Logo image
Logo image

Gluteenittomasta ruokavaliosta apua iholle?

4 minuuttia
Tiesitkö, että gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla apua iholle? Atooppinen ekseema, psoriaasi, ekseema ja keratoosi ovat ihotauteja, jotka voivat parantua gluteenittomalla ruokavaliolla.
Gluteenittomasta ruokavaliosta apua iholle?
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Oletko koskaan pohtinut, millainen vaikutus gluteenilla voi olla ihon ulkonäköön? Vaikka onkin todistettu, että tämä proteiini voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, eivät kaikki kuitenkaan tiedä, että sillä voi olla myös negatiivinen vaikutus ihoon. Herääkin kysymys: onko gluteenittomasta ruokavaliosta apua iholle?

Ensin haluamme selventää, että gluteenia ei ole sellaisenaan viljatuotteissa (vehnä, kaura, ruis tai ohra). Gluteenia muodostuu, kun viljatuotteet joutuvat kosketuksiin veden kanssa. On siis mahdollista, että ruoat, jotka eivät sisällä gluteenia luonnostaan, voivat kuitenkin sisältää sitä vääränlaisen käsittelyn yhteydessä.

On myös tärkeää tietää, että gluteeni ei aiheuta ongelmia kaikille ihmisille. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin alttiimpia sille, koska heillä on keliakia. Toisin sanoen, he eivät siis pysty sulattamaan proteiinia. He kärsivät yleensä iho-oireista gluteenipitoisen ruoan syömisen jälkeen.

Millainen vaikutus gluteenilla siis on ihoon tällaisilla ihmisillä?

Gluteenin aiheuttamat ihotaudit

Gluteenista johtuvat ihotaudit vaihtelevat paljon. Ne voivat vaihdella aina kutisevasta ihottumasta hiustenlähtöön. Useimmissa tapauksissa kyseessä voi olla autoimmuunitauti tai geneettinen syy.

Useat tutkimukset osoittavat, että alla olevat taudit ovat keliakiaa sairastavilla ihmisillä gluteenista johtuvia.

1. Urtikaria

Urtikaria eli nokkosihottuma aiheuttaa punoittavia ja kutisevia jälkiä ihoon. Allerginen reaktio tapahtuu gluteenin syömisen jälkeen, sillä keho vapauttaa kemikaaleja (kuten histamiinia), joka on vastuussa ihon tulehduksesta.

Joillakin keliakiaa sairastavilla ihmisillä esiintyy oireita ainoastaan iholla eivätkä he tiedä sen johtuvan kyseisestä sairaudesta. 

Some figure

2. Ihokeliakia

Gluteenipitoinen ruokavalio voi aiheuttaa myös ihokeliakiaa. Se on tulehduksellinen autoimmuunitauti.

Se oireilee lukuisina kutisevina jälkinä iholla, jotka voivat olla muodoltaan erilaisia. Ne voivat esiintyä ryhmässä tai erikseen. Ihottuman on myös tapana olla kroonista ja toistuvaa. 

Oireena voi olla rakkuloita tai haavaumia, joiden kutina johtaa ihon kulumiseen tai hyperpigmentaatioon. Niitä esiintyy yleensä hankaavilla alueilla, kuten polvissa, pakaroissa, kyynerpäissä, päänahassa, alaselässä ja niskassa. Ihottuma jakautuu epäsymmetrisesti.

3. Tavallinen iktyoosi (ichtyosis vulgaris)

Tavallinen iktyoosi on geneettinen ihosairaus, jolla on autosomaalinen dominantti perimä. Ihon kuoriutuminen on pääasiallinen oire ja hoitoon kuuluvat ulkoiset voiteet. 

Integrative Medicine: A Clinician’s Journey -lehdessä vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan tavallisesta iktyoosista kärsivästä potilaasta, joka on herkkä tietyille ruoille mukaan lukien gluteenille. Siinä mainittiin myös, että ihon ulkonäössä tapahtui parantumista näiden tuotteiden poistamisen jälkeen.

4. Kuiva iho

Koska keliakiaa tai gluteeni-intoleranssia sairastavilla ihmisillä esiintyy suolisto-ongelmia kyseisen proteiinin syömisen jälkeen, on selvää, että heillä on vaikeuksia ravintoaineiden imeytymisen kanssa. Tällaisissa tapauksissa keho ei pysty saamaan terveelle iholle välttämättömiä vitamiineja ja mineraaleja ja ihon kuivuus on normaalia. 

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla?

5. Psoriaasi

Psoriaasi aiheuttaa ihoon paksuja ja hilseileviä punaisia läikkiä. Sillä on vahva yhteys gluteenipitoiseen ruokaan. Ei ole kuitenkaan selvää, aiheuttaako gluteeni psoriaasia vai ovatko tästä sairaudesta kärsivät alttiimpia keliakialle.

Jotkut keliakiaa sairastavista potilaista saattavat huomata, että heidän iho-ongelmat paranevat, kun he noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Huolimatta siitä, onko heillä diagnosoitu keliakia.

