Mikä on kosher-ruokavalio ja kuka sitä voi noudattaa?
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Kosher-ruokavalio ei ole vain ruoanlaittotapa. Se on paljon muutakin, sillä se on syvälle juurtunut juutalaisuuden ruokasäädöksiin, jotka tunnetaan nimellä kashrut. Kaikki juutalaiset eivät noudata niitä, mutta niille jotka noudattavat, se on keino osoittaa kunnioitusta Jumalalle ja saada yhteys uskoonsa ja yhteisöihinsä.
Sana “kosher” tulee hepreankielisestä sanasta kashér, joka tarkoittaa “puhdasta” tai “syötäväksi kelpaavaa”. Tämän ruokavalion perussäännöt ovat peräisin Raamatusta. Ruokavalio koostuu ainoastaan asetettujen sääntöjen mukaisista ruoista, joita kutsutaan nimellä kosher. Niitä ruokia, jotka eivät ole näiden sääntöjen mukaisia, kutsutaan nimellä trefah tai taref.
Haluaisitko tietää lisää siitä, millainen on kosher-ruokavalio?
Vaikka kosher-ruokavalion säännöt ovat monimutkaiset ja niitä on paljon, alla perehdymme tarkemmin tällaiseen ruokavalioon ja keskustelemme siitä, ketkä sitä voivat noudattaa.
Mihin kosher-ruokavalio perustuu?
Kosher-ruokavalion säännöt tunnetaan kokonaisuudessaan nimellä kashrut ja ne löytyvät Toorasta, juutalaisen Raamatun ensimmäisestä osasta. Tohtori David Kramer kertoo, että ohjeet näiden sääntöjen soveltamiseksi käytännössä kulkevat suullisen perimätiedon mukana sukupolvelta toiselle.
Niissä määritellään tarkemmin ottaen se, mitä ruokia henkilö saa tai ei saa syödä ja kuinka nämä ruoat tulisi tuottaa, jalostaa ja käsitellä ennen käyttöä. Siinä määritellään myös se, mitä ruokayhdistelmiä tulisi välttää. Sitä harjoittavat juutalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että kosher-ruokavalion noudattaminen merkitsee Jumalan tahdon toteuttamista.
Kosher-ruokavalio perustuu seuraaviin kolmeen ryhmään:
- Liha ja siipikarja
- Maitotuotteet
- Pareve, johon kuuluvat kala, munat ja kasviperäiset ruoat
Yksi tämän ruokavalion tärkeimpiä sääntöjä on se, että lihaa ei koskaan tulisi yhdistää maitotuotteiden kanssa. Lisäksi lihan ja maidon käsittelyssä tulisi käyttää eri keittiövälineitä, ja niiden pesemistä samassa vedessä tulisi varoa.
Jos syödään lihaa, tulee odottaa seuraavaa ateriaa ennen minkään maitotuotteen syömistä, ja päinvastoin. Pareve-nimisiä ruokia voidaan yhdistää kummankin ruokaryhmän kanssa.
Ruokia, joita kosher-ruokavaliossa tulee välttää
Kosher-ruokavalio on todennäköisesti yksi ankarimmista ruokavalioista, ja siihen sisältyykin monia kieltoja. Tässä joitakin ruokia, joita ei tässä ruokavaliossa sallita.
- Eläimet, joilla ei ole sorkkia ja jotka eivät ole märehtijöitä. Esimerkiksi jänikset, oravat, kissat, koirat, kamelit, kengurut ja hevoset ovat kaikki kiellettyjä.
- Kala ja äyriäiset, joilla ei ole eviä tai suomuja. Katkaravut, taskuravut, mustekalat, osterit ja hummerit eivät ole sallittuja. Myöskään valaita, haita, miekkakaloja ja delfiinejä ei sallita.
- Petolinnut. Pöllöt, haukat, lokit, korppikotkat, kotkat, strutsit ja fasaanit ovat myös kiellettyjä.
- Sallittujen märehtijöiden takaneljännekset. Näihin kuuluvat kylki, potkat, fileet ja takaselkä.
- Useimpia hyönteisiä ei pidetä kosherina, joten hedelmät ja vihannekset tulisi tarkistaa ja pestä huolellisesti ennen syömistä.
