Logo image
Logo image

Mitä on suojavaatetus?

3 minuuttia
Suojavaatetus sisältää henkilökohtaisia suojavarusteita ja se koostuu elementeistä, jotka suojaavat ihmisen kehoa ulkoisilta tekijöiltä. Nämä suojavarusteet voivat olla muun muassa kasvomaski, käsineet, puku tai silmiä suojaavat lasit.
Mitä on suojavaatetus?
Viimeisin päivitys: 06 joulukuuta, 2020

Tämänhetkinen maailmantilanne on saanut ihmiset käyttäytymään monella tapaa hyvin eri tavoin kuin mihin olimme aiemmin tottuneet. Esimerkiksi erilaiset kasvomaskit ja -suojaimet ovat hyvin tuttu näky kaduilla eri puolilla maailmaa, mutta ei ole yllättävää nähdä ihmisten käyttävän kertakäyttöisiä hansikkaitakin kaupassa asioidessaan. Suojavaatetus oli ennen pikemminkin terveydenhuoltoalan ammattilaisten sekä erityisjoukkojen juttu, mutta nyt se on meidän tavallisten kansalaistenkin käytössä.

Suojavaatetus tai -varustus viittaa mihin tahansa vaatekappaleeseen tai elementtiin, jota henkilö käyttää suojautuakseen olemassa olevilta terveys- tai turvallisuusriskeiltä, kuten bakteereilta tai viruksilta. Suojavaatetusta on olemassa useaa eri tyyppiä käyttötarkoituksesta riippuen. Ollakseen tehokkaita niiden tulee täyttää tietyt kriteerit, ja lisäksi niitä tulee osata käyttää oikein.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan suojavaatetuksesta eli suojavarustuksesta. Jatka lukemista!

Mitä suojavaatetus on?

Kuten jo kerroimme, suojavaatetus on mitä tahansa henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja suojaavia vaatteita tai muita tarvikkeita. Suojavaatetuksen tarkoitus on nimensä mukaan suojata käyttäjäänsä erilaisilta riskeiltä tai uhilta. Luonnollisestikin tämä on ajankohtainen aihe nykyisen pandemian aiheuttaman tartuntavaaran vuoksi.

Suojavaatetus on yleensä olennainen osa tietyissä työnkuvissa, projekteissa tai ohjelmissa. Vastuullisen tahon tulee arvioida ensin käsillä oleva riskialtis tilanne, ja siihen perustuen suojavaatetuksen rooli, sen hyödyt, haitat, saatavuus, valmistus ja jopa sitä käyttävien ihmisten kouluttaminen.

Tämä on tärkeää, sillä jotta suojavaatetus todellakin suojaisi käyttäjäänsä, siitä on huolehdittava asianmukaisesti. Tämä on minkä tahansa riskinhallintasuunnitelman ydin. Tällaisia suojavaatetusta vaativia tilanteita voi esiintyä monilla eri aloilla ja missä maailman kolkassa tahansa, mutta suurin osa sitä käyttävistä ihmisistä on terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

Some figure
Tämänhetkisen pandemian aikana suojavaatetusta käytetään suojautumaan virustartunnalta.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin: Täytyykö kaikkien käyttää kasvomaskia koronaviruspandemian aikana?

Mihin suojavaatetusta käytetään?

Koska suojavaatetukseen kuuluu suuri määrä erilaisia vaatekappaleita, asusteita ja laitteita, on käyttötarkoituksiakin lukemattomia. Ensinnäkin suojavaatetusta voidaan käyttää pienen riskin tilanteissa. Tässä kategoriassa ovat esimerkiksi kypärät ja suojalasit. Ne auttavat suojaamaan käyttäjäänsä pieniltä vammoilta, osumilta ja kaatumisilta.

