Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi
Yhä useammat ihmiset innostuvat puutarhanhoidosta omalla terassillaan. Puutarhanhoidon alussa tehdään kuitenkin yleensä monia virheitä. Onneksi useat niistä on kuitenkin vältettävissä. Tässä artikkelissa jaamme terassipuutarhan luomiseksi parhat vinkkimme, jotka auttavat puutarhaasi menestymään ja saavat sinut tuntemaan iloa oman ravinnon kasvattamisesta.
Ihmiset usein olettavat, että puutarhanhoidossa menestyy, kun muistaa kastella kasveja, lannoittaa multaa sekä asettaa kasvit aurinkoon. Nämä perusasiat eivät kuitenkaan aina toimi. On myös muita tekijöitä, joita tulee ottaa huomioon puutarhanhoidossa.
Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi
Saatat jo palata halusta ostaa erilaisia ruukkuja, multaa ja siemeniä, ja upottaa sormesi multaan! Tarvitset kuitenkin hieman kärsivällisyyttä. Ensiksi sinun pitää pohtia, mitä haluat ja pystyt kasvattaa sekä arvioida puutarhalle tarkoitettu tila ja sen ominaispiirteet.
1. Aurinko
Riippuen terassisi sijainnista, sinun kannattaa valita sinne varjoa tai aurinkoa kaipaavia kasveja. Kasvikset, kuten valkosipuli, parsakaali, kesäkurpitsa, sipuli, artisokka, kurkku, tomaatti, persilja ja pavut tarvitsevat suoraa auringonvaloa viisi-kuusi tuntia päivässä. Sen sijaan lehtimangoldi, selleri, lehtisalaatti, kaali, pinaatti ja retiisi eivät tarvitse paljoa auringonvaloa.
Myös auringonvaloa kaipaavat kasvit tulisi ensimmäisessä kasvuvaiheessa suojata suurikokoisilla kasveilla estääkseen niiden juuria kuivumasta tai ensimmäisiä lehtiä palamasta.
Jos kasvit kasvavat ylöspäin, eivät ole kovin reheviä tai niissä ei ole alhaalla lehtiä, ne tarvitsevat auringonvaloa.
2. Ruukut
Nopeasti kasvavat lajit, kuten lehtisalaatti, kaali ja pinaatti vaativat 15-22 cm syvän ruukun. Voit asettaa useampia ruukkuja pitkälle alustalle kymmenen sentin välein toisistaan.
Hedelmän tuottavat kasvikset, kuten tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso ja kurkku tulisi istuttaa 40-45 cm syviin ruukkuihin.
Varmista, että ruukuissa on reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee vuotamaan pois. Mittaa terassillasi käytettävissä oleva tila. Päätä, kuinka monta ruukkua aiot laittaa terassille ja kuinka isoja ruukut tulevat olemaan.
3. Ruukkumulta
Laita ruukkujen pohjalle kolmisen senttiä soraa tai savipalloja, jotka mahdollistavat kunnollisen vedenpoiston. Lisää tämän päälle korkealaatuista ruukkumultaa.
Jos mahdollista, lisää vielä kaiken päälle katetta. Se tarjoaa enemmän ravintoaineita ja auttaa ehkäisemään veden liian nopeaa haihtumista.
4. Siemenet
Siementen alkuperä vaikuttaa niiden laatuun, kasvin kokoon sekä sen kestävyyteen tauteja vastaan. Kannattaa valita paikallisia ja orgaanisia kasvien siemeniä.
Jos olet aloittelija puutarhanhoidossa, kannattaa valita taimia, jotka voi myöhemmin siirtää ruukkuihin. Jos olet luottavaisempi taitojesi suhteen, voit aloittaa siemenistä.
5. Ole tarkkana tuulen suhteen
Todella kuumat tuulet kuivattavat kasvisi tai niiden kasvualustan nopeasti. Tällaisessa tapauksessa kasveja tulee kastella useammin. Jos asut lähellä rannikkoa, merituuli voi tuoda mukanaan suoloja, jotka saattavat polttaa lehtiä, joten sinun pitää suojata kasvisi.
Jos terassisi on hyvin tuulinen paikka, voit asettaa ruukkuihin tukikeppejä, jotka vahvistavat kasvien varsia. Voit myös asentaa muovisia tuulensuojia, jotka muuttavat tuulen suuntaa, tai siirtää ruukkuja lähemmäksi seinää, jotta ne ovat paremmassa suojassa.