- Kosherina pidettyjen eläinten vitaalielinten ympärillä oleva rasva ja iskiashermo.
Kosher-ruokavaliossa sallitut ruoat
Ruokia, jotka ovat kashrutin sääntöjen mukaisia, pidetään kosherina. Seuraavat eläin- tai kasviperäiset ruoat sallitaan tässä ruokavaliossa.
Kosher-ruokavalio ja liha (fleishig)
Lihalla on oltava tietyt erityispiirteet ollakseen kosheria: se riippuu lajista, teurastamisesta ja valmistuksesta. Tässä yhteydessä syötäväksi kelpaava liha viittaa tiettyjen nisäkkäiden ja lintujen lihaan tai niiden johdannaisiin, kuten liemiin, kastikkeisiin tai luihin.
Bogotan Universidad de los Andes -yliopiston tutkimus mainitsee, että seuraavien kriteerien tulee täyttyä:
- Niiden on oltava sorkkaeläimiä, esimerkiksi lampaat, lehmät, vuohet, karitsat, härät ja hirvet.
- Vain näiden märehtijöiden etuneljännes on syötäväksi kelpaava.
- Kesylinnut, kuten hanhet, viiriäiset, kyyhkyt, kalkkunat ja kanat kelpaavat myös syötäväksi.
- Ne tulee teurastaa shechitah-nimisen rituaaliteurastuksen kautta. Tätä teurastusta johtaa shechet, joka on saanut pätevyyden juutalaisen lain mukaisesti.
- Liha tulee liottaa kaiken veren poistamiseksi ennen valmistusta.
- Kaikkien keittiövälineiden tulee olla kosheria, eli niitä tulee käyttää vain lihaan ja lihatuotteisiin.
Kosher-ruokavalio ja maitotuotteet (milchig)
Maidon, voin, jogurtin ja juuston on oltava erityisten sääntöjen mukaisia ollakseen kosheria. Näitä sääntöjä ovat seuraavat:
- Niiden tulee olla peräisin kosher-eläimestä.
- Niitä ei saa sekoittaa lihajohdannaisten kanssa, esimerkkinä liivate (jota valmistetaan kollageenista) tai juoksete (entsyymi, jota on nisäkkäiden mahalaukussa ja jota käytetään kovien juustojen valmistukseen).
- Niiden valmistuksessa ja syönnissä käytettyjä keittiövälineitä tulisi käyttää pelkästään maitotuotteisiin.
Kala ja munat (pareve)
Sekä kalalla että munilla on omat sääntönsä, mutta ne kumpikin luokitellaan samaan pareve-ryhmään tai “neutraaliin ryhmään”, koska ne eivät sisällä lihaa tai maitoa.
Ollakseen kosheria kalalla on oltava evät ja suomut, esimerkkinä lohi, makrilli, tonnikala tai ruijanpallas. Kalan valmistuksessa ei vaadita omia välineitä, ja sitä voidaan syödä lihan tai maitotuotteiden kanssa.
Munia voidaan kerätä siipikarjalta ja kosher-kalalta, mutta ilman hitustakaan verta. Tarvitaan siis huolellista tarkastamista. Muniakin voidaan syödä sekä lihan että maitotuotteiden kanssa.
Käy lukemassa myös tämä artikkeli: 2 tapaa valmistaa herkulliset vegaanitacot kotona
Viljat ja viljan johdannaiset kosher-ruokavaliossa
Jotta viljoja ja viljatuotteita voisi pitää kosherina, niiden käsittelyssä käytettyjen välineiden ja raaka-aineiden tulee olla kosher-listalla. Jos esimerkiksi paistinpannut ja muut keittiövälineet voidellaan eläinrasvalla, tai ruoka kypsennetään lihan ja maitotuotteiden valmistukseen käytetyissä keittiövälineissä, viljatuote ei sovellu tähän ruokavalioon.
Jos leivän valmistuksessa käytetään eläinperäistä rasvaa kasviöljyn tai -rasvan sijaan, se ei ole enää kosher-tuote. Koska näitä valmistusmenetelmiä ei erikseen mainita tuotteiden etiketeissä, tarvitaan sertifikaattia.
