Valmista oma vegaanimajoneesi
Vegaaninen majoneesi on erinomainen valinta, kun haluat maistuvan lisukkeen esimerkiksi leivälle. Se ei ole ainoastaan kevyt koostumukseltaan, vaan se tarjoaa myös aivan loistavia ravinteita. Lisäksi se ei nosta huonon kolesterolin määrää, eikä se saa aikaan painonnousua.
Miksi vegaaninen majoneesi on parempi vaihtoehto?
Tavallinen majoneesi on yleinen lisuke esimerkiksi paistettujen kanansiipien tai perunoiden kanssa. Se voi myös olla oiva lisä, joka antaa aterialle hiukan lisää makua.
Sen lisäksi että käytät sitä perinteistä kaupan majoneesia, voit valmistaa kastikkeesi itse ja kokeilla myös erittäin herkullista vegaanista vaihtoehtoa. Nyt kerromme kuinka valmistuu vegaaninen majoneesi, joten jatka lukemista ja kokeile keittiössäsi!
Helppo vegaaninen majoneesi
Sanotaan, että majoneesi on peräisin Menorcan saarelta Espanjasta, ja tarkemmin ottaen Mahon-nimisestä kaupungista. Tämä on se paikka, jolta majoneesi oletettavasti sai nimensä – mahonesa.
Olipa totuus mikä tahansa, uskotaan että majoneesi on peräisin noin 1800-luvun puolivälistä. Siitä lähtien se on ollut lukemattomia kertoja lisänä monenlaisissa aterioissa ja ruokalajeissa.
Onko majoneesi emulsio?
Kyllä, majoneesi on emulsio, ja tällaiset seokset ovat tasaisia ja yhtenäisiä seoksia, jotka on valmistettu kahdesta nesteestä. Tämä tarkoittaa sitä, että toinen hajaantuu toiseen pienissä pisaroissa, ja siten seos saa tasaisen koostumuksensa.
Koska majoneesi on emulsio, se muodostuu öljyn hajaantumisesta lähes nestemäiseen kananmunaan. Näin tapahtuu siksi, että kananmunan keltuainen sisältää emulgoivaa tekijää nimeltään lesitiini.
Lesitiini ympäröi pienet öljypisarat, jotka hajaantuvat silloin kun seosta vatkataan. Tällä tavalla lesitiini tekee mahdolliseksi sen, että öljy yhdistyy nesteeseen.
Miten sitten voidaan valmistaa vegaaninen majoneesi, jos majoneesissa on aina mukana kanamunaa, saatat miettiä. Jatka lukemista, sillä nyt paljastamme ratkaisun!
Kuinka valmistaa vegaaninen majoneesi ilman kananmunaa?
Veganismi on filosofia, joka perustuu eläinten kunnioittamiseen. Tämän vuoksi vegaanit eivät nauti minkään tyyppisiä eläintuotteita tai sellaisiakaan tuotteita, jotka ovat eläimistä peräisin. Mitkä kaikki tuotteet siis ovat tällöin kiellettyjä?
Liha, kala, maito, kananmuna, äyriäiset, hunaja ja muut sellaiset tuotteet, jotka ovat peräisin eläimistä.
Siksi vegaanit myös jättävät syömättä majoneesia. Sen sijaan he käyttävät majoneesin valmistuksessa tavallista reseptiä, mutta korvaavat ainekset kasviperäisillä tuotteilla.
Vegaanimajoneesin valmistus ei itse asiassa ole kovin erilaista verrattuna tavallisen majoneesin valmistukseen. Saattaa itse asiassa olla jopa niin, että saat tuotteita korvaamalla jopa paremman lopputuloksen kuin perinteisellä menetelmällä!
Majoneesin valmistus
Jotta voisit valmistaa tätä majoneesia, tarvitset eräät perustuotteet: kasviöljyä ja jonkin tyyppistä kasvimaitoa. Pieni määrän suolaa ja sitruunaa on myös hyvä idea.
On tärkeää varmistaa, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä siinä vaiheessa kun aloitat, jotta voisit olla varma että onnistut.
Tarvittavat ainekset
- Hiukan suolaa
- Muutama pisara sitruunamehua
- 60 ml kasvimaitoa (mieluiten soijamaitoa)
- 120 ml kasvi-, oliivi- tai auringonkukkaöljyä
Valmistus
- Kaada kasvimaito ja sitruunamehu tehosekoittimeen.
- Anna ainesten sekoittua.
- Alenna voimakkuutta ja lorota vähitellen sekaan öljy.
- Lopuksi seos tulee saamaan sen koostumuksen jota tavoittelet, ja kun tämä tapahtuu, lisää mukaan pieni määrä suolaa.
- Majoneesi kannattaa nauttia kolmen päivän sisällä valmistuksesta.
Näin valmistuu vegaaninen majoneesi, voit kuitenkin lisätä mukaan muitakin aineksia, kuten valkosipulia, korianteria tai persiljaa saadaksesi hiukan vaihtelua. Voit myös käyttää maustettuja öljyjä.
Kuten huomaat, vegaaninen majoneesi on erittäin helppo valmistaa, ja vegaaninen vaihtoehto tästä suosikista ei ole yhtään sen hankalampi kuin perinteinenkään. Kiinnostaako siis vegaaniversion kokeilu? Ota resepti talteen ja nauti tästä kevyestä kastikkeesta monien eri tyyppisten aterioiden lisukkeena!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114822
Fuhrman, J., & Ferreri, D. M. (2010). Fueling the vegetarian (vegan) athlete. Current Sports Medicine Reports. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3181e93a6f
Rogerson, D. (2017). Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0192-9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.