6. Kylvö
Päätä, mihin haluat kylvää kasvilajit (kuten herne, härkäpapu, pinaatti, nauris, porkkana, kurpitsa, meloni, vesimeloni, paprika, retiisi ja kurkku), sillä niiden juuret eivät kestä siirtämistä paikasta toiseen.
Todella hitaasti kasvavia kasveja, kuten chiliä, selleriä, munakoisoa, parsakaalia, kaalia, kukkakaalia, sipulia ja tomaattia, pystyy siirtämään myös toiseen paikkaan. Voit siis ensiksi kylvää näiden siemenet kylvöpenkkiin ja sitten siirtää taimet niiden pysyviin ruukkuihin.
7. Kastelu
Täydellisen terassipuutarhan luomiseksi on tärkeää olla perillä myös kasvien kastelusta. Ennen kuin kastelet kasveja, voit tarkistaa hammastikkua apuna käyttäen onko multa kuivaa.
Jos tikusta voidaan päätellä, että multa on kuivaa, voit kastella kasvit. Muistathan kastella kasvit säännöllisesti ja yrittää välttää mädännyttämästä kasvien juuria. Mullan tulee saada kosteutta, mutta se ei saa olla litimärkä.
Paras aika kastella kasveja on auringon noustessa tai laskiessa. Se, kuinka usein kasveja tulee kastella, riippuu auringonvalosta sekä tuulesta. Hyvin kuumina tai kuivina, tuulisina päivinä, saatat joutua kastelemaan kasveja kerran päivässä.
8. Lannoita mullan pinta
Jos kasvin lehdissä ilmenee kellertäviä tai punertavia laikkuja, on se yleensä merkkinä ravintoaineiden puutteesta. Paikka, jossa laikkuja ilmenee (lehtien kärjissä, nuorissa tai uusimmissa lehdissä) kertoo siitä, mitä ravintoaineita kasvi kaipaa.
Anna kasville nestemäistä lannoitetta kerran kuukaudessa ja ennen jokaista kylvöä. Vaihtoehtoisesti voit lisätä mullan päälle kerroksen kompostimultaa, noin 5% koko ruukun tilavuudesta, noin kerran vuodessa.
9. Tuholaiset ja taudit
Hyönteiset, kuten punkit, kirvat, toukat sekä jauhiaiset luetaan tuholaisiksi. Kasvien tauteja sen sijaan ovat erilaiset virukset, sienet ja bakteerit.
Tarkkaile kasvejasi, jotta huomaat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mikäli kasvi on sairastunut. Eristä sairastunut kasvi, jotta se ei levitä tautia muihin kasveihin. Jos mahdollista, hoida sairastunutta kasvia luonnonmukaisilla uutteilla, riippuen sitä sairastuttavasta tuholaisesta tai taudista.
10. Sadonkorjuu
Ota selvää, milloin kunkin kasvin hedelmät kannattaa kerätä talteen. Jotkut tulee korjata silloin, kun ne ovat kypsyneet, toiset kuten munakoiso tai kurkku kerätään raakana.
Joka tapauksessa, muista käyttää saksia tai veistä kerätessäsi hedelmät ja kasvikset talteen. Vetämällä saatat vain vahingoittaa kasvin vartta.
Kasvata omat kasvit terassipuutarhassasi
Jos kotoasi löytyy terassi, kannattaa se hyödyntää kasvattaaksesi omat hedelmät ja kasvikset. Urbaani maanviljely on hyväksi maapallolle, sillä se auttaa tekemään kaupungeista vihreämpiä, auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä sekä kannustamaan ihmisiä uudelleenkäyttämään jätettä.
Lisäksi se auttaa muuttamaan perspektiiviäsi syömistottumuksiasi kohtaan ja saat päivittäisiin rutiineihisi uutta tekemistä, joka auttaa sinua löytämään yhteyden luontoon. Nappaa siis tarjoamamme vinkit talteen täydellisen terassipuutarhan luomiseksi!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Casanovas E. Manual de iniciación al huerto urbano. España: Bauhaus. 2013.
- Gonzáles Rojas C. Huerto orgánicos urbanos en azoteas, terrazas y patios traseros. Primera edición. Lima: IPES-Promoción del desarrollo sostenible. 2008
- Sánchez López L. F., Fresno Tejedo E. Pequeño manual de cultivo en azoteas. Gran Canaria: Ecologistas en acción. 2009.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.