Kosher-ruokavalio: kasvikset ja hedelmät
Kasviksia ja hedelmiä, koska ne ovat luonnollisia tuotteita, pidetään kosherina. Mutta koska hyönteiset tai niiden toukat voivat vallata ne elinympäristössään, ne tulee tarkistaa ennen myyntiä tai käyttöä.
Jos hedelmä- ja vihannesjohdannaiset käsitellään ei-kosherin mukaisissa keittiövälineissä, eli joissa on käsitelty maitoa tai lihaa, niitä ei voi enää pitää kosherina.
Pähkinät, siemenet ja niiden johdannaiset
Pähkinöiden, siemenien ja öljyjen vääränlainen käsittely voi tehdä niistä ei-kosheria johtuen mahdollisesta ristikontaminaatiosta, kun lihaa ja maitotuotteita käytetään samoissa keittiövälineissä.
Kuten artikkelissa Advances in Biochemical Engineering / Biotechnology, kerrotaan, öljyt ovat erittäin prosessoituja ruokia, sillä niistä on poistettava eräitä haitallisia aineita, jotta ne kelpaavat kulutukseen.
Ollakseen kosher-ruokavalion mukaisia jokaista prosessointivaihetta tulee valvoa. Näin ne ovat varmasti vaatimusten mukaisia.
Viini ja kosher-ruokavalio
Viinikin tulee valmistaa kosher-välineillä. Tämä koskee tietysti myös sen valmistuksessa käytettyjä raaka-aineita. Kuten Juan Piqueras selittää, viini on yksi vaativimmista tuotteista, sillä se on osa monia juutalaisten uskonnollisia rituaaleja.
On hyvä huomioida, että kosher-viinien tuotantoprosessia valvotaan tarkasti. Muussa tapauksessa se ei ole hyväksyttävä.
Juutalaisen pääsiäisen säännöt
Juutalaisen pääsiäisen aikaan on voimassa yhä enemmän ruokavaliorajoituksia. Esimerkiksi kaikki nostatetut viljatuotteet ovat kiellettyjä. Näitä viljoja kutsutaan nimellä chametz, ja niihin kuuluvat vehnä, kaura, ohra, ruis ja speltti.
Osa näistä viljoista sallitaan toisinaan, kunhan ne eivät ole kosketuksissa kosteuden kanssa yli 18 minuuttia eikä niissä ole nostattavia tekijöitä kuten hiivaa. Yksi esimerkki tästä poikkeuksesta on matzah, nostattamaton pannuleipä, jota ei pidetä chametzina, vaikka se valmistetaankin vehnästä.
Kosher-ruokasertifikaatti
Nykyisen ruoantuotannon monimutkaisuus edellyttää kosher-ruokavalion edustajia varmistamaan, että heidän syömänsä ruoka täyttää juutalaisten lakien sanelemat ankarat säännöt. Tästä syystä on pantu toimeen järjestelmiä, jotka sertifioivat heidän tuotteitaan.
Kosher-merkinnän saaneilla tuotteilla tulee olla pakkauksessaan etiketti, jossa osoitetaan kaikkien vaatimusten täyttyminen. On olemassa eri sertifiointiorganisaatioita. Jos ruoka on sertifioitu pääsiäiseen sopivaksi, siitä kertoo erillinen etiketti.
On selvää, että kosher-ruokavalio on hyvin ankara ja tarkka ruokavalio. Monet juutalaiset valitsevat tämän ruokavalion, koska he saavat sitä noudattamalla paremmin yhteyden omiin uskonnollisiin perinteisiinsä. Rajoituksistaan huolimatta kosher-ruokavalio voi kuitenkin tarjota monipuolisuutta ja ravitsemuksellista tasapainoa. Lisäksi sertifioinnista on ollut suurta apua ostoprosessin helpottamisessa.
Kosher-ruokavalio ei ole vain ruoanlaittotapa. Se on paljon muutakin, sillä se on syvälle juurtunut juutalaisuuden ruokasäädöksiin, jotka tunnetaan nimellä kashrut. Kaikki juutalaiset eivät noudata niitä, mutta niille jotka noudattavat, se on keino osoittaa kunnioitusta Jumalalle ja saada yhteys uskoonsa ja yhteisöihinsä.
