Logo image
Logo image

Mitä on tilatietoisuus?

3 minuuttia
Kävely, ajaminen, urheilu, kirjan lukeminen... On olemassa lukemattomia aktiviteetteja, joita et pystyisi tekemään ilman tilatietoisuutta.
Mitä on tilatietoisuus?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Vaikka et ehkä tiedä mitä tilatietoisuus on, sinun on kehitettävä sitä! Sillä on merkittävä rooli jokapäiväisessä elämässäsi.

Käydään läpi joka-aamuinen rutiini. Heräät aamulla ja tiedät makaavasi sängyssäsi. Sitten nouset ylös ja kävelet käytävää pitkin väistäen oikean seinän lämpöpatterin ongelmitta.

Yllä kuvatun kaltainen yksinkertainen, arkipäiväinen asia ei olisi mahdollista ilman tilatietoisuutta.

Siirrytään eteenpäin. Aamiaisen jälkeen pukeudut, valitset pienen repun ja lähdet kotoa. Suuntat leipomoon, ylität kadun, käännyt vasemmalle ja astut kauppaan. Kaikilla ei ole yhtä kehittynyt tilakäsitys.

Tiedät varmasti jonkun, joka on hyvä teknisessä piirtämisessä tai jolla on kyky asetella matkalaukut täydellisesti autoon ennen matkaa. Ellei henkilö kärsi vammasta tai sairaudesta, meillä kaikilla on riittävästi kykyä toimia ympäristössämme.

Mitä on tilatietoisuus?

Tilatietoisuus on monimutkainen kognitiivinen kyky, jonka avulla voimme olla tietoisia itsestämme sekä esineiden suhteellisesta sijainnista ympäristössämme.

 Se liittyy tapaan, jolla havaitsemme, tunnistamme ja käsittelemme ympäristöstä tulevaa tietoa.

Aisteilta (erityisesti näkö) saamamme tiedon avulla luomme ympäristöstä “kartan” jonka avulla voimme navigoida sen läpi. Erilaisia ​​käsitteitä rakentuu osaksi tätä karttaa:

  • Sijainti: esineiden sijainti.
  • Etäisyys: esineiden etäisyys minuun nähden.
  • Proprioseptio: missä olen ja miten minun pitäisi edetä liikkuakseni ympäristössä.
Some figure
Pakkaaminen on tilatietoisuutta, jossa toiset ovat parempia kuin toiset.

Miksi sen kehittäminen on tärkeää?

Tilatietoisuudella on tärkeä rooli jokapäiväisessä elämässä. Sen avulla voimme olla yhteydessä muihin ympäristössä oleviin esineisiin ja ihmisiin, olla vuorovaikutuksessa sekä suorittaa kaikkein perustavimpia ja välttämättömimpiä toimintoja.

Muiden toimintojen ohella spatiaalisen havainnoinnin ansiosta voimme tehdä seuraavia asioita:

  • Tunnistaa esineen koon ja muodon, näemme sen kolmessa ulottuvuudessa ja tunnistamme sen eri kulmista. Tiedämme sen sijainnin tilassa, tunnistamme onko se staattinen vai liikkuva ja kuinka kaukana se on.
  • Lukea ja kirjoittaa, ymmärtää tekstin rakenne ja kielioppi.
  • Käyttää matemaattisia käsitteitä ja suorita laskelmia.
  • Säilyttää sopiva sosiaalinen etäisyys vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.
  • Olla tietoinen kehostamme ja kuinka käytämme sitä liikkumiseen ympäristössä.
  • Erottaa vasen ja oikea, seurata reittiä, urheilla, pukeutua, ajaa.

Miten voin kehittää tilatietoisuutta?

Tämä tilatietoisuus on synnynnäinen kyky, mutta se kehittyy samalla kun kasvamme. Se liittyy oikeaan aivopuoliskoon ja alkaa ilmaantua hyvin varhaisessa iässä.

Kun vauva on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, hän alkaa rakentaa ja ymmärtää peruskäsitteitä. Tällaisia peruskäsitteitä ovat muodot, koko, syvyys ja sijainti. Näin heidän tilatietoisuutensa vahvistuu ja erilaisia ​​järjestelmiä kehittyy:

  • Oman kehon tiedostaminen olennainen osa tätä prosessia. Lapsi alkaa olla tietoinen itsestään, kehostaan ​​ja sen osista. Proprioseptiivinen aisti antaa heille mahdollisuuden vastaanottaa tietoa ihon, lihasten ja nivelten reseptorien kautta. Esimerkiksi silloin, kun lapsi kääritään huopaan, hänelle annetaan hierontaa tai hän yrittää kurkottaa lelujaan ja käyttää niitä.
  • Vestibulaarijärjestelmä antaa tietoa asennosta: istuva vai makaava asento sekä se, ovatko he liikkeessä ja millä nopeudella.
  • Kun lapsi tuntee kehonsa ja sen eri asennot sekä toiminnot, hän alkaa suhteuttaa omaa olemustaan ulkoiseen ympäristöön aistien kautta. Aistien avulla he saavat tietoa ympärillään olevista esineistä ja ihmisistä. Muistin avulla he alkavat suunnitella ympäristön “karttaa”.

Esimerkkejä tilatietoisuudesta

Tässä on joitain jokapäiväisiä esimerkkejä tilakäsityksestä. Näiden esimerkkien kautta voit paremmin ymmärtää tilakäsityksen merkityksen:

  • Kun vierailet uudessa kaupungissa ja haluat tietää tärkeimmät monumentit, tilatietoisuudella voit tulkita karttaa määränpäähän pääsemiseksi.
  • Jos haluat laittaa matkalaukun lentokoneen matkalaukkulokeroon, tilatietoisuus auttaa sinua tunnistamaan, missä asennossa matkalaukku kannattaa laittaa sinne.
  • Sen avulla voit myös arvioida käytettävissä olevaa tilaa, kun pysäköit autoa tai etsit jotain seuraamalla ohjeita, kuten “se on pussin sisällä, pöydän alla, sohvan oikealla puolella”.
Some figure
Kartan ymmärtäminen olisi mahdotonta ilman tilatietoisuutta. Se helpottaa navigointia tuntemattomissa kaupungeissa ja paikoissa.

Ihmiset voivat kehittää tilatietoisuutta

Vaikka tilatietoisuus on synnynnäinen kyky, on olemassa erilaisia ​​tapoja parantaa sitä. Esimerkiksi palapelin kokoaminen, shakin pelaaminen tai videopelien, kuten Tetris tai Minecraft, pelaaminen.

Samoin voi olla hyödyllistä tehdä mielessäsi kierros talosi huoneissa tai harjoitella erilaisten esineiden piirtämistä eri näkökulmista. Kuten kaikki muutkin kyvyt, mitä enemmän harjoittelet sitä, paremmin se sujuu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández, J. C., Mercado, F. & Sánchez, M. D. (2003). Teoría y práctica psicomotora de la orientación y localización espacial.
  • Gutierrez, A. (1991). Procesos y habilidades en visualización espacial. In Memorias del 3er Congreso Internacional sobre Investigación Matemática: Geometría (pp. 44-59).
  • Álvarez, N., de la Fuente, D., Gallego, M., & Gutiérrez, C. B. (s. f.). Percepción espacial. Recuperado marzo de 2021, de http://files.sensacion-y-percepcion.webnode.es/200000042-bdd20bfc9f/percepcionespacial.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.