Papaijasaippuan käyttötarkoitukset ja ominaisuudet
Papaija kasvaa trooppisissa maissa, erityisesti läntisellä pallonpuoliskolla, jossa sitä on käytetty ihonhoitoon saippuan, naamioiden ja muiden tuotteiden muodossa. Kuten jo luultavasti tiedätkin, papaijaa arvostetaan suuresti sen kulinaaristen ja ravitsemuksellisten ominaisuuksien ansiosta. Tässä artikkelissa esittelemme papaijasaippuan käyttötarkoitukset, ominaisuudet ja käytön esteet.
Lyhyt huomautus kaupan saippuoista
Yleisesti ottaen useimmat kauppojen saippuat sisältävät kaikenlaisia kemikaaleja, ja monet niistä johtavat erityisesti herkkäihoisilla ihmisillä haitallisiin reaktioihin, kuten ärsytykseen, allergioihin ja jopa ihon luontaisen pH-arvon muuttumiseen.
Tästä syystä moni käyttää mieluummin luonnonmukaisia saippuoita, kuten juuri papaijasaippuaa. Kerromme seuraavaksi, miksi se on niin loistava tuote, mitkä sen ominaisuudet ovat ja mitä mahdollisia käytön esteitä siihen liittyy.
Mitkä ovat papaijasaippuan käyttötarkoitukset ja hyödyt iholla?
Tämän hedelmän aktiivista entsyymiä papaiinia käytetään saippuoiden valmistukseen eri tarkoituksiin. European Journal of Pharmaceutical Sciences -julkaisun mukaan tätä ainetta käytetään usein dermatologian alalla minimoimaan arpien muodostumista.
Lisäksi ihmiset arvostavat sen kykyä parantaa ihon terveyttä, sillä se edistää kuolleiden ihosolujen ja epäpuhtauksien poistumista. Papaija sisältää myös C-vitamiinia, joka vähentää vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia ja auttaa stimuloimaan kollageenin tuotantoa.
Ja aivan kuin tässä ei olisi vielä riittämiin, siitä saa myös A-vitamiinia, solujen uudistumisen kannalta oleellista ravintoainetta, joka vähentää myös kauneusvirheitä. Kuten näet, papaijasaippua on koostumuksestaan johtuen hyvä valinta ihonhoitoon.
Et luultavasti usko tätä, mutta kyseisellä saippualla on itse asiassa vielä enemmänkin terveyshyötyjä. Kerromme niistä lisää alla!
Papaijasaippuan käyttötarkoitukset: kuorii ihoa
Yksi papaijasaippuan tärkeimmistä ominaisuuksista on kuoriva vaikutus. Sillä on toisin sanoen kyky poistaa ihon pintaan kertyviä kuolleita ihosoluja.
Iho uudistuu kyllä luontaisestikin, mutta ei ole pahitteeksi nopeuttaa tätä prosessia kuorinta-aineiden käytöllä. Tämä tekee ihosta hehkuvamman ja tasaisemman näköisen.
Papaijasaippuan kuoriva vaikutus johtuu sen sisältämästä papaiinista. Papaiini on, kuten jo totesimme, aine, joka kiihdyttää proteiinien hajoamista veteen yhdistettynä.
Papaijasaippuan käyttötarkoitukset: torjuu aknea
Papaijasaippua ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto akneen, mutta se edistää kyllä ihon puhdistusta ja tukee vaivan hoitoa. Sen sisältämä papaiini auttaa jopa poistamaan vaurioitunutta keratiinia ja ehkäisee arpeutumista.
Barbara Simonsohnin kirjoittaman teoksen Healing Power of Papaya mukaan papaijan kuorivat ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen avun aknen hoitoon ja estämään ihohuokosten tukkeutumista kuolleista ihosoluista.
Papaijasaippua rauhoittaa ihoa
Ihon puhdistaminen papaijasaippualla auttaa lievittämään kipua, kutinaa ja punoitusta. Vaikka se ei ole parantava hoito allergioihin, puremiin tai haavoihin, se voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamaa epämukavuutta toisen hoidon ohessa.
Opi lisää papaijasta: Papaijan terveysedut tutkimusten mukaan
Se auttaa ehkäisemään kauneusvirheitä
Toistaiseksi ei ole tieteellisiä tutkimuksia, jotka tukisivat teoriaa papaijasaippuan kyvystä vähentää kauneusvirheitä. Aiemmin mainitun teoksen kirjoittaja Simonsohn kuitenkin osoittaa, että sen säännöllinen käyttö voi vaalentaa arpia aavistuksen verran ajan myötä.
Mainittakoon tässä vaiheessa, että papaiini ei vaalenna ihoa kemiallisesti, kuten kaupan vaalentavat voiteet tekevät. Se tehoaa kuorimalla ihon uloimpia kerroksia, jotka saattavat olla auringon värjäämiä tai vaurioittamia.
Se on luonnollinen tahranpoistaja
Papaiini-entsyymi, jota siis on papaijakasvissa, kiihdyttää proteiinien hajoamista hydrolyysin kautta (joka on vesimolekyylin lisäämistä). Tästä syystä se poistaa melko näppärästi tahroja kankaista.
Harald W. Tietzen kirjoittaman Papaya: The Medicine Tree -teoksen mukaan tästä kasvista valmistettu saippua auttaa irrottamaan ja poistamaan tahroja, joissa on runsaasti valkuaista, kuten veressä.
Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Tiesitkö nämä papaijan hyödyt ja käyttötavat?
Papaijasaippuan käytön esteet ja sivuvaikutukset
Tuotteen luonnonmukaisuus ei tarkoita sitä, etteikö sillä voisi olla sivuvaikutuksia. Jokainen keho on erilainen, ja osa ihmisistä voi saada allergisia reaktioita tai epätoivottuja sivuvaikutuksia papaijasaippuan käytöstä.
Yleensä se on kuitenkin turvallinen tuote useimmille ihmisille. Sen käyttöä ei kuitenkaan suositella, jos aiemmin on esiintynyt lateksi- tai papaija-allergiaa.
Ota huomioon seuraavat asiat haittojen välttämiseksi:
- Testaa saippuaa ennen ensimmäistä käyttökertaa pienellä ihoalueella näkymättömässä paikassa, jotta se ei varmasti aiheuta allergiaa, ärsytystä, turvotusta jne.
- Vältä saippuan joutumista silmiin.
- Käytä sitä vain ulkoisesti.
- Lopeta sen käyttö, jos ilmenee ihoreaktioita, ja huuhtele iho huolellisesti. Ota tarvittaessa yhteyttä (ihotauti)lääkäriin.
- Säilytä tuotetta alle 30 asteen lämpötilassa.
Mitä papaijasaippuasta on hyvä muistaa
Papaija sisältää iholle hyödyllisiä ravintoaineita. Tällaisen saippuan ottaminen osaksi kauneudenhoitorutiineja voi siis olla hyödyksi ihon kuorinnan, aknen vähentämisen ja kauneusvirheiden ehkäisemisen kannalta. Pidä kuitenkin mielessä, että se ei ole mikään ihmeitä tekevä aines.
Sen käyttö ei myöskään johda välittömiin tuloksiin iholla eikä korvaa ihotautilääkärin suosittelemia tuotteita. Jos iholla on aknea, ärsytystä tai herkkyyttä, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
- Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
-
Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
- Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
- Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
- Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.