Sana “kosher” tulee hepreankielisestä sanasta kashér, joka tarkoittaa “puhdasta” tai “syötäväksi kelpaavaa”. Tämän ruokavalion perussäännöt ovat peräisin Raamatusta. Ruokavalio koostuu ainoastaan asetettujen sääntöjen mukaisista ruoista, joita kutsutaan nimellä kosher. Niitä ruokia, jotka eivät ole näiden sääntöjen mukaisia, kutsutaan nimellä trefah tai taref.
Haluaisitko tietää lisää siitä, millainen on kosher-ruokavalio?
Vaikka kosher-ruokavalion säännöt ovat monimutkaiset ja niitä on paljon, alla perehdymme tarkemmin tällaiseen ruokavalioon ja keskustelemme siitä, ketkä sitä voivat noudattaa.
Mihin kosher-ruokavalio perustuu?
Kosher-ruokavalion säännöt tunnetaan kokonaisuudessaan nimellä kashrut ja ne löytyvät Toorasta, juutalaisen Raamatun ensimmäisestä osasta. Tohtori David Kramer kertoo, että ohjeet näiden sääntöjen soveltamiseksi käytännössä kulkevat suullisen perimätiedon mukana sukupolvelta toiselle.
Niissä määritellään tarkemmin ottaen se, mitä ruokia henkilö saa tai ei saa syödä ja kuinka nämä ruoat tulisi tuottaa, jalostaa ja käsitellä ennen käyttöä. Siinä määritellään myös se, mitä ruokayhdistelmiä tulisi välttää. Sitä harjoittavat juutalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että kosher-ruokavalion noudattaminen merkitsee Jumalan tahdon toteuttamista.
Kosher-ruokavalio perustuu seuraaviin kolmeen ryhmään:
- Liha ja siipikarja
- Maitotuotteet
- Pareve, johon kuuluvat kala, munat ja kasviperäiset ruoat
Yksi tämän ruokavalion tärkeimpiä sääntöjä on se, että lihaa ei koskaan tulisi yhdistää maitotuotteiden kanssa. Lisäksi lihan ja maidon käsittelyssä tulisi käyttää eri keittiövälineitä, ja niiden pesemistä samassa vedessä tulisi varoa.
Jos syödään lihaa, tulee odottaa seuraavaa ateriaa ennen minkään maitotuotteen syömistä, ja päinvastoin. Pareve-nimisiä ruokia voidaan yhdistää kummankin ruokaryhmän kanssa.
Ruokia, joita kosher-ruokavaliossa tulee välttää
Kosher-ruokavalio on todennäköisesti yksi ankarimmista ruokavalioista, ja siihen sisältyykin monia kieltoja. Tässä joitakin ruokia, joita ei tässä ruokavaliossa sallita.
- Eläimet, joilla ei ole sorkkia ja jotka eivät ole märehtijöitä. Esimerkiksi jänikset, oravat, kissat, koirat, kamelit, kengurut ja hevoset ovat kaikki kiellettyjä.
- Kala ja äyriäiset, joilla ei ole eviä tai suomuja. Katkaravut, taskuravut, mustekalat, osterit ja hummerit eivät ole sallittuja. Myöskään valaita, haita, miekkakaloja ja delfiinejä ei sallita.
- Petolinnut. Pöllöt, haukat, lokit, korppikotkat, kotkat, strutsit ja fasaanit ovat myös kiellettyjä.
- Sallittujen märehtijöiden takaneljännekset. Näihin kuuluvat kylki, potkat, fileet ja takaselkä.
- Useimpia hyönteisiä ei pidetä kosherina, joten hedelmät ja vihannekset tulisi tarkistaa ja pestä huolellisesti ennen syömistä.
- Kosherina pidettyjen eläinten vitaalielinten ympärillä oleva rasva ja iskiashermo.
Kosher-ruokavaliossa sallitut ruoat
Ruokia, jotka ovat kashrutin sääntöjen mukaisia, pidetään kosherina. Seuraavat eläin- tai kasviperäiset ruoat sallitaan tässä ruokavaliossa.