Kuten sanottu, suojavaatetusta käytetään yleisimmin terveydenhuoltoalalla, ja terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät sitä yleensä suojautuakseen tartunnoilta. On kuitenkin mielenkiintoista tietää, että on olemassa myös laitteita, jotka suojaavat esimerkiksi säteilyltä tai saastumiselta.

Terveydenhuoltoalan henkilöstön keskuudessa yleisin suojavaatetus on käsineet ja kasvomaskit. Tietyissä tilanteissa henkilö saatetaan haluta suojata täysin, jolloin suojaukseen lisätään muita elementtejä, kuten suojavisiiri sekä jonkinlainen puku.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Miksi monet terveydenhuollon työntekijät saavat koronaviruksen?

Suojavaatetus koronaviruspandemiassa

Some figure
Lääkärit ja sairaanhoitajat käyttävät suojavaatetusta yleisesti sairaaloissa pandemioiden aikana.

Tällä hetkellä valtaosa suojavaatetuksesta valmistetaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön koronavirustartunnalta suojaamiseksi. Tämä on erittäin tärkeä toimenpide viruksen herkän tarttuvuuden vuoksi.

Lisäksi meidän on korostettava, että suojavaatetuksen on täytettävä tietyt kriteerit, jotta se on käyttökelvollinen ja tehokas. Valmistusprosessia täytyy valvoa tarkasti ja tuotteen turvallisuudesta on saatava takuu. Käyttäjän vastuulla taas on osata käyttää suojavarusteita oikein, ja siinä työnantajan rooli on välttämätön.

Ensimmäinen asuste on kasvomaski tai hengityssuojain. Tämän ansiosta terveydenhuoltoalan työntekijä voi olla lähellä henkilöä, jolla on virukseen viittaavia oireita, ja näin hän suojaa omia hengitysteitään. Esimerkiksi koronavirushan tarttuu pisaratartuntana nenästä ja suusta tulevien pisaroiden kautta.

Toinen tärkeä asuste on suojakäsineet, joiden tulisi olla kertakäyttöisiä. Tämän lisäksi suositellaan ilmatiivistä pukua tai asua, sillä tavallinen lääkärin tai hoitajan asu ei riitä kun kyseessä on erittäin tarttuva virustauti.

Koronaviruksen ollessa kyseessä terveydenhuoltoalan henkilökunnan tulee suojata myös silmänsä, jotta pisarat eivät pääse tartuttamaan sitä kautta. Tämä voidaan tehdä suojaavien lasien tai visiirin avulla.

Muista

Suojavaatetus ei ole mitä tahansa vaatetusta, asusteita tai tarvikkeita joita on saatavilla, vaan on erittäin tärkeää huolehtia että se täyttää tietyt kriteerit. Lisäksi suojavaatetuksen käyttäjän tulee huolehtia siitä, että hän ymmärtää sen oikean käyttötavan ja noudattaa saamiaan ohjeita silloin kun vaatetus tai asusteet laitetaan päälle, kun ne ovat päällä ja kun ne otetaan pois.

Jos et ole terveydenhuoltoalan ammattilainen tai et muusta syystä joudu käyttämään suojavaatetusta työsi puolesta vaan teet niin omasta tahdostasi töissä tai vapaa-ajalla, huolehdi itse että sinulla on kaikki tarvittava informaatio suojavaatetuksen oikeanlaiseen käyttöön liittyen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Calvo, Cristina, et al. “Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP).” Anales de Pediatría. Elsevier Doyma, 2020.
  • Feijoo, A. Montero, et al. “Recomendaciones prácticas para el manejo perioperatorio del paciente con sospecha o infección grave por coronavirus SARS-CoV-2.” Revista Española de Anestesiología y Reanimación (2020).
  • Mendez-Rios, Jorge David. “Medidas Mínimas de Bioseguridad en instalaciones de salud durante la Pandemia del SARS-CoV-2 [Minimum Biosafety Measures in healthcare facilities during SARS-CoV-2 Pandemic].” Revista Médica de Panamá-ISSN 2412-642X 40.1 (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.