenpäin.

Miksi rakastumme ihmisiin, joita emme voi saada?

Mahdoton rakkaus on silkkaa tuskaa, se tekee tuhoja ihmisen mielelle ja voi ajaa jopa hulluuden partaalle. Vaikka ihmiset ovat jokseenkin loogisia olentoja, ei rakkautta voi selittää järjellä, eikä ihminen aina pysty toimimaan järjen kautta, kun tunteet vievät mukanaan. Kun rakkaudelle ei saa vastakaikua, aiheutuu siitä suurta surua ja mielipahaa.

Joskus rakkaus voi olla kipua, ja romanttiset kirjailijat ja runoilijat kuvailevatkin usein rakkauden suloista kipua ja kaipuuta. Monet kokevat, että rakkauden täytyy olla tuskaista ollakseen totta, ja moni kaipaa elämäänsä rakkauden tuhoisaa ja elvyttävää voimaa. Mutta miksi ihminen rakastuu vääristä syistä väärään ihmiseen? Alta löydät syitä tähän ilmiöön.

1. Riippuvaisuus

Joskus haluamme tietyn ihmisen lähellemme rauhoittamaan tunteitamme ja ahdistusta tai muita negatiivisia mielialoja. Läheisen ihmisen läsnäolo helpottaa, ja kun he ovat poissa, muuttuu tarve nähdä heitä suureksi. Ahdistuskierre pahenee, sillä ihminen kokee tarvitsevansa jotakuta muuta ahdistuksensa rauhoittamiseen.

Kun rakastamasi henkilö on poissa, ahdistus kasvaa ja kasvaa, mikä aiheuttaa sen, että haet jatkuvasti huomiota toiselta ihmiseltä. Tarvitset heitä liikaa ja olet riippuvainen heidän läsnäolostaan. Tämä on epätervettä toimintaa.

2. Ajatukset romantiikasta voivat johtaa harhaan

Ajatus rakkaudesta, joka kestää läpi kaikki vastoinkäymiset ja jonka eteen kannattaa taistella, on ikivanha romanttinen käsite. Mutta pitääkö rakkauden takia kärvistellä läpi monet tuskat ja itkut? Ei. Jos suhde ei toimi, ei sitä pelasteta väkisin pakottamalla.

3. Huomio

Joskus rakastumme toivottomasti johonkuhun vain siksi, että hän osoittaa meille hiukan lempeää huomiota. Yksinäiset ja epävarmat ihmiset voivat tulkita toisen ystävällisyyden ihastukseksi, ja rakastuvat päätä pahkaa. Tällaiset ihmiset kaipaavat hyväksyntää ja rakkautta, mutta saattavat etsiä sitä vääristä paikoista.

4. Rakkauden haluaminen ja kieltäminen

Kummallista kyllä, mutta jotkut ihmiset rakastuvat mahdottomiin rakkauden kohteisiin, sillä he haluavat välttää läheisyyttä. Kun rakastuu ihmiseen, jonka tietää olevan saavuttamattomissa (kenties jo parisuhteessa oleva ihminen tai ulkomailla asuva rakkauden kohde), voi haaveilla siitä, millaista parisuhde ja rakkaus tämän ihmisen kanssa olisi ja pitää rakkauden kohdetta jalustalla ilman että todellisuus astuu kuvaan ollenkaan. Todellisuudessa ihanteellinen rakkauden kohde on aivan yhtä epätäydellinen kuin muutkin, mutta kun rakkauden kohde on saavuttamattomissa, ei näitä vikoja näe.

Psykologi Linda Hatchin mukaan tällaiset ihmiset “etsivät sellaisen parisuhteen, jossa vastapuoli voi hylätä tai torjua. Näin ihminen tuntee olonsa turvalliseksi, kun kokee, ettei tarvitse paljastaa omia heikkouksiaan tai kokea todellista läheisyyttä. Läheisyys toiseen ihmiseen koetaan vaarallisena.”

5. Mahdoton rakkaus on arvokkaampaa kuin “tavallinen” rakkaus

Kun rakkauden kohde ei ole saavutettavissa, muuttuu rakkaus jotenkin todellisemmaksi ja aidommaksi, kun tuska ja kaipuu astuu kuvaan. Hector B. Garnes kuvailee tilannetta näin: “Logiikka on tässä tilassa yksinkertainen: kun tietty asia ei ole saatavilla, sen arvo nousee. Jos asiaa on paljolti saatavilla, sen arvo laskee.”

Sama pätee kaikkeen elämässä. Tietyt asiat muuttuvat luksukseksi, kun niitä ei ole saatavilla. Sota-aikana sokeri ja voi olivat kalliita ja haluttuja tuotteita, sillä niitä säännösteltiin. Nykyisin ne ovat halpoja ja helposti saatavilla olevia tuotteita.

6. Ihailu

Rakastuneen pariskunnan kummankin osapuolen tulisi osoittaa ihailua toisiaan kohtaan tasapuolisesti. Rakastunut pitää kumppaniaan parhaana ihmisenä maailmassa. On kuitenkin olemassa sellaisia suhteita, jossa ihailu toimii vain yhteen suuntaan. Toinen nostaa kumppanin itsensä yläpuolelle, ja kumppani hyödyntää tilannetta. Jokainen parisuhde, joka on tässä suhteessa epätasapainoinen, murenee varmasti.

Perhoset ja mahdoton rakkaus

Onko se rakkautta?

Rakkautta on mahdoton tiivistää yhteen kuvaukseen, sillä jokainen kokee sen eri tavalla. Mahdoton rakkaus on kuitenkin tuhoisaa ja epätervettä, eikä siihen tule pyrkiä.

Rakkaus on onnellisuutta, tyytyväisyyttä ja mahdollisuutta olla oma itsensä. Rakkaus on tasa-arvoa ja toisen arvostamista. Rakkaan ihmisen kanssa on hyvä olla.

Miten unohtaa mahdoton rakkaus?

Aivan aluksi sinun tulee hyväksyä se, että vaikka kuinka tunnet vetoa johonkin henkilöön, et pysty elämään tervettä, rakentavaa ja tyytyväistä elämää tämän ihmisen kanssa.

On tärkeää ymmärtää, että toisen ihailu on tärkeä vaihe rakastumisessa, mutta sille ei voi rakentaa parisuhdetta. Oikeat ihmiset eivät toimi samalla tavalla kuin elokuvien tai kirjojen päähenkilöt, eivätkä ihmiset ole stereotyyppisiä kuvaelmia. Ihmiset ovat monimutkaisia, ja kumppanin valinta tulisi perustaa siihen, millainen rakkauden kohde on todellisuudessa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että parisuhteesta pitäisi puuttua romantiikkaa tai että kumppani ei voisi vastata juuri sitä ihmistä, kenestä olet haaveillut. Parisuhde on kompromisseja ja avointa kommunikointia, tämä on tärkeää muistaa.

Lue lisää siitä, miten voit päättää parisuhteen terveellisellä tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bauman, Z. (2012). Amor líquido: acerca de la fragilidad de los vínculos humanos. Fondo de Cultura Económica.
  • Branden, N. (2000). Psicologia del Amor Romantico. Paidós.
  • Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualised as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 511-524. https://psycnet.apa.org/record/1987-21950-001
  • Sanpedro, P. (2005). El mito del amor y sus consecuencias en los vínculos de pareja. Disenso45, 5-20.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.