Kosher-ruokavalio ja liha (fleishig)
Lihalla on oltava tietyt erityispiirteet ollakseen kosheria: se riippuu lajista, teurastamisesta ja valmistuksesta. Tässä yhteydessä syötäväksi kelpaava liha viittaa tiettyjen nisäkkäiden ja lintujen lihaan tai niiden johdannaisiin, kuten liemiin, kastikkeisiin tai luihin.
Bogotan Universidad de los Andes -yliopiston tutkimus mainitsee, että seuraavien kriteerien tulee täyttyä:
- Niiden on oltava sorkkaeläimiä, esimerkiksi lampaat, lehmät, vuohet, karitsat, härät ja hirvet.
- Vain näiden märehtijöiden etuneljännes on syötäväksi kelpaava.
- Kesylinnut, kuten hanhet, viiriäiset, kyyhkyt, kalkkunat ja kanat kelpaavat myös syötäväksi.
- Ne tulee teurastaa shechitah-nimisen rituaaliteurastuksen kautta. Tätä teurastusta johtaa shechet, joka on saanut pätevyyden juutalaisen lain mukaisesti.
- Liha tulee liottaa kaiken veren poistamiseksi ennen valmistusta.
- Kaikkien keittiövälineiden tulee olla kosheria, eli niitä tulee käyttää vain lihaan ja lihatuotteisiin.
Kosher-ruokavalio ja maitotuotteet (milchig)
Maidon, voin, jogurtin ja juuston on oltava erityisten sääntöjen mukaisia ollakseen kosheria. Näitä sääntöjä ovat seuraavat:
- Niiden tulee olla peräisin kosher-eläimestä.
- Niitä ei saa sekoittaa lihajohdannaisten kanssa, esimerkkinä liivate (jota valmistetaan kollageenista) tai juoksete (entsyymi, jota on nisäkkäiden mahalaukussa ja jota käytetään kovien juustojen valmistukseen).
- Niiden valmistuksessa ja syönnissä käytettyjä keittiövälineitä tulisi käyttää pelkästään maitotuotteisiin.
Kala ja munat (pareve)
Sekä kalalla että munilla on omat sääntönsä, mutta ne kumpikin luokitellaan samaan pareve-ryhmään tai “neutraaliin ryhmään”, koska ne eivät sisällä lihaa tai maitoa.
Ollakseen kosheria kalalla on oltava evät ja suomut, esimerkkinä lohi, makrilli, tonnikala tai ruijanpallas. Kalan valmistuksessa ei vaadita omia välineitä, ja sitä voidaan syödä lihan tai maitotuotteiden kanssa.
Munia voidaan kerätä siipikarjalta ja kosher-kalalta, mutta ilman hitustakaan verta. Tarvitaan siis huolellista tarkastamista. Muniakin voidaan syödä sekä lihan että maitotuotteiden kanssa.
Käy lukemassa myös tämä artikkeli: 2 tapaa valmistaa herkulliset vegaanitacot kotona
Viljat ja viljan johdannaiset kosher-ruokavaliossa
Jotta viljoja ja viljatuotteita voisi pitää kosherina, niiden käsittelyssä käytettyjen välineiden ja raaka-aineiden tulee olla kosher-listalla. Jos esimerkiksi paistinpannut ja muut keittiövälineet voidellaan eläinrasvalla, tai ruoka kypsennetään lihan ja maitotuotteiden valmistukseen käytetyissä keittiövälineissä, viljatuote ei sovellu tähän ruokavalioon.
Jos leivän valmistuksessa käytetään eläinperäistä rasvaa kasviöljyn tai -rasvan sijaan, se ei ole enää kosher-tuote. Koska näitä valmistusmenetelmiä ei erikseen mainita tuotteiden etiketeissä, tarvitaan sertifikaattia.
Kosher-ruokavalio: kasvikset ja hedelmät
Kasviksia ja hedelmiä, koska ne ovat luonnollisia tuotteita, pidetään kosherina. Mutta koska hyönteiset tai niiden toukat voivat vallata ne elinympäristössään, ne tulee tarkistaa ennen myyntiä tai käyttöä.