6. Gluteenittomasta ruokavaliosta apua iholle: ekseema

Tälle ihotaudille on tyypillistä kutiseva ihottuma, joka puolestaan aiheuttaa vaaleita, hilseileviä läikkiä. Se on tavallista lapsilla, mutta myös aikuiset voivat kokea oireita.

Vaikka ulkoiset kortikosteroidit ovat ekseeman pääasiallinen hoitokeino, voi gluteenittomasta ruokavaliosta olla myös apua. Sitä käytetään täydentävänä hoitona.

7. Alopecia

Alopecia on autoimmuunitauti, jossa keho hyökkää karvatuppeja vastaa aiheuttaen hiustenlähtöä. Se yhdistetään keliakiaan, vaikka ei olekaan selvää, johtuuko se gluteenista.

Vuonna 2012 julkaistun tieteellisen artikkelin mukaan keliakiaa ja alopeciaa sairastavilla ihmisillä gluteeniton ruokavalio auttoi hiuksia kasvamaan takaisin. Kasvua tapahtui kuitenkin satunnaisesti.

8. Gluteenittomasta ruokavaliosta apua iholle: keratoosi

Ei ole täysin selvää, aiheuttaako keliakia keratoosia. Kyseessä on ihotauti, joka saa ihon kananlihalle varsinkin selässä ja käden yläosassa.

Jotkut potilaat kuitenkin raportoivat, että ihon ulkonäkö paranee gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen. On kuitenkin tärkeää mainita, että tämä sairaus on yleistä ekseemaa kärsivillä. 

Lue myös: Onko karvojen vahaus hyväksi?

Voiko gluteenittomasta ruokavaliosta olla hyötyä ihotautien ehkäisyssä?

Kaikissa yllä olevissa tapauksissa gluteeniton ruokavalio on auttanut parantamaan ihotauteja ja ihon kuntoa. Akne on niistä erityinen tapaus, jota aiomme analysoida seuraavaksi.

Aknen ja gluteenin välillä ei ole suoraa yhteyttä. Gluteenin poistaminen ruokavaliosta on parantanut kasvojen ihoa ihmisillä, joilla ei ole diagnosoitu intoleranssia tai keliakiaa. Tämä voi kuitenkin johtua muusta syystä.

Tällaisissa tapauksissa on todennäköistä, että poistetut ruoat (mukaan lukien gluteeni), sisältävät myös suuren määrän sokeria ja rasvaa. Kaikki tällaisista ravintoaineista koostuvat tuotteet ovat potentiaalisesti tulehduksellisia ja sitä myöten aknea aiheuttavia.

Some figure

Kuinka terveellisestä ruokavaliosta voi olla apua iholle?

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan oikeiden ravintoaineiden saanti on parasta iholle. B-monivitamiinit, A-, D-, E-, C- ja K-vitamiinit sekä mineraalit (kuten sinkki, magnesium ja seleeni) ovat ihon terveyden kannalta välttämättömiä.

Näiden ravintoaineiden saannin varmistamiseksi ruokavalion tulisi siis sisältää seuraavia ruokia:

  • Hedelmät ja vihannekset
  • Palkokasvit
  • Täysjyvät
  • Pähkinät
  • Siemenet ja niiden öljyt
  • Oliiviöljy
  • Lihatuotteet, kananmunat ja rasvattomat maitotuottteet

Gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla apua iholle

Gluteenista luopuminen voi tosiaan auttaa ihoa, mutta vain tälle proteiinille herkille ihmisille tai keliakiaa sairastaville. Pidäthän mielessä, että tällaisissa tapauksissa gluteenin kulutus laukaisee tulehdusreaktion ruoansulatuselimistössä ja iholla.

Gluteenittomasta ruokavaliosta voi siis olla hyötyä, sillä vehnää ja muita samankaltaisia tuotteita käytetään leivontatuotteisiin. Ne sisältävät suuren määrän lisättyä sokeria ja rasvaa eivätkä siten ole hyväksi terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anderson, B. (2015). The effect of dietary change in a patient with ichthyosis vulgaris: A case report. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal14(3), 55.
  • Thomas, M., & Khopkar, U. S. (2012). Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis?. International journal of trichology4(4), 255.
  • Jiménez Ortega, A. I., Martínez García, R. M., Quiles Blanco, M. J., Majid Abu Naji, J. A., & González Iglesias, M. J. (2016). Enfermedad celíaca y nuevas patologías relacionadas con el gluten. Nutrición hospitalaria33, 44-48.
  • Ortiz, C., Valenzuela, R., & Lucero A, Y. (2017). Enfermedad celíaca, sensibilidad no celíaca al gluten y alergia al trigo: comparación de patologías diferentes gatilladas por un mismo alimento. Revista chilena de pediatría88(3), 417-423.
  • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
  • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet10, 56-65.
  • Caproni, M., Bonciolini, V., D’Errico, A., Antiga, E., & Fabbri, P. (2012). Celiac disease and dermatologic manifestations: many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy. Gastroenterology Research and Practice2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.