Jos hedelmä- ja vihannesjohdannaiset käsitellään ei-kosherin mukaisissa keittiövälineissä, eli joissa on käsitelty maitoa tai lihaa, niitä ei voi enää pitää kosherina.
Pähkinät, siemenet ja niiden johdannaiset
Pähkinöiden, siemenien ja öljyjen vääränlainen käsittely voi tehdä niistä ei-kosheria johtuen mahdollisesta ristikontaminaatiosta, kun lihaa ja maitotuotteita käytetään samoissa keittiövälineissä.
Kuten artikkelissa Advances in Biochemical Engineering / Biotechnology, kerrotaan, öljyt ovat erittäin prosessoituja ruokia, sillä niistä on poistettava eräitä haitallisia aineita, jotta ne kelpaavat kulutukseen.
Ollakseen kosher-ruokavalion mukaisia jokaista prosessointivaihetta tulee valvoa. Näin ne ovat varmasti vaatimusten mukaisia.
Viini ja kosher-ruokavalio
Viinikin tulee valmistaa kosher-välineillä. Tämä koskee tietysti myös sen valmistuksessa käytettyjä raaka-aineita. Kuten Juan Piqueras selittää, viini on yksi vaativimmista tuotteista, sillä se on osa monia juutalaisten uskonnollisia rituaaleja.
On hyvä huomioida, että kosher-viinien tuotantoprosessia valvotaan tarkasti. Muussa tapauksessa se ei ole hyväksyttävä.
Juutalaisen pääsiäisen säännöt
Juutalaisen pääsiäisen aikaan on voimassa yhä enemmän ruokavaliorajoituksia. Esimerkiksi kaikki nostatetut viljatuotteet ovat kiellettyjä. Näitä viljoja kutsutaan nimellä chametz, ja niihin kuuluvat vehnä, kaura, ohra, ruis ja speltti.
Osa näistä viljoista sallitaan toisinaan, kunhan ne eivät ole kosketuksissa kosteuden kanssa yli 18 minuuttia eikä niissä ole nostattavia tekijöitä kuten hiivaa. Yksi esimerkki tästä poikkeuksesta on matzah, nostattamaton pannuleipä, jota ei pidetä chametzina, vaikka se valmistetaankin vehnästä.
Kosher-ruokasertifikaatti
Nykyisen ruoantuotannon monimutkaisuus edellyttää kosher-ruokavalion edustajia varmistamaan, että heidän syömänsä ruoka täyttää juutalaisten lakien sanelemat ankarat säännöt. Tästä syystä on pantu toimeen järjestelmiä, jotka sertifioivat heidän tuotteitaan.
Kosher-merkinnän saaneilla tuotteilla tulee olla pakkauksessaan etiketti, jossa osoitetaan kaikkien vaatimusten täyttyminen. On olemassa eri sertifiointiorganisaatioita. Jos ruoka on sertifioitu pääsiäiseen sopivaksi, siitä kertoo erillinen etiketti.
On selvää, että kosher-ruokavalio on hyvin ankara ja tarkka ruokavalio. Monet juutalaiset valitsevat tämän ruokavalion, koska he saavat sitä noudattamalla paremmin yhteyden omiin uskonnollisiin perinteisiinsä. Rajoituksistaan huolimatta kosher-ruokavalio voi kuitenkin tarjota monipuolisuutta ja ravitsemuksellista tasapainoa. Lisäksi sertifioinnista on ollut suurta apua ostoprosessin helpottamisessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Meléndez-Hevia E, De Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci. 2009 Dec;34(6):853-72.
- Pudel F, Wiesen S. Vegetable Oil-Biorefinery. Adv Biochem Eng Biotechnol. 2019;166:69-98. doi: 10.1007/10_2016_65. PMID: 28265701.
- Gálvis C., Wigoda S. La certificación Kosher. De ritual religioso a garantía de calidad para el consumidor. Universidad de los Andes. Facultad de Administración-Bogotá. 2004. Disponible en: https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/22457/u263746.pdf?sequence=1
- Piqueras Haba, Juan. Los judíos y el vino en España. Siglos XI-XV. Una geografía histórica. Universidad de Valencia. 2004. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/1